Κάλεσμα διεκδίκησης για κάλυψη όλων των αναγκών
Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών |
«Παρά τους 8.487 μόνιμους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, τα κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων παραμένουν τεράστια. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά (2021-2022) πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών, για να "καλυφθούν" στοιχειωδώς οι ανάγκες», τονίζει η ΑΣΕ, θυμίζοντας πως οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια, στην πράξη αναπλήρωσαν τις αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις και «δεν είναι χάρισμα καμίας κυβέρνησης! Οι διορισμοί των τελευταίων ετών δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τους διαρκείς αγώνες των εκπαιδευτικών σωματείων, χωρίς τις απεργιακές μάχες και την αντιπαράθεση με όλες τις κυβερνήσεις».
«Τα χιλιάδες κενά που παραμένουν δεν είναι αριθμοί και στήλες σε πίνακες excel. Είναι οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας που δεν καλύπτονται, είναι οι μαθητές που μένουν χωρίς εκπαιδευτικό από την αρχή της χρονιάς, τα μαθήματα που δεν διδάσκονται, οι ειδικότητες που λείπουν, οι δομές (π.χ. στην Ειδική Αγωγή) που δεν λειτουργούν» τονίζει η ΑΣΕ, σημειώνοντας πως «το μοντέλο της "κάλυψης" των κενών με δόσεις, με το σταγονόμετρο, σε πολλές φάσεις, με συγκάλυψη ή εξαφάνιση αναγκών, το μοντέλο των εκπαιδευτικών νομάδων που γυρίζουν από πόλη σε πόλη και από νησί σε νησί, που αλλάζουν κάθε χρόνο σχολείο, τάξη και μαθητές, είναι αποτυχημένο!! Υπονομεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, την ίδια την εργασία των εκπαιδευτικών. Οδηγεί στην πλήρη εξουθένωση και οικονομική εξαθλίωση των αναπληρωτών».
«Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά, παρά τα μεγάλα λόγια του ΥΠΑΙΘ, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών αλλά και τα δικαιώματα των αναπληρωτών, την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς», τονίζει η ΑΣΕ και αναφέρεται στην εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με τις οποίες ο γγ του υπουργείου ζήτησε την καταχώρηση των λειτουργικών κενών των Σχολικών Μονάδων Γενικής Εκπαίδευσης, των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των ΚΕΔΑΣΥ μέχρι τις 12/8 και τις 19/8 αντίστοιχα, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες για προσλήψεις αναπληρωτών. «Είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να καταγραφούν τα πραγματικά κενά στα σχολεία, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές, δεν έχουν υπολογιστεί οι άδειες των νεοδιόριστων, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τμήματα, δεν έχουν καταγραφεί οι πραγματικές ανάγκες στα Ολοήμερα», σχολιάζει η ΑΣΕ, τονίζοντας πως «με τον τρόπο αυτό, το ΥΠΑΙΘ προχωράει σε ένα απαράδεκτο "μαγείρεμα" των κενών», την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί αγωνιούν για το αν και πότε θα δουλέψουν, για το πού θα τοποθετηθούν, για το αν θα τα βγάλουν πέρα, αν θα βρουν σπίτι.
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καλεί σε διεκδίκηση άμεσων συγκεκριμένων μέτρων, να δοθούν όλα τα πραγματικά κενά πριν την έναρξη, χωρίς περικοπές, να καλυφθούν όλα σε μια φάση, να υπολογιστούν όλες οι ανάγκες χωρίς τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε βασικές και δευτερεύουσες, 15 μαθητές ανά τμήμα για υγειονομικούς και κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους, επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των έκτακτων κενών που θα προκύψουν από νοσήσεις από COVID-19, ώστε να μην επαναληφθεί το μπάχαλο της περσινής χρονιάς, να επανέλθει άμεσα ο υπεύθυνος δάσκαλος στο Ολοήμερο και να καλυφθούν εξαρχής οι επιπλέον ανάγκες, να δοθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το ΥΠΑΙΘ όλα τα κενά για τη δήλωση περιοχών.
Για την ουσιαστική στήριξη της διαβίωσης των εκπαιδευτικών με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος, επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ τον μήνα και άλλα μέτρα για τη στέγαση και σίτιση αναπληρωτών και νεοδιόριστων, αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση, υπηρέτηση για ένα έτος της οργανικής για τους νεοδιόριστους και δικαίωμα απόσπασης.
Για τη λειτουργία των σχολείων, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, διαγραφές χρεών προς τις ΔΕΚΟ, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σχολικό γεύμα και δεκατιανό για όλα τα παιδιά, κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία που είναι ακόμα εδώ, απέναντι στο άθλιο αφήγημα της ατομικής ευθύνης.
Η ΑΣΕ καλεί άμεσα σε ανοιχτές συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, σε οργάνωση μαζικών παραστάσεων διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το υπουργείο, κινητοποιήσεις σε δήμους και Περιφέρειες, στα αρμόδια υπουργεία και όπου άλλου χρειαστεί για τα ζητήματα της διαμονής και της διαβίωσης των εκπαιδευτικών, διαμόρφωση δικτύου αλληλεγγύης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών σε κάθε περιοχή, πόλη και σωματείο. Καλεί τέλος τα ΔΣ των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη για την οργάνωση των διεκδικήσεων του κλάδου. Να προχωρήσουν σε άμεσο αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Να συντονίσουν τη δράση με τους γονείς για τα ζητήματα της λειτουργίας των σχολείων.
Αλλη μια σχολική χρονιά στον δήμο Γρεβενών θα αρχίσει με υποστελεχωμένη την καθαριότητα των σχολείων και τις καθαρίστριες σε ομηρία, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Γρεβενών, που στη σχετική συνεδρίασή της αποφάσισε την πρόσληψη 43 καθαριστριών μειωμένου ωραρίου (3ωρες) σε σύνολο 131 ωρών τη βδομάδα. Ετσι, με 8 μόνιμες εργαζόμενες πλήρους ωραρίου και 43 μειωμένου πρέπει να καθαρίζονται περίπου 250 αίθουσες στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσθέτοντας σε αυτές γυμναστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, κλιμακοστάσια, διαδρόμους και αυλές σε 29 σχολικές μονάδες του δήμου, η πλειοψηφία των οποίων είναι πολυθέσια σχολεία.
Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Γρεβενών, «είναι πρακτικά αδύνατο να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται όλοι οι χώροι των σχολικών υποδομών ώστε να εξασφαλίζονται οι κανόνες υγιεινής, δεδομένης και της εξέλιξης της πανδημίας, από καθαρίστριες που δεν καλύπτουν όλο το ωράριο και μάλιστα μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι στα Γρεβενά θα λειτουργούν 4 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία με διευρυμένο ολοήμερο έως τις 5.30 το απόγευμα.
Επίσης, εδώ και 20 χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας των σχολικών καθαριστριών, που προσλαμβάνονται για 9 μήνες και απολύονται κάθε καλοκαίρι, που έχουν γίνει "λάστιχο" για να προλαβαίνουν να καθαρίζουν, με τα ψίχουλα των 300 ευρώ. Η δημοτική αρχή πρωτοστατεί στην αντεργατική πολιτική, καταργώντας την πλήρη εργασία, με μόνιμη επωδό το κόστος».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι τη λήξη, για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κ.λπ.
Ερώτηση στον περιφερειάρχη
Αμεσα μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών νηπιαγωγείων και των ΑμεΑ στη Μεσσηνία απαιτεί με Ερώτησή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Γόντικας, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται προβλήματα «με τον νέο διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο τους».
Οπως τονίζει, «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των 12 νηπίων από τις Τοπικές Κοινότητες Αμφειας και Πολιανής, που σχεδιάζετε να μεταφέρονται με λεωφορεία από και προς το νηπιαγωγείο στη Θουρία», επισημαίνοντας: «Αυτή σας η επιλογή, μικρά παιδιά προνήπια και νήπια να μεταφέρονται μαζί με μεγαλύτερους μαθητές, Γυμνασίων και Λυκείων, εκτός από αντιεκπαιδευτική - αντιπαιδαγωγική είναι και επικίνδυνα εγκληματική.
Αναγκάζετε μικρά παιδιά, προνήπια και νήπια, να αποβιβάζονται και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία επί της Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Τρίπολης, με σοβαρούς κινδύνους τροχαίων ατυχημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητα μικρών παιδιών».
Συμπληρώνοντας ότι μικρά παιδιά αναγκάζονται να περπατάνε 500 μέτρα το πρωί και άλλα τόσα το μεσημέρι, χειμώνα - καλοκαίρι, με όλες τις καιρικές συνθήκες, για να φτάσουν στο νηπιαγωγείο στη Θουρία, θυμίζει ότι υπάρχουν επανειλημμένες ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής για μεταφορά των προνηπίων, των νηπίων αλλά και των μαθητών ΑμεΑ με ταξί από και προς τα σχολεία.
Επισυνάπτοντας έγγραφο του προέδρου της ΤΚ Αμφείας και των ιδιοκτητών ταξί του πρώην δήμου Θουρίας, ερωτάται μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης: Γιατί δεν υλοποιείται αυτή η απόφαση στη Μεσσηνία, γιατί ψευδώς αναφέρεται στους κατοίκους ότι αυτά προβλέπει ο νόμος, ποια μέτρα θα παρθούν για να εξασφαλιστεί η γρήγορη, αξιοπρεπής και προπάντων ασφαλής μεταφορά μικρών μαθητών νηπίων και προνηπίων από και προς το σχολείο, και αν θα υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μεταφορά με μίσθωση όσων ταξί χρειάζονται.