Από εξόρμηση σε εργοστάσιο του Φαρμάκου για την απεργία |
Απεργίες μέσα στον Ιούνη έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα στο Φάρμακο και στα Τρόφιμα - Ποτά. Στους συγκεκριμένους κλάδους οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση από το 2010, ενώ το ίδιο διάστημα οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύουν την κερδοφορία τους, αυξάνουν τις εξαγωγές τους, υλοποιούν επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, στον Τουρισμό, σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής στις 24 Ιούνη, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Στα ξενοδοχεία η Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ διατηρεί τους μισθούς των εργαζομένων στα επίπεδα του 2007 και έχει κάνει «λάστιχο» το ωράριο και τα ρεπό.
Απεργία έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 23 Ιούνη η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, ενώ καλεί σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3). Διεκδικεί: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό. 8ωρη - 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.
Στο πλαίσιο της απεργιακής προετοιμασίας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής πραγματοποιεί καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις σε φαρμακαποθήκες και εργοστάσια. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους εργαζόμενους βρίσκονται το πρόβλημα της ακρίβειας που λεηλατεί τους μισθούς και η ανάγκη να υπογραφεί κλαδική Σύμβαση. Παράλληλα, τα μέλη του Συνδικάτου αναδεικνύουν τα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων, τις αυξήσεις σε τζίρους και εξαγωγές, τις επενδύσεις που υλοποιούν, τονίζοντας πως η άλλη πλευρά του νομίσματος στο «success story» των φαρμακευτικών περιλαμβάνει καθηλωμένους για χρόνια μισθούς, εντατικοποίηση, χειρότερους όρους δουλειάς.
Στην Αττική οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη, διεκδικώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου. «Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι στις σημερινές συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας «οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας». «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.
Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, πραγματοποιεί απεργία στις 30 Ιούνη. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι εδώ και 13 χρόνια δουλεύουν χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μιας και οι βιομήχανοι αρνούνται να την υπογράψουν. Οπως ενημερώνει η Ομοσπονδία, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, οι εργοδότες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέο αδιέξοδο, επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την αύξηση στο κόστος της παραγωγής και της μεταφοράς της Ενέργειας. «Οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.
Μπροστά στην απεργία κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε μια σειρά πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της. Περιοδεία στο συσκευαστήριο και τις μονάδες πάχυνσης (ιχθυοκαλλιέργειες) του ομίλου «AVRAMAR» σε Αργολίδα και Κορίνθια πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και το Κλαδικό Συνδικάτο Αργολίδας - Κορινθίας. Το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ» καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., στο δημαρχείο της Νέας Αρτάκης. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων HQF (ΚΑΝΑΚΙ) στο εργοστάσιο Μαγούλας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 21 Ιούνη (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.).
Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για μετατροπή τους σε «freelancers» ανανεώνουν το ραντεβού για τις 24 Ιούνη
Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξε το επιχειρησιακό Σωματείο στην Αττική, μετά από Γενική Συνέλευση, απαντώντας στην επίθεση της εργοδοσίας.
Σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του Σωματείου, η εργοδοσία δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων: Οσον αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει στο πρόγραμμα εργασίας των 4ωρων, με σκοπό να τους αναγκάσει να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε «freelancers», αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Στο ζήτημα της αποζημίωσης των καυσίμων με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα, αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι ...«βοηθάει», την ίδια στιγμή που υπολογίζει τις αποστάσεις σε... ευθεία γραμμή και αποζημιώνει τη βενζίνη με μικρότερα ποσά, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί.
Πορεία και συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας |
Η απάντηση των εργαζομένων στη στάση της εργοδοσίας ήταν άμεση και δόθηκε με απόφαση για νέα απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη. Στο μεταξύ, την Τρίτη 21 Ιούνη, στις 7 μ.μ., θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Αρεως.
«Παλεύουμε μαζί σας για τα δίκαια αιτήματα που έχουμε καταθέσει στην εταιρεία», σημείωσε η Δήμητρα Βρέκου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, εργαζόμενη στα γραφεία, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση.
Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τους διανομείς και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς το κομβόι τους περνούσε έξω από την έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Με υψωμένες γροθιές και με συνεχή κορναρίσματα απάντησαν οι εργαζόμενοι, ανταποδίδοντας τη στήριξη που παίρνουν.
Αγωνιστική υποδοχή από τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Περισσό |
Στο πλευρό των διανομέων βρέθηκε το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΕΠΕ).
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι διανομείς και στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαΐας, που πραγματοποίησε και συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο.
Μαζική ήταν η συμμετοχή στην τετράωρη στάση που είχε προκηρυχθεί για χτες, με τον πρόεδρο του σωματείου, Νίκο Κουφαλάκο, να τονίζει πως «αν νομίζουν με τα μηνύματα που στέλνουν στα κατά τόπους καταστήματα ότι θα μας κάμψουν, λέγοντας πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο βάρος πληρωμής μας, ζητώντας μας και συγγνώμη, είναι βαθιά γελασμένοι».
«Δεν φοβόμαστε, θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, κάθε μέρα θα είναι καλύτερη για εμάς με τον αγώνα μας», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο εργαζόμενος Νίκος Μαντάς, που δουλεύει τετράωρα, τονίζοντας τη σημασία του ενιαίου αγώνα των εργαζομένων.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λάρισα και στα Χανιά.