«Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει, βάλτε το στο μυαλό καλά!», ξεκαθάρισαν φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ στη μεγάλη διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αθήνας
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Παντείου, ΠΑΠΕΙ, Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ, ΣΕΥΠ και Μηχανικών ΠΑΔΑ, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ, καθώς και ο Πολιτιστικός Ομιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), η οποία είχε 24ωρη απεργία, και πανεπιστημιακοί που με ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) και αποφάσεις πολλών Συλλόγων είχαν 48ωρη απεργία.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, όπου έγιναν χαιρετισμοί:
Ο Δημήτρης Γκιώνης, πρόεδρος του ΦΣ Οδοντιατρικής, αναφέρθηκε στην πραγματική κατάσταση, στα προβλήματα και τις αγωνίες των φοιτητών, απαντώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανίσει το νομοσχέδιο προς όφελός τους. Εφερε παραδείγματα από ιατρικές σχολές θυμίζοντας παράλληλα και τους αγώνες των φοιτητών την περίοδο της πανδημίας. Τόνισε ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που θα ακολουθήσουν οι φοιτητές.
Ο Αγγελος Αγγελακόπουλος, από τον ΠΟΦΠΑ, δήλωσε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, αναφερόμενος ειδικότερα στο άρθρο που αφορά τη φοιτητική λέσχη και διεκδικώντας να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί δωρεάν.
Το «παρών» στη συγκέντρωση στα Προπύλαια έδωσαν και οι 8 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης που βρέθηκαν στη χώρα μας με αφορμή τη συμμετοχή τους στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.
Ξεκινώντας από τα Προπύλαια και φωνάζοντας δυνατά συνθήματα, όπως «Ο νέος νόμος - πλαίσιο να απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», «Η νεολαία έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», «Ούτε με τα ΜΑΤ και την καταστολή, αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί», φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι διαδήλωσαν με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων και της ΟΔΠΤΕ στην κορυφή.
Η μεγάλη πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή, με τους φοιτητές να τραγουδούν πως «Τέσσερις νόμοι για την Παιδεία φάγανε άκυρο από την κοινωνία», ξεκαθαρίζοντας πως και αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά και παρέμειναν για ώρα στο Σύνταγμα τραγουδώντας το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση: «Να φέρετε την "αύρα" τη μεγάλη, να φέρετε εδώ τις "Belharra", το νομοσχέδιο δε θα περάσει, βάλτε το στο μυαλό καλά!». Παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι ο νόμος αυτός δεν θα εφαρμοστεί και θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα ο αγώνας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών.
Στο πλευρό των μαζικών φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας βρέθηκαν μέλη εργατικών σωματείων της πόλης και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ και φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων.
Με συνθήματα όπως «ο νέος νόμος - πλαίσιο να απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή» και «θέλουμε σπουδές, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», η πορεία έχοντας στην κεφαλή της το πανό του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ κινήθηκε από την πλατεία Αγίας Σοφίας έως και την πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάρισαν πως η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα τους βρει σε αγωνιστική εγρήγορση, ώστε να καταστήσουν τον νόμο - πλαίσιο ανενεργό.
Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, μίλησαν ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του ΦΣ Μαθηματικού του ΑΠΘ, ο Δημήτρης Ραπτάκης, αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων του ΑΠΘ, ο Γιώργος Μπέικος, πρόεδρος του ΦΣ Γεωπονίας του ΑΠΘ, ενώ εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Δημήτρης Κελεσίδης, πρόεδρος του ΦΣ ΠΤΔΕ.
Στους χαιρετισμούς τους, ξεκαθάρισαν πως οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, θα συνεχίσουν τους αγώνες τους συλλογικά και οργανωμένα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε τον νέο νόμο - πλαίσιο προς ψήφιση με τα πανεπιστήμια κλειστά, σε περίοδο καλοκαιριού όπως συνηθίζεται. Αλλωστε, τονίστηκε πως και τα ΜΑΤ εγκαταστάθηκαν στο ΑΠΘ τη Μεγάλη Βδομάδα...
Επίσης, αναδείχθηκε πως ο νέος νόμος - πλαίσιο, που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την προώθηση του «πανεπιστημίου ΑΕ» έχει απορριφθεί από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Από την πλευρά του, ο Γ. Μπέικος στάθηκε στο ότι η κυβέρνηση με άρθρο της τελευταίας στιγμής επιχειρεί να παραδώσει το αγρόκτημα του ΑΠΘ και τις δασικές εκτάσεις του ιδρύματος, χώρους όπου μέχρι τώρα χιλιάδες φοιτητές πραγματοποιούσαν εργαστηριακές ασκήσεις, πρακτική άσκηση, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά πειράματα, στο μεγάλο κεφάλαιο και σε επιχειρήσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τα επιστημονικά αντικείμενα της Γεωπονίας και της Δασολογίας, σχολιάζοντας: «Μας δείχνουν ότι μοναδικό κριτήριό τους δεν είναι οι δικές μας ανάγκες αλλά οι ανάγκες της αγοράς».
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, ΤΕΠΕΚΕ, Χημικού, ΣΥΑΠΥ, ΣΟΦΕΠΠ, Βιολογικού, ΣΤΕΦ και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ενώ το «παρών» έδωσαν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ και του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, σημειώνοντας όλοι ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που συζητιόταν την ίδια ώρα στη Βουλή.
«Πρόκειται για έναν νέο νόμο-πλαίσιο "δυναμίτη" που έρχεται να αποτελειώσει ό,τι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει», τόνισε στην παρέμβασή της η Αρτεμις Νικολάου, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Η/Υ, αναφέροντας ότι «αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό αυτός ο νόμος φέρνει μόνο για τις επιχειρήσεις γι' αυτό και συνοδεύεται με το αντίστοιχο μοντέλο διοίκησης με την ένταση της καταστολής».
Στις ανάγκες των Φοιτητών και των σπουδών τους σήμερα, αναφέρθηκε ο Νίκος Τζάμο, πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών Φυσικού, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.