ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Φάληρο

Την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει μια μοναδική συναυλία στο «Faliro Summer Theater». Θα βουτήξει στην ατέλειωτη δισκογραφία του και θα διαλέξει τα «διαμάντια», τα τραγούδια - «σταθμούς» και όλα τα αγαπημένα.

Μαζί του οι μόνιμοι συνεργάτες, με τον Ανδρέα Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις, καθώς και οι φωνές της Μαίρης Μπρόζη και του Απόστολου Μόσιου.

Μαζί του οι μουσικοί: Ανδρέας Αποστόλου (πιάνο/keyboards), Βαγγέλης Πατεράκης (ηλεκτρικό μπάσο), Στέφανος Δημητρίου (τύμπανα), Μαίρη Μπρόζη (βιολί/τραγούδι), Απόστολος Μόσιος (κιθάρες/τραγούδι), Γιάννης Αυγέρης (κιθάρες). Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Καραγιαννίδης, Λυσιέν Κλίμης, Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας, Ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Αποστόλου.

Προπώληση: www.viva.gr


ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Eurokinissi

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Συνολικά 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχτούν το κοινό. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Φέτος, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και στο ίχνος που άφησε στη συλλογική μνήμη.

Οπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού, οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτιστεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
«Σηματωροί» του γλύπτη Δημήτρη Δήμου

«Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;

Στα βιβλία δεν βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.

Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τ' αγκωνάρια;»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Με αυτό το ανοιχτό και επίκαιρο ερώτημα για τον πόλεμο και την ειρήνη, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου δημιούργησε τη γλυπτική σύνθεση «Σηματωροί» που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας (Θρεψιάδου 1, πλ. Κεραμοπούλου) ως τις 31 Αυγούστου. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, πλην Τρίτης, από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

«Δύο σηματωροί, επιφορτισμένοι με τη λήψη και την εκπομπή σημάτων. Φέρουν το βάρος των αποφάσεων στο χτες, το σήμερα, το αύριο. Διατηρούν την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Τους κρατούν ασφαλείς, τους οδηγούν ανάμεσα από κύματα και αντάρες, δεν τους αφήνουν να χαθούν στο χάος και τη λήθη. Η στάση ζωής απέναντι σε πράγματα και καταστάσεις γίνεται και σήμα. Για τη στάση ζωής που αφορά την κοινωνικοπολιτική αντίληψη και συμπεριφορά μας.

Η ενότητα και η πάλη των αντιθέτων κινεί τον τροχό της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Βίαια ή ήπια, το φως και το σκοτάδι συγκρούονται στα πεδία της σκληρής εκμετάλλευσης των λαών.

Η Μάχη των Πλαταιών, των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, η μάχη του Στάλινγκραντ, το Ναγκασάκι και η Χιροσίμα, είναι σημεία αναφοράς μαζί με χιλιάδες άλλα αιματηρά πεδία των μαχών.

Οι πόλεμοι, οι διαμελισμοί λαών, κρατών και εθνών, η προσφυγιά και η μετανάστευση, είναι μαζί η σταύρωση και η ανάσταση, που σηματοδοτούν διαχρονικά και την εποχή μας.

Σηματοδοτούν την στάση και την δράση, με πρόθεμα να νικήσει ο άνθρωπος», σημειώνει ο Δημήτρης Δήμου.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη


Ο Θηβαίος γλύπτης Δημήτρης Δήμου γεννήθηκε το 1975. Εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το 2008 και από το 2012 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Εχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στον Παλαιό Συνοικισμό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, ενώ έλαβε μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις: Τεχνόπολη - Γκάζι, Villa Stella - Ηράκλειο Αττικής, Φωκίωνος Νέγρη στην Αθήνα, Πολιτιστικό και Εκκλησιαστικό Κέντρο Οινοφύτων Βοιωτίας. Εργα του βρίσκονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, στην Πύλη Βοιωτίας, στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, στο Μαυρομάτι Βοιωτίας, στη Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β' Οινοφύτων Βοιωτίας, καθώς και σε πολλές γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 2012 έκανε σκηνικά και κοστούμια για τη θεατρική παράσταση «Αυτός που λέει Ναι και Αυτός που λέει Οχι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Σίμου Παπαδόπουλου, στο θέατρο «Αλκμήνη». Το 2015 ήταν ο σκηνογράφος της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από το Θηβαϊκό Πειραματικό Θέατρο (ΘΗΠΕΘΕ) σε σκηνοθεσία Λάζαρου Παπαδόπουλου.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον λογοτέχνη Ζήση Σκάρο

Εκδήλωση τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του κομμουνιστή λογοτέχνη Ζήση Σκάρου, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ την Παρασκευή 12 Αυγούστου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7.30 μ.μ. στον τόπο καταγωγής του, τα Κανάλια Καρδίτσας, στο προαύλιο του σχολείου, μπροστά στην προτομή του.

Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Ζήσης Σκάρος: Ασυμβίβαστος κομμουνιστής και κορυφαίος λογοτέχνης του λαϊκού κινήματος και του λαϊκού μας προοδευτικού πολιτισμού».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο της ΤΕ Καρδίτσας, Αστέρη Χαλάτση. Απαγγελία του ποιήματος «Ζήσης Σκάρος», του Γιάννη Ρίτσου, από τον Κώστα Παπαλέξη. Παρέμβαση από την Ελπινίκη Αγγελίνα, προϊσταμένη του Τμήματος Καρδίτσας των ΓΑΚ, με θέμα «Από τα σχολικά θρανία στην ΟΚΝΕ - Η πολιτική διαδρομή του Αποστόλη Ζήση (Σκάρου) μέσα από το αρχειακό υλικό των σχολείων». Απαγγελία του ποιήματος «Η Καραγκούνα» (αναφορά στην Β. Κουσιάντζα) από τον Κώστα Παπαλέξη.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και αρχειακού υλικού. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφανιού στην προτομή του Ζήση Σκάρου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ