Χάρος Κοτύλης |
Κατασκηνωτές κάθε ηλικίας, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανάβαση στην κορυφή του Γράμμου, το «2520», σε επίσκεψη στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στη θέση Σκάλα και να ξεναγηθούν στο Μουσείο - Μνημείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στο Μνημείο του ΔΣΕ στη Σπανούρα Κοτύλης.
Εκεί, το πρόγραμμα της κατασκήνωσης ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη διέξοδο των λαών μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», όπου την ομιλία έκανε η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γλέντι στην πλατεία του Νεστορίου, με τη μουσική συντροφιά των Θανάση Δήμου, Χριστίνας Κουτσούκου και Στάθη Μουφτόγλου.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η πρώτη ομάδα κατασκηνωτών ξεκίνησε, εκμεταλλευόμενη τον καλό καιρό, για να «κατακτήσει» το «2520», την τέταρτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, εκεί όπου οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ έδωσαν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες στον αγώνα ενάντια στην εγχώρια αστική τάξη αλλά και τους Βρετανούς και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.
Στο 2520 |
Εκεί, ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, μετέφερε ορισμένα ιστορικά στοιχεία για τον αγώνα του ΔΣΕ που δόθηκε στα μέρη αυτά, τις μεγάλες μάχες, αλλά και για τον χαρακτήρα της πάλης του ΔΣΕ ενάντια στην εκμετάλλευση.
Η δεύτερη ομάδα κατασκηνωτών, στην οποία συμμετείχαν και μικροί φίλοι της ΚΝΕ, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο του ΔΣΕ μέσω του μονοπατιού από το Λιανοτόπι.
Αφού επισκέφθηκε ορισμένα από τα 27 κτίσματα που απάρτιζαν την αντάρτικη «Νοσοκομειούπολη» του Γράμμου, εκεί όπου οι υγειονομικοί του ΔΣΕ «έδιναν ζωή νικώντας τον θάνατο», ορισμένα λόγια για τη σημασία του χώρου είπε ο Κώστας Σταμπολίδης, στέλεχος του ΚΚΕ.
Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο έργο ανάδειξης του Νοσοκομείου από το ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη χάρη στην εθελοντική δουλειά και προσφορά μελών και φίλων του Κόμματος και αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών στην περιοχή ώστε η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να διδαχθούν από την ιστορία του τόπου, να εμπνευστούν από την ηρωική δράση των κομμουνιστών τότε και τώρα, να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.
Στη «νοσοκομειούπολη» του ΔΣΕ |
Αν και ορισμένοι είχαν επισκεφτεί το Μουσείο στα εγκαίνιά του, τον περασμένο Οκτώβρη, το ίδιο συνεχίζει να ενθουσιάζει. Η μνημειακή πρόσοψη του Μουσείου έχει αρχίσει να παίρνει την όψη που οραματίζονταν οι σχεδιαστές του. Οι μεταλλικές πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα άνω των 500 νεκρών από 22 χωριά του Ανατολικού Γράμμου που έδωσαν τη ζωή τους στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στον ΔΣΕ, στην παρανομία, στις φυλακές και εξορίες έχουν αρχίσει να οξειδώνονται. Οχι όμως και τα ονόματα, που παραμένουν ανεξίτηλα...
Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής, με εκδήλωση στο Μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ στη Σπανούρα Κοτύλης.
Οι κατασκηνωτές τίμησαν τη μνήμη των τριών μαχητών του ΔΣΕ, του Γιάννη Θεοδώρου, του Νίκου Χατζηβασιλείου και του Θάνου Δημητρίου, που αφού τον Ιούλη του 1947 υπερασπίστηκαν ηρωικά τις θέσεις τους στο ύψωμα απέναντι σε πολλαπλάσιες δυνάμεις του εθνικού στρατού, επέλεξαν τον θάνατο από την αιχμαλωσία. Εχοντας σωθεί τα πυρομαχικά και έχοντας μπροστά τους τη σίγουρη αιχμαλωσία από τον αντίπαλο, οι τρεις μαχητές αγκαλιάστηκαν και τραγουδώντας πήδηξαν στον γκρεμό, σε ύψος 150 μέτρων.
Στο Μουσείο στο Νεστόριο |
Το δικό τους πλούσιο πρόγραμμα είχαν καθ' όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ, που έπαιξαν, έφτιαξαν κατασκευές και συζήτησαν για το περιβάλλον, έστειλαν μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, παρακολούθησαν ταινίες και παραστάσεις.
Μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που μεσολάβησαν (εκλογές και πανδημία), ορισμένοι από τους τότε πρωταγωνιστές της Ιστορίας, αλλά κυρίως απόγονοι των ηρωικών μαχητών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, με λαχτάρα έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση.
Ξεναγήθηκαν στον χώρο, όπου λειτούργησε έκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού από την πολιτική προσφυγιά, τον ΔΣΕ και την Εθνική Αντίσταση. Επίσης χόρεψαν και τραγούδησαν, καθώς η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια του αγώνα και της πολιτικής προσφυγιάς από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γιώργος Κασαπίδης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και εκπρόσωπος του «SOS Βέρμιο», και ο Νίκος Βάγιας, μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, σημείωσε: «Γνωρίζουμε καλά ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η ιμπεριαλιστική ειρήνη έχουν τον ίδιο παρονομαστή, τα κέρδη του κεφαλαίου, έχουν και τα ίδια θύματα, τους λαούς, που θυσιάζουν τον μόχθο τους, τα όνειρα και τη ζωή τους ακόμη, για τα κέρδη των ολίγων!
Για μας ο αγώνας για ειρήνη σημαίνει αγώνα ενάντια στο σάπιο σύστημα που υποβαθμίζει την ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη, που γεννάει κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, επεμβάσεις και πολέμους. Είναι αγώνας για έναν άλλο κόσμο, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμετάλλευση, για τον κόσμο της συναδέλφωσης των λαών, όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρήσκευμα, φύλλο και χρώμα του δέρματος».
Καταλήγοντας τόνισε: «Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Δεν έχουν κανένα όφελος από αυτήν την αντιπαράθεση. Ενωμένοι πρέπει να δώσουν τον κοινό τους αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και στον πόλεμο. Κανένας λαός δεν πρέπει να μπει κάτω από τις σημαίες των ιμπεριαλιστών, καμίας αστικής τάξης.
Καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, στις κυβερνήσεις και στα κόμματά της!
Γνωρίζουμε καλά τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας!
Παλεύουμε ο ίδιος να εμπιστευτεί τη δύναμή του!
Αυτός ο αγώνας για την καλυτέρευση της ζωής μας να εκφραστεί και στη μάχη των εκλογών, για να τιμωρηθούν όλοι αυτοί που μας έφεραν έως εδώ, για να ανασάνει ο λαός και από καλύτερες θέσεις να παλέψει.
Ξεχωριστή θέση στους αγώνες του λαού μας στο εργατικό - λαϊκό κίνημα έχουμε οι απόγονοι της ηρωικής δρακογενιάς των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
Τα παιδιά των αγωνιστών και αγωνιστριών πρέπει και τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να βρισκόμαστε μαζί και πλάι στο ΚΚΕ, στους αγώνες για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, στους αγώνες για τη σοσιαλιστική προοπτική.
Εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!
Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, θα νικήσουμε!».