ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΡΗΣ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Βήμα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η εξέλιξη έρχεται ως απόρροια του «East Med Act» και μεταξύ άλλων όρων προϋποθέτει απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση

Βήμα κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως αυτή απλώνεται και στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβόητου «East Med Act» («Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου»), που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2019, με ζητούμενο την αναχαίτιση των «κακόβουλων επιρροών Ρωσίας και Κίνας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Η απόφαση - που βυθίζει την Κύπρο ακόμα περισσότερο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό - πρόκειται να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, αφού όπως προβλέπεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση. Ακόμα, ότι συνεργάζεται για την «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» πάνω στους κανονισμούς για «την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία», διατύπωση που «φωτογραφίζει» τα ρωσικά κεφάλαια.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η μερική άρση του εμπάργκο το 2020, όπως και το «Μνημόνιο Συναντίληψης» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κύπρο για τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης σε Θέματα Ασφάλειας (Cyprus Center for Land, Open-seas, and Port Security - CYCLOPS), ως κομματιού των ευρωατλαντικών υποδομών στην περιοχή, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο να λέει ότι έθεσε την «ανησυχία των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος της Ρωσίας και τις τακτικές επισκέψεις πλοίων της εδώ», αλλά και να κλείνει το «μάτι» της συνεκμετάλλευσης προς την Τουρκία σημειώνοντας: «Οι αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν παρά μόνο τους αντιπάλους μας, που θα ήθελαν να βλέπουν διαιρεμένη τη διατλαντική ενότητα. Η Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχει την ικανότητα να μας φέρει κοντά».

Το νήμα αυτών των σχεδιασμών στις νέες συνθήκες κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό έρχεται να πιάσει η τωρινή απόφαση των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συνδέεται και με την ενεργότερη εμπλοκή της Κύπρου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία (π.χ. με την αποστολή ρωσικής κατασκευής πολεμικού υλικού).

Θυμίζουμε άλλωστε ότι το γεγονός αυτό τόνιζε και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ την περασμένη άνοιξη από τη Λευκωσία, λέγοντας τότε πως οι διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντικές για την «ελληνοτουρκική ισορροπία», τις «σχέσεις των δύο λαών» στην Κύπρο αλλά και τη «σταθερότητα των περιφερειακών ισορροπιών» και τονίζοντας ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων παραμένει στο τραπέζι.

«Ορόσημο» εμπλοκής...

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «απόφαση - ορόσημο» η οποία αντανακλά «την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας». Για «αναπόσπαστο μέρος του μωσαϊκού περιφερειακής σταθερότητας» μίλησε το κυπριακό ΥΠΕΞ, ενώ ο υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε ότι για αυτήν την εξέλιξη «εργαστήκαμε εντατικά το προηγούμενο διάστημα, με γνώμονα την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας».

Ο Γιώργος Κάρουλας, βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα για την εξωτερική και αμυντική μας πολιτική», που θέτει τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ «σε μια νέα εποχή». Την απόφαση χαιρέτισε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει το επίπεδο των υψηλών σχέσεων ανάμεσα σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον, καθώς επίσης τη γεωστρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το εμπάργκο ήταν άδικο, δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι την άρση του συνοδεύουν όροι που εξυπηρετούν την πολιτική των ΗΠΑ και ότι η εξέλιξη «δεν πρέπει να μας εκτρέψει από τον στόχο του αγώνα μας για λύση στο Κυπριακό, μέσα από ειρηνικό τρόπο, μέσα από διαπραγματεύσεις».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης μίλησε για θετική και σε μεγάλο βαθμό ιστορική εξέλιξη, με πολιτική σημασία και βαρύτητα, που ενισχύει το κύρος, την υπόσταση και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την απόφαση έσπευσε να χαιρετίσει και η ελληνική κυβέρνηση, με τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια σε ανάρτησή του να αναφέρεται σε «πολιτικό ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ», διαβεβαιώνοντας ότι «μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» - το οποίο, σημειωτέον, οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει, ενώ κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και σ' αυτήν τη ζώνη για τα μερίδια στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο υπουργός έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήρια της ελληνικής κυβέρνησης στον τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ για την επιβεβαίωση του ορισμού του ως βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για τους ενεργειακούς πόρους. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε «συνέχιση της συνεργασίας», εστιάζοντας σε «ενεργειακά ζητήματα».

Το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα είχε χθες ο Ν. Δένδιας με την ηγεσία της American Jewish Committee, δεδομένου ότι αποτελεί και «κρίκο» για να ξεδιπλωθούν τα σχέδια του σχήματος 3+1 (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ συν ΗΠΑ) για την αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» στην περιοχή.

«Κυριαρχία και ισοτιμία για τον τουρκοκυπριακό λαό» ζητά η Αγκυρα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στην εξέλιξη, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση «έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας προς τις δύο πλευρές στο νησί» και «θα εντείνει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς (...) θα οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στο νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή, αρπάζοντας την ευκαιρία για περαιτέρω όξυνση πολύπλευρων παζαριών, ζήτησε από τις ΗΠΑ «να επανεξετάσουν την απόφαση αυτή και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο πλευρές στο νησί» και πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, πρέπει να επιβεβαιώσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, που επίσης επιβεβαίωσαν οι Συμφωνίες 1959 - 1960, και να δράσει ανάλογα». «Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε, «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, βάσει των νομικών και ιστορικών ευθυνών της, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για την ύπαρξη, την ασφάλεια και τη γαλήνη των Τουρκοκυπρίων με κάθε μέσο».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η απόφαση «μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για αντιπαράθεση των δύο μελών του ΝΑΤΟ», Ελλάδας - Τουρκίας, και πως «δείχνει για άλλη μια φορά πόσο ορθή είναι η θέση ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αποτελεσματική εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και του τουρκικού στρατού». Και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από όλα τα τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να άρουν την υποστήριξή τους στις προκλητικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς και να βοηθήσουν τα δύο κράτη στο νησί να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία, που θα είναι στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων, εμφανίστηκαν και στον κυπριακό αστικό Τύπο δημοσιεύματα με ερωτήματα για το αν η λύση της διζωνικής ομοσπονδίας «πρέπει να θεωρείται ευαγγέλιο», ενώ μέχρι τώρα προβαλλόταν ως η δήθεν προτιμότερη για να ανακοπεί η τουρκική επιθετικότητα.

Ολα αυτά ενώ η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω το ιμπεριαλιστικό παζάρι. Μετά τη λήξη της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπου η Τουρκία συμμετείχε ως «εταίρος σε διάλογο» του Οργανισμού, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες (σ.σ. μέλη του Οργανισμού) θα προχωρήσουν σε μια πολύ διαφορετική θέση με αυτό το βήμα». Απαντώντας σε ερώτηση αν εννοεί ένταξη στο SCO, απάντησε: «Φυσικά, αυτός είναι ο στόχος».

Επίσης, αναφερόμενος στη συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας για την κατασκευή σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου (νότια Τουρκία), είπε ότι τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και θα προχωρήσει η σχετική συνεργασία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Rosatom» είχε καταγγείλει τη σύμβαση με την τουρκική κατασκευαστική «IC Ictas», κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κύπρος εντάσσεται βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Σε ανακοίνωσή του για την άρση του εμπάργκο των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι πανηγυρισμοί των δυνάμεων του "ευρωατλαντισμού" για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν πλήρως το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, που είχαν επιβάλει το 1987, επιχειρούν να αποκρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο κυπριακός λαός από την εμπλοκή του νησιού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Τα δεδομένα διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς.

Η μερική άρση του εμπάργκο των αμερικανικών όπλων το 2020 όχι μόνο δεν απέτρεψε, αλλά οδήγησε σε πιο επικίνδυνη πορεία το κυπριακό πρόβλημα. Με ευθύνη και του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού διατηρείται η τουρκική κατοχή στο 37% του κυπριακού εδάφους για 48 χρόνια και προωθείται σχέδιο διχοτόμησης του νησιού. Η Κύπρος που χρησιμοποιείται ήδη ως ΝΑΤΟική βάση, εντάσσεται βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Η πολιτική αυτή ρίχνει "λάδι στη φωτιά" των γενικότερων ανταγωνισμών στην περιοχή και αυξάνει τους κινδύνους για τον κυπριακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ