ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ
«Σηματωροί της Εποχής»

Εκδήλωση - συζήτηση στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης του γλύπτη Δημήτρη Δήμου

Συνεχίζεται έως τις 31 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών η έκθεση του εικαστικού γλύπτη Δημήτρη Δήμου με τίτλο «Σηματωροί». Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Μουσείου διοργανώνεται εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σηματωροί της Εποχής». Θα μιλήσουν: Χαράλαμπος Δαραδήμος, γλύπτης, πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ. Περίανδρος Επιτροπάκης, αναπληρωτής διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας. Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του ΕΜΣΤ, εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ. Και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, Δημήτρης Δήμου.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα: Οι «Φρυκτωρίες» χρησίμευσαν για να στέλνουν «σημαντικά» γεγονότα από τη μια περιοχή στην άλλη. Οι «Σηματωροί» της στεριάς και της θάλασσας σηματοδοτούσαν τους «ασφαλείς δρόμους» της ανθρωπότητας. Εκατοντάδες φορές όμως από τότε οι «ασφαλείς δρόμοι» γέννησαν αιματηρά «Τοπόσημα, σήματα και σύμβολα, ορόσημα» στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χιλιάδες «Ασφαλείς Σηματωροί» από τότε έγιναν σύμβολα θυσίας, νίκης και ήττας του ανθρώπου. Εκατοντάδες σηματωροί και δεδομένα μάς συνοδεύουν από τότε, στις επιστήμες, στις τέχνες και τα γράμματα, στην τεχνολογία, στη μηχανική και την ιατρική, δεδομένα που ως ανάγκη γεννήθηκαν και ως ανάγκη θα ανατραπούν σαν οι «νέες ανάγκες» το απαιτούν!

Η γνώση είναι η μήτρα της σφαιρικής παρατήρησης, ταυτόχρονα είναι και η μήτρα της γέννησης των νέων «Σηματωρών». Οι «Σηματωροί» στην ιστορία της ανθρωπότητας φαντάζουν σαν το μετέωρο βήμα του Πελαργού. Αμείλικτα ερωτήματα ταλαντεύονται, μα ζητούν απαντήσεις. Απαιτούν ίσως, επανατοποθετήσεις αξιών. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιών αξιών, από ποιους και για ποιους. Το ερώτημα το θέτουν και οι «Σηματωροί» του Δημήτρη Δήμου, όπως ερώτημα έθεσε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ σημειώνοντας στο ποίημά του:

«Ποιος έχτισε τη Θήβα την Εφτάπυλη;

Στα βιβλία δεν βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.

Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τ' αγκωνάρια;».

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά, πλην Τρίτης, 8 π.μ. - 8 μ.μ.

«Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» για λίγες ακόμα παραστάσεις

«Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», η σπαρταριστή αποκαλυπτική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου, την οποία ανέβασε με μεγάλη επιτυχία το Θέατρο «Πρόβα», συνεχίζεται για λίγες παραστάσεις στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιο») στην Πλάκα (Θόλου 5).

Κάτω από τον «ίσκιο» της Ακρόπολης, σε έναν όμορφο, ιστορικό κήπο ανάμεσα σε μπουκαμβίλιες και τριανταφυλλιές στην καρδιά της Πλάκας, η Μαίρη Ραζή και ο Σωτήρης Τσόγκας πρωταγωνιστούν στη διαχρονική, κωμικοτραγική κοινωνική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά και πρωτότυπη μουσική Διονύση Τσακνή.

Τα επτά αδέλφια, γυναίκες και άντρες, είναι κληρονόμοι μιας μεγάλης βιομηχανικής επιχείρησης, κάτω από την τυραννική αθανασία ενός εφτάψυχου πατέρα, που μολονότι είναι σε μόνιμη αφασία διατηρεί το 51% των μετοχών του. Τα αδέρφια τσακώνονται μεταξύ τους, γιατί όλα θέλουν να ηγηθούν και να αναλάβουν τη διεύθυνση της εταιρείας. Οι ανελέητες ραδιουργίες και οι λυσσαλέοι καβγάδες που γίνονται συνέχεια ανάμεσά τους οδηγούν στην αλληλοεξόντωσή τους. Τελικά διαπιστώνουν ότι κυνηγούν και επενδύουν σε ένα μέλλον που δεν το ορίζουν.

Διανομή:

Αλίκη: Μαίρη Ραζή. Κώστας: Σωτήρης Τσόγκας. Τώνης: Κώστας Δαρλάσης. Μαίρη: Κοραλία Τσόγκα. Μάνος: Αντώνης Ζιώγας. Θεία: Ελευθερία Ρήγου. Ειρήνη: Αννα Πορφύρη. Γιώργος: Υάκινθος Μάινας.

Παραστάσεις: 29/8, 30/8, 31/8, 1/9.

Ωρα έναρξης παραστάσεων: 21.00. Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

Πέθανε ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο τραγουδιστής και συνθέτης Ρόμπερτ Ουίλιαμς, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκέμβρη 1949.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν κιθαρίστας και τραγουδιστής της ροκ μπάντας Poll. Από το 1974 ήταν επίσης ενεργός τραγουδιστής ποπ και ροκ.

Το 1977 εκπροσώπησε την Ελλάδα με τρεις άλλους τραγουδιστές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κι έφτασε με το τραγούδι «Μάθημα Σολφέζ» στην πέμπτη θέση.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη, στον Αγγλικανικό Ναό του Αγίου Παύλου, στη Φιλελλήνων.

«Μαρίκα Νίνου - Σαν Αστρο» στις 31 Αυγούστου

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν έρχεται στο City Garden Festival και παρουσιάζει την παράσταση «Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο» της Μαριάννας Κάλμπαρη, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στον εξωτερικό χώρο στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

Μια θεατρική παράσταση με ζωντανά ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και χορό - ακροβασία, που ξετυλίγει το νήμα της σύντομης και πολυτάραχης ζωής της ακροβάτισσας που έγινε μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια: Της Μαρίκας Νίνου αλλά και της ίδιας της εποχής της, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόλαβε να αναπτυχθεί, να εδραιωθεί αλλά και να ξεκινήσει να παρακμάζει το αυθεντικό ρεμπέτικο τραγούδι.

Η δραματουργία, με άξονα γνωστά και λιγότερο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια που ερμηνεύονται επί σκηνής, ζωντανεύει μια εποχή που χάθηκε μαζί με τα ήθη και τους πρωταγωνιστές της, μέσα από πρωτότυπα κείμενα αλλά και αυθεντικές γραπτές ή προφορικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις, επιστολές της ίδιας της Μαρίκας, των οικείων της, των συνεργατών της αλλά και προσφύγων από τη Σμύρνη, γνωστών και λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, συναδέλφων, φίλων και «εχθρών» της Μαρίκας Νίνου και όλου εκείνου του κόσμου που σήμερα συνηθίζουμε να αποκαλούμε ρεμπέτικο.

Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Συνεργάτης στη Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας.

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Αποστόλου, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Γιάννος Περλέγκας, Μάνος Στεφανάκης.

Μουσικοί επί σκηνής: Αυγερινή Γάτση (πιάνο, ακορντεόν), Στράτος Γκρίντζαλης (μπουζούκι, μπαγλαμάς, κιθάρα, καζού), Μπάμπης Παπαδημητρίου (κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς), Γιάννος Περλέγκας (κιθάρα, πιάνο, μπουζούκι, μπαγλαμάς).

Χορός - ακροβασία: Χριστίνα Σουγιουλτζή.

«Μικρασιατική Σουίτα»

Στις 29 Αυγούστου στον Πολυχώρο Λιπασμάτων

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο «Libro Coro» τιμώντας τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσιάζει τη «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση Ανθής Γουρουντή, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στις 21.00, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας σε επεξεργασία για μικρό ορχηστρικό σύνολο και μεικτή χορωδία από τον διακεκριμένο συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη και σε κείμενα του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Τσιμάρα Τζαννάτου και σκηνοθεσία του Λευτέρη Παπακώστα. Μαζί με το Libro Coro συμπράττουν: Το μουσικό σύνολο Quarto Syllabus Ensemble, οι ηθοποιοί Μικαέλα Δανά, Αρης Μπαταγιάννης και ο performer Σπύρος Μ. Παπαδόπουλος. Τη φωνητική προετοιμασία έχει η Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, την κίνηση επιμελείται η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου και τη σκηνική αντιμετώπιση ο Σπύρος Γκέκας.

Quarto Syllabus Ensemble: Βιολί - Ζήσιμος Σουλκούκης, Σταυρούλα Μέντη. Βιόλα - Στέφανος Ρουντίν Μήλα. Τσέλο - Bove Alexis.

Libro coro: Αμπραχαμιάν Μαρία, Αποστολάκος Μάξιμος Ευστράτιος, Αρμενιάκου Ζορμπά Δέσποινα, Βλάχου Μαρία, Γιαννίκου Δανάη, Γιαννίκου Θάλεια, Γκαρτζόπουλος Μιχάλης, Ηλιοπούλου Θεοδώρα, Καζής Απόλλωνας, Καριώτης Τάκης, Κολοσιώνης Δημήτρης, Κοτρωνάκη Μπούρμπη Ουρανία, Κωστήρη Αγάθη, Λεκοδημήτρη Μάγια, Λεκοδημήτρη Μυρσίνη, Μασμανίδης Αλέξανδρος, Μιχαλίτσης Βασίλης Μάριος, Μπαρμπαγιάννη Ελένη, Ορφάνη Σουζάννα, Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα, Σταθόπουλος Αναστάσης, Σταθοπούλου Κατερίνα, Τζίτζη Ελεάννα, Τζίτζη Μαριάννα, Φάντη Μαίρη, Χυτήρη Σταυρούλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ