ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
Εναν χρόνο μετά, τα μεγάλα προβλήματα και οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής είναι εδώ!

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στα σεισμόπληκτα χωριά του νομού Ηρακλείου, με αφορμή την περιοδεία κλιμακίων του ΚΚΕ στην περιοχή

Στις 27 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε όλη την γύρω περιοχή αλλά και πολλές ζημιές σε χωριά του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Εναν χρόνο μετά, οι εικόνες των κατεστραμμένων σπιτιών και υποδομών, ακόμα και των ξεσπιτωμένων οικογενειών, παραμένουν.

Ο σεισμόπληκτος λαός των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων, με τσακισμένο εισόδημα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, απροστάτευτος από μελλοντικές καταστροφές, παλεύει να επιβιώσει πάνω στα συντρίμμια που άφησε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για «ανοικοδόμηση» και πλήρη «αποκατάσταση» των πληγέντων έχουν καταρρεύσει προ πολλού. Οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που ανέδειξε με τραγικό τρόπο ο σεισμός, παραμένουν και υπενθυμίζουν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες του λαού ως κόστος και τις συνθλίβει στον κορσέ των αντοχών της οικονομίας και της πολιτικής στήριξης της κερδοφορίας των ομίλων.

Εναν χρόνο μετά, αποκαλύπτεται πλήρως η ανυπαρξία ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, αντισεισμική προστασία, ανοικοδόμηση της περιοχής σε όφελος του λαού.

Τον Νοέμβρη του 2021, ο Δ. Κουτσούμπας είχε βρεθεί στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι και είχε συναντηθεί με κατοίκους και φορείς
Τον Νοέμβρη του 2021, ο Δ. Κουτσούμπας είχε βρεθεί στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι και είχε συναντηθεί με κατοίκους και φορείς
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον καταστροφικό σεισμό, κλιμάκια της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Περατσάκη, μέλος του ΤΓ Ηρακλείου του ΚΚΕ, και την Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, επισκέφθηκαν τις περιοχές που πλήγηκαν. Η οργή, η αγανάκτηση, η στενοχώρια, αλλά και η αποφασιστικότητα των σεισμόπληκτων κατοίκων να μείνουν στον τόπο τους, είναι οι πρώτες εντυπώσεις που σχηματίζει κανείς, συζητώντας μαζί τους.

«Τίποτα... το απόλυτο τίποτα!»

Οι κάτοικοι στα χωριά Μελέσες και Αγίες Παρασκιές του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων διαπιστώνουν με αγανάκτηση την παντελή έλλειψη κρατικής μέριμνας και ότι «η κατάσταση αντί να καλυτερεύει επιδεινώνεται», όπως μας λένε η Βούλα Τζανάκη και η Ειρήνη Χουδετσανάκη, συνταξιούχος αγρότισσα και νηπιαγωγός αντίστοιχα.

Και στα δύο χωριά «ο κόσμος παλεύει μόνος του να φτιάξει το σπίτι του, αφού για πολλούς η διαδικασία του σχηματισμού φακέλου είναι αδύνατη λόγω του μεγάλου κόστους». Πολλοί από τους κατοίκους που έχουν καταφέρει να παραμείνουν στα χωριά αυτά - «τα χωριά μας έχουν ερημώσει» μας λένε - ζουν σε ακατάλληλα σπίτια, χαρακτηρισμένα με κίτρινο χρώμα. Η κατάστασή τους μάλιστα επιδεινώνεται από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα.

Στο χωριό Πατσίδερος
Στο χωριό Πατσίδερος
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «μας βρήκαν κι άλλα! Η ακρίβεια που έχει εκτινάξει τα πάντα στα ύψη από τρόφιμα, βενζίνη, πετρέλαιο, αγροτικά εφόδια και πάει λέγοντας, η κακοκαιρία που ρήμαξε τις καλλιέργειές μας...».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο χωριό Αγίες Παρασκιές. Οπως ανέφερε ο Γιώργος Σταματάκης, κάτοικος του χωριού, πολλοί κάτοικοι ξεκίνησαν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών με δικά τους έξοδα και πολλή προσωπική εργασία, διότι «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση με τις αποζημιώσεις, έχουν μπει μόνο προκαταβολές και αυτές όχι σε όλους».

Ο Μανώλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, μας είπε: «Ενας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό και οι πληγές δεν έχουν κλείσει, αντίθετα μεγάλωσαν. Ξεκληρίστηκαν αγροτικά νοικοκυριά, εγκαταλείφθηκαν ολόκληρα χωριά σε συνδυασμό με την ακρίβεια, την ανέχεια και τα διαχρονικά προβλήματα στην παραγωγή.

Αυτή την "προστασία" από τους υπεύθυνους απολαμβάνει ο βιοπαλαιστής αγρότης. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των σεισμόπληκτων και βιοπαλαιστών αγροτών - κτηνοτρόφων για πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών στο 100%».

«Μας ξέχασαν...»

Στο χωριό Πατσίδερος συναντήσαμε τον Μιχάλη Πετράκη, αγροτοκτηνοτρόφο και κάτοικο του χωριού. «Πέρασε ένας χρόνος και το κράτος είναι απόν και σε επίπεδο δημοτικής αρχής. Μετά που έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από το κράτος», μας λέει και γεμάτος αγανάκτηση περιγράφει τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό, κατά τις οποίες αυτός, η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους κοιμόντουσαν στην καρότσα του τρακτέρ.

«Δεν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε τα ζώα μας, τις καλλιέργειές μας, τη δουλειά μας, τη ζωή μας όλη. Βγάλαμε σχεδόν δύο μήνες εκεί, μέσα στο κρύο και την υγρασία». Συνέχισε περιγράφοντας τη μετέπειτα κατάσταση, κατά την οποία «παλεύω μοναχός μου, πήρα δανεικά χρήματα και έφτιαξα μια παράγκα για να μπορέσω να βάλω μέσα την οικογένειά μου, τουλάχιστον να μην κρυώνουμε τον χειμώνα και να μην βρεχόμαστε.

Από το χωριό Μελέσες του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων
Από το χωριό Μελέσες του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων
Η κατάσταση είναι τραγική. Ακόμη και τα ψίχουλα που έταξε η κυβέρνηση δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Για παράδειγμα, η Αρωγή μού έχει βγάλει ότι δικαιούμαι 20.000 ευρώ για να φτιάξω το σπίτι μου, αλλά τι θα βγει; Ακόμη κι αυτά δεν μπορώ να τα πάρω, γιατί δεν έχω φτιάξει φάκελο. Μα δεν μπορώ να φτιάξω φάκελο γιατί πρέπει το κόστος να το πληρώσω εγώ. Δεν περισσεύουν χρήματα. Είμαστε χρεωμένοι μέχρι την κεφαλή για να αντεπεξέλθουμε.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η ακρίβεια που έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή μας και τη δουλειά μας. Δεν μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε, όλα έχουν πάει στα ύψη (εφόδια, φάρμακα, πετρέλαιο, ζωοτροφές)». Κλείνοντας τη συζήτηση μας λέει: «Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι. Πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει ουσιαστική στήριξη από το κράτος για να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει»

Ο Δημήτρης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πατσίδερου του δήμου Μινώα Πεδιάδας, στέκεται στη γενική απαξίωση και εγκατάλειψη των πληγέντων από δήμο - Περιφέρεια - κυβέρνηση. Οπως προκύπτει από τη συζήτηση μαζί του, ακόμα και όσοι καταφέρουν να πάρουν αποζημίωση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, αυτή «δεν φτάνει ούτε κατά το 1/3 για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τις επιπτώσεις του σεισμού».

Γαλατάς δήμου Μινώα Πεδιάδας
Γαλατάς δήμου Μινώα Πεδιάδας
Επισημαίνει ακόμα τις γραφειοκρατικές δυσκολίες ή κολλήματα που προκύπτουν από το νέο σχέδιο πόλης στην άδεια ανοικοδόμησης. Η εγκατάλειψη επιβεβαιώνεται, όπως ο ίδιος σημειώνει, από το γεγονός ότι «στο χωριό μας δεν λειτουργεί τίποτα σε όλους τους τομείς, από καθαριότητα, από όλα». Τέλος, επαναλαμβάνει επιτακτικά την ανάγκη «άμεσα να κινηθεί το κράτος και να αποζημιώσει όλο τον κόσμο χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Στο χωριό Γαλατάς του δήμου Μινώα Πεδιάδας η κατάσταση παραμένει ζοφερή, «αφού και οι ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν έχουν καταστραφεί, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών του χωριού μας, π.χ. από τα 130 σπίτια τα 120 είναι ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα), ενώ οι οικίσκοι που τοποθετήθηκαν καλύπτουν με δυσκολία το 20% των αναγκών, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μένουν ακόμα σε ακατάλληλα σπίτια», μας λέει ο Δημήτρης Λιοντόγλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «η κυβερνητική ολιγωρία και οι καθυστερήσεις με τις αδειοδοτήσεις, την εξέλιξη των φακέλων και τις αποζημιώσεις οδηγούν σε εγκατάλειψη και ερήμωση ενός χωριού όπως ο Γαλατάς με ιστορία που φτάνει μέχρι και τον Μινωικό Πολιτισμό».

Τονίζει, τέλος, ότι ενώ τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό, όταν τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στην περιοχή, «μας έλεγαν ότι ο σεισμός αποτελεί "ευκαιρία" για την περιοχή, δεν μας είπαν όμως ότι αυτή η "ευκαιρία" δεν είναι πραγματικά για τους κατοίκους, εργάτες και αγρότες της περιοχής που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται», αλλά για όσους προσπαθούν να επωφεληθούν από τα συντρίμμια. «Ως Πολιτιστικός Σύλλογος βάζουμε στο επίκεντρο της δράσης μας ένα πλαίσιο διεκδίκησης ουσιαστικής στήριξης των κατοίκων της περιοχής», καταλήγει.

«Παλεύουμε για να μην ερημώσουν τα χωριά μας»

Από το Αρκαλοχώρι
Από το Αρκαλοχώρι
Σε δήλωσή τους, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι Αρχανών - Αστερουσίων Γιώργος Γενετζάκης, Μανώλης Καρκαβάτσος και Πάρης Χατζηγεωργίου επισημαίνουν κι αυτοί τις τεράστιες καθυστερήσεις, τα γραφειοκρατικά κολλήματα και την ταλαιπωρία των κατοίκων, καλώντας τους σε αγώνα για «πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Παρθενιώτης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Χερσονήσου, δήλωσε για τις πληγείσες περιοχές του δήμου ότι παραμένουν τα προβλήματα αποκατάστασης που αφορούν σχολικές μονάδες (ΔΣ Επισκοπής, Νηπιαγωγείο Σκοτεινού), ενώ παραμένει στα αζήτητα η διενέργεια στατικών ελέγχων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια του δήμου Χερσονήσου.

Κατεστραμμένο σπίτι στις Αγίες Παρασκιές
Κατεστραμμένο σπίτι στις Αγίες Παρασκιές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Με «φωτοδότες» τα επιχειρηματικά σχέδια πάνω στα συντρίμμια

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δυναμώσει την οργάνωση και την πάλη του για την προστασία της ίδιας της ζωής του

Eurokinissi

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών και με παρεμβάσεις στους δήμους, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή έθεσε άμεσα τα προβλήματά τους.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζουν τον σεισμό «ευκαιρία», επειδή δίνεται τάχα η αφορμή να «δρομολογηθεί η ανάπτυξη της περιοχής για την κοινωνία ολόκληρη». Ο μόνος καημός τους είναι πώς θα βρουν «ευκαιρία» να στήσουν μπίζνες στα ερείπια, να αξιοποιηθούν οι κάτοικοι ως φθηνό εργατικό δυναμικό στις μεγάλες επενδύσεις.

Δεν λένε κουβέντα για την αποζημίωση των πληγέντων, για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας, σε τι σχολεία, με τι γιατρούς, σε τι χώρους άθλησης και αναψυχής, πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι αγρότες στην περιοχή. Οι μόνοι «φωτοδότες» τους είναι πώς θα τραβήξουν επενδυτές για να πάρουν κοψοχρονιά τη γη, τις επιχειρήσεις, να βγάζουν κέρδη στις πλάτες των κατοίκων, πώς με τυράκι τα διάφορα προγράμματα θα μπουν στα χωριά οι επενδυτές του αγροτουρισμού ή των ΑΠΕ.

Αλλωστε, το ίδιο το κυβερνητικό σχέδιο για την «ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου» αποτυπώνεται στις κατευθύνσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Μινώα Πεδιάδας, που θα καθορίσει τις χρήσεις γης, τις επιχειρηματικές ζώνες, τους όρους δόμησης, τα σχέδια πόλεων/οικισμών, όλα υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου, επενδύσεις ΑΠΕ και οδικοί άξονες που θα υπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους, σχέδιο που προβλέπει ακόμα και μετεγκατάσταση χωριών, με πρόφαση τις επιπτώσεις του σεισμού.

Ο λαός των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων μπορεί και πρέπει να ζήσει στον τόπο του!

Συνεχίζοντας τον δρόμο που άνοιξε με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα και σε σύγκρουση με τη στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων και των άλλων αστικών κομμάτων που θεωρούν την καταστροφή «ευκαιρία».

Απάντηση στο πώς θα ξαναζωντανέψει ο τόπος μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

  • Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, κάθε καταστροφή λαϊκής περιουσίας: Κατοικιών, καλλιεργειών, σταθερού/ζωικού κεφαλαίου, μηχανημάτων, εμπορευμάτων/υποδομών μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές του σεισμού της 27/9/2021. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων/υποδομών.
  • Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών.
  • Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος από την εκδήλωση του σεισμού μέχρι σήμερα. Στήριξη των ανέργων.
  • Απαλλαγή από φόρους, δημοτικά τέλη, τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα - νερό - τηλέφωνο, αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
  • Κατεδάφιση κατεδαφιστέων κτισμάτων με ευθύνη του κράτους, χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
  • Στήριξη της μόρφωσης, της υγείας και της πρόσβασης στον αθλητισμό, με ευθύνη του κράτους. Πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων σχολείων (Δημοτικό Θραψανού, 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου), καμία υποβάθμιση/συγχώνευση σχολείων. Στελέχωση - λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση αγροτικών ιατρείων. Χώροι άθλησης, πολιτισμού και άλλοι ελεύθεροι χώροι για τη νεολαία της περιοχής.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών σε ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και Πολεοδομία, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.
  • Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης σε όλο τον νομό.
Η σημερινή κατάσταση με αριθμούς

Τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών αποτυπώνουν και τα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που παραμένει.

Συγκεκριμένα, στον δήμο Μινώα Πεδιάδας:

  • 1.100 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα.
  • 900 άτομα παραμένουν σε 324 οικίσκους, από τους οποίους το κράτος έχει παραχωρήσει μόλις τους 124, σε 7 καταυλισμούς (Αρκαλοχώρι, Βόνη, Αρχοντικό, Χουμέρι, Ινι, Πάρτιρα, Σαμπάς).
  • Οι οικίσκοι κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, το οποίο παραχωρείται από τον δήμο χωρίς ο ίδιος να έχει χρηματοδοτηθεί για αυτό.
  • Τρεις σχολικές μονάδες (1ο ΔΣ Αρκαλοχωρίου, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, ΔΣ Θραψανού) είναι «στον αέρα».
  • Ολο το προσωπικό που προσλήφθηκε στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) είναι με 8μηνη σύμβαση εργασίας.
  • Η υποστελέχωση του ΤΑΕΦΚ έχει οδηγήσει στο να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο τριτοβάθμιος έλεγχος στα κτίρια που έχουν πληγεί, προϋπόθεση για τον οποίο είναι η κατάθεση φακέλου - λίγοι έχουν καταφέρει να τον καταθέσουν.
  • Για να «σηκώσουν» οι πληγέντες τα χρήματα της Αρωγής, προϋπόθεση είναι η έκδοση άδειας ανοικοδόμησης. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 800 αιτήσεις και δεν έχει εγκριθεί καμία!

Στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων:

  • Υπάρχουν ακόμα 50 οικίσκοι σε Μελέσες, Χουδέτσι, Λιγόρτυνο.
  • Οι αιτήσεις για τα σεισμόπληκτα σπίτια αγγίζουν τις 3.000.
  • Περίπου 5.200 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «μη κατοικήσιμα» και για τους δύο δήμους (Αρχανών - Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας)
  • Περίπου 60 σπίτια έχουν ήδη κατεδαφιστεί.
  • Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μείωση Δημοτικών Τελών για πληγείσες οικογένειες και επιχειρήσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ