ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Αλλη μια «εκεχειρία» δια χειρός... ΝΑΤΟ

Εχουμε χάσει το λογαριασμό με τις «εκεχειρίες» που ανακοινώνονται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η τελευταία, πάντως, ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και αμέσως μετά άρχισε καταιγιστική επίθεση του UCK κατά της πόλης του Τετόβου...

Ωστόσο, αυτή η εκεχειρία έχει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι οι συμφωνίες υπογράφηκαν ξεχωριστά με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στο ρόλο του μεσάζοντα. Το δεύτερο είναι ότι ένα ανεξάρτητο κράτος όπως η ΠΓΔΜ χρειάζεται την άδεια κάποιου τρίτου (εν προκειμένω του ΝΑΤΟ) για να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης..!

Παραλλήλως άρχισαν οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ, δύο σλαβομακεδονικών και δύο αλβανικών, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Οι εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων απέρριψαν την πρόταση του Προέδρου Τραϊκόφσκι και πρότειναν τη δική τους «πλατφόρμα», την οποία συνέταξε ο αμερικανός νομικός - διπλωμάτης Πολ Ουίλιαμς, ο οποίος κατά «σύμπτωση» (;) ήταν από τους αρχιτέκτονες της Συνθήκης του Ντέιτον και πρωταγωνιστής στη διάσκεψη του Ραμπουγιέ...

Στρατιωτικές και πολιτικές πηγές των Σκοπίων ανέφεραν ότι σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών τότε θα αναπτυχθούν αμέσως στην ΠΓΔΜ η δύναμη του ΝΑΤΟ, αποτελούμενη από 3.000 άνδρες, για να αναλάβει τον «αφοπλισμό» των αποσπασμάτων του UCK.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

«Σύμπραξη για την Ειρήνη» την ονομάζει το ΝΑΤΟ αλλά είναι έμπρακτη προσπάθειά του για επέκτασή. Ανώδυνη για το ίδιο, «ειρηνική» και, κατά πώς φαίνεται, αποτελεσματική. Οι χώρες που καλούνται ή ζητούν να συμπράξουν εκτείνονται προς ανατολάς και είναι οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες (σελίδα 10)

Γυάρος ή Γιούρα. Το στρατόπεδο φυλακή, στο οποίο συμπυκνώθηκαν και εφαρμόστηκαν πάνω στους πολιτικούς κρατουμένους αγωνιστές, που απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τη ναζιστική κατοχή και πρώτ' απ' όλα στους κομμουνιστές, οι πιο βάρβαρες εγκληματικές μέθοδοι βασανισμού που ξεπερνούσαν ακόμη και αυτές του χιτλερικού φασισμού (σελίδα 11)

Ανακοίνωση καταπέλτης, της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, που καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επιχειρεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά το πάρκο στο Γουδί. Παράλληλα, καλεί τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου και Ν. Ψυχικού, να μη συναινέσουν σε αυτή την καταστροφή και να οργανώσουν την πάλη των δημοτών τους για μια καλύτερη ζωή (σελίδα 12)

Τεράστια τα κέρδη των τραπεζών ανά τραπεζοϋπάλληλο, που εκτινάχτηκαν από 2,6 εκατ. δρχ. το 1995 σε 17 εκατ. το 1999, καταγράφοντας αύξηση 739%(!!!). Η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, είναι η κύρια πηγή πλουτισμού των τραπεζών, που επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας (σελίδα 14)

Χρειάζεται ολοκληρωμένη υδατική πολιτική ορθολογικής αξιοποίησης των υδάτινων αποθεμάτων και είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας, αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από τις εργασίες της ημερίδας του ΚΚΕ στη Λάρισα (σελίδα 15)

Αφιέρωμα στις μάχες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Γράμμο καθ' όλη τη διάρκεια του εμφύλιου, με αφορμή εκδρομή προσκύνημα στους τόπος των ηρωικών κατορθωμάτων των λαϊκών αγωνιστών για τη λαϊκοδημοκρατική προοπτική στην Ελλάδα(σελίδες 24-25)

Αντιδραστικές οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας και οι ταξικές δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης για να εξασφαλιστεί η ενότητα των εργαζομένων και η ενιαία δράση των λαϊκών στρωμάτων, για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας (σελίδα 19)

«Κυνηγός κεφαλών» το δικαστήριο της Χάγης

Αρχισε την περασμένη Δευτέρα η «δίκη» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Κατά την τυπική διαδικασία ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας χαρακτήρισε το δικαστήριο παράνομο, αφού δε στηρίζεται σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν αναγνώρισε καμιά δικαιοδοσία στους δικαστές, ανέφερε ότι δε θα εκπροσωπηθεί από συνηγόρους και τόνισε ότι το δικαστήριο αυτό δημιουργήθηκε για να δικαιολογηθούν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Την αμέσως επόμενη μέρα, η εισαγγελέας του «δικαστηρίου», Κάρλα Ντελ Πόντε, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ» ομολόγησε ότι δε διαθέτει επαρκή στοιχεία για να στηρίξει την κατηγορία κατά του Μιλόσεβιτς για γενοκτονία στο Κοσσυφοπέδιο...

Ομως, ο τρόπος με τον οποίο ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στο δικαστήριο, με την άθλια συναλλαγή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, όπως και η εμφανής προσπάθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ποινικοποίηση της διεθνούς πολιτικής ζωής, προκαλούν αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Γιουγκοσλαβία.

Παρ' όλα αυτά, το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνεχίζει το κυνήγι «κεφαλών» για λογαριασμό των εργοδοτών του. Ζητάει τώρα τη συνεργασία της σερβοβοσνιακής ηγεσίας για τη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς και διευρύνει το πεδίο των ερευνών του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία για να βρεθούν στοιχεία κατά του Μιλόσεβιτς.

«Επιδοτούμενη ιδιωτικοποίηση» της Ολυμπιακής...

Η ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Την περασμένη Πέμπτη, το θέμα απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή, προφανώς για να αναληφθεί συλλογική ευθύνη. Η Επιτροπή απέρριψε τη μία από τις τέσσερις προτάσεις για την αγορά της ΟΑ και κατέταξε τις υπόλοιπες τρεις, δίνοντας την προτεραιότητα στην πρόταση της εταιρίας AXON. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των προσφορών, την οποία συνέταξε ο οίκος «Credit Swiss First Boston», καμιά από τις τέσσερις προτάσεις δεν παρέχει τα στοιχειώδη εχέγγυα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΟΑ.

Στον κοινό παρονομαστή όλων των προσφορών βρίσκονται οι απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών για τη μεγάλη μείωση του προσωπικού, την αλλαγή του κανονισμού εργασίας, τη μείωση των αποδοχών, τη δραστική περικοπή των δρομολογίων, το κλείσιμο της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», ακόμη και της τεχνικής βάσης της «Ολυμπιακής».

Ομως, το πιο εξοργιστικό είναι ότι αν η ΟΑ καταλήξει στα χέρια κάποιου από τους τρεις «μνηστήρες», ο νέος ιδιοκτήτης δε θα βάλει ούτε δραχμή από την τσέπη του...

Θα είναι μια «επιδοτούμενη ιδιωτικοποίηση», αφού το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω άλλων μεθοδεύσεων θα επιδοτήσει τον αγοραστή για να «αγοράσει» την ΟΑ.

Βεβαίως, το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι ο συστηματικός ευτελισμός και το ξεπούλημα μιας δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας, ενός τμήματος της δημόσιας περιουσίας που έγινε από τον ίδιο τον ελληνικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ