ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάθε συνδικάτο να γίνει επιτελείο μάχης μπροστά στην απεργία

«Από σήμερα όλοι στη μάχη ώστε η απεργία στις 9/11 και η απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, να εμπνεύσουν την εργατική τάξη της πόλης και να κάνουν κράτος και εργοδοσία να χάσουν τον ύπνο τους. Τα σωματεία να γίνουν επιτελεία μάχης και ακόμα πιο αποφασιστικά να δουλέψουν για να νεκρώσει η πόλη»: Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η χθεσινή μαζικότατη σύσκεψη των εργατικών συνδικάτων της Θεσσαλονίκης, μια σύσκεψη - βήμα κλιμάκωσης της οργάνωσης της πάλης, που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πάνω από 50 συνδικαλιστικών οργανώσεων, 10 φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων.

Απευθύνθηκε επίσης κάλεσμα κλιμάκωσης των προσπαθειών για την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου στις 6.30 μ.μ. μπροστά στα γραφεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 43), ενάντια στις μαζικές απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία, με αιχμή την επίθεση στους εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα», στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και τις απολύσεις σε επιχειρήσεις μετάλλου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι συμμετέχοντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 40χρονου εργάτη που έχασε χθες τη ζωή του στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, και δόθηκε η υπόσχεση κλιμάκωσης της πάλης ώστε να σταματήσει η εργατική τάξη να θρηνεί θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων.

Εισηγητικά ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξε ότι η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα με χαρακτηριστικά ώστε «να βοηθά στη δημιουργία νέων σωματείων, να δυναμώνει αυτά που ήδη υπάρχουν, να εμπνέει. Αγώνα σφυρηλατημένο στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, του λαού, που να μετατρέπει κάθε πρόβλημα, κάθε εργοδοτική επίθεση σε χώρο δουλειάς, σε ζήτημα όλης της εργατικής τάξης. Αγώνα ενωτικό, που να συντονίζει στην πόλη αλλά και πανελλαδικά την αντίδραση των εργατών».

Παίρνοντας κουράγιο από τους μεγάλους αγώνες

Από τις τοποθετήσεις εκφράστηκε η στήριξη στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας»: Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά δόθηκε ο λόγος πρώτα στον Αρη Μερκενίδη, απολυμένο από τη «Μαλαματίνα», πρόεδρο του Συνδικάτου Οδηγών, Πωλητών και Βοηθών Βόρειας Ελλάδας. Εκείνος αναφέρθηκε στον ηρωικό απεργιακό αγώνα που δίνουν πάνω από δυο μήνες τώρα ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, με αιτήματα την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. «Οι απεργοί συνεχίζουμε αποφασισμένοι τον αγώνα μας. Η μάχη που δίνουμε είναι μάχη που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης», σημείωσε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις 92 απολύσεις των μεταλλωρύχων από το μεταλλείο στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μετά τη διακοπή της σύμβασης με την εργολάβο εταιρεία «Edilmac», και στο αίτημά τους να προσληφθούν από την «Ελληνικός Χρυσός» για να συνεχίσουν να εργάζονται στο μεταλλείο. «Αυτό που ζητάμε είναι το μόνο δίκαιο. Θα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και θα τα καταφέρουμε, με την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Θα νικήσουμε».

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για τις μαζικές απολύσεις στον κλάδο από επιχειρήσεις («Πυραμίς», «Alumil» κ.ά.) που η κερδοφορία τους σπάει ρεκόρ, καθώς και για τις παρεμβάσεις του σωματείου στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα ενάντια στις απολύσεις, για υπογραφή ΣΣΕ και μέτρα υγείας και ασφάλειας, μέσα από πολύμορφες δράσεις αλλά και από σύσκεψη με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Ο Πάρις Σαρρής, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου και οι επενδύσεις που έγιναν χτίστηκαν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, με αλλαγές συμβάσεων, χτύπημα στα ωράρια εργασίας, μειώσεις μισθών κ.λπ., και προανήγγειλε αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Ο Πέτρος Σημάδης, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα γεγονότα της Δευτέρας στη «Μαλαματίνα» και το νέο χτύπημα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από τα ΜΑΤ, σημείωσε ότι τα σωματεία «οφείλουμε να δείξουμε στους εργαζόμενους τον ένοχο», δηλαδή τις κυβερνήσεις, που με το νομοθετικό έργο τους έστρωσαν το έδαφος για να διευκολύνουν την επίθεση των εργοδοτών, που μετέτρεψαν σε προσωπική τους φρουρά τα ΜΑΤ, αλλά και τις δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα οι οποίες κηρύσσουν την υποταγή στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Η Νάσια Αγοραστού, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στην εργοδοτική επίθεση που εκδηλώνεται σε αποθήκες, εργοστάσια ανακύκλωσης και μεταφορικές εταιρείες, με εντατικοποίηση, χαμηλούς μισθούς, κομμένα μεροκάματα, εργατικά «ατυχήματα» κ.λπ. Και κάλεσε «σε κάθε χώρο δουλειάς να ανάψει το φιτίλι, μέσα από συσκέψεις, συνελεύσεις, δημιουργία Επιτροπών Αγώνα. Να μπούμε μπροστά στην οργάνωση των συναδέλφων».

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας

Ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΘ, είπε ότι «εδώ σήμερα δεσμευόμαστε ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, για να νεκρώσει η Θεσσαλονίκη. Να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στο κράτος τους, ότι φτάνει. Ως εδώ. Καμία αναμονή, καμία ανοχή. Να καταδικάσουμε όσους μας λένε ότι θα λυθούν τα προβλήματα από μια άλλη κυβέρνηση και μας λένε και πάλι ότι "δεν είναι ώρα τώρα για αγώνες". Τώρα είναι η ώρα, η εργατική τάξη πιστεύοντας στη δύναμή της να επιβεβαιώσει την πείρα της, ότι εκεί που δεν κράτησαν στάση αναμονής, δεν πίστεψαν ότι είναι αναποτελεσματικοί οι αγώνες, που δεν φοβήθηκαν μπροστά στις μεγάλες εταιρείες, είχαν νίκες».

Η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, και στην εικόνα που τις συνοδεύει, με τους χαμηλούς μισθούς και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Ανέδειξε ακόμα ότι οι επενδύσεις Αμερικανών, Γερμανών κ.ά. ήρθαν πακέτο μαζί με την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Και σημείωσε ως «θετικό και ελπιδοφόρο ότι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους δουλειάς σπάνε τη σιωπή, ανοίγουν τη συζήτηση, οργανώνονται, μπαίνουν στον αγώνα».

Ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ανέφερε ότι μετά την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης είναι καθήκον η εφαρμογή της παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς, και ότι οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται σε αυτόν τον στόχο.

Ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού και στις νικηφόρες μάχες που δόθηκαν π.χ. με τους εργολαβικούς στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, τους ξενοδοχοϋπάλληλους στο «the MET» και τους διανομείς της «e-food», τονίζοντας ότι οφείλουν να κάνουν τις κατακτήσεις τους φάρο σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου.

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στη βήμα - βήμα οργάνωση των εργαζομένων στην ελεγκτική εταιρεία «Deloitte» και στον πανελλαδικό συντονισμό τους, που προχωρά με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αύξηση των μισθών.

Η Ελένη Μπακιρλή, από το ΔΣ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στάθηκε στην κατάσταση στον χώρο της Υγείας, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και έφεραν μικρές και μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Ο Γιάννης Μητσιάς, από το Σωματείο της ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε στη μάχη που άνοιξε για την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά και στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στην καταστολή και την επίθεση στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η Σοφία Γιαγκούδη από τους εκπαιδευτικούς αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους αλλά και στην επιβίωσή τους, εξαιτίας της ακρίβειας, στις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, στον αγώνα για σύγχρονα σχολεία και μαζικές προσλήψεις.

Ο Θόδωρος Βαριδάκης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ, ανέφερε ότι στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης «έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς να τα βγάλουμε πέρα και να κερδίσουμε λύσεις στα προβλήματά μας, δηλαδή ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς, εγκαταστάσεις όπου να μπορούμε να εργαστούμε με ασφάλεια».

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικών ΑΠΘ, εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων κάλεσε σε ξεσηκωμό και κοινό αγώνα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές για να υπερασπιστεί το πανεπιστήμιο της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Ο Νίκος Θανάκος, από το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες εργοδοτών του κλάδου να φέρουν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις υπό την απειλή απόλυσης, κάτι που με παρέμβαση του Σωματείου δεν πέρασε.

Σταθμοί στην πορεία προς τη μεγάλη απεργία

Την Πέμπτη 13/10, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ., οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν μεγάλη κινητοποίηση για αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Το Σάββατο 15/10 θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ, ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Την Παρασκευή 21/10 θα γίνουν παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και άλλες δράσεις

Στην Πάτρα, σε σύσκεψη καλούν σωματεία και φορείς το Εργατικό Κέντρο και η αγωνιστική δημοτική αρχή τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην Αγορά Αργύρη. Παράλληλα, ο συνδικαλιστικός φορέας και η δημοτική αρχή εξήγγειλαν Παμπατραϊκή συγκέντρωση την Τρίτη 18 Οκτώβρη στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Συσκέψεις σε άλλες πόλεις:

Στη Νάουσα, σήμερα, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη Χίο, αύριο, Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στον Σύλλογο Δασκάλων. Στην Κοζάνη, αύριο, Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Θήβα, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου. Στα Χανιά, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο Ηράκλειο, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Συλλαλητήρια και άλλες δράσεις

Στον Βόλο, σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη, στην οποία αποφάσισαν μεταξύ άλλων τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη 11 Οκτώβρη.

Στην Καρδίτσα, συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία στις 6.30 μ.μ.

Στην Αμφισσα, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, έξω από το υποκατάστημα ΕΦΚΑ, στις 11.30 π.μ., για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Ξάνθη, παρεμβάσεις στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., και στα σούπερ μάρκετ της πόλης την Πέμπτη 13 Οκτώβρη στις 6 μ.μ.

Στα Τρίκαλα, συλλαλητήριο τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη Λάρισα, συλλαλητήριο την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Μία μέρα πριν, στις 11 Οκτώβρη, τα εργατικά σωματεία της πόλης καλούν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, όπου θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση με τρακτέρ οι αγρότες του Τυρνάβου και άλλων επαρχιών της Λάρισας, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ