ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη μετατραπεί το λιμάνι της Πάτρας σε ακόμα ένα ΝΑΤΟικό ορμητήριο!

  • Παρέμβαση στον διοικητή της Ναυτικής Δύναμης Ιονίου και στον λιμενάρχη
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 π.μ. από την Επιτροπή Ειρήνης Αχαΐας

Πρόκληση για τον λαό της Πάτρας αποτελεί ο ελλιμενισμός μεγάλης ΝΑΤΟικής δύναμης στο λιμάνι της πόλης ο οποίος προγραμματίζεται για αύριο Σάββατο με τη συμφωνία της κυβέρνησης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για κίνηση ενταγμένη στην ενίσχυση του αποκλεισμού και της άσκησης στρατιωτικής πίεσης στη Ρωσία, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που εξελίσσεται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Χθες το πρωί, αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας αποτελούμενη από τους Θάνο Μπίμπα, Γραμματέα της ΤΕ, Αναστασία Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ και επικεφαλής περιφερειακή σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Αντώνη Ταβουλάρη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αχαΐας, πραγματοποίησαν παρέμβαση στον διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου και στον λιμενάρχη Πατρών, απαιτώντας να μην ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Πάτρας κανένα ΝΑΤΟικό πλοίο.

Την ίδια ώρα άλλωστε «η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς, πυκνώνοντας παράλληλα τα "σήματα" για επικίνδυνες διευθετήσεις που θα διασφαλίζουν την «ΝΑΤΟική συνοχή», τονίζει η ΤΕ Αχαΐας και προσθέτει:

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων, ειδικά σε κάθε περιοχές που προσεγγίζουν οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ολοι μαζί πριν λίγες μέρες ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο να αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, να βαθύνει ακόμη περισσότερο η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο».

Δείχνει θράσος το αίτημά τους «να ματαιωθεί ο προγραμματισμένος από τον δήμο της Πάτρας για το Σάββατο 15 Οκτώβρη ημιμαραθώνιος δρόμος "Φάνης Τσιμιγκάτος", για λόγους εθνικής ασφάλειας», συνεχίζει και αναφέρεται στις παρεμβάσεις του Κόμματος:

«Μετά απ' αυτές τις απαράδεκτες και προκλητικές εξελίξεις ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο. Εκφράζοντας τα αισθήματα του λαού της πόλης, ο βουλευτής του Κόμματος απαίτησε την αλλαγή "ρότας" της ΝΑΤΟικής αρμάδας, μακριά από το λιμάνι της Πάτρας. Να μην προσεγγίσει το λιμάνι της Πάτρας και κανένα άλλο λιμάνι η ΝΑΤΟική αρμάδα, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές και να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις του νυχτερινού ημιμαραθωνίου προς τιμήν του Φάνη Τσιμιγκάτου».

Η ΤΕ Αχαΐας απαιτεί: Κανένας ελλιμενισμός ΝΑΤΟικού πλοίου στο λιμάνι της Πάτρας. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.

Και κλείνοντας καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό, όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης να διατρανώσουν με κάθε τρόπο της αντίθεσή τους στον ελλιμενισμό των ΝΑΤΟικών πλοίων, παίρνοντας μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αχαΐας αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Να σημειωθεί ότι η δύναμη που προσεγγίζει την Πάτρα είναι μία από τις 4 μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (2 επιχειρούν στη Μεσόγειο και 2 στον Ατλαντικό), η ειδικευμένη στον ναρκοπόλεμο SNMCMG2, με διοικητή στην παρούσα φάση τον Τούρκο πλοίαρχο Yusuf Κaragulle. Ναυαρχίδα της είναι το τουρκικό πλοίο «TCG YZB Gungor Durmus» και στη σύνθεσή της περιλαμβάνεται το επίσης τουρκικό «TCG Akcay».

Πριν φτάσουν δε στην Πάτρα, μαζί με το βελγικό «BNS Narcis», το ισπανικό «ESPS Duero», το γαλλικό «FS Capricorne», το ολλανδικό «HNLMS Vlaardingen» και το ιταλικό «ITS Viareggio», διεξήγαγαν ασκήσεις με ένα ακόμα τουρκικό πλοίο, το «ΤCG Bozcaada», οι οποίες «βελτίωσαν την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητά μας», όπως τονίζεται από τη διοίκηση της δύναμης.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η «Κυψέλη» αποδεικνύεται «σφηκοφωλιά»

Σχόλιο με αφορμή την ίδρυση «συνδέσμου ελληνοαμερικανικής συνεργασίας» στην Αλεξανδρούπολη

Την απόφαση να προχωρήσει στην ίδρυση «Συνδέσμου ελληνοαμερικανικής συνεργασίας» στην Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε η νεοσύστατη «Κυψέλη ιδεών και δράσης», η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «δεξαμενή σκέψης».

Στην ανακοίνωσή της καλεί να συμμετέχουν στον φορέα «θεσμικοί φορείς, σύλλογοι, επιχειρήσεις, ιδρύματα και απλοί πολίτες», ώστε ουσιαστικά να υλοποιηθεί το σχετικό ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ που αναφέρεται στην Αλεξανδρούπολη. Οπως χαρακτηριστικά λέει, «οι ραγδαίες εξελίξεις που συμβαίνουν με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, επιβάλλουν την ανάληψη σοβαρών και υπεύθυνων πρωτοβουλιών, για την προετοιμασία της τοπικής μας κοινωνίας, ώστε να αξιοποιήσει επωφελώς τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον τόπο μας.

Στο διακομματικό ψήφισμα της Αμερικανικής Γερουσίας αναφέρεται ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον έναν εξαιρετικά σημαντικό τόπο για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυτό δεν γίνεται να συμβεί χωρίς την συμμετοχή των πολιτών της και των φορέων».

Σε σχόλιό της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει: «Από την πρώτη της δράση η "Κυψέλη ιδεών και δράσης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης" επιβεβαιώνει ότι είναι ένα ακόμα εργαλείο στην προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός της περιοχής στους στόχους των μεγάλων επιχειρηματιών που προσδοκούν κέρδη από την εμπλοκή της περιοχής μας στο πολεμικό μακελειό που βρίσκεται σε εξέλιξη και κλιμακώνεται στην Ουκρανία.

Η ίδρυση συνδέσμου ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην Αλεξανδρούπολη, στον οποίο προχωρά, όπως οι ίδιοι διατυπώνουν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους, στοχεύει "στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων" στους στόχους του ευρωατλαντισμού και της πλουτοκρατίας.

Επαναφέρουν τα όσα ακούμε καιρό τώρα για δήθεν ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους που προσφέρει η μετατροπή της περιοχής μας σε στρατιωτικό και ενεργειακό κόμβο. Να μην "τσιμπήσει" κανείς!».

Η ΤΕ Εβρου τονίζει ότι ο λαός της περιοχής αντιλαμβάνεται πως αυτό που πραγματικά συμβαίνει, δηλαδή «το να είμαστε εμπροσθοφυλακή στην εμπλοκή, μας μετατρέπει σε στόχο, την ώρα μάλιστα που υπάρχει οξεία κλιμάκωση του πολέμου και μπορεί να έχει απρόβλεπτες διαστάσεις. Αυτό ανησυχεί την αμερικάνικη πρεσβεία, τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου και την πλουτοκρατία και προσπαθούν να πάρουν μέτρα. Ενα από αυτά είναι και η δημιουργία του ελληνοαμερικανικού συνδέσμου συνεργασίας, με "λαγό" την "Κυψέλη", που αποδεικνύεται "σφηκοφωλιά", με γνωστούς πρωταγωνιστές που στο παρελθόν τα ίδια έλεγαν για τους χρυσοθήρες, ότι δήθεν θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο και πήραν την απάντησή τους από τον λαό της περιοχής!».

Και προσθέτει: «Κανένα ψίχουλο, που μπορεί να πέσει από το μεγάλο φαγοπότι που έχουν στήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο LNG, στις μεταφορές, στην "πράσινη" ανάπτυξη, στην κατασκευή όπλων, οι παραγωγοί Ενέργειας, τα διυλιστήρια και οι κατασκευαστικοί όμιλοι, δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, του λαού συνολικά, στην ειρήνη, στα φτηνά καύσιμα και ρεύμα, στη στέγη, στη θέρμανση, στη δουλειά με δικαιώματα.

Υπάρχει ουσιαστική διέξοδος και δρόμος να βαδίσει ο λαός: Να δυναμώσει η πάλη σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για όλα τα οξυμένα προβλήματα που βιώνει ο λαός μας και ενάντια στην εμπλοκή στον άδικο πόλεμο μεταξύ ληστών. Η πάλη αυτή είναι ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο.

Το μέλλον δεν μπορεί να είναι ο σάπιος κόσμος της εκμετάλλευσης και του πολέμου. Κλείνουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες της υποταγής, σε όσους προσπαθούν να φτιασιδώσουν το γέρικο σύστημά τους. Κοιτάμε μόνο μπροστά, με το δίκιο των πολλών, για το πραγματικά νέο και ελπιδοφόρο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ