ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα φρούτα σαπίζουν στα δέντρα ή τα παίρνουν οι εμποροβιομήχανοι σε εξευτελιστικές τιμές

Αμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος και προετοιμάζει κινητοποιήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτών του Τυρνάβου

INTIME NEWS

Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτών του Τυρνάβου
Μετά τους μηλοπαραγωγούς του δήμου Αγιάς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση και εμπορία των μήλων, σε απόγνωση βρίσκονται και εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες του δήμου Τυρνάβου και άλλων περιοχών, που βλέπουν τα φρούτα τους να μένουν στα δέντρα και να μην μπορούν να τα πουλήσουν.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στα αχλάδια κρυστάλλια, στα βιομηχανικά ροδάκινα, αλλά και στο επιτραπέζιο σταφύλι, όπου πολλές βιομηχανίες αρνούνται να τα παραλάβουν, με διάφορα προσχήματα. Παρόμοια προβλήματα είχαν παρατηρηθεί τις προηγούμενες βδομάδες και με τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια.

Αλλά και όσα προϊόντα πουλιούνται, δίνονται σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσαν αγρότες στον «Ριζοσπάστη», παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως η τιμή του βιομηχανικού ροδάκινου θα κυμαινόταν μεταξύ 0,33 και 0,35 λεπτών, δεν ξεπέρασε τελικά τα 0,31 λεπτά. Πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να δώσουν τα ροδάκινα στις βιομηχανίες σε τιμές χυμού, οι οποίες έχουν «κατρακυλήσει» στα 20-22 λεπτά για τον «κλαρίσιο» και στα 8-10 λεπτά για τον σκέτο χυμό.

Ετσι εκατοντάδες παραγωγοί, που έκαναν φέτος τα καλλιεργητικά τους έξοδα με βάση το αυξημένο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, λιπάσματα, αγροεφόδια) κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, με την επιβίωσή τους να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Σε εγρήγορση το οργανωμένο αγροτικό κίνημα

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, σημείωσε πως οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, ενώ πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί το υψηλό κόστος που επωμίστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Προανήγγειλε αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικούς Συλλόγους από περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, με αιτήματα όπως:

Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος παραγωγής. Να υπάρξει μέριμνα για την απορρόφηση των προϊόντων. Να θεσπιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, που να εξασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Επίσης, άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της»

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη. Οι βιομήχανοι - μεγαλέμποροι είναι αυτοί που καθορίζουν αν, πώς και τι θα παραχθεί, ενώ διαμορφώνουν όπως θέλουν και τις τιμές, με κριτήριο το κέρδος τους.

Αξιοποιώντας το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, αγοράζουν τα προϊόντα ακόμα και κάτω του κόστους.

Ευθύνη έχουν και όλες οι κυβερνήσεις, που αρνούνται το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αλλά και σήμερα, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», αρνούμενη να στηρίξει τους παραγωγούς με μέτρα όπως η απορρόφηση της παραγωγής σε κρατικές δομές, στρατό, νοσοκομεία κ.λπ., με τιμή που να καλύπτει το κόστος και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης.

Τέλος, οι βιοπαλαιστές αγρότες πληρώνουν και την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αφού με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, πολλά από τα φρούτα δεν μπορούν να διοχετευτούν σε αγορές του εξωτερικού.

Μεγάλες ζημιές στη Λάρισα

Στο μεταξύ, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, τριφυλλιού, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα (αμυγδαλιές, αχλαδιές, ελιές, φιστικιές κ.λπ.) έπληξε ισχυρή βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από χαλάζι το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής, στις τοπικές κοινότητες της Ελάφου του δήμου Αγιάς και του Καλαμακίου, Σωτηρίου του δήμου Κιλελέρ.

Πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν, δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Κι αυτό, γιατί παρά τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που διατηρείται με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, περιέχονται μια σειρά από «κόφτες», με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να απέχουν σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή. Πολλές φορές μάλιστα δεν καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ δίνονται και με μεγάλη καθυστέρηση, που αγγίζει και τον έναν χρόνο.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο νομός Λάρισας είναι χαλαζόπληκτος και κάθε χρόνο αντιμετωπίζει τεράστιες καταστροφές, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν κανένα μέτρο για αντιχαλαζική θωράκιση και προστασία.

Με ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους αντίστοιχους δήμους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους πληγέντες αγρότες και τους καλούν να διεκδικήσουν οργανωμένα την ανακούφιση όσων πλήττονται, με τη γρήγορη εκτίμηση των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100%, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, κάλυψη χαμένου εισοδήματος, έργα προστασίας της παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ»
Στάση εργασίας και συνέλευση σήμερα

Σε στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και Γενική Συνέλευση στη 1 μ.μ. στον χώρο των αφίξεων (έξοδος 1) καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» νομού Αττικής. Οι εργαζόμενοι απαιτούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις για όλους και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία πανηγυρίζουν καθημερινά για τις πανευρωπαϊκές πρωτιές σε αφίξεις τουριστών...

Την ίδια στιγμή που η κερδοφορία είναι τεράστια για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, όπως και στην εταιρεία "Σελέκτ Σέρβις"...

Την ίδια στιγμή που η πολυεθνική εταιρεία "Σελέκτ Σέρβις" με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχει ανακοινώσει καταγράφει κέρδη που ξεπερνούν το 93% του 2019 μέχρι τα μέσα Ιούνη στα αεροδρόμια της Ευρώπης...

Εμείς φτύνουμε καθημερινά "αίμα" για να τα βγάλουμε πέρα, να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια, να μπορούμε να χαρούμε τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας.

Γιατί οι ελλείψεις σε προσωπικό, που φτάνουν το 30%, σημαίνουν ξεπάτωμα στη δουλειά. Γιατί η αύξηση των κερδών σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς για εμάς που καθημερινά δημιουργούμε το "θαύμα" της τουριστικής βιομηχανίας. Ποιοι; Εμείς που δεν μπορούμε να πάμε διακοπές τις οικογένειές μας! Γιατί η επιτυχία για τους εργοδότες σημαίνει τσακισμένα κορμιά από τις επαγγελματικές ασθένειες και τα μυοσκελετικά προβλήματα...

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο μας για να αλλάξουμε την κατάσταση. Στο δικό μας χέρι είναι, από το δικό μας χέρι άλλωστε παράγονται όλα αυτά τα αμύθητα κέρδη».

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Τεράστια διασπορά του ιού

Στα 69 έχουν φτάσει τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στο γηροκομείο στην Ξάνθη, σχεδόν μια βδομάδα μετά τα πρώτα 26 κρούσματα. Πρόκειται για 64 τροφίμους και 5 εργαζόμενους του γηροκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, δύο ηλικιωμένοι νοσηλεύονται στην κλινική COVID-19 του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή τα κρούσματα ήταν 36 (26 τρόφιμοι και 10 εργαζόμενοι). Στη συνέχεια εντοπίστηκαν άλλα 20 κρούσματα, ενώ μία ηλικιωμένη κατέληξε. Το γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τους κινδύνους από την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας, με ευθύνη του κράτους, σε μια περίοδο που η πανδημία «καλπάζει», χτυπώντας ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους πιο ευάλωτους οργανισμούς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Να σταματήσουν οι μετακινήσεις, απαιτούν οι εργαζόμενοι

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από το ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο σε νησιά, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του νοσοκομείου και της νοσηλευτικής υπηρεσίας, συνεχίζει τις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού ή παρατείνει τις μετακινήσεις προς διάφορα νησιά του Αιγαίου εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.

«Οι μετακινήσεις αυτές αποκαλύπτουν τα ψέματα της κυβέρνησης περί "αντοχής του συστήματος Υγείας" και "κανονικότητας"», τονίζει το Σωματείο. Οπως καταγγέλλει, στο «Αττικόν» μία μέρα πριν τη γενική εφημερία του Δεκαπενταύγουστου «υπήρχαν περίπου 20 ασθενείς σε ράντζα και φορεία σε διαδρόμους».

Την ίδια στιγμή, οι μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού που γίνονται «για να καλύψουν τρύπες στις υποστελεχωμένες δομές Υγείας των νησιών ανοίγουν άλλες στο υποστελεχωμένο "Αττικό"». Παράλληλα, ζει και βασιλεύει «το καθεστώς των κουτσουρεμένων αδειών του εξουθενωμένου νοσηλευτικού προσωπικού, που μοχθεί για να πάρει έστω δύο (και όχι τρεις) βδομάδες κανονική άδεια».

Το Σωματείο απαιτεί: Να σταματήσουν οι μετακινήσεις. Ούτε σκέψη για περικοπή αδειών στο όνομα των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο για τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

50 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Σε 50 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ. Ο αριθμός αυτός αφορά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής έως τις 18 Αυγούστου. Πρόκειται για άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19 - 59), εκ των οποίων οι 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%). Συνολικά στην Ευρώπη μέχρι τις 16 Αυγούστου καταγράφηκαν 18.960 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ