ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέες αιματηρές εχθροπραξίες ξέσπασαν χτες στα σύνορα

Ρόλο «μεσολαβητή» διεκδικούν διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα που δρουν στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου

Φωτ. από προηγούμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στις αρχές Αυγούστου
Φωτ. από προηγούμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στις αρχές Αυγούστου
Νέες αιματηρές εχθροπραξίες ξέσπασαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, καθώς ο Νότιος Καύκασος μπαίνει όλο και πιο έντονα στο «μάτι του κυκλώνα» του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Από τις αρχές Αυγούστου επαναλαμβάνονται σποραδικά ένοπλα περιστατικά στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, τα οποία παραμένουν ακαθόριστα μετά τον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020. Οι δυο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό τους, ενώ πρόσφατα συναντήθηκαν στη Μόσχα. Εκτός από τη Ρωσία, ρόλο «διαμεσολαβητή» διεκδικούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ και οι ηγέτες των δύο κρατών συναντήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για «ειρηνευτικές συνομιλίες».

Οι νέες εχθροπραξίες ωστόσο αποτελούν νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας ανέφερε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν έντονο πυρ προς την κατεύθυνση των πόλεων Γκόρις, Σοτκ και Τζερμούκ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν δολιοφθορά μεγάλης κλίμακας στις περιοχές Ντασκεσάν, Kαλμπαχάρ και Λατσίν στα σύνορα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αρμένικες ομάδες δολιοφθοράς ναρκοθέτησαν περιοχές μεταξύ των θέσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και του δρόμου ανεφοδιασμού.

Τουλάχιστον 49 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων συγκρούσεων, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, κάνοντας λόγο για αζέρικες επιθέσεις προς εφτά κατευθύνσεις. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες σε ορισμένες περιοχές, αν και η έντασή τους μειώθηκε, σύμφωνα με τον Πασινιάν.

Το δε υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 50 Αζέροι στρατιώτες.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες το πρωί πως μεσολάβησε για κατάπαυση του πυρός και επισήμανε στις δυο πλευρές να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας, ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι δεν κατέγραψε παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή ευθύνης των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Αζέρικα ΜΜΕ μετέδωσαν ωστόσο πως η εκεχειρία παραβιάστηκε αμέσως μετά την ανακοίνωσή της.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε αργότερα ότι εκπλήρωσε όλους τους στόχους του στα σύνορα με την Αρμενία. «Παρά μια σημαντική μείωση της έντασης των βομβαρδισμών, ο εχθρός εξακολουθεί τις προσπάθειες προώθησης», ανέφερε από την πλευρά του το αρμενικό υπουργείο Αμυνας.

Αλλεπάλληλες «διαβουλεύσεις» με εμπλοκή πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Επίσης το ρωσικό ΥΠΕΞ έλαβε «έκκληση της ηγεσίας της Αρμενίας με αίτημα βοήθειας για την επίλυση της κατάστασης» σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες και μέσω του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), του «αμυντικού» συμφώνου στο οποίο ηγείται η Ρωσία. Το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη χτες κατόπιν αιτήματος της Αρμενίας και ο γγ του Οργανισμού πρότεινε την οργάνωση επίσκεψης στην περιοχή των συγκρούσεων στα σύνορα.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε σε όλη τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας ο Ν. Πασινιάν, για να τους ζητήσει να αντιδράσουν. ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία συμπροεδρεύουν στη λεγόμενη διαπραγματευτική «ομάδα του Μινσκ» του ΟΑΣΕ για τη «διευθέτηση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και το σχήμα έχει ουσιαστικά «παγώσει» εδώ και πολλά χρόνια.

Η Αρμενία ελπίζει σε «μια κατάλληλη απάντηση της διεθνούς κοινότητας», επισήμανε ο Πασινιάν, καθώς το τελευταίο διάστημα εκφράζει δυσαρέσκεια απέναντι στη στάση της Ρωσίας, αμφισβητεί πως οι περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εκπληρώνουν την «αποστολή» τους και «απειλεί» να απευθυνθεί σε άλλους διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα θέσει η Γαλλία το ζήτημα των συγκρούσεων στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ο οποίος «συνεχίζει να καλεί και τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία», υποστηρίζει «την έναρξη συνομιλιών για την επίλυση των διαφορών, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας». Ο Μακρόν δήλωσε διατεθειμένος να συνομιλήσει και με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχ. Αλίεφ, ο οποίος από την πλευρά του αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που ξεκινά αύριο.

«Οπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αναφέρει σε δήλωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, καλώντας τις δυο πλευρές να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες. Ο ίδιος δήλωσε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν μήπως η Ρωσία προσπαθήσει να «ανακατέψει το τσουκάλι» στη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, για «να αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία».

Την ετοιμότητα της ΕΕ «να καταβάλει προσπάθειες προς αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης» για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μετά από χτεσινές συνομιλίες με τον Αζέρο ομόλογό του, Τζ. Μπαϊράμοφ, κάλεσε την Αρμενία «να σταματήσει τις προκλήσεις και να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν».

Το ΥΠΕΞ του Ιράν χαρακτήρισε απαράδεκτη οποιαδήποτε προοπτική αλλαγής συνόρων και εξέφρασε την προθυμία της Τεχεράνης να συμβάλει στην «ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας, Σ. Σοϊγκού και Σ. Παπικιάν, με τον τελευταίο να κατηγορεί τις αζέρικες ένοπλες δυνάμεις πως «συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πυροβολικό, όλμους, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος» στοχοποιώντας «στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ