ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΙ
Εκλεισε τις πληγές από φωτιές και πλημμύρες και συνεχίζει να προσφέρει στιγμές ξεκούρασης

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης για τον Θύμιο Καψή (Ανάποδο), με ομιλητή τον Κ. Μπασδέκη

Αντέχοντας και κλείνοντας γρήγορα τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά και από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν τον χειμώνα στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας, η κατασκήνωση του ΚΚΕ στο Αχλάδι υποδέχεται και φέτος το καλοκαίρι μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, προσφέροντας μέρες ξεκούρασης με χαμηλό κόστος σε ένα πανέμορφο περιβάλλον.

Το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου μάλιστα φιλοξένησε και την πρώτη εκδήλωση στα χρόνια της επαναλειτουργίας της: Τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Θύμιος Καψής - Ανάποδος, κομμουνιστής, λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας». Την παρουσίαση έκανε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Παναγιώτη Τζεβελέκο, υπεύθυνο για τη λειτουργία του κάμπινγκ, να καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους και να επισημαίνει τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε τη φετινή χρονιά ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την πυρκαγιά, αλλά και από τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

Τόνισε επίσης ότι ο χώρος της κατασκήνωσης γλίτωσε την ολική καταστροφή από τις φλόγες εξαιτίας των προληπτικών μέτρων, όπως ο καθαρισμός του δάσους και του χώρου τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιούνται έργα συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και ότι στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης για τον Θύμιο Καψή.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο για τον «καπετάν Ανάποδο», το οποίο επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», ο Κ. Μπασδέκης τόνισε αρχικά ότι η έκδοση συνδέεται με μια γενικότερη «μάχη» που έδωσε η ΚΟ Στερεάς και Εύβοιας για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής, στη Χαλκίδα, τα οποία θα φέρουν το όνομα του Θύμιου Καψή. Πρόκειται για έναν στόχο που η εκπλήρωσή του αποτέλεσε υπόσχεση στην οικογένεια του Θύμιου Καψή, ο οποίος έγραψε με το αίμα του την Ιστορία του λαού μας στην Εύβοια, καθώς και ηθική δέσμευση απέναντι στην αδελφή του Ανάποδου, Ευσταθία Καψή, η οποία στη μνήμη του πρόσφερε σημαντική υλική βοήθεια γι' αυτόν τον στόχο, δίνοντας το έναυσμα για την πραγματοποίησή του.

Συνεχίζοντας ο Κ. Μπασδέκης αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Θύμιου Καψή, στην ένταξη και δράση του στο ΚΚΕ, και στο πώς αυτή συνδέθηκε με την πάλη του λαού την περίοδο 1941 - 1949.

«Ο κομμουνιστής Θύμιος Καψής (Ανάποδος) αποτέλεσε πρότυπο μαχητή, γέννημα θρέμμα της ανταρτομάνας Ρούμελης, η οποία τη δεκαετία του 1940 χάρισε στο λαϊκό κίνημα μια μεγάλη γενιά αγωνιστών - ηγετών.

Στην έκδοση για τη ζωή και τη δράση του επιχειρείται να συμπυκνωθούν όλη του η διαδρομή και η συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, στις διάφορες περιόδους που έδρασε (Μεσοπόλεμος, ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας, τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), συνδυασμένη με βασικά συμπεράσματα γενικότερης σημασίας που το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί συλλογικά από την κρίσιμη αυτή δεκαετία», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η προσφορά του Θύμιου Καψή συγκαταλέγεται στον άφθαστο ηρωισμό των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που εμπνεύστηκαν από τα μεγάλα ιδανικά του ΚΚΕ, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αποτελεί μεγάλο εφόδιο, τεράστια κληρονομιά και πηγή διαπαιδαγώγησης για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς ανθρώπους, τις νέες και τους νέους, για να βαδίσουν τον δρόμο της επαναστατικής πάλης σήμερα.

Γεννήθηκε το 1922 και καταγόταν από εύπορη οικογένεια του χωριού Γλούνιστα (Δρυμαία). Ο "Ανάποδος" είναι ψευδώνυμο που έλκει την καταγωγή του από την προπολεμική περίοδο, οπότε του το είχαν κολλήσει οι συμμαθητές του στο Γυμνάσιο του Δαδιού, γιατί σε συζητήσεις και σε παιχνίδια πήγαινε συνέχεια κόντρα. Μετά από το Γυμνάσιο, που το τελείωσε στη Λάρισα, πέρασε στο πανεπιστήμιο, στη Νομική Σχολή.

Την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή, το 1942, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αναδείχθηκε σε ικανότατο πολιτικό και στρατιωτικό στέλεχος, αρχικά με τον 3ο Λόχο της ΕΠΟΝ και μετά ως Πολιτικός Επίτροπος στο 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Παρνασσίδας του ΕΛΑΣ, με δράση στη Φθιώτιδα - Φωκίδα και στην Αττικοβοιωτία. Πήρε μέρος στις περισσότερες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν το 1943 - 1944 στην περιοχή. Διακρινόταν για την παλικαριά, την τόλμη και τις ηγετικές του ικανότητες. Ηταν Πολιτικός Επίτροπος και Καπετάνιος Τάγματος στο ΙΙ Σύνταγμα. Τον Οκτώβρη του 1944 υποδέχτηκε τον Αρη Βελουχιώτη στην απελευθερωμένη Λαμία. Στη Μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του '44, με το ΙΙ Σύνταγμα πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Βρετανούς και κλείστηκε στο στρατόπεδο κρατουμένων στο Χασάνι, απ' όπου μετά από λίγες μέρες κατόρθωσε να δραπετεύσει μαζί με μια ομάδα. Το 1946 εντάχθηκε στις πρώτες ομάδες καταδιωκόμενων του Παρνασσού. Το 1947 ήταν Πολιτικός Επίτροπος στο Αρχηγείο Φθιώτιδας - Φωκίδας και κατόπιν στο Αρχηγείο Παρνασσίδας στο επιτελείο του Διαμαντή. Στη συνέχεια ανέλαβε Πολιτικός Επίτροπος του Τάγματος Καλλιδρόμου.

Οι ικανότητές του, η δυνατότητα που είχε να επικοινωνεί με τους αντάρτες, η πίστη του στον αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και η στρατιωτική οξυδέρκειά του ήταν τα στοιχεία εκείνα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να δοθεί στον Ανάποδο η διαταγή να περάσει με ένα μικρό τμήμα ανταρτών στην Εύβοια στα τέλη του 1947, για να γράψει και εκεί σελίδες ηρωισμού και δόξας, απέναντι σε σαφώς υπέρτερες δυνάμεις. Η Ιστορία του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας είναι η Ιστορία του Ανάποδου και των συντρόφων του στα δύο χρόνια που έδρασαν στο νησί. Η δράση του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας, που έχει πολλές ηρωικές στιγμές και μεγάλες θυσίες, ολοκληρώθηκε με τον θάνατο του Ανάποδου στις 5 Νοέμβρη 1949».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα

Σήμερα Παρασκευή

- Η KO Καρύστου πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στην παραλία Καρύστου, στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

- Η ΚΟ Αταλάντης πραγματοποιεί εκδήλωση στη Σκάλα Αταλάντης, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ - "Ασπίδα" για το τώρα, ελπίδα για το αύριο» και ομιλητή τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της ΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό - νησιώτικο γλέντι.

Αύριο Σάββατο

- Η ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία στα Ζερβάτα. Θα προηγηθεί στο νεκροταφείο του χωριού η αποκατάσταση της προτομής του ηρωικού αντάρτη Γεράσιμου Γρηγοράτου (Αστραπόγιαννου), που έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος. Από τις 11 π.μ. θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού στο σπίτι του Βαγγέλη Γρηγοράτου, αδελφού του Αστραπόγιαννου, στα Ζερβάτα. Θα μιλήσει ο Σπύρος Καμπίτσης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος.

Κυριακή 21 Αυγούστου

- Οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΔΣΕ. Θα γίνει στις 7 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας, με ομιλήτρια την Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

- Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού Αγ. Βασίλης, για την προσφορά των κατοίκων του και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

- Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία της Μέσω Βολίμας, η ΚΟΒ Ελατίων της ΤΕ Ζακύνθου θα προβάλει την ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του κομμουνιστή - ήρωα Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Θα μιλήσει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Παρουσίαση του βιβλίου «Αστική Δημοκρατία. Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης»

Το βιβλίο «Αστική Δημοκρατία. Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης» του Γιώργου Ρούση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στον «Κήπο του Λαού», στην πόλη της Κέρκυρας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Μάνος Ράπτης, δικηγόρος.

Γιώργος Ρούσης, συγγραφέας, πανεπιστημιακός.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάζει την έκδοση «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή»

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Ηλείας, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Παναγιάς.

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ