ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Διαδηλώνουν την Πέμπτη για την Υγεία του λαού

Με την πανυγειονομική απεργία διεκδικούν ενίσχυση των νοσοκομείων και αντιδρούν στο «νέο ΕΣΥ»

Σε στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια προχωρούν την Πέμπτη 20 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των «συμπράξεων» με τον ιδιωτικό τομέα, των συγχωνεύσεων - καταργήσεων τμημάτων και κλινικών, των αυξημένων πληρωμών για ακόμα λιγότερες υπηρεσίες Υγείας.

Στην Αθήνα οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα πορευτούν μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών και τα σωματεία των υγειονομικών καλούν σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πύλη του Ιπποκράτειου. Παράλληλα η ΕΝΙΘ καλεί τους νοσοκομειακούς ιατρούς στη Γενική της Συνέλευση, 1η Νοέμβρη στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου στη 1.30 μ.μ., και σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης: Στην Πρέβεζα, στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου, στο Ηράκλειο, στις 12 μ. στην πλατεία Λιονταριών, και στη Λευκάδα, στη 1 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου του νησιού.

ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, «οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το "νέο ΕΣΥ" να σημάνουν συναγερμό σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι "ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας", καθώς και της αναπληρώτριας υπουργού, ότι δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία, οπότε θα τους φτιάξει μετά τη συγχώνευσή τους».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούν επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων. Επίσης, ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, αλλά και επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αντιδρώντας στο «νέο ΕΣΥ», λένε «όχι» στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και απαιτούν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, ενάντια στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία.

Θυμίζοντας δε την κλήση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ σε δίκη για παράβαση του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων, απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος υγειονομικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Φρένο στην κρατική καταστολή, άρση της αναστολής εργασίας

Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των 38 εργαζομένων σε αναστολή που δικάζονται για «απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών», λόγω συμμετοχής τους σε κινητοποίηση έξω από την πρωθυπουργική οικία, και να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, απαιτούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο στις 10 π.μ. στο Πλημμελειοδικείο (Ευελπίδων, κτίριο 8), ενώ ήδη σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία έχουν προκηρύξει στάση εργασίας.

Ηλεία: Κινητοποίηση αύριο στο Νοσοκομείο Πύργου

Αμεσα λύσεις για τα προβλήματα που επικρατούν στα νοσοκομεία του νομού, με στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό, απαιτούν εργατικά συνδικάτα και λαϊκοί φορείς της Ηλείας και προχωρούν σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 2.30 μ.μ. μπροστά από το Νοσοκομείο Πύργου.

Στο κάλεσμα, που υπογράφουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Δήμων Πύργου, Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πύργου, η ΕΛΜΕ του νομού, ο ΣΕΠΕ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, η Ομάδα Γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, μετά και από σύσκεψη για την οργάνωση της απεργιακής μάχης στις 9 Νοέμβρη, τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παίρνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, καμία πρόσληψη δεν γίνεται και στα νοσοκομεία του νομού μας η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχει ένας παθολόγος για το Νοσοκομείο Πύργου! Οσοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για λύσεις μετά τις επισκέψεις υπουργών διαψεύστηκαν παταγωδώς για μια ακόμα φορά, γιατί όσοι αποτελούν το πρόβλημα δεν μπορούν να δώσουν λύση».

Καλώντας τους εργαζόμενους και τον λαό να μη δείξουν καμία αναμονή, καμία ανοχή, να μην περιμένουν λύσεις από επίδοξους «σωτήρες». Και καλούν στο συνταξιουχικό συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Σόου υποκρισίας και για το «λευκό μπαστούνι»

Ακόμη ένα σόου υποκρισίας έστησε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τη χρησιμότητα του λευκού μπαστουνιού για τους τυφλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πρόβλημα όρασης στην καθημερινή και ανεξάρτητη διαβίωση και μετακίνησή τους.

«Για ποια κινητικότητα μας μιλούν, όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 9 εκπαιδευτές κινητικότητας, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες 17.000 τυφλών; Οι εξαγγελίες της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου για δημιουργία ενός προγράμματος εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών από τις ...αρχές του 2023, δηλαδή 30 χρόνια μετά την εκπαίδευση των πρώτων 10, είναι γενικές και αόριστες και σε κάθε περίπτωση πολύ πίσω από τις ανάγκες», είναι η οργισμένη απάντηση της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» Τυφλών (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στη ΣΕΑΑΝ).

Η ΕΣΚ Τυφλών ρωτά ακόμη: «Πώς οι τυφλοί μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα και αυτόνομα, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποστελεχωμένα και χωρίς τον απαραίτητο στόλο, με συνέπεια ο κόσμος να μην έχει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί; Πώς θα γίνει η κοινωνική ένταξη των τυφλών, όταν πάνω από το 95% των ικανών προς εργασία ανθρώπων με πρόβλημα όρασης είναι άνεργοι, και έχοντας ως δεδομένο πως η εργασία αποτελεί βασικό τρόπο κοινωνικοποίησης των τυφλών και επαφής της κοινωνίας μαζί του;».

Να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δούλευαν περίπου 1.000 τυφλοί, σήμερα εργάζονται μόλις 100, παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας που δίνει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγική ένταξη των αναπήρων και των τυφλών με βάση τα ενδιαφέροντά τους και την εκπαίδευσή τους.

«Η μόνη λύση είναι ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας για κάλυψη όλων των αναγκών μας σε εκπαίδευση, τεχνικά βοηθήματα, αθλητισμό, ασφαλή μετακίνηση κ.ά., εδώ και τώρα δωρεάν και χωρίς καμία επιβάρυνση των τυφλών και των οικογενειών τους, με ευθύνη του κράτους και των δημοσίων φορέων. Αγώνας περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και την κρίση που αν δεν ξεσηκωθούμε, έρχεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τα μνημόνια και την πανδημία», σημειώνει η ΕΣΚ.

Και καλεί τους τυφλούς να γυρίσουν την πλάτη «στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και σε όλους τους επίδοξους σωτήρες, που ούτε είδαν ούτε άκουσαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί σήμερα.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.

Ανταμώνουμε στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό στα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη», τονίζει.

Προ των πυλών νέα αναζωπύρωση της πανδημίας

Ανοχύρωτος παραμένει για τρίτο χρόνο ο λαός απέναντι στην πανδημία, με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, υποκαθιστώντας κάθε μέτρο προστασίας με «συστάσεις» αυτοπροστασίας και εμβολιασμού. Ηδη την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκε αύξηση 24% στους θανάτους από Covid, ενώ μόνο σε δύο βδομάδες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν 46% κι όλα αυτά εν μέσω υποεπιτήρησης της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Οι ειδικοί εκφράζουν την αγωνία τους για τις επόμενες βδομάδες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούν, και όπως έχει αποδειχθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια τα μέσα αυτοπροστασίας (μάσκα, αντισηπτικό και ανοιχτά παράθυρα) δεν επαρκούν.

Οπως αναφέρουν ήδη στην Ευρώπη, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κινήθηκαν «σε νούμερα που δεν περιμέναμε», στις απλές κλίνες των νοσοκομείων αυξήθηκαν 45%. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι εισαγωγές αυξήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα 31%, όπως και στην Ιταλία.

Χαρακτηριστικά είναι τα «πιθανά σενάρια», όπως τα συνόψισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, με το πρώτο να προβλέπει συνεχή εξέλιξη των παραλλαγών του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να οδηγείται η ανοσία σε φθίνουσα πορεία, και το δεύτερο «το πιο επίφοβο», τη συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης. Αλλωστε, όπως είπε, ήδη υπάρχει έξαρση γρίπης σε νεαρά άτομα, ενώ έχει εντοπιστεί ιικό φορτίο και στα λύματα. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι μπορεί να μην αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ