ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προανήγγειλε ενίσχυση του καθεστώτος των παρακολουθήσεων

Με παιδαριώδεις δικαιολογίες επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» για τις αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και να καλύψει το κύριο, που είναι η συμφωνία του με το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Προανήγγειλε δε έναν ακόμα «εκσυγχρονισμό» της λειτουργίας της ΕΥΠ και των λεγόμενων «νόμιμων επισυνδέσεων», δηλαδή των υποκλοπών, αποδεικνύοντας ότι και η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει το όχημα για αλλαγές οι οποίες δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία, που είναι το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «νόμιμη» παρακολούθηση, η οποία έγινε την περίοδο που ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής και η οποία διακόπηκε όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τρεις μήνες μετά, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το σκάνδαλο. Και σημείωσε ότι η όλη διαδικασία «είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση». Προσπαθώντας να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες, επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία - όπως είπε - «υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ηταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα, και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ!».

Την ίδια στιγμή έπλεξε το εγκώμιο τόσο της ΕΥΠ, λέγοντας πως «η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Εβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα», όσο και του νέου διοικητή της, Θεμιστοκλή Δεμίρη, για τον οποίο είπε ότι «είναι ένας από τους πιο έμπειρους Ελληνες διπλωμάτες και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή».

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (αίτημα που διατυπώθηκε από τον Ν. Ανδρουλάκη την περασμένη Παρασκευή), «η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει», και έθεσε τέσσερα «πεδία αλλαγών», όπως είπε, τα οποία είναι «η ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ, η θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα και οι αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της».

Ανέφερε ότι το θέμα «δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ προς κομματική κατανάλωση» και υποστήριξε πως «υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

Αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα

Εξω από το κάδρο της κριτικής προς την κυβέρνηση αφήνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το σκοτεινό και επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες θεσμικό πλαίσιο των υποκλοπών, που οδήγησε σε ένα ακόμα σκάνδαλο, με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη, κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής». Ανέφερε ακόμα πως «ο πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Ομως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια» και πως το όλο θέμα «είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί», «εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης» και «ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού...». Αναφέρει ακόμα πως «είναι ένοχος» και πως «δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση, για να διασώσει τον εαυτό του».

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι ήρθε η ώρα «για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», για τον οποίο αναφέρει ότι «προΐσταται μιας διαδικασίας αποψίλωσης βασικών ελευθεριών και επιβολής καθεστώτος τύπου Ορμπάν - Ερντογάν». Ο δε πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ότι «δυστυχώς ο κ. πρωθυπουργός απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα».

Στις 22 Αυγούστου ανοίγει η Βουλή

Χτες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητώντας να ανοίξει η Βουλή και να συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά να σταματήσουν οι θερινές διακοπές της Βουλής και να οριστεί έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και στον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας». Σημειωτέον, η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.


ΤΟ KKE ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Με αστείες δικαιολογίες επιχειρεί να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου

Σε ανακοίνωσή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με τις υποκλοπές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί "λάθους" και "ολισθήματος", να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο δεν ρίχνει "άπλετο φως", αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο "σκοτάδι" τη δράση των διαφόρων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως "λάστιχο" την έννοια της "εθνικής ασφάλειας", νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Είναι αυτό το πλαίσιο το οποίο εδώ και χρόνια καταγγέλλει και καταψηφίζει το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Δίπλα λοιπόν στην ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και της υπόθεσης των "συνακροάσεων" στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ - όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται - προκύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτή της κατάργησης όλης αυτής της νομοθεσίας, των ευρωενωσιακών Οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών που έχει οδηγήσει στον σημερινό "βούρκο".

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να το εγγυηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με προτάσεις περί "εγγυήσεων", "φίλτρων" και "βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών", ούτε κανένα από τα κόμματα που έχουν συνδιαμορφώσει το σημερινό καθεστώς. Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, με τη δράση του και τις πολιτικές επιλογές του, να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, κόντρα στη "νομιμότητα" της καταστολής, του αυταρχισμού, των παρακολουθήσεων, κόντρα στην ίδια τη δικτατορία του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ