ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Στον δρόμο για σχολεία και σχολές στο ύψος των αναγκών

Μαχητικό συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας

RIZOSPASTIS

«Φοιτητές - μαθητές, ενωμένοι νικητές» για το δικαίωμα στη μόρφωση, στις σπουδές, για κάλυψη όλων των αναγκών, ήταν το μήνυμα που έστειλε χτες το μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, μαθητών σχολείων της Αττικής και γονιών.

Στην κινητοποίηση απηύθυναν κάλεσμα φοιτητικοί σύλλογοι με αιτήματα που συμπυκνώνονται σε: Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, 300 ευρώ μηνιαίο στεγαστικό επίδομα, παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο, όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οι μαθητές από την πλευρά τους ανέδειξαν τα αιτήματά τους μπροστά σε μια σχολική χρονιά που προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να μην κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες, για μέτρα ανακούφισης των οικογενειών τους από την ακρίβεια, για κάλυψη των κενών που ακόμα υπάρχουν, για να μην εφαρμοστούν και επεκταθούν τα μέτρα που υψώνουν φραγμούς στη μόρφωση.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν από μαθητές που πήραν τον λόγο στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι μαθητές απαντούν με αλληλεγγύη και συλλογικότητα ενάντια στον φασισμό, καθώς και ότι οι μετανάστες συμμαθητές τους δεν είναι η αιτία για την ακρίβεια, την υποχρηματοδότηση, την Τράπεζα Θεμάτων. Δήλωσαν ενωμένοι στον αγώνα για τα σχολεία που έχουν όλοι ανάγκη, «όλοι για έναν και ένας για όλους, για τις ανάγκες των σχολείων και των οικογενειών μας». Υπογραμμίστηκε ακόμα ότι οι μαθητές δεν θα αφήσουν μόνο κανέναν συμμαθητή ή συμμαθήτρια που θα βρεθεί θύμα, με αφορμή την υπόθεση του βιασμού και κακοποίησης της 12χρονης κοπέλας. «Ξέρουμε ότι στον κόσμο σας τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται. Ετσι μας μαθαίνουν και στο σχολείο ακόμα. Εμείς, όμως, έχουμε άλλες αξίες και ιδανικά. Και αυτά, όπως λέει και το σύνθημά μας, δεν ξεπουλιούνται. Με αλληλεγγύη, συλλογικότητα και φιλία, είμαστε ο ένας για τον άλλον», όπως σημειώνεται και στο σχετικό ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.


RIZOSPASTIS

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον συμφοιτητή τους από τη Νομική του ΑΠΘ ο οποίος, εξαιτίας της απαράδεκτης κατάστασης που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια της χώρας, έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο. Αναδείχθηκε ότι π.χ. στο ΠαΔΑ δεν γίνονται μαθήματα λόγω ελλείψεων διδασκόντων, ενώ το Ιδρυμα δεν διαθέτει Εστία για τους φοιτητές που έρχονται από την επαρχία. Αυτή η κατάσταση, τονίστηκε, γεμίζει τους φοιτητές αγανάκτηση και πείσμα για συνέχιση του αγώνα απέναντι σε όσους έχουν φέρει το πανεπιστήμιο σε κατάσταση υποχρηματοδότησης και ελλείψεων.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για πολλοστή φορά στους δρόμους, για το αυτονόητο. Είμαστε μαζί με τα παιδιά μας και διεκδικούμε ολόπλευρη, σύγχρονη μόρφωση για κάθε μαθητή», σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Στ. Βαλαβάνη, δηλώνοντας πως εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων, κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε υποδομές και προσωπικό, εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς, σχολικών γευμάτων, αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων.

Με την κινητοποίησή τους οι φοιτητές και οι μαθητές έστειλαν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους, ώστε να μη διεκδικούν όσα δικαιούνται. Από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας, που είχε παραταχθεί κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση, και έγινε επίμονη παρέμβαση ιδιαίτερα για το γεγονός ότι από τις 12 το μεσημέρι κάμερες κατέγραφαν πρόσωπα ανήλικων μαθητών και δυνάμεις των ΜΑΤ φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

«Δεν θα "προσαρμοστούμε" στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Δωρεάν σπουδές - πτυχία με αξία», δήλωναν με τα πανό τους οι φοιτητικοί σύλλογοι. «Ασφάλεια για εμάς δεν είναι η αστυνομία - Θέλουμε υποδομές, καθηγητές, πτυχία με αξία», έγραφε άλλο πανό. «Σχολείο δημιουργικό», «όχι σχολείο εξεταστικό κέντρο», επαναλαμβανόταν σε πικέτες μαθητών. Με συνθήματα όπως «Μαθητές - φοιτητές, ενωμένοι νικητές», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», η πορεία κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια, όπου το ραντεβού ανανεώθηκε για νέες κινητοποιήσεις.

Στη συνέχεια 13 Φοιτητικοί Σύλλογοι που κάλεσαν στο συλλαλητήριο προχώρησαν σε σύσκεψη συντονισμού και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στις 9 Νοέμβρη, στο φοιτητικό συλλαλητήριο και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.


Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Αρτα
Αρτα
Σε μαχητικές πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες μαθητές και φοιτητές σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στη Λάρισα έγινε πορεία από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Ανέδειξαν και κατήγγειλαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, με δεκάδες ελλείψεις καθηγητών, με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που κάνει όλο πιο δύσκολη και εξοντωτική την προσπάθειά τους να μορφωθούν. Η πορεία τους κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους και απαίτησαν να καλυφθούν τα κενά, να γίνονται κανονικά όλα τα εργαστήρια και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ στην πόλη. Την κινητοποίηση στήριξε και η Ενωση Γονέων Λάρισας.

Στην Αρτα, εκατοντάδες μαθητές έστειλαν μήνυμα ότι δεν αποδέχονται ένα σχολείο που τους εξοντώνει. Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα 15μελή του 1ου ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ, με τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα σχολεία της πόλης. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς και έκαναν πορεία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αντίστοιχα, στην Καλαμάτα μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου και με πορεία διαδήλωσαν μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας, για να καταθέσουν τα αιτήματά τους στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ανέδειξαν τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας

Λάρισα
Λάρισα
Με πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις, φοιτητικοί σύλλογοι διεκδίκησαν αναβαθμισμένες δωρεάν σπουδές και άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις Κοσμητείες των σχολών τους, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Οι Σύλλογοι Γεωλογικού, Βιολογικού, ΜΜΕ, Φυσικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Χωροταξίας και Παιδαγωγικού του ΑΠΘ και ο ΣΟΦΕΘ έστησαν συμβολικά αντίσκηνα έξω από την Πρυτανεία, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές, με τα διαχρονικά προβλήματα στη θέρμανση, στο ζεστό νερό και τα χαλασμένα μπάνια, αλλά και την έλλειψη διαθέσιμων δωματίων για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών.

Στα Τρίκαλα, φοιτητές των ΤΕΦΑΑ και του Τμήματος Διαιτολογίας - Διατροφολογίας προχώρησαν σε κινητοποίηση για οξυμένα ζητήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα. Με παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το φοιτητικό εστιατόριο, απαίτησαν τη δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι στα Τρίκαλα δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες, ανέδειξαν την ανάγκη για δωρεάν στέγαση με ενοικίαση ξενοδοχείων, μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ σε όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ανέγερση Εστιών χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Ακόμα, απαίτησαν δωρεάν μετακινήσεις για όλους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από και προς τη σχολή τους.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Στη Ξάνθη, οι Σύλλογοι Φοιτητών Ξάνθης και Εστιακών Φοιτητών Ξάνθης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία διεκδικώντας δωρεάν αναλώσιμα, πρόσληψη καθηγητών και εργαστηριακού προσωπικού, για την κάλυψη όλων των κενών, και ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης για όλους τους φοιτητές που περιμένουν δωμάτιο στις Εστίες.

Με τη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Φοιτητών της Κοζάνης και της Φλώρινας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Κοζάνη. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη συντονισμού, όπου συζήτησαν για τη συμμετοχή τους στην απεργία της 9ης Νοέμβρη και την προετοιμασία μαζικών συνελεύσεων στις σχολές. Οι φοιτητές διεκδικούν δωρεάν μετακίνηση και σίτιση, θέρμανση και ζεστό νερό για τις Εστίες του Πανεπιστημίου.

Αντίστοιχα αιτήματα για σίτιση, στέγαση και μεταφορές κατέθεσαν χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής και Λογιστικής - Χρηματοοικονομικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, που νωρίτερα έκαναν συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, ΒΕΤ, Φυσικού, Χημικού και Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου και πορεία στους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας μηνιαίο επίδομα και μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, κατασκευή νέων Εστιών για δωρεάν στέγαση, πτυχία με αξία, στο ύψος των αναγκών της σημερινής εποχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ