ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί και η Αγκυρα

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε τριήμερη περιοδεία στην περιοχή

Ο Τούρκος Πρόεδρος (αριστερά) με τον Κροάτη ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Αγκυρας για νέα «βήματα» στην περιοχή

Copyright 2022 The Associated

Ο Τούρκος Πρόεδρος (αριστερά) με τον Κροάτη ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Αγκυρας για νέα «βήματα» στην περιοχή
Συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία (κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών εταιρειών) και ιεραρχώντας παρεμβάσεις σε επιχειρηματικά φόρουμ που οργανώθηκαν και στους τρεις σταθμούς της περιοδείας του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε τη βδομάδα που πέρασε σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία και Κροατία, διαμηνύοντας μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία στηρίζει τη σταθερότητα, ανάπτυξη και πορεία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς».

Σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια βυθίζονται όλο και περισσότερο στον ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας και Κίνας, αλλά και το τουρκικό κεφάλαιο παζαρεύει τον γεωπολιτικό του ρόλο στην περιοχή τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με τη Μόσχα, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «κάθε προσπάθεια» που η Αγκυρα είναι έτοιμη να καταβάλει, αλλά και για «κοινά βήματα» που είναι έτοιμη να επιταχύνει, «ώστε να κυριαρχήσουν η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή».

Στο Σαράγεβο, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σχέσεις της χώρας του με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τόνισε πως «είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σε όλα σχεδόν τα πεδία», επικρίνοντας τον ύπατο εκπρόσωπο της «Διεθνούς Κοινότητας» για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, για αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις στις επικείμενες εκλογές στη χώρα (2/10), ενώ συνέδεσε ανοιχτά τη Συμφωνία του Ντέιτον με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο δε προεδρεύων αυτή την περίοδο του τριμελούς προεδρείου της χώρας (Βόσνιος μουσουλμάνος) Σαφίκ Τζαφέροβιτς είπε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα με την οποία η Βοσνία - Ερζεγοβίνη να έχει τόσο «στενές και ισχυρές σχέσεις» όσο η Τουρκία.

Στο Βελιγράδι, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Σερβία «χώρα - κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων» και τον Πρόεδρο της χώρας «οραματιστή», που με την πολιτική του έχει προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές. Ο δε Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκρινε σκόπιμο να υποστηρίξει ότι «υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εποικοδομητικός ρόλος της Τουρκίας στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός» και να συστήσει «σε όλους να πάνε στην Τουρκία... όλοι πρέπει να δουν τι έχει πετύχει αυτή η σπουδαία χώρα υπό την ηγεσία του Ερντογάν».

Τέλος, στο Ζάγκρεμπ, ο Ερντογάν περιέγραψε την Κροατία ως «μια από τις παραδειγματικές χώρες στην Ευρώπη από την άποψη της ελευθερίας, του σεβασμού και του περιβάλλοντος γαλήνης που διασφαλίζονται στους μουσουλμάνους», για να ακούσει τον ομόλογό του Ζόραν Μιλάνοβιτς να σημειώνει πως η Τουρκία στάθηκε πάντα δίπλα στη χώρα του σε δύσκολες στιγμές, χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις «εποικοδομητικές και υγιείς».

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια των τριήμερων επαφών συζητήθηκαν δεκάδες επενδύσεις στις οποίες εμπλέκονται τουρκικοί όμιλοι, ειδικά στις Υποδομές (όπως νέος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει Βελιγράδι - Σαράγεβο) που θα διευκολύνουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών για την αξιοποίηση των Βαλκανίων ως επιχειρηματικού κόμβου. Στο επίκεντρο τέθηκε και ο κλάδος της Ενέργειας, αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή είναι πως η χώρα ήταν από τους λιγοστούς προσκεκλημένους (μαζί με Ουγγαρία και Μαυροβούνιο) και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των «Ανοιχτών Βαλκανίων» (όπου προς το παρόν συμμετέχουν Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία - Σερβία). Ακόμα, στη διάρκεια της περιοδείας Ερντογάν υπογράφτηκαν και συμφωνίες για κατάργηση της βίζας σε όσους θέλουν να ταξιδεύουν προς και από την κάθε πλευρά.

Αναλυτές υποστήριζαν σε βαλκανικά ΜΜΕ ότι «η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να αναμειχθεί στη διευθέτηση διαφωνιών (...) Από τη μία πλευρά έχει μεγάλη επιρροή στους Βόσνιους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και στους Αλβανούς του Κοσόβου και της Β. Μακεδονίας και από την άλλη έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις με τους Σέρβους στη Σερβία και τη "Σερβική Δημοκρατία" (σ.σ. τη μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι)...».

Το σίγουρο είναι πως το τουρκικό κεφάλαιο θα αξιοποιήσει την επιρροή του στα Βαλκάνια και στο ευρύτερο αλισβερίσι που φουντώνει με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μέρος του οποίου είναι και οι εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.τ.λ. Οπως επιβεβαίωναν Τούρκοι αξιωματούχοι την Παρασκευή και στη «Σαμπάχ», μέχρι τέλη του μήνα αναμένεται επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, όπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει εκτενώς για όλα τα «φλέγοντα ζητήματα» της περιφέρειας, η οποία διατηρεί σημαντικό βάρος στην αναμέτρηση της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα.

ΗΠΑ
Απεργία των δασκάλων στο Σιάτλ

Copyright 2022 The Associated

Χιλιάδες δάσκαλοι και διοικητικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων του Σιάτλ ξεκίνησαν επ' αόριστον απεργία την Τετάρτη, μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς στις ΗΠΑ.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών εκπαιδευτικών σε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους του Σιάτλ, κατά την οποία απαίτησαν αυξήσεις μισθών και κρατικών δαπανών στα σχολεία, καθώς και εκπαιδευτική υποστήριξη στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία των εκπαιδευτικών του Σιάτλ από το 2015, μετά την επί μήνες αδιέξοδη διαπραγμάτευση νέων Συλλογικών Συμβάσεων με τη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος της πόλης, Μπρους Χάρελ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στα δίκαια αιτήματα των απεργών, αρκούμενος σε προτροπές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στις τάξεις, τάχα για το «καλό» των μαθητών τους.

Το Συνδικάτο Εκπαιδευτικών Σιάτλ, που έχει 6.000 μέλη, σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε πως πρόσφατα το 95% των μελών του ψήφισε υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας.

Την περασμένη βδομάδα απήργησαν επίσης οι εκπαιδευτικοί στο Κολόμπους, πρωτεύουσα του Οχάιο, αποσπώντας ορισμένες δεσμεύσεις για αύξηση μισθών, σχέδια βελτίωσης της κτιριακής υποδομής των σχολείων κ.ά.

Οι αγώνες των εργατών στις αλυσίδες εστίασης

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση συνδικάτων εργαζομένων της Καλιφόρνιας, Labor Today International (που εκφράζει τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) υπογράφηκε πρόσφατα από τον κυβερνήτη της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, νέος νόμος που μπορεί να αυξήσει το ωρομίσθιο των χαμηλόμισθων εργατών στις μονάδες εστίασης και πρόχειρου φαγητού στα 22 δολάρια την ώρα. Προβλέπει επίσης τη συγκρότηση ενός «Συμβουλίου για Καταστήματα Γρήγορου Φαγητού» (Fast Food Council) το οποίο θα καθορίζει ζητήματα όπως τα ωρομίσθια, οι ώρες και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις αλυσίδες πρόχειρου φαγητού με αύξηση του ωρομισθίου από τα 15 στα 22 δολάρια σε επιχειρήσεις πρόχειρου φαγητού της Καλιφόρνιας που απασχολούν πάνω από 26 υπαλλήλους.

Οπως εκτιμάνε οι συνδικαλιστές, μέσα από τον οργανωμένο ταξικό συλλογικό αγώνα μπορούν να έρθουν αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται στον συγκεκριμένο και άλλους κλάδους.

ΧΙΛΗ
Καταστολή κινητοποιήσεων μαθητών και φοιτητών

Η εικόνα με το χτύπημα της αστυνομίας στους μαθητές
Η εικόνα με το χτύπημα της αστυνομίας στους μαθητές
Στην τρίτη κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών μέσα στη βδομάδα, η περιβόητη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία (carabineros - που προέρχεται από την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ και διατηρείται από τη νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Μπόριτς) προχώρησε την Πέμπτη σε γενικευμένη καταστολή με τη χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων, στο Σαντιάγκο. Τον γύρο του κόσμου κάνει και το βίντεο όπου νερό με δύναμη από «αύρα» της αστυνομίας χτυπάει έναν μαθητή στο στήθος και τον πετάει στον τοίχο. Επίσης, δεν έλειψαν και προβοκατόρικες ενέργειες, με κάψιμο δημόσιων λεωφορείων.

Οι φοιτητές και οι μαθητές με τα συντονιστικά τους όργανα ζητάνε δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση, με σύγχρονες υποδομές και καθολική πρόσβαση των νέων σε όλες τις βαθμίδες.

Στη Χιλή τα δημόσια ιδρύματα χρεώνουν δίδακτρα στους φοιτητές και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πάνω από 1,1 εκατομμύριο φοιτητές που είναι χρεωμένοι με δάνεια και αδυνατούν να ξεπληρώσουν. Στις προεκλογικές προτάσεις, ο σοσιαλδημοκράτης Μπόριτς έκανε λόγο για παραγραφή τόκων και αναβολή πληρωμής χρεών μέχρι έως και 20 χρόνια. Επίσης, στην πρόταση για το νέο Σύνταγμα, που απορρίφθηκε με 62% στο δημοψήφισμα στις 4 Σεπτέμβρη, προβλεπόταν και άρθρο τουλάχιστον τυπικά για το καθολικό δικαίωμα στην Εκπαίδευση με δημόσια χρηματοδότηση. Οπως δείχνουν και οι δηλώσεις του Μπόριτς μετά την απόρριψη, θα συνεχιστεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ωστόσο είναι φανερό ότι θα επιδιωχθεί συμβιβασμός με άλλες αστικές δυνάμεις και συμφέροντα που θέλουν να διατηρηθεί και η πλήρως εμπορευματοποιημένη Παιδεία στη χώρα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα μέτρα «αυτοάμυνας» ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα που εξασφαλίζει την ίδια την ύπαρξη της χώρας μας και την ασφάλεια του λαού μας», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της χώρας, μετά από την έγκριση νόμου για τη δυνατότητα προληπτικών πληγμάτων με πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κιμ δήλωσε ότι «είναι εντελώς εκτός συζήτησης (για τη Βόρεια Κορέα ) να αποκηρύξουμε τα πυρηνικά όπλα και δεν θα υπάρξει αποπυρηνικοποίηση ή διαπραγμάτευση». Ανάμεσα σε άλλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στοχεύουν «όχι απλά να συντρίψουν την πυρηνική μας ισχύ αλλά τελικά να μας αναγκάσουν να παραδοθούμε ή να αποδυναμώσουν την αυτοάμυνά μας με εγκατάλειψη των πυρηνικών (όπλων), ώστε να πετύχουν την κατάρρευση της κυβέρνησής μας».

Τα παζάρια γύρω από τη λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» συνεχίζονται, ως μοχλός ενίσχυσης ευρύτερων συνεργασιών που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν σε Ασία - Ειρηνικό, με απώτερο στόχο βέβαια την απόκρουση της Κίνας. Την Πέμπτη, οι ειδικοί απεσταλμένοι ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας είχαν νέα συνάντηση στο Τόκιο, όπου εξέφρασαν ξανά ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ