ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ο Ιούλης της ταξικής διαλογής

Ενα από τα «επιτεύγματα» της μεταρρύθμισης ήταν να καθιερώσει τον Ιούλη ως το μήνα ταξικής εκκαθάρισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων στα λύκεια τέτοια εποχή τα τρία τελευταία χρόνια συνοδεύεται από τα τραγικά αποκαλυπτήρια της ταξικότητας αυτής της πολιτικής, που είναι ξεκάθαρο πια ότι στόχο έχει την εκδίωξη από το ελιτίστικο «ενιαίο» λύκειο των παιδιών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος.

Δυτική Αθήνα, Πειραιάς, Εβρος, Επτάνησα, Δωδεκάνησα, νησιωτικές και ορεινές περιοχές και φέτος στέκονται στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη «αποτυχία» στις εξοντωτικές πανελλαδικές εξετάσεις στη Β' και Γ' Λυκείου. Και ούτε οι ίδιοι οι εμπνευστές της «μεταρρύθμισης» δεν τολμούν πια να μιλούν για μαθητές ανεπίδεκτους μαθήσεως, γιατί είναι πια φανερό ότι η Παιδεία είναι ταξική περισσότερο από ποτέ. Ολα σε αυτό συγκλίνουν. Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου βασισμένη στις περσινές επιδόσεις των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις έδειξε ότι οι μισοί μαθητές από 40 λύκεια νησιωτικών, αγροτικών και εργατικών περιοχών της χώρας που φοιτούσαν στη Β' Λυκείου το σχολικό έτος 1998 - 99, δεν έφτασαν ποτέ στη Γ' Λυκείου την επόμενη χρονιά. Και είναι φανερό ότι αν το υπουργείο Παιδείας δεν είχε προχωρήσει, κάτω από την πίεση των μεγάλων αγώνων, σε κάποιες «ευνοϊκές» ρυθμίσεις, ο απολογισμός θα ήταν ακόμα πιο τραγικός.


Το γεγονός επίσης ότι «δεν ιδρώνει το αυτί» της κυβέρνησης από τα παραπάνω νούμερα δίνει βάση στην καταγγελία ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή. Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» παρά το ότι από το ξεκίνημα της έχει να μετράει μερικές χιλιάδες παιδιά εκτός λυκείου. Από 120.430 μαθητές που είχαν αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο πριν τρία χρόνια, φέτος αποφοίτησαν από τη Γ' τάξη του Λυκείου μόλις 63.200 μαθητές, χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να συνυπολογίζονται όσοι δεν προήχθησαν στις εξετάσεις αποφοίτησης. Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις αποφοίτους του Γυμνασίου εγκαταλείπει πριν τα 18 του χρόνια κάθε μορφής εκπαίδευση, αφού 30.525 μαθητές από τους 120.430 αποφοίτους του Γυμνασίου ποτέ δεν έφτασαν ούτε στη Γ' τάξη Λυκείου, ούτε στο Β' κύκλο των ΤΕΕ, ενώ ακόμα και στη μικρή - σε σύγκριση με όσα ίσχυαν πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης - μερίδα μαθητών που συνεχίζει το Λύκειο εμφανίζεται ένα υψηλό ποσοστό αποτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις της Β' Λυκείου. Ποσοστό, που θα ήταν μεγαλύτερο χωρίς τις ρυθμίσεις συγκάλυψής του. Φέτος, το ποσοστό αυτών των μαθητών υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 10%.

Στο σημείο αυτό για μια ακόμα φορά γίνεται φανερό ότι η πολιτική που επέβαλε τη «μεταρρύθμιση» θέλει τα παιδιά εκτός λυκείου. Με την εμμονή στην κατάργηση των μετεξεταστέων παρά το γεγονός ότι πρόκειται για καθολικό αίτημα της εκπαιδευτικής τουλάχιστον κοινότητας.


Από τη δική τους πλευρά, οι φορείς που συγκροτούν το μέτωπο για την Παιδεία, αλλά και οι εργάτες, τ' άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε αυξημένες ευθύνες. Ο αγώνας για την κατάκτηση της γνώσης, πλέον δεν περνά μόνο από το θρανίο, αλλά και από το δρόμο για τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής στην Παιδεία, για μόρφωση για τα παιδιά του λαού, για διεύρυνση της βασικής γενικής Παιδείας που αποτελεί σύγχρονη ανάγκη της κοινωνίας.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ