ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Το ραντεβού των... αστεριών

Ο Καρλ Λιούις έγραψε τη δική του σελίδα στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα

Sportidea

Ο Καρλ Λιούις έγραψε τη δική του σελίδα στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα
Μπορεί να έχει μόνο λίγα χρόνια ζωής, όμως γρήγορα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου έμελλε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου αποφάσισε να ορίσει ένα νέο ραντεβού για τον κλασικό αθλητισμό, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν ανά τέσσερα χρόνια. Βέβαια, οι λόγοι δεν ήταν μόνο αυτοί, αλλά και οι οικονομικοί, αφού έτσι θα έβαζε και κάμποσα εκατομμύρια στο ταμείο της. Μέχρι το 1991 τα πρωταθλήματα διοργανώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά πολύ γρήγορα αυτό άλλαξε και μειώθηκε στα δυο. Από τη γέννησή του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν ήταν απλά ένα αθλητικό ραντεβού. Αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή όπου συγκεντρώνονταν τα μεγαλύτερα ονόματα. Ας δούμε το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

ΕΛΣΙΝΚΙ 1983

Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, το 1983, γεννήθηκε ο θεσμός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που φάνταζε σαν μια... μικρή Ολυμπιάδα. Ετσι, με την υποστήριξη των Σκανδιναβών, που θεωρούνται ως οι κατεξοχήν φίλοι του στίβου, η «πρώτη» τελείωσε με απόλυτη επιτυχία και πολλές συγκινήσεις. Την παράσταση έκλεψε ο Αμερικανός Καρλ Λιούις καθώς κατέκτησε τις πρώτες θέσεις στο μήκος, στα 100μ. και στα 4Χ100μ. όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ του αθλήματος. Από την άλλη, ο 22χρονος τότε αθλητής της Σοβιετικής Ενωσης, Σεργκέι Μπούμπκα, με... απογείωση στα 5.85μ. ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, ξεκινώντας μια αξιοζήλευτη πορεία στο άθλημα. Στις γυναίκες, η Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα από την Τσεχοσλοβακία πρώτευσε τόσο στα 400μ. όσο και στα 800μ., ενώ μια από τα ίδια ίσχυσαν και για την Αμερικανίδα Μέρι Ντέκερ με τις δύο πρώτες θέσεις στα 1.500μ. και 3.000μ. Από την ελληνική αποστολή ξεχώρισε η ακοντίστρια Αννα Βερούλη, που με βολή στα 65.72μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

ΡΩΜΗ 1987

Το παρελθόν αγκαλιά με το παρόν. Η Χάικε Ντρέσλε με το ένδοξο παρελθόν της ΓΛΔ και το σημερινό... φαινόμενο, την Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς

Sportidea

Το παρελθόν αγκαλιά με το παρόν. Η Χάικε Ντρέσλε με το ένδοξο παρελθόν της ΓΛΔ και το σημερινό... φαινόμενο, την Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς
Υστερα από 4 χρόνια, όπως όριζαν οι εντολές της ΙΑΑΦ, διοργανώθηκε το 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά στην ιταλική πρωτεύουσα, τη Ρώμη. Η διοργάνωση αυτή είχε τα θετικά της και τα αρνητικά της.

Ο Καρλ Λιούις ήταν για άλλη μια φορά πρωταγωνιστής στους αγώνες, καθώς κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια, στα 4Χ100μ. και στο μήκος και ύστερα από ένα χρόνο το τρίτο του, καθώς ο Μπεν Τζόνσον του είχε πάρει την πρώτη θέση με το... ασύλληπτο για την εποχή 9.83 στα 100μ. Ενα χρόνο αργότερα όμως μετά το επίσης ασύλληπτο 9.78, ο «Μπιγκ Μπεν» συνελήφθη ντομπαρισμένος. Η παραδοχή του ότι έτσι ήταν και στη Ρώμη έφερε το χρυσό στα χέρια του Λιούις. Παράλληλα ένας Ιταλός ο Τζιοβάνι Εβαγκελίστι βρέθηκε από το... πουθενά στην τρίτη θέση, καθώς οι κριτές πρόσθεσαν 19 εκατοστά και από τα 8.19μ. φάνηκε πως έκανε άλμα 8.38μ.

Στις γυναίκες, η Βουλγάρα Στέφκα Κονσταντίνοβα έκλεψε την παράσταση καθώς με άλμα στα 2μ. και 09εκ. πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ γράφοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία του αθλήματος.

Από ελληνικής πλευράς, η καλύτερη επίδοση ήταν αυτή του Σπύρου Ανδριόπουλου με την 7η θέση στα 10.000μ.

ΤΟΚΙΟ 1991

Την τρίτη φορά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ταξίδεψε στο Τόκιο. Αυτή ήταν η τελευταία φορά όπου οι αγώνες διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια και πλέον με απόφαση της ΙΑΑΦ θα πραγματοποιούνταν κάθε 2.

Στους αγώνες αυτούς λοιπόν την παράσταση έκλεψε ο Αμερικανός Μάικ Πάουελ στο μήκος, που έσπασε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Μπο Μπίμον από την Ολυμπιάδα του 1968 και το έφτασε στα 8μ. και 95εκ. Στο μήκος ο Καρλ Λιούις, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. (9.86) πήρε την πρώτη θέση και το χρυσό, ο Μπούμπκα συνέχιζε να κοιτά από ψηλά τους υπόλοιπους στο άλμα επί κοντώ, ενώ οι Αφρικανοί κυριάρχησαν στις μεσαίες αποστάσεις με τους Κιπτανούι, Τανούι, Κόντσελαχ και Οντιέκι.

Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα φαίνεται να πήγαιναν καλύτερα στον κυρίαρχο των αιθέρων Σεργκέι Μπούμπκα

Sportidea

Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα φαίνεται να πήγαιναν καλύτερα στον κυρίαρχο των αιθέρων Σεργκέι Μπούμπκα
Στις γυναίκες μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η Γερμανίδα Κριστίν Κράμπε, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 και 200μ. Ομως η τιμωρία της για χρήση αναβολικών ήταν η αφορμή που χάθηκε από την κορυφή του παγκόσμιου στίβου. Από την ελληνική παρουσία στο Τόκιο ξεχώρισε ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήκος που κατέλαβε τη 10η θέση.

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ 1993

Μετά το ταξίδι στην Απω Ανατολή, το 1993 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα επέστρεψε στην Ευρώπη και στην ενωμένη πλέον Γερμανία. Εκεί ξεχώρισαν ο Βρετανός χρυσός Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Λίτφορντ Κρίστι, καθώς επίσης και οι Κινέζες αθλήτριες που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες αποστάσεις.

Ο 33χρονος αθλητής της Μεγάλης Βρετανίας έκανε κάτι που φαινόταν μέχρι στιγμής ακατόρθωτο. Στα 100μ. πήρε την πρώτη θέση με 9.87 και μάλιστα άφησε το Καρλ Λιούις εκτός βάθρου. Ο Αμερικανός όμως δεν έχασε την ευκαιρία να προσθέσει ένα ακόμα μετάλλιο στην καριέρα του, κατακτώντας την τρίτη θέση στα 200μ. Στο άλμα επί κοντώ, ο Μπούμπκα με άλμα στα 6μ. πήρε την πρώτη θέση και το τέταρτο χρυσό μετάλλιο σε ισάριθμα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Στις γυναίκες, οι Κινέζες ήταν οι πρωταγωνίστριες καθώς κατέκτησαν τέσσερις πρώτες θέσεις (1.500μ., 3.000μ., 10.000μ. και σφαιροβολία), δείχνοντας έτσι τα δόντια τους στο παγκόσμιο στερέωμα. Τέλος, η Γκέιλ Ντίβερς κυριάρχησε στα 110μ. εμπόδια και 100μ. σώζοντας κάπως την παρτίδα για τις ΗΠΑ.

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ 1995

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ, πραγματοποιήθηκε το 1995 το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Ηταν η δεύτερη φορά που ο θεσμός βρέθηκε στη Σκανδιναβία και μάλιστα σημαδεύτηκε με μεγάλες επιδόσεις, όπως τρία παγκόσμια ρεκόρ.

Στο τριπλούν ήταν στραμμένα τα βλέμματα των φίλων του κλασικού αθλητισμού και όχι άδικα, καθώς στους άνδρες ο Βρετανός Τζόναθαν Εντουαρντς κατάφερε να κάνει το όνομά του παγκοσμίως γνωστό, αφού ήταν ο πρώτος που ξεπέρασε το φράγμα των 18μ. και μάλιστα δύο συνεχόμενες φορές σε μια μέρα. Από την άλλη, στις γυναίκες, η Ουκρανή Ινέσα Κράβετς κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ των 15μ. και 09εκ. κάνοντας άλμα στα 15μ. και 50εκ.

Στο άλμα επί κοντώ, ο Μπούμπκα συνέχισε να προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, κατακτώντας την πρώτη θέση, ενώ στα 100μ. ανδρών ο Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι πήρε την πρωτιά και ακολούθησαν ο συμπατριώτης του Σουρίν και ο Μπόλτον από το Τρινιτάντ.

Τέλος, στο άλμα εις ύψος γυναικών, δυναμική επανεμφάνιση έκανε η Στέφκα Κονσταντίνοβα όπου με άλμα στα 2μ. και 01εκ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

ΑΘΗΝΑ 1997

Η πρώτη επίσκεψη του θεσμού στη χώρα μας, το 1997, ήταν και η αρχή για τους Ελληνες αθλητές να δείξουν τα δόντια τους, δειλά μεν, σταθερά δε στα επόμενα χρονιά. Από τους αγώνες αυτούς όμως έλειψε το παγκόσμιο ρεκόρ, παρά την κυριαρχία των Κουβανών αθλητών.

Οι Ελληνες αθλητές άφησαν καλές εντυπώσεις για τη συνέχεια - καθώς κατέλαβαν θέσεις στα βάθρα - αλλά και από τις προσπάθειες τους. Ο Κώστας Γκατσιούδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ακόντιο, ενώ, από την άλλη, η Νίκη Ξάνθου στο μήκος κατέλαβε την 2η θέση. Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος τερμάτισε στην 5η θέση των 200μ., η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν κατέλαβε την 4η θέση, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο μόλις για πέντε εκατοστά.

Την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά από την Κούβα, έδειξαν με τις επιδόσεις τους τη μεγάλη τους αγάπη για τους συμπατριώτες τους και αφιέρωσαν τις επιτυχίες τους στον ηγέτη της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Το... χορό άνοιξε ο Ιβάν Πεντρόσο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 42εκ., ενώ ακολούθησε ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ στο άλμα εις ύψος που δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει στα 2.37. Τέλος στο τριπλούν οι Γιοέλβις Κεσάδα (17.85) και Αλισες Ουρούτια κατέλαβαν την 1η και 3η θέση αντίστοιχα.

ΣΕΒΙΛΛΗ 1999

Το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου γράφτηκε στην ιστορία για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι αθλητές μας, με τα 6 μετάλλια που κατέκτησαν, ανέβασαν τη χώρα μας στην 4η θέση του κόσμου στον κλασικό αθλητισμό, δίνοντας έτσι νέα πνοή και βάζοντας νέα μέτρα για επιτυχίες στο μέλλον.

Οι καλύτερες επιδόσεις για τους Ελληνες αθλητές ήρθαν στον ακοντισμό όπου η Μιρέλλα Μανιάνι- Τζελίλη, στις γυναίκες, ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, με βολή στα 67μ. και 09εκ., ενώ στους άνδρες ο Κώστας Γκατσιούδης πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Παράλληλα, στο τριπλούν, η Βούλα Τσιαμήτα στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ μια θέση στην πρώτη τριάδα κατέκτησε και η Ολγα Βασδέκη που ήρθε τρίτη. Στη δισκοβολία, η Αναστασία Κελεσίδου κατέλαβε την 2η θέση, ενώ στα 100μ. η Κατερίνα Θάνου τερμάτισε τρίτη. Αντίθετα, αν και είχε ελπίδες για μια καλή εμφάνιση, η ομάδα 4Χ100 δεν τα κατάφερε, κατακτώντας τελικά την έβδομη θέση.

Από τις ξένες αποστολές, ο Μορίς Γκριν ξεχώρισε καθώς με την ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο στα 4Χ100.

Βλέψεις για διάκριση

Τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού στίβου θα δώσουν το «παρών» στον Καναδά. Στα σπριντ και στις ρίψεις οι ελπίδες για μετάλλιο

Ετοιμος για βολή που θα του δώσει μετάλλιο δείχνει να είναι ο Κώστας Γκατσιούδης

Sportidea

Ετοιμος για βολή που θα του δώσει μετάλλιο δείχνει να είναι ο Κώστας Γκατσιούδης
Αποστολή για διάκριση έχει η ελληνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντομοντον του Καναδά. Στην ομάδα που βέβαια έχει πληγεί από απουσίες σημαντικών αθλητών περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα του ελληνικού στίβου, ανάμεσά τους και οι Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ. Οι στόχοι της χώρας μας είναι η κατάκτηση δύο τουλάχιστον μεταλλίων και η συμμετοχή σε 8 τελικούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το μεγάλο ραντεβού του κλασικού αθλητισμού θα λείψουν ορισμένα βασικά στελέχη, όπως η Βούλα Τσιαμήτα, η Ολγα Βασδέκη, ο Λάμπρος Παπακώστας, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Χάρης Παπαδιάς και ο Αγγελος Παυλακάκης. Συνολικά η αποστολή που θα ταξιδέψει για την πόλη του Καναδά αποτελείται από 26 αθλητές (10 άνδρες και 16 γυναίκες). Οι ελπίδες της χώρας μας για διάκριση είναι πολλές, ιδιαίτερα στα σπριντ και ειδικότερα στα 200μ των ανδρών και τα 100μ των γυναικών και στις ρίψεις και συγκεκριμένα στο ακόντιο. Πιο αναλυτικά.

ΚΟΥΡΣΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ: Φαβορί ο Κεντέρης, ελπίδες από Θάνου

O Κώστας Κεντέρης, στα 200μ., φαντάζει ως το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Εξάλλου, ο Μυτιληνιός αθλητής του Ολυμπιακού έχει πετύχει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο φέτος, στα Τσικλητήρεια με 20.10. Στις γυναίκες οι ελληνικές ελπίδες εστιάζονται στη μάχη στα 100μ. που αναμένεται συγκλονιστική. Η παρουσία της «ανίκητης» Αμερικανίδας, Μάριον Τζόουνς με την καλύτερη φετινή επίδοση με 10.84, της Ουκρανέζας Ζάνα Πιντούσεβιτς, που έχει 10.93 φέτος, και φυσικά της δικιάς μας, «ασημένιας» Ολυμπιονίκη, Κατερίνας Θάνου με ατομική επίδοση φέτος το 11.02, μας προδιαθέτουν για πολύ καλές επιδόσεις.

ΡΙΨΕΙΣ: Να καρφώσουν... το μετάλλιο

Η «φτερωτή Κατερίνα» συγκεντρώνει για μια ακόμη φορά τις ελπίδες της Ελλάδας για διάκριση

Sportidea

Η «φτερωτή Κατερίνα» συγκεντρώνει για μια ακόμη φορά τις ελπίδες της Ελλάδας για διάκριση
Ο Κώστας Γκατσιούδης αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη με τον Τσέχο, παγκόσμιο ρέκορντμαν, Γιαν Ζελέζνι και τον Φινλανδό, Ακι Παρβιάινεν στον ακοντισμό για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ο Παρβιάινεν έχει την καλύτερη φετινή επίδοση με 92.41μ., ο Γκατσιούδης τη δεύτερη καλύτερη με 91.27μ., ενώ ο Ζελέζνι έχει στείλει το ακόντιό του στα 91.24μ. Η μάχη αναμένεται συγκλονιστική. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η αργυρή ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ Μιρέλλα Τζελίλη θα δώσει τη δική της μάχη με την Κουβανή Μενέντεζ, που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση με 68.40μ. Η Τζελίλη έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με 66.70μ. Ελπίδες συγκεντρώνει και στο δίσκο η Τασούλα Κελεσίδου, που πριν μερικές ημέρες πέτυχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 65.52. Αναλυτικά οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο κορυφαίο φετινό ραντεβού του στίβου.

ΑΝΔΡΕΣ: Κώστας Κεντέρης (200μ.), Κώστας Γκατσιούδης (Ακοντισμός), Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (Σφυροβολία), Χρήστος Πολυχρονίου (Σφυροβολία), Περικλής Ιακωβάκης (400μ. με εμπόδια), Κώστας Ζαλαγκίτης (Τριπλούν), Σπύρος Καστάνης (50.000μ. βάδην), Βασίλειος Ζαμπέλης (Μαραθώνιος), Θεόδωρος Ζάχος (Μαραθώνιος), Χρήστος Μελέτογλου (Τριπλούν).

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Κατερίνα Θάνου (100μ., 4χ100μ.), Μιρέλλα Τζελίλη (Ακοντισμός), Αναστασία Κελεσίδου (Δισκοβολία), Καλλιόπη Ουζούνη (Σφαιροβολία), Κατερίνα Βόγγολη (Δισκοβολία), Νίκη Ξάνθου (Μήκος), Αθηνά Παπαγιάννη (20.000μ. βάδην), Αγγελική Τσιολακούδη (Ακοντισμός), Φρόσω Πατσού (100μ., 4χ100μ.), Γεωργία Κοκλώνη (4χ100μ.), Ολγα Καϊδαντζή (4χ100μ.), Χρυσοστομία Ιακώβου (5.000μ., 10.000μ.), Ευδοκία Τσαμόγλου (Σφυροβολία), Γιαννούλα Καφετζή (4χ100μ.), Στέλλα Τσικούνα (Δισκοβολία), Τασούλα Κελεσίδου (Δισκοβολία), Χριστίνα Κοκκότου (20.000μ. βάδην).

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Εντονος συναγωνισμός

Ο Μόρις Γκριν είναι το μεγάλο φαβορί για την κούρσα της «μιας ανάσας»

Sportidea

Ο Μόρις Γκριν είναι το μεγάλο φαβορί για την κούρσα της «μιας ανάσας»
Ενα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ τα αστέρια του στίβου δίνουν ξανά ραντεβού αυτή τη φορά στο Εντμόντον του Καναδά. Το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ανοίγει τις πύλες του την ερχόμενη Παρασκευή με τα περισσότερα σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού να δίνουν το «παρών». Ηδη από τις αρχές της χρονιάς στα διάφορα μήτινγκ οι περισσότεροι αθλητές έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα ονόματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

ΑΝΔΡΕΣ

Η κούρσα της «μιας ανάσας» ή αλλιώς των 100μ. αναμένεται για άλλη μια φορά να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, αφού αποτελεί την πεμπτουσία των μεγάλων ραντεβού του στίβου. Ο Γκριν όλη τη χρονιά μέχρι σήμερα έδειξε ότι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για το στόχο του, που είναι το χρυσό. Στα αμερικανικά τράιαλς έτρεξε χαλαρά και πρώτευσε με 9.90 τη δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος. Βλέπετε ο Τιμ Μοντγκόμερι μίλησε τελευταίος και με την καλύτερη φετινή επίδοση 9.84 φωνάζει και αυτός παρών. Στα 200μ ο Ραμόν Κλέι με το 20.50 απειλεί την κυριαρχία του Μάικλ Τζόνσον, ενώ ακολουθεί και ο δικός μας Κώστας Κεντέρης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα 400μ με τον Αμερικανό Τιριέ Ουάσιγκτον να έχει σημειώσει την καλύτερη επίδοση φέτος με 44.28. Στα 800μ η απουσία του πολιτογραφημένου Δανού Ουίσον Κίπκετερ ανοίγει το δρόμο για τον Ελβετό Βούτσερ, που έχει σημειώσει την καλύτερη φετινή επίδοση με 1.42.90. Στο μήκος ο Ιβάν Πεντρόσο είναι το φαβορί, αλλά ο Μπέκφορντ από την Τζαμάικα με το 8.41 φέτος δείχνει τα... δόντια του. Στο τριπλούν ο Τζόναθαν Εντουαρντς μάλλον δεν έχει και φέτος αντίπαλο, αφού το άλμα του στο 8.41 που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση δείχνει την κατάσταση του Βρετανού αθλητή. Στο ύψος ο Ουκρανός Αντρέι Σοκολόφσκι είναι σε φουλ φόρμα, αφού μόλις πριν λίγες ημέρες πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος με 2.34. Πάντως την καλύτερη φετινή επίδοση την έχει ο Αμερικανός Τσαρλς Κλίγκερ με 2.35.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ο Κουβανός Ιβάν Πεντρόσο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο μήκος

Sportidea

Ο Κουβανός Ιβάν Πεντρόσο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο μήκος
Η Μάριον Τζόουνς φρόντισε από την αρχή της χρονιάς να κάνει αισθητή την παρουσία της έτσι δηλαδή σαν μια επίδειξη δύναμης έναντι των αντιπάλων που θα αντιμετωπίσει στο Εντμόντον. Η Αμερικανίδα αθλήτρια σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στα 100μ. με χρόνο 10.84, όπως και στα 200μ. με 22.23. Από κει και πέρα στα 400μ ξεχωρίζει η Βρετανίδα Καταρίνα Μέι με την καλύτερη φετινή επίδοση (49.59) ενώ στα 800μ. η Μαρία ντε Λούντες Μουτόλα από τη Μοζαμβίκη φρόντισε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στο αγώνισμα σημειώνοντας φέτος 1:57.11. Στο δίσκο η Τασούλα Κελεσίδου έχει να αντιμετωπίσει τη Ρουμάνα Νικολέτα Γκράσου με 68.31μ. φέτος. Στο μήκος το μεγάλο όνομα είναι η Ρωσίδα η Τατιάνα Κότοβα, που φέτος πραγματοποίησε άλμα στα 7.12μ., ενώ στο τριπλούν η συμπατριώτισσά της Τατιάνα Λεμπέντεβα έχει φέτος 14.91. Στο ύψος η Βουλγάρα Βενελίνα Βένεβα (Βουλγαρία) έχει την καλύτερη επίδοση φέτος με 2.04μ.. Η Στέισι Ντραγκίλα από τις ΗΠΑ φαντάζει το φαβορί στο άλμα επί κοντώ με τα 4.81μ φέτος. Στη σφύρα η Ολγα Κουζένκοβα (Ρωσία) έχει 73.62μ. φέτος ενώ στη σφαίρα η Λαρίσα Πελεσένκο (Ρωσία) 20.79μ.

Οι απουσίες

Φαίνεται πως οι απουσίες μεγάλων αθλητών από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Εντμόντον δεν έχουν τελειωμό. Στις ήδη γνωστές απουσίες της Γαλλίδας σπρίντερ Αρόν, του Κενυάτη δρομέα των 1.500μ. και χρυσού ολυμπιονίκη του Σίδνεϋ, Νόα Νγκένι, του Ρώσου δρομέα των 800μ. Μπορζακόφσκι και της Κενυάτισσας μαραθωνοδρόμου, κατόχου του καλύτερου φετινού χρόνου, Λορούπε, ήρθαν να προστεθούν και οι απουσίες άλλων 3 μεγάλων αθλητών. Πρόκειται για τους, ασημένιο και χάλκινο Ολυμπιονίκη του Σίδνεϋ στα 800μ., Δανό Ουίλσον Κίπκετερ και Αλγερινό Τζαμπίρ Σάιντ Γκουέρνι και τον Ρώσο παγκόσμιο πρωταθλητή στο επί κοντώ, Μαξίμ Ταράσοφ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στην ποδοκνημική περιοχή στο Μόντε Κάρλο και θα μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για 3 περίπου μήνες.

ΚΕΙΜΕΝΑ:

Μπάμπης ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ