ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Εύθραυστη εκεχειρία μετά τις φονικές επιδρομές

Από τα χτυπήματα του ισραηλινού Πυροβολικού στο «ψαχνό» στη Γάζα

Copyright 2022 The Associated

Από τα χτυπήματα του ισραηλινού Πυροβολικού στο «ψαχνό» στη Γάζα
Με τις πλάτες ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που μονίμως κλείνουν τα μάτια στις σφαγές του Παλαιστινιακού λαού, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ και τα κόμματα που τον στηρίζουν αιματοκύλισαν για τρεις μέρες τη Λωρίδα της Γάζας, σε μία «προληπτικού χαρακτήρα» επίθεση με επίκεντρο την «Ισλαμική Τζιχάντ» και απώτερο στόχο την τρομοκράτηση του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη και βιώσιμη πατρίδα. Η επιχείρηση αυτή αξιοποιείται από τη σημερινή ηγεσία και ενόψει των πρόωρων εκλογών της 1ης Νοέμβρη.

Από την Παρασκευή μέχρι και μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή μία εύθραυστη εκεχειρία, ισραηλινά βομβαρδιστικά έσπειραν καταστροφή, θάνατο και τρόμο σε αστικές πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» στον κόσμο λόγω του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει Ισραήλ και Αίγυπτος εδώ και 15 χρόνια. Σκοτώθηκαν 44 άτομα, εκ των οποίων 15 παιδιά και έφηβοι. Από τα 15 παιδιά που σκοτώθηκαν, τα 5 σφαγιάστηκαν όταν βρίσκονταν πάνω από τον τάφο του παππού τους σε νεκροταφείο της βόρειας Γάζας. Οι τραυματίες κάθε ηλικίας ξεπερνούν τους 360. Οι άστεγοι ανέρχονται σε εκατοντάδες. Στο Ισραήλ τραυματίστηκαν 3 άτομα.

Η εύθραυστη εκεχειρία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και τέθηκε σε ισχύ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προειδοποιεί με νέα ανάφλεξη αν αθετηθούν οι όροι κατάπαυσης του πυρός. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων «τη δέσμευση της Αιγύπτου να εργαστεί υπέρ της απελευθέρωσης δύο φυλακισμένων» της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ.

Προειδοποίηση για επανάληψη των εχθροπραξιών απηύθυνε με τη σειρά της και η «Ισλαμική Τζιχάντ» διά του γενικού γραμματέα της, Ζιγιάντ Νάχλα, ο οποίος την ώρα έναρξης της επίθεσης (λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής) βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Αίσθηση σε αυτήν την επίθεση προκάλεσε η επιλογή της ισλαμιστικής «Χαμάς» για πρώτη φορά να μην πάρει άμεσα μέρος στη σύγκρουση, κρατώντας αποστάσεις ανάμεσα στις ισραηλινές επιθέσεις και στις εκατοντάδες ρουκέτες που έριξε η «Ισλαμική Τζιχάντ» όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί.

Μερικές ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας ξανάνοιξε το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ, επιτρέποντας τη διέλευση βυτιοφόρων καυσίμων που τροφοδότησαν με καύσιμα τον μοναδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος είχε ξεμείνει πάνω από ένα 24ωρο, αφήνοντας αβοήθητους τους τραυματίες στα νοσοκομεία της Γάζας.

Αντιδράσεις

Επίσης χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (την προεδρία του οποίου αυτόν τον μήνα έχει η Κίνα) είχε προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για το νέο λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας. Τη σύγκληση του ΣΑ ζήτησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (εκπροσωπώντας αραβικές χώρες), η Κίνα, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία. Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τομ Βένσλαντ, δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των Παλαιστίνιων αμάχων.

Σε ό,τι αφορά τις ισραηλινές επιδρομές, αυτές μεταξύ άλλων καταδικάστηκαν από την Αφρικανική Ενωση και τη Ρωσία. Μάλιστα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε: «Η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για το νέο κύμα ένοπλης βίας στη ζώνη της σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, και παρακολουθεί τις εξελίξεις με την ανανέωση της πλήρους κλίμακας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και την περαιτέρω επιδείνωση της αξιοθρήνητης ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα».

Αντίθετα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Τομ Νάιντς, με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του»...

Η Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταδίκασε την απότομη αύξηση του αριθμού των Παλαιστίνιων αμάχων που σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές Ισραηλινών σε αστικά κτίρια στη Γάζα, τονίζοντας ότι συνδέεται άμεσα με την απουσία διεθνούς καταδίκης, λογοδοσίας και κυρώσεων κατά του Ισραήλ.

ΤΑΪΒΑΝ
Παρατείνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας

«Ερχεται καταιγίδα γύρω μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης

Παραμένει και οξύνεται ο κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ταϊβάν, ως μέρος της συνολικότερης αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ουσιαστικά στρατιωτικές ασκήσεις «διαρκείας», ενώ συνεχίστηκαν χτες οι πρωτοφανούς κλίμακας ασκήσεις με πραγματικά πυρά, που έχουν περικυκλώσει το νησί, στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Πελόζι.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, που ξεκίνησαν την Πέμπτη σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν, επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι, ωστόσο έλαβαν δύο παρατάσεις.

Εξάλλου η αντίδραση του Πεκίνου στις «διαβρωτικές» ενέργειες των ΗΠΑ αναμένεται να έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ταϊβάν αποτελεί κινεζική επαρχία.

Ο κινεζικός στρατός θα διεξάγει στο εξής «τακτικές» ασκήσεις στην ανατολική πλευρά της «μέσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ. Η μέση γραμμή στο Στενό μεταξύ του νησιού της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας είναι μια ανεπίσημη γραμμή ελέγχου, την οποία στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία από τις δύο πλευρές συνήθως δεν διασχίζουν.

Η μέση γραμμή δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ νομικά και σχεδιάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για τις πολεμικές του ανάγκες τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με τον σχολιαστή της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης.

«Η Ταϊβάν είναι έδαφος της Κίνας. Οι τακτικές ασκήσεις της Κίνας στα ύδατα και στον εναέριο χώρο της είναι ένα διαφανές, δίκαιο και επαγγελματικό μέτρο», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ όταν ρωτήθηκε αν ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις και αν θα υπάρξει ειδοποίηση για τη διάρκειά τους. Οι ασκήσεις του κινεζικού στρατού «είναι σύμφωνες με την εθνική νομοθεσία και το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και με τις υπάρχουσες πρακτικές», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ασκήσεων το Σάββατο, κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν προσομοιωτικές ασκήσεις επίθεσης κατά του βασικού νησιού της Ταϊβάν, ενώ την Κυριακή επικεντρώθηκαν στη χρήση κοινών πυρών για χτυπήματα σε χερσαίους και εναέριους στόχους μεγάλης εμβέλειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, πολλές ομάδες κινεζικών αεροσκαφών εντοπίστηκαν στο Στενό της Ταϊβάν και κάποια παραβίασαν τη μέση γραμμή. Ο στρατός της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση, ενώ παράλληλα ανέπτυξε δυνάμεις περιπολίας εναέριας αναγνώρισης και πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση.

Ο στρατός της Ταϊβάν δήλωσε ακόμα ότι 7 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από απαγορευμένα ύδατα γύρω από τα εξωτερικά νησιά της αργά την Παρασκευή, την τρίτη συνεχόμενη μέρα που σημειώθηκαν τέτοια περιστατικά.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν πάνω από το Kinmen, το Lieyu και το κοντινό νησί Beiding, που διοικείται από την Ταϊβάν, ενώ άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα εθεάθησαν να πλησιάζουν τα νησιά Liang και Dongyin.

Για «προκλητικές και ανεύθυνες δραστηριότητες», που φέρνουν «τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος», έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, κατηγορώντας την Κίνα για προσπάθεια «να αλλάξει το στάτους κβο».

Στις Φιλιππίνες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ενισχύοντας τις σχέσεις των ΗΠΑ με «συμμάχους» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επισκέφτηκε το Σάββατο τις Φιλιππίνες, καταγγέλλοντας την Κίνα ότι απομακρύνεται «από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινείται προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού και της χρήσης βίας».

Ο Μπλίνκεν κατηγόρησε την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», με τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον για στρατιωτικά ζητήματα και άλλα που αφορούν το κλίμα, το οργανωμένο έγκλημα κ.ά.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακούν «συμμάχους» να εκφράζουν «ανησυχίες» για τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν.

«Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν, της περιοχής ή της δικής τους εθνικής ασφάλειας να κλιμακωθεί η κατάσταση», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «η διατήρηση του διαλόγου είναι αναμφισβήτητα ακόμα πιο σημαντική όταν διανύουμε μια περίοδο υψηλών εντάσεων (...) Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων. Και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό».

ΗΠΑ και Φιλιππίνες υπέγραψαν πέρυσι «αμυντικό σύμφωνο» εμβάθυνσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας και ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον νέο Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, ότι η Ουάσιγκτον είναι «προσηλωμένη στο διμερές αμυντικό σύμφωνο».

Ο Μάρκος, υποδεχόμενος τον Μπλίνκεν στο προεδρικό μέγαρο στη Μανίλα, ανέφερε ότι το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμοί των δύο χωρών.

Ο δε πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Χσιέν Λουνγκ, προειδοποίησε χτες για το ενδεχόμενο λανθασμένων υπολογισμών στις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, λέγοντας ότι η Σιγκαπούρη θα πληγεί από αυτήν την έντονη αντιπαράθεση και την ένταση στην περιοχή.

«Γύρω μας έρχεται καταιγίδα. Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας επιδεινώνονται, με δυσεπίλυτα ζητήματα, βαθιές καχυποψίες και περιορισμένη εμπλοκή», και αυτό «είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα», τόνισε ο Λι.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει το νέο έγκλημα του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο σχετικά με το νέο έγκλημα του Ισραήλ κατά του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την εγκληματική και βάρβαρη επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ, που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες σε Δυτική Οχθη και Γάζα.

Η τελευταία επίθεση, που οδήγησε στον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων στη Γάζα, μεταξύ άλλων και μικρών παιδιών, καθώς και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων αμάχων, δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, που συνεχίζεται με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Είναι έκθετη η κυβέρνηση και οι άλλες δυνάμεις που παρουσιάζουν στον λαό μας ως σύμμαχο και φίλο το Ισραήλ, που εγκληματεί κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη μας με τον δίκαιο αγώνα του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ