ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Φουντώνουν ανταγωνισμούς και παζάρια οι ανακοινώσεις για σημαντικό κοίτασμα αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Η ιταλογαλλική κοινοπραξία των κολοσσών «Eni» και «Total» αναφέρεται σε κοίτασμα 2,5 τρισ. κυβικών ποδιών στο «οικόπεδο 6»

Από προηγούμενη γεώτρηση της «Eni» στην κυπριακή ΑΟΖ, για την οποία «φουντώνει» το ενδιαφέρον των κολοσσών

Associated Press

Από προηγούμενη γεώτρηση της «Eni» στην κυπριακή ΑΟΖ, για την οποία «φουντώνει» το ενδιαφέρον των κολοσσών
Νέα ώθηση στους ανταγωνισμούς και στα ιμπεριαλιστικά παζάρια που φουντώνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με φόντο και τις αυξανόμενες δυσκολίες στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, αναμένεται να δώσουν οι χτεσινές ανακοινώσεις της κοινοπραξίας (του ομώνυμου ιταλικού κολοσσού) «Eni Cyprus Limited» και (του γαλλικού ομώνυμου κολοσσού) «TotalEnergies» ότι εντοπίστηκε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Οπως επιβεβαίωσε και το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, μετά από σχετικές εργασίες «η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο - γεωτρύπανο "Tungsten Explorer" σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf)». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ήδη κοινοπραξία και κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζονται τρόπους «για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας». Ετσι, το «Tungsten Explorer» μετέβη και στον στόχο «Zeus-1» (του ίδιου «οικοπέδου») για νέα ερευνητική γεώτρηση στο «6».

«Eni» και «Total» έσπευσαν να πανηγυρίσουν από τη μεριά τους για την αναβάθμιση του ρόλου τους ευρύτερα στην περιοχή και τη συμβολή τους «στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Στα μέσα Ιούλη η Ιταλίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Φεντερίκα Φεράρι Μπράβο, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιτυχών γεωτρήσεων των «Eni» και «Total» είχε πει ότι κάτι τέτοιο «θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή με προβλήματα: «Δεν χρειάζεται να το αρνηθούμε αυτό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μέσω της διεθνούς συνεργασίας και σε διαφορετικό επίπεδο, ορισμένα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής και των χωρών μας».

Σημειωτέον, η Ενέργεια αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης και στη συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα τον Ιούλη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράφοντας και συμφωνίες για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Προσδοκίες για μια Τουρκία «εποικοδομητικό εταίρο»

Στο μεταξύ, τις προσδοκίες του να γίνει η Τουρκία «ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι» εξέφρασε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός για μια σειρά επιφυλάξεις που διατηρεί ως προς τους όρους συνεργασίας με την Αγκυρα. Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία «να αλλάξει πορεία» και «να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της απέναντι στη Συμμαχία».

Εκφράζοντας ξανά διαφωνίες για επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν σε θέματα όπως η Συρία και άλλα, έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι «ο Ερντογάν απλούστατα δεν δρα ως ένας υπεύθυνος παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή» και συμπλήρωσε ότι «καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βίαιη και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει απερίφραστα τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στις κοινές αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν αυτήν τη σημαντική εταιρική σχέση».

Την αμερικανική ανησυχία για πιθανά οφέλη που μπορεί να καρπωθεί η Ρωσία από κινήσεις της Αγκυρας εξέφρασε και ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουόλι Αντεγέμο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιουνούς Ελιτάς, αναφέροντάς του ότι ρωσικές οντότητες και πρόσωπα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις εναντίον τους. Αμερικανική ανακοίνωση ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι «συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ενώ η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ότι υπογράμμισε τις βαθιές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που διατηρεί τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Πάντως το τουρκικό υπουργείο ανέφερε πως «ο Ελιτάς επιβεβαίωσε ότι η στάση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τις τρέχουσες διαδικασίες και τις κυρώσεις, αλλά δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυρώσεων από οποιονδήποτε θεσμό ή πρόσωπο».

Ολα αυτά ενώ, όπως ανακοίνωσε και ο Φινλανδός ΥΠΕΞ Πέκα Χααβίστο, μέσα στον μήνα η χώρα του θα φιλοξενήσει συνάντηση με εκπροσώπους από τη Σουηδία και την Τουρκία, για να εξεταστεί η εφαρμογή του μνημονίου που οι τρεις χώρες υπέγραψαν την άνοιξη, στο πλαίσιο άρσης του τουρκικού βέτο για την ένταξη των δύο στο ΝΑΤΟ, αλλά και ενίσχυσης της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» τους.

Ασκήσεις στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «Ηρακλής 2» στην αιγυπτιακή στρατιωτική βάση «Μοχάμεντ Ναγκίμπ» μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχης Γαρίμπ Αμπντελχαφίζ, ανέφερε ότι οι ασκήσεις περιλαμβάνουν διαδικασίες εξοικείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ των χωρών, ενώ θα παρακολουθήσουν διαλέξεις για θέματα κυβερνοασφάλειας και «διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου».

Από τη μεριά του ο Ερντογάν κάλεσε σε συνέχιση των συνομιλιών που ξεκίνησαν (σε υπουργικό επίπεδο) μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου, ελπίζοντας «και σε άλλο βήμα στο ανώτατο επίπεδο» και τονίζοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τη συμφιλίωση το συντομότερο δυνατόν».


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πολύμορφες συνέπειες στους λαούς από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια

Προειδοποιήσεις για «ανθρωπιστική κρίση», αύξηση ασθενειών και θνησιμότητας

Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των γερμανικών μονοπωλίων προκαλεί στο Βερολίνο η ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας, την ίδια ώρα βέβαια που κοινή συνισταμένη στη γερμανική κυβέρνηση και σε όλη την ΕΕ είναι η κλιμάκωση των χαρατσιών και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων με πολύμορφες συνέπειες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών και των αναγκών τους.

«Πρέπει να περιμένουμε ότι (σ.σ. ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν) θα μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ στην κρατική γερμανική τηλεόραση ARD από τον Καναδά, όπου και πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη μαζί με τον καγκελάριο Ο. Σολτς.

Η δήλωση του Χάμπεκ ήρθε μετά την ανακοίνωση της «Gazprom» πως θα προχωρήσει σε τριήμερη διακοπή στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στον γερμανο-ρωσικό αγωγό «Nord Stream 1» από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτέμβρη, επικαλούμενη την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης.

Με δεδομένες τις προβλέψεις για σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις στη Γερμανία τον χειμώνα, διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών που έχουν μείνει στη χώρα, πέραν του ερχόμενου Δεκέμβρη.

Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ - που έχει ήδη στηρίξει την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα - εμφανίστηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια ζωής των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αναφέροντας ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου θα έφτανε το πολύ στο 2%. Την ίδια ώρα δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού στη Βαυαρία, εφόσον το τεστ αντοχής δείξει ότι αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, από τους «Ελεύθερους Δημοκράτες», επανέλαβε ότι θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών για περιορισμένο χρονικό διάστημα παρά να ξαναμπούν στο δίκτυο οι μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύση άνθρακα. «Δεν πρέπει να είμαστε πολύ επιλεκτικοί, αλλά ανοιχτοί σε όλες τις πιθανότητες», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα συμφωνούσε σε μια παράταση «αρκετών ετών».

Βρετανία: «Απογείωση» της ενεργειακής φτώχειας και «ανθρωπιστική κρίση»

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, έρευνα του πανεπιστημίου του Γιορκ προβλέπει «απογείωση» της ενεργειακής φτώχειας μέχρι τον Γενάρη του 2023, αποτυπώνοντας το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης» αφήνουν απροστάτευτα εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια ώρα που οι ενεργειακοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα 2/3 των νοικοκυριών της Βρετανίας - 18 εκατομμύρια οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 45 εκατομμύρια ανθρώπους - θα βρεθούν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας μέχρι τον Γενάρη, εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κόστος για το ρεύμα, από 1.400 στερλίνες για ένα μέσο νοικοκυριό σήμερα έχει φτάσει τις 2.000 στερλίνες και τον ερχόμενο Οκτώβρη θα ξεπεράσει τις 4.000 στερλίνες.

Τις πολύμορφες συνέπειες αυτού του εφιάλτη αποτυπώνει και επιστολή της ηγεσίας του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS) προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι η ενεργειακή φτώχεια φέρνει στον ορίζοντα τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί κινδυνεύουν να είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση του σπιτιού τους ή τη διατροφή τους αυτόν τον χειμώνα. Οπως προειδοποιεί η επιστολή, στο ήδη εξουθενωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας - από την πολιτική που το άφησε αθωράκιστο μέσα στην πανδημία - η αύξηση της φτώχειας, της έλλειψης θέρμανσης και κατάλληλης διατροφής θα οδηγήσει σε άνοδο των ασθενειών και της θνησιμότητας.

Χτες εξάλλου, στελέχη της αμερικανικής τράπεζας Citi προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 18% στις αρχές του 2023.

Τουρκία: Διπλασιασμός των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Στο μεταξύ, οι ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιταχύνουν ανακατατάξεις στις ενεργειακές μπίζνες.

Αξιοποιώντας τις εξελίξεις και την αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, η Τουρκία υπερδιπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», η Αγκυρα αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου πέρα από τα 200.000 βαρέλια τη μέρα, από 98.000 βαρέλια τη μέρα την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη μεγάλη άνοδος στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καταγράφεται επίσης στην Κίνα και την Ινδία.

Χτες στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ Σίσι υποδέχθηκε στο Ελ Αλαμέιν τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ, του Μπαχρέιν και της Ιορδανίας, για μια σύνοδο αφιερωμένη στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονται θέματα «ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας».

Στην Κίνα, τέλος, σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία προχωρούν στις διακοπές ηλεκτροδότησης εργοστασίων. Μία τέτοια περίπτωση είναι η κινεζική πόλη Τσονγκτσίνγκ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, που μείωσε παράλληλα και το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων από χτες, εξαιτίας μιας «επείγουσας κατάστασης» που σχετίζεται με την παραγωγή της Ενέργειας και προκλήθηκε από το πρόσφατο κύμα καύσωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ