Ψηφίστηκε, χτες αργά το βράδυ, στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο επαίσχυντος νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης. Ο νόμος - πλαίσιο «πέρασε» με 157 ψήφους υπέρ και 56 κατά.
Την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής απαίτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προκειμένου να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του με την ψήφιση αυτού του αντιδραστικού νομοθετήματος. Επίσης, το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 296 που αφορά τα πανεπιστημιακά δάση, όπου ψήφισαν υπέρ 179, κατά 33 και 1 «παρών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιπολιτευτικές του κορόνες και τις διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, τελικά όταν το πράγμα έφτασε στο «διά ταύτα», δηλαδή στην ονομαστική ψηφοφορία, αποχώρησε, προφανώς για να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταψηφίσει άρθρα που είναι συνέχεια των δικών του αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, όπως του νόμου Γαβρόγλου, για τα οποία δηλαδή έχει και εδώ «λερωμένη τη φωλιά του».
Επί της αρχής καταψήφισε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, κυρίως για λόγους διαμαρτυρίας για το ότι η κυβέρνηση ακόμα «δεν εφάρμοσε τον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία», αφού υπερψήφισε την πλειοψηφία των άρθρων, για τα οποία να σημειωθεί είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας η ΝΔ. Κατά επί της αρχής ψήφισαν Ελληνική Λύση και ΜέΡα25, καταθέτοντας ωστόσο τις δικές τους αντιδραστικές προτάσεις που αποτελούν απλές παραλλαγές των όσων νομοθετεί η κυβέρνηση.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης σφυροκόπησαν το νομοσχέδιο κάνοντας φύλλο και φτερό κάθε του διάταξη, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στη βάση της στρατηγικής του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και των κατευθύνσεων του ΣΕΒ, δίνει συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
«Τίποτα δεν τελειώνει εδώ», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, στη δευτερολογία του λίγη ώρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, «γιατί το φοιτητικό, το εργατικό και το λαϊκό κίνημα θα το αφήσουν στα χαρτιά!».
«Θα μπορούσε το νομοσχέδιο να έχει τον τίτλο "Νέοι ορίζοντες επιτάχυνσης της επιχειρηματικής δράσης", αφού επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο πλαίσιο όλες τις προηγούμενες νομοθετικές, αντιδραστικές αλλαγές» των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, «ενσωματώνοντας και νέες φυσικά ρυθμίσεις, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα», από σπουδές μέχρι διοίκηση, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.
Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ απευθύνεται στους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους ερευνητές, «που προβληματίζονται για το παρόν και το μέλλον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που αγαπούν το αντικείμενό τους και δεν δέχονται να καθορίζει η αγορά τα ενδιαφέροντά τους και τα επιστημονικά ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν με το ερευνητικό τους έργο».
Τους καλεί να σκεφτούν, αν θέλουν να είναι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και δάσκαλοι ή μάνατζερ και ειδικοί συνεργάτες. Να διδάσκουν ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους ή να διαχειρίζονται και να προετοιμάζουν το αυριανό ευέλικτο πειθήνιο, φτηνό αναλώσιμο ανθρώπινο δυναμικό; Θέλουν να υπηρετούν τη γνώση και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας ή να υπηρετούν το κέρδος;
Αν πιστεύουν ότι «η συνέχιση της κατηγοριοποίησης των πτυχίων των πανεπιστημιακών τμημάτων θα ανεβάσει το συνολικό μορφωτικό, επιστημονικό επίπεδο των φοιτητών και των φοιτητριών;» και πως «με το να συνεχίσουμε στα βήματα της αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα θα δώσει απάντηση στη νεανική και κοινωνική ανάγκη οι νέοι επιστήμονες να εργάζονται στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, σε αυτό που επιθυμούν;»
Να πουν αν θεωρούν «πως αν συνεχιστεί η αξιολόγηση των πανεπιστημίων με τα κριτήρια της αγοράς θα αναβαθμιστεί η πανεπιστημιακή μόρφωση;» και να μετρήσουν: «Επιστήμη, μόρφωση, παιδεία, κατακτημένη γνώση και παραγωγή νέας γνώσης για τα συμφέροντα ποιου, ποιας τάξης και ποιων αναγκών;».
«Γι' αυτό, λοιπόν, σας καλούμε να παρακολουθήσετε την πρόταση του ΚΚΕ. Μα, πάνω από όλα σας καλούμε να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ στον αγώνα για να λάβει σάρκα και οστά το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Σε αυτήν την απαιτητική υπόθεση καλούμε να πάρουν μέρος οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι ερευνητές, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιουργώντας μαζί μας ένα διακριτό δυναμικό μέτωπο που θα αντιπαρατίθεται στην κυρίαρχη ιδεολογία και θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική που θυσιάζει ζωές, δουλειές, σπουδές, προοπτικές και ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι απαραίτητοι».
Στις πραγματικές ιστορίες και την πραγματική ζωή για τα χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών που πασχίζουν να μπουν, αλλά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, στην κατ' όνομα δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα για να επισημάνει στη συνέχεια την ανύπαρκτη ουσιαστικά φοιτητική μέριμνα, που πολλές φορές τους κλείνει ερμητικά την πόρτα πριν καν περάσουν το κατώφλι του πανεπιστημίου, καθώς χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν στέγαση, ούτε σίτιση. «Στην Αθήνα, για τους χιλιάδες φοιτητές οι εστίες δεν φτάνουν ούτε για "ζήτω", στη Θεσσαλονίκη μόλις 1% με 2% στεγάζονται, αντίστοιχα στις περιφερειακές πόλεις, με τα ενοίκια να είναι απλησίαστα», επεσήμανε η Μ. Κομνηνάκα.
Αναφέρθηκε στις εστίες που ρημάζουν στο έλεος της υποχρηματοδότησης, με επικίνδυνες σε αρκετές περιπτώσεις συνθήκες διαμονής και υγιεινής, πολλές φορές χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ βασικές υποδομές, όπως αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, λείπουν από όλες πανελλαδικά τις εστίες. «Και κάπως έτσι, η "ανάγκη των ΣΔΙΤ" παρουσιάζεται ως μάννα εξ ουρανού».
Συνεχίζοντας η Μ. Κομνηνάκα ανέδειξε ότι «η απουσία φοιτητικής μέριμνας αναγορεύεται σε Νο 1 παράγοντα εγκατάλειψης των σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου, με αυτό το κόστος ζωής στα νησιά και την εκτίναξη των εισιτηρίων, δικαίωμα στέγασης έχουν μόλις το 3% περίπου», κ.ο.κ. «Ακόμα και από τις λίστες της δωρεάν σίτισης, που δεν αφορά παρά μικρό μέρος των φοιτητών, τους πετάτε εκτός, αν δεν εμφανιστούν 4 φορές σε 15 μέρες, για να φοβούνται ακόμα και να αρρωστήσουν», συμπλήρωσε.
Ειδική αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι μπαίνουν κριτήρια ακόμα και στο δικαίωμα στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. «Ποιες είναι λοιπόν "οι ίδιες δυνατότητες, για τους ίδιους ανθρώπους, με τις ίδιες γνώσεις" που μας τσαμπουνάτε;», τόνισε.
Η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι πραγματική ελευθερία επιλογών σημαίνει ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με το κράτος να εξασφαλίζει στους νέους και τις νέες να σπουδάζουν απερίσπαστοι, χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη η λαϊκή οικογένεια. Που να βοηθάει τους φοιτητές να παρακολουθούν στην πράξη την εξέλιξη της επιστήμης τους, να προάγει την έρευνα και να διασφαλίζει τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ώστε να αξιοποιούνται χωρίς περιορισμούς στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών. «Να γιατί η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη σύγχρονη και δίκαιη. Γιατί πατάει στην κοινωνία της ουσιαστικής ελεύθερης επιλογής και του σεβασμού των κλίσεων», τόνισε.
Το νομοσχέδιο θα ανατραπεί από τη ζωή, από τους αγώνες των φοιτητών σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας πλευρές και τον προσανατολισμό του νομοσχεδίου.
Κάνοντας λόγο για «ανακύκλωση άθλιων πολιτικών», των επιταγών του Μάαστριχτ, της Μπολόνια, των νέων αποφάσεων της ΕΕ για σπουδές και δουλειά, τόνισε πως εξομοιώνονται τριετείς με τετραετείς σπουδές, στέλνονται στον Καιάδα τα επαγγελματικά δικαιώματα, μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια ακόμα και στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, οδηγούμαστε σε ένα απολύτως ταξικό πανεπιστήμιο, που θα λειτουργεί σαν ανώνυμη εταιρεία με CEO, για να βγαίνουν κέρδη.
Φτιάχνετε ένα πανεπιστήμιο που διαχωρίζει μια ελίτ που έχει να πληρώνει για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά, τη διά βίου επαγγελματική αποκατάσταση, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, αναδεικνύοντας το μέλλον που διαμορφώνεται για τις σπουδές και τη δουλειά.
Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν τον δρόμο για το σημερινό νομοσχέδιο, φέρνοντας σαν παράδειγμα τη θεσμοθέτηση ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών επί πληρωμή.
Ειδικά για το ζήτημα των βιομηχανικών διδακτορικών για τις ανάγκες των επιχειρήσεων επισήμανε πως χρηματοδοτούνται με 35 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που οι κρατικές υποτροφίες χρηματοδοτούνται με 8 και ρίχνεται όλη η διάνοια, η εφευρετικότητα, το πάθος, όλη η σύγχρονη μορφή της επιστήμης, η οποία έχει πλέον όλα τα μέσα, για να μπορεί να βελτιώνει την κοινωνία και τη ζωή, για τα κέρδη των επιχειρηματιών.
«Το σύνθημα του Πολυτεχνείου για "ψωμί, παιδεία, ελευθερία" είναι διαχρονικό και ανεκπλήρωτο, γιατί η δικτατορία του κεφαλαίου, την οποία υπηρετείτε, στερεί το ψωμί από τον λαό με την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, την ελαστική εργασία και άλλα πολλά. Στερεί το δικαίωμα στη γνώση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
«Οσον αφορά την ελευθερία - πρόσθεσε - το ΝΑΤΟ αλωνίζει, οι Αμερικανοί το ίδιο. Δυναμώνετε την καταστολή απέναντι στους αγώνες, αξιοποιείτε όλα τα εργαλεία για έλεγχο των προσωπικών δεδομένων, για τη δημιουργία διάφορων μηχανισμών παρακολούθησης, απαγορεύετε την απεργία, τις διαδηλώσεις, ενισχύετε την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία. Ναι, αυτοί είστε. Αυτό υπηρετείτε, τη βαθιά εκμετάλλευση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των παιδιών τους, για να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου».
Στις συνειδήσεις φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, ο νόμος - πλαίσιο έχει καταγραφεί ως αντιδραστικός, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, γιατί σπρώχνει τα πανεπιστήμια βαθύτερα στην εμπορευματοποίηση σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων και των πτυχίων. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες ενάντια στον νόμο - πλαίσιο, όπως και τη διακήρυξη φοιτητών και εργαζομένων να μείνει στα χαρτιά, μετά την ψήφισή του και κάλεσε εργαζόμενους και φοιτητές να παλέψουν μαζί μέσα από τους συλλόγους και τα εργατικά τους σωματεία, κόντρα στις επιλογές των καπιταλιστών. Να παλέψουν για να είναι το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.