ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αισιοδοξία για τις μάχες που έρχονται δίνει η επιτυχία του Φεστιβάλ

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή λαού και ιδιαίτερα νεολαίας ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις

Η μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας, που πλημμύρισαν το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, έδωσε το στίγμα των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα ο χώρος του Φεστιβάλ μετατράπηκε σε μια γεμάτη παλμό λαοθάλασσα, προμηνύοντας για την επιτυχία των εκδηλώσεων και τις επόμενες δυο μέρες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το πλήθος κόσμου που συμμετείχε στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την τρίτη μέρα, καθώς και από τη μαζική συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις και συζητήσεις, στις συναυλίες και στα γλέντια.

Μετά τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μεγάλες συναυλίες και αφιερώματα. Στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ μάγεψε το αφιέρωμα στον Μάζο Λοΐζο, σε επιμέλεια του Γιάννη Παπαζαχαριάκη, με τους Βιολέτα Ικαρη, Πάνο Παπαϊωάννου, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Διονύση Τσακνή να ερμηνεύουν αγαπημένα τραγούδια του μοναδικού δημιουργού με αφορμή τα 40 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του, που συμπληρώνονταν εκείνη τη μέρα.

Τη σκυτάλη πήραν η Μελίνα Κανά και ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και με τις εκπληκτικές ερμηνείες τους ταξίδεψαν το νεανικό κοινό σε ένα όμορφο ταξίδι με έντεχνα λαϊκά τραγούδια.

Με μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη έκλεισε η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων
Με μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη έκλεισε η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων
Στη Λαϊκή Σκηνή οι καρέκλες ήταν από νωρίς δυσεύρετες, καθώς ο Νίκος Ταλέας παρουσίασε το αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο. Στη συνέχεια επικράτησε το αδιαχώρητο, με επισκέπτες του Φεστιβάλ κάθε ηλικίας στο λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο ίδιος, ανεβαίνοντας στη σκηνή, ευχήθηκε καλούς αγώνες λέγοντας: «Απ' ό,τι βλέπω, φέτος θα έχουμε δυνατούς αγώνες. Διαφορετικά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δυνατά. Οπως ξέρουμε εμείς, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Αλλά φέτος θα δυναμώσουμε πιο πολύ!».

Στη Φοιτητική Σκηνή, οι ρίμες είχαν την τιμητική τους το Σάββατο με τα beat, τις ηλεκτρικές κιθάρες και τους Urban Pulse να «ζεσταίνουν» την ατμόσφαιρα για την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των «Κοινών Θνητών». Η σκηνή «πήρε φωτιά» με την εμφάνισή τους, που ξεκίνησε δυναμικά, με ένα τραγούδι καταδίκης της βίαιης προσπάθειας επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΑΠΘ και το συγκρότημα να χαιρετίζει τους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην καταστολή, λέγοντας ότι στην κυβέρνηση «διάλεξαν λάθος πόλη να κάνουν ζοριλίκια».

Σε διαρκή «διάλογο» με το πλήθος, ερμήνευσαν τα γνωστά τραγούδια τους, με τον ανατρεπτικό στίχο τους, καλώντας τον λαό να σταθεί «στο μπόι της αντίστασης» αλλά και δείχνοντας ότι «σε μια ζωή που ο αστός έχει εξουσία, το όνειρο για αλλαγή η μόνη μας περιουσία».


Ακολούθησε ο ΣΕΞΠΥΡ, ανοίγοντας τη συναυλία του Μιθριδάτη, που με τον δικό του μοναδικό τρόπο και χιούμορ κορύφωσε το πρόγραμμα. Παρά το περασμένο της ώρας, το πλήθος φοιτητών, μαθητών αλλά και μεγαλύτερων τραγουδούσε ασταμάτητα ένα setlist κομματιών που δεν χρειάστηκε συστάσεις.

Μαθήματα αλληλεγγύης από τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου»

Επίσης το βράδυ του Σαββάτου, μια μεγάλη παρέα παιδιών, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Είμαστε μαζί σας! Στον αγώνα ενωμένοι κι ας μη λείψει κανείς. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», ξεκίνησε από το χώρο του «Κόκκινου Αερόστατου» και κατευθύνθηκε στη γωνιά των απεργών της «Μαλαματίνας».

Ηταν οι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου» και του Παιδότοπου, που παρέδωσαν τα κουτιά στα οποία και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ συγκέντρωναν σχολικά είδη για τα παιδιά των απεργών της «Μαλαματίνας», με τη στήριξη των γονιών τους, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη γονιών και παιδιών προς γονείς και παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή.


Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το γλέντι στη Λαϊκή Σκηνή
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το γλέντι στη Λαϊκή Σκηνή

Αλληλεγγύη από τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου» στους απεργούς της «Μαλαματίνας»
Αλληλεγγύη από τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου» στους απεργούς της «Μαλαματίνας»

Γεμάτοι οι διάδρομοι στο Φεστιβάλ
Γεμάτοι οι διάδρομοι στο Φεστιβάλ


Πλήθος κόσμου ξεναγήθηκε στην κεντρική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Πλήθος κόσμου ξεναγήθηκε στην κεντρική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή



Ξεσήκωσαν το Φοιτητικό Στέκι οι «Κοινοί Θνητοί»
Ξεσήκωσαν το Φοιτητικό Στέκι οι «Κοινοί Θνητοί»

Με καλλιτέχνες συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Με τον Σωτήρη Μπαλλά και την Μέλπω Αλεξανδροπούλου
Με τον Σωτήρη Μπαλλά και την Μέλπω Αλεξανδροπούλου
Το βράδυ της Παρασκευής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη και περιηγήθηκε στους χώρους, ενώ το Σάββατο μίλησε στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στη συνέχεια περιηγήθηκε στους χώρους του Φεστιβάλ, ενώ σταμάτησε στο περίπτερο των νέων στρατευμένων και συνομίλησε με όσους βρίσκονταν εκεί εκείνη τη στιγμή.

Συναντήθηκε επίσης και συνομίλησε με καλλιτέχνες που πλαισίωσαν το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων και συγκεκριμένα με τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Μελίνα Κανά, τον Γιώργο Μαργαρίτη, τον Σωτήρη Μπαλλά και την Μέλπω Αλεξανδροπούλου.


Με τον Γιώργο Μαργαρίτη
Με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Με την Μελίνα Κανά
Με την Μελίνα Κανά


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ