ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντί να σκαρφίζονται τρόπους να νεκραναστήσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, να ακούσουν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών

Με αφορμή την πολιτική αξιοποίηση από την κυβέρνηση της αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ

Στο έπακρο αξιοποιείται από την κυβέρνηση η επιχείρηση στην παλιά φοιτητική εστία του ΕΜΠ, ενταγμένη στο πλαίσιο του «αφηγήματος» της «ανομίας στα πανεπιστήμια» και της επιχειρούμενης εφαρμογής του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα, που βρίσκει σθεναρή αντίσταση από την πάλη φοιτητών, εργαζομένων και πανεπιστημιακών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη χτεσινή του ενημέρωση σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμιά μας δεν θα αποτελούν ούτε ορμητήρια ούτε καταφύγια και άσυλα παρανομίας. Η κυβέρνηση συγκρότησε, για πρώτη φορά, ειδικό σώμα για τη διαφύλαξη της έννομης τάξης στα ΑΕΙ». Βεβαίως, η πανεπιστημιακή αστυνομία, ακόμα κι αν ήταν μέσα στα πανεπιστήμια, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν απαντά για ποιο λόγο ενώ της είναι γνωστή εδώ και χρόνια η δράση διαφόρων ύποπτων κυκλωμάτων στη συγκεκριμένη εστία δεν είχε επέμβει μέχρι τώρα.

Με αφορμή την πολιτική αξιοποίηση από την κυβέρνηση της αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Η απόπειρα της κυβέρνησης να επαναφέρει στο προσκήνιο την - καταδικασμένη από την ακαδημαϊκή κοινότητα - πανεπιστημιακή αστυνομία, με αφορμή την επιχείρηση στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου, είναι γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη.

Γελοία, γιατί η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν εκπαιδεύτηκε ούτε συμμετείχε στην αντιμετώπιση κυκλωμάτων και ποινικών. Αντιθέτως, αξιοποιείται αποκλειστικά για την καταστολή των φοιτητών και των δίκαιων αιτημάτων τους, για τη θωράκιση του πανεπιστημίου - επιχείρηση.

Αποπροσανατολιστική, γιατί "κρύβει κάτω από το χαλί" την ανοχή, αν όχι κάλυψη, των κρατικών αρχών στη δράση διαφόρων κυκλωμάτων που οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν εδώ και χρόνια, την εγκληματική αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των οικότροφων.

Επικίνδυνη, γιατί καλύπτει τις συνθήκες που επικράτησαν την Τρίτη το πρωί στο ΕΜΠ, με τους πυροβολισμούς εντός πανεπιστημιακού χώρου συνάθροισης χιλιάδων φοιτητών, την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε δωμάτια οικότροφων φοιτητών, τους μαζικούς σωματικούς ελέγχους σε φοιτητές, που καμία σχέση δεν είχε με την επιχείρηση κατά των κυκλωμάτων και αποσκοπούσε στην τρομοκράτηση των φοιτητών.

Τα "φερέφωνα" της κυβέρνησης βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στην ΚΝΕ και τις καθαρές της θέσεις.

Αλήθεια, όλοι αυτοί:

-- Δεν ήξεραν τις πολύχρονες και επανειλημμένες καταγγελίες των φοιτητικών συλλόγων για την απαράδεκτη κατάσταση στη συγκεκριμένη εστία; Αφού κόπτεται η κυβέρνηση για την ασφάλεια, για ποιο λόγο άφησε το ΕΜΠ με μόλις 36 φύλακες; Για να μπαινοβγαίνουν τα εγκληματικά κυκλώματα;

-- Δεν είδαν ούτε άκουσαν τα αιτήματα των φοιτητών για μόνιμο προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας στην εστία, για επαρκή φωτισμό, για ανακαίνιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των οικότροφων;

-- Δεν ήξεραν ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και χρόνια μπορεί να αντιμετωπίσει τη δράση ναρκεμπόρων και άλλες εγκληματικές πράξεις; Γιατί οι κυβερνήσεις επιλέγουν να μην τις αντιμετωπίζουν, αντίθετα τις αξιοποιούν για να τσουβαλιάσουν και να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα και να δημιουργήσουν συνειρμούς για την αναγκαιότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της έντασης της καταστολής.

-- Δεν έμαθαν για την εμπλοκή δόκιμης αστυνομικού στο κύκλωμα που "κάλυπτε" τη δράση του;

-- Τι απαντούν για τον χρόνο και τον τρόπο της επιχείρησης; Δεν γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται άντρο τέτοιων ενεργειών εδώ και χρόνια; Γιατί επέλεξαν αστυνομική επιχείρηση την ώρα μαθημάτων, εξεταστικής περιόδου και παρουσίας πολλών εκατοντάδων φοιτητών στον χώρο, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ακόμα και για αθώα θύματα;

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να σκαρφίζεται τρόπους για να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των συλλόγων τους και αντί να κυνηγά φοιτητές και διαδηλωτές, να κυνηγήσει το οργανωμένο έγκλημα.

ΥΓ: Καλούμε τους λαλίστατους παπαγάλους να ρωτήσουν και τους ίδιους τους οικότροφους φοιτητές για το ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων τόσο για την αντιμετώπιση του καρτέλ που έκανε ανενόχλητο τη "δουλειά" του, όσο και για τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης μέσα στην εστία...».

ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τραγικές οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Με τον αγώνα τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι εξασφάλισαν τη δωρεάν σίτιση

Από την παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στον αντιπρύτανη για τη σίτιση
Από την παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στον αντιπρύτανη για τη σίτιση
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ, καλώντας τους φοιτητές και ιδιαίτερα τους πρωτοετείς να «αναζητήσουν τον υπεύθυνο για όσα ζουν, στην πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων».

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, δεν καλύπτονται όλοι οι φοιτητές της Καβάλας με δωρεάν σίτιση και μετακίνηση προς τις σχολές τους, ενώ όσον αφορά τη στέγαση, οι εστίες του ΔΙΠΑΕ Καβάλας καλύπτουν μόλις περίπου 160 φοιτητές σε δωμάτια με τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι η εργολαβική εταιρεία που διαχειρίζεται τη φοιτητική λέσχη αρνήθηκε να σιτίσει τους εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές αν δεν πληρώσουν, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν κάρτα σίτισης, ενώ η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη σίτιση «άνοιξε» την Τετάρτη, δύο μέρες δηλαδή μετά το άνοιγμα των σχολών.

Και συνεχίζει: «Σήμερα είναι πιο εφικτό από ποτέ να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα. (...) Η απάντηση βρίσκεται στη συσπείρωση των φοιτητών στους Φοιτητικούς τους Συλλόγους, στην αγωνιστική διεκδίκηση σύγχρονων όρων σπουδών και ζωής ενάντια σε όσους τους την στερούν, ώστε αντλώντας δύναμη από την οργάνωση και τη συλλογικότητα να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία και της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς με το κεφάλι ψηλά».

Με τον αγώνα τους οι φοιτητές εξασφάλισαν τη δωρεάν σίτιση

Χτες το μεσημέρι, οι φοιτητικοί σύλλογοι Χημικού, Πληροφορικής, Φυσικού και Λογιστικής - Χρηματοοικονομικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας κατάφεραν με τις κινητοποιήσεις τους να εξασφαλίσουν τη δωρεάν σίτιση για τους φοιτητές.

Μετά από καθημερινές κινητοποιήσεις, κατά τη διάρκεια παρέμβασης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων στην Αντιπρυτανεία Καβάλας του ΔΙΠΑΕ, αποσπάστηκε προφορική δέσμευση πως οι φοιτητές θα μπορούν να σιτίζονται δωρεάν, πράγμα που εφαρμόστηκε.

Η σημαντική αυτή κατάκτηση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από δεκάδες φοιτητές, που συμμετείχαν στη σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων που ακολούθησε.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν επίσης σε κινητοποίηση σήμερα Παρασκευή στο δημαρχείο Καβάλας για τα προβλήματα της στέγασης, της σίτισης και των μεταφορών στις 2 μ.μ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δεσμεύσεις που δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των αναγκών των σχολείων

Κυβερνητική δέσμευση απέσπασε η ΚΕΔΕ, μετά από συνάντησή της προχτές με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ότι θα καλυφθεί από την κυβέρνηση το επιπλέον ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία των σχολείων. Συγκεκριμένα, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ανακοινώθηκε πως άμεσα θα δοθούν στους δήμους 50 + 14 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν έως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση Ενέργειας. Την ίδια ώρα βέβαια ισχύει ο στόχος για τους δήμους να μειώσουν κατά 10% την Ενέργεια που καταναλώνουν, είτε από το σύνολο της ενεργειακής τους κατανάλωσης είτε από τον οδοφωτισμό.

Επίσης από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ για τη δαπάνη που αφορά τις σχολικές καθαρίστριες.

Αν λάβουμε υπόψη ότι πέρσι οι σχολικές επιτροπές χρηματοδοτήθηκαν με 133 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό ίσα που τους έφτασε, με πολλές από αυτές να ήταν σχεδόν πτωχευμένες, κατανοούμε ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις πολύ πιο αυξημένες φέτος ανάγκες. Ανάγκες δε που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των σχολείων, αλλά και με τα λειτουργικά τους έξοδα, που επίσης καλύπτονται από τις σχολικές επιτροπές. Επιπλέον, άμεσα συνδέεται με το ζήτημα των υποδομών των σχολείων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανεπαρκείς. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι είναι στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας και του κινήματος των γονιών να διεκδικήσουν χρηματοδότηση στο ύψος των σύγχρονων απαιτήσεων, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των σχολείων.

Ξέρουν κάτι;

«Σας στέλνουμε τα link των καθηγητών για τα διαδικτυακά μαθήματα που ίσως γίνουν κάποια στιγμή για διάφορους λόγους, όπως όταν παρακωλύεται η μαθησιακή διδασκαλία από καταλήψεις ή άλλες σοβαρότερες κρίσεις, όπως είναι το ενεργειακό - θέρμανση, πλημμύρες, υγειονομική κρίση (πανδημία) ή άλλες περιπτώσεις που το σχολείο θα πρέπει να παραμένει κλειστό»...

Το παραπάνω μήνυμα έφτασε στους γονείς σε Γυμνάσιο του Βόλου, από τη διεύθυνση του σχολείου, που επιδεικνύει φοβερή ετοιμότητα και ξεστομίζει πράγματα που ούτε η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να πει μέχρι στιγμής, όπως ότι μπορεί να κλείσουν τα σχολεία λόγω έλλειψης θέρμανσης! Εκτός κι αν κάποιος τους έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο... Κατά τα άλλα, το ότι η τηλεκπαίδευση γίνεται ...θεραπεία διά πάσαν νόσον και εργαλείο καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων ή ότι τελικά τα σχολεία τα έχει κλείσει πιο πολλές φορές η ανεπάρκεια της κυβέρνησης παρά οι μαθητές... δεν χρειάζεται παραπέρα σχολιασμό.

ΕΣΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Αθλιες συνθήκες διαμονής για τους οικότροφους εστιακούς φοιτητές

Αμεσα μέτρα για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης απαιτεί ο Σύλλογος Οικοτρόφων

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας «Κούκου» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, αναφέρεται με επιστολή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων απαιτώντας άμεσα λύσεις.

Κάνοντας λόγο για φοιτητική εστία υπό διάλυση, χειρότερη από κάθε χρονιά, τονίζει, παραθέτοντας και φωτογραφικό υλικό, πως «φοιτητική μέριμνα, πρυτανικές αρχές και κατ' επέκταση κρατικός μηχανισμός δείχνουν πλήρη αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα», σε σημείο να προσβάλλουν όχι μονάχα την υγεία των οικότροφων αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σημειώνουν τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, την υγρασία στα δωμάτια, τα εκτός λειτουργίας ασανσέρ, την έλλειψη θέρμανσης και τις ελάχιστες ώρες ζεστού νερού (2 για 103 άτομα), υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά έρχονται να τα συμπληρώσουν το ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, η έλλειψη αναλώσιμων και επίπλων καθώς και πυρασφάλειας (δεν υπάρχουν καν έξοδοι κινδύνου).

«Μετά από αμέτρητες κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει στις αρμόδιες αρχές του πανεπιστημίου, μας έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη φοιτητική εστία. Η διοίκηση του πανεπιστημίου αποποιείται τις ευθύνες της "πετώντας το μπαλάκι" στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση. Στην ίδια γραμμή κινείται υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση που επιλέγει να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα σε άλλους τομείς (βλ. πανεπιστημιακή αστυνομία), ενώ ταυτόχρονα σχεδόν όλες οι φοιτητικές εστίες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης», δηλώνει ο Σύλλογος, καλώντας σε πάλη άμεσα για την ικανοποίηση όλων των αναγκών στην εστία, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ