Στη σύσκεψη συμμετείχαν αγρότες της περιοχής, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και της λεκάνης της Βεγορίτιδας, με τους οποίους έγινε πλούσια συζήτηση μετά την κεντρική ομιλία. Παίρνοντας τον λόγο ανέδειξαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί όσον αφορά τις καλλιέργειες των ροδάκινων, που φέτος υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, και των μήλων, με τις εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους και τη μη απορρόφηση της σοδειάς. Στη συνέχεια συζήτησαν για τη θέση του Κόμματος αναφορικά με τον ΕΛΓΑ και συνολικά για την αγροτική πολιτική.
Στην ομιλία του ο Ρ. Μαρούδας αναφέρθηκε στις εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στάθηκε στο κύμα ακρίβειας, λέγοντας ότι ο λαός μας πληρώνει το μάρμαρο της «πράσινης ανάπτυξης», των συνεπειών του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της απαξίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα μίλησε για την πολύ δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής και τις τιμές πώλησης φρούτων - οπωροκηπευτικών να βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ανέδειξε τις επιπτώσεις της ακρίβειας για τον λαό, που κόβει ακόμα και από τη διατροφή του, από αγροτικά προϊόντα κ.ο.κ. Εκανε λόγο επίσης για την έλλειψη αγορών όπου τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής, αλλά και για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που δεν στηρίζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας των αγροτών και η διεκδίκηση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ στηρίζει και αναδεικνύει τα αιτήματα του οργανωμένου κινήματος για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για τιμές που θα αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες.
Στη συνέχεια επεσήμανε τις επιπτώσεις για τους βιοπαλαιστές αγρότες αλλά και για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού από την ΚΑΠ της ΕΕ, που φέρνει την παραγωγή στα μέτρα της κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων, ενώ στάθηκε αναλυτικά με πολλά παραδείγματα στην τάση που υπάρχει με τη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια.
Κλείνοντας παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή:«Η εργατική - λαϊκή εξουσία θα αξιοποιεί πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ο βιοπαλαιστής αγρότης θα ζει πολύ καλύτερα, ενταγμένος εθελοντικά στη συνεταιριστική αγροτική παραγωγή, η οποία θα συνδέεται με την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία, το κρατικό εμπόριο θα εξασφαλίζει τιμές, υποδομές, προστασία από φυσικά φαινόμενα, δίνοντας οριστικά τέλος στο βάσανο της επιβίωσης, που σήμερα αποτελεί ατομική και όχι κοινωνική υπόθεση και ευθύνη».
Σε αυτήν τη βάση τόνισε την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο».
Τα όσα υπογραμμίστηκαν στην εκδήλωση επιβεβαιώνει και η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς, καθώς η διάθεση των μήλων είναι σε εξευτελιστικές τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής, και παράλληλα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνουν αρκετοί τόνοι αδιάθετοι.
Τα προϊόντα δεν απορροφούνται στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, ενώ η επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία οδήγησε στο να χαθεί μια τεράστια αγορά για τα μήλα και άλλα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην εξάγονται τα προϊόντα.
Επίσης, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με το απαγορευτικό κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο στα 1,85 ευρώ το λίτρο και την επιστροφή - κοροϊδία των 70 εκατ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση να αποτελεί ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση του αγροτικού κόσμου. Οι λογαριασμοί ρεύματος, από την άλλη, έφτασαν στους αγρότες τριπλασιασμένοι μέσα σε έναν χρόνο, 0,21 λεπτά/κιλοβατώρα όταν πέρυσι ήταν στα 0,07 λεπτά μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, παρά τις κοροϊδίες της κυβέρνησης ότι θα μειωθεί κατά 90% για τους αγρότες.
Ολα αυτά διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση σε μια χρονιά που οι τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα, μέσα και εφόδια έχουν εκτοξευτεί, συνολικά το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και οι αγρότες αναγκάζονται να πουλάνε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι, ή να τους μένουν απούλητα τα προϊόντα.
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ δηλώνει τη στήριξή της στη διεκδίκηση για άμεσα μέτρα προστασίας του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής, και συγκεκριμένα των μηλοπαραγωγών, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους αγώνες των φτωχών αγροτών.
Μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη
Με μια σειρά από πολύμορφες δραστηριότητες οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματά τους και οργανώνουν την πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους. Σημαντικός σταθμός στη δράση τους είναι το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».
Από τα ιδιαίτερα προβλήματα που σφίγγουν τη θηλιά στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι το υπέρογκο κόστος παραγωγής, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, αγροεφόδια, λιπάσματα, το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού, για μια σειρά από προϊόντα, που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, οι δυσκολίες με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για ζημιές που σημειώθηκαν ξανά το προηγούμενο διάστημα από το χαλάζι και άλλα φυσικά φαινόμενα.
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί, από τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είδαν τις τιμές που πουλάνε να είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις, οι έμποροι και οι βιομήχανοι σταματούσαν να παραλαμβάνουν προϊόντα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν τα φρούτα πάνω στα δέντρα ή να πέφτουν.
Την προηγούμενη Πέμπτη, Αγροτικοί Σύλλογοι της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης και της Πέλλας πραγματοποίησαν μαζική σύσκεψη στη Βέροια με στόχο τον συντονισμό της δράσης τους. Εκεί μαζί με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στην «Agrotica», αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις με τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ το τριήμερο 11 - 12 - 13 Οκτώβρη.
Τους ροδακινοπαραγωγούς χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο μας. Κλείνουμε τα αυτιά στις ψεύτικες και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις ότι θα στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, στις διαδόσεις και στα παπαγαλάκια που θορυβημένοι από τη μαζική σύσκεψη ήδη ξεκίνησαν να αναμασάνε την καραμέλα ότι "εκλογές είναι φέτος, κάτι θα δώσουν". Δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα, δεν θέλουμε να ζούμε σαν ζητιάνοι με επιδόματα, "voucher", "pass". Είμαστε παραγωγοί, επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργεια, κόπο και ιδρώτα και απαιτούμε το αυτονόητο, να πληρώνεται ο κόπος μας, να πουλιέται η παραγωγή σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης για μας».
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Σπάρτη διοργανώνουν αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι του ν. Λακωνίας.
Επίσης, περιοδείες στα χωριά προγραμματίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» για την ενημέρωση των αγροτών και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ενόψει των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Επίσης το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους αγρότες σε συμμετοχή στη σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη 6 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας για την οργάνωση της πάλης ώστε κανένα σπίτι, σχολείο να μη μείνει χωρίς νερό και θέρμανση.
Την Τετάρτη 5 Οκτώβρη το παναττικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Με τις περιφερειακές συσκέψεις σήμερα στη Θεσσαλία (Εργατικό Κέντρο Λάρισας, 10.30 π.μ.) και αύριο στην Κρήτη (Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, 10.30 π.μ.) ολοκληρώνεται η προετοιμασία για τον νέο κύκλο κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας στο ακέραιο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες.
Ηδη έχει αποφασιστεί παναττικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.
Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την κυβερνητική κοροϊδία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θυμίζουν τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί εδώ και 13 χρόνια και τονίζουν: «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε "αυξήσεις" τα ποσοστά που αναφέρθηκαν αλλά παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, αφού αυτά δεν καλύπτουν ούτε την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές».
Διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κατώτατη στα 650 ευρώ. Αμεση έκδοση των συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου, που παράνομα παρακρατούνται, αλλά και να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ (το ποσό έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια!). Να αποδοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις η εθελοντική εισφορά των συνταξιούχων (0,20 ευρώ), που παρακρατείται μέχρι τώρα από τον ΕΦΚΑ.
Απαιτούν να απορροφηθούν από την «Ελληνικός Χρυσός»
Την κατοχύρωση όλων των νόμιμων αποζημιώσεών τους, την εκκαθάριση των οφειλών που εκκρεμούσαν (υπόλοιπο ποσό για την προσαύξηση του Σαββάτου) και επιπλέον δύο μεικτούς μισθούς (Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, ως ποσό επιπλέον αποζημίωσης) κατάφεραν οι απολυμένοι της «Edilmac», μετά από διαβούλευση με την εργοδοσία.
«Είναι μια μικρή νίκη, αφού η εργοδοσία ήθελε να μας διώξει με πολύ λιγότερα», σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), τονίζοντας ότι «παραμένουμε τις επόμενες μέρες σε επιφυλακή για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέχρι κεραίας».
Επιπλέον, το Συνδικάτο διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα «ακόμα πιο αποφασιστικά για την απορρόφησή μας από την "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ"», προσθέτοντας: «Εκεί που εργαζόμασταν τόσα χρόνια παράγοντας έργο για την "Ελληνικός Χρυσός" (το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά έχει διάρκεια τουλάχιστον για άλλα 30 χρόνια), εκεί απαιτούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε (και όχι στον εκάστοτε εργολάβο, αλλά στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ")».