Την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ για λογαριασμό των 27 χωρών - μελών προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς».
Η πρόταση, που εκδηλώνεται στο φόντο παλιότερης ανακοίνωσης της ΕΕ για την επίτευξη τριμερούς μνημονίου κατανόησης με Αίγυπτο και Ισραήλ έως τον ερχόμενο Αύγουστο, αφορά την αποστολή φυσικού αερίου είτε από την Αίγυπτο είτε από το Ισραήλ «ή οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένων και χωρών της ΕΕ στην περιοχή».
Το μνημόνιο κατανόησης πιθανολογείται πως θα έχει αρχική διάρκεια τουλάχιστον εννέα ετών.
Νωρίτερα αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν πως θα επιτραπεί σε Ισπανία και Πορτογαλία να χρησιμοποιήσουν δισ. ευρώ από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για να μειώσουν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Στη δε Βρετανία για πρώτη φορά χτες το γέμισμα του ρεζερβουάρ (χωρητικότητας 55 λίτρων βενζίνης) ενός μεσαίου οικογενειακού ΙΧ αυτοκινήτου εκτιμάται πως ξεπέρασε σε κόστος τις 100 στερλίνες (περίπου 125 δολάρια) για πρώτη φορά στα χρονικά.
Εκπρόσωποι επαγγελματιών οδηγών τόνισαν πως οι τιμές προκαλούν «σοκ» στους καταναλωτές και κάλεσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να πάρει άμεσα μέτρα.
Η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε παράλληλα την ενίσχυση του έκτακτου αποθεματικού ταμείου της με επιπλέον 551,4 δισ. ρούβλια (9,5 δισ. δολάρια), προκειμένου να αυξήσει στη συνέχεια τα μέτρα στήριξης της οικονομίας απέναντι στις δυτικές κυρώσεις. «Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για την εφαρμογή μέτρων που θα στοχεύουν στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομικής ανάπτυξης υπό συνθήκες εξωτερικών πιέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.
Σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση κονδυλίων για την ενίσχυση του αποθεματικού έπαιξε η συνεχής «έκρηξη» στις διεθνείς τιμές Ενέργειας, που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στα ρωσικά μονοπώλια παρά τις δυτικές κυρώσεις. Το έκτακτο ταμείο, που δημιουργήθηκε για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κυρίως από φόρους και έσοδα από την εμπορία ρωσικών υδρογονανθράκων, εκτιμάται πως έχει κεφάλαια ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων.
Το ζήτημα των κερδών της Ρωσίας αναγνώρισε και ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή ασφάλεια Εμος Χοκστάιν, που είπε «δεν θα το αρνηθώ», απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Μόσχα κερδίζει περισσότερα χρήματα τώρα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση ήρε τον κανονισμό που ανάγκαζε τους εξαγωγείς να μετατρέπουν το 50% των εσόδων τους σε ξένο συνάλλαγμα. Το ποσοστό θα το καθορίζει εφεξής αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.
Η εξέλιξη ανακοινώθηκε αφότου επιβεβαιώθηκε πως για πρώτη φορά από τις 25 Μάη η ισοτιμία ρουβλιού - δολαρίου έπεσε κάτω από τα 58 ρούβλια ανά δολάριο (στα 57,66 ρούβλια προς δολάριο).
Στο φόντο του συνεχούς ράλι της ακρίβειας στα καύσιμα διεθνώς, καταγράφηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στο δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στην Αμερική, Freeport LNG. Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Σμιθ προκάλεσε σημαντικές ζημιές, δίχως ευτυχώς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων. Ωστόσο, τίθεται εκτός λειτουργίας για περίπου έναν μήνα.
Ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία, οι επισιτιστικές κρίσεις επιδεινώθηκαν και εντός του 2022 αναμένεται ότι θα αυξηθεί ουσιαστικά ο «λογαριασμός» που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες που εισάγουν τρόφιμα, λόγω της εκτόξευσης της τιμής των σιτηρών και των λιπασμάτων, προειδοποίησε χτες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
«Οι παγκόσμιες δαπάνες για την εισαγωγή τροφίμων αναμένεται ότι θα καταγράψουν αύξηση 51 δισ. δολαρίων (φτάνοντας τα 1,8 τρισ. δολάρια), σε σύγκριση με το 2021. Από αυτά, τα 49 δισ. δολάρια προέρχονται μόνο από την αύξηση των τιμών», αναφέρει ο FAO στην ετήσια έκθεσή του, που τιτλοφορείται «Προοπτικές Εφοδιασμού» και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι το 2022 η παγκόσμια παραγωγή των κυριότερων ειδών δημητριακών θα υποχωρήσει, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, και το ίδιο θα συμβεί και με την κατανάλωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, που μειώνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον FAO. Ωστόσο οι αυξήσεις όσο και η μείωση της παραγωγής είχαν ξεκινήσει πριν τον πόλεμο και είναι αποτέλεσμα της ίδιας της στρεβλής καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θέτει τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων ενάντια στις ζωτικές ανάγκες των λαών.
Αυξάνονται οι τριβές μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μετά και τη χτεσινή αφαίρεση 27 καμερών κλειστού κυκλώματος σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Νατάνζ και Ισπαχάν, ένα 24ωρο μετά την αφαίρεση των πρώτων δύο καμερών σε χώρο εμπλουτισμού ουρανίου.
Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος εκτίμησε ότι το μέτρο «φυσικά θέτει σοβαρό εμπόδιο στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκεί». Την Τετάρτη το Ιράν επιβεβαίωσε την αποσύνδεση ορισμένων καμερών, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση του Συμβουλίου των Κυβερνητών της IAEA να υιοθετήσει απόφαση με την οποία η Τεχεράνη ανακαλείται επισήμως στην τάξη για έλλειψη συνεργασίας.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ικανοποίησε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, αξιώνοντας από το Ιράν «να τηρήσει τις νομικές του υποχρεώσεις». Η απόφαση εγκρίθηκε από 30 μέλη του ΔΣ της IAEA, που συνεδριάζει στη Βιέννη. Καταψήφισαν η Ρωσία και η Κίνα, ενώ απείχαν Ινδία, Λιβύη και Πακιστάν.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δεν έχασε την αφορμή και εξήρε τη «μείζονα απόφαση, που αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο του Ιράν», βλέποντας σε αυτήν «προειδοποιητικό μήνυμα».
Αργότερα, χτες το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι «οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο αν η Τεχεράνη εγκαταλείψει τις υπερφίαλες απαιτήσεις της» και έσπευσε να επικρίνει την αφαίρεση των καμερών.
Η απόφαση της ΙΑΕΑ μπορεί να έχει συμβολικό χαρακτήρα σε αυτό το στάδιο, στη συνέχεια όμως μπορεί να μεταφέρει τη διένεξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων.
Την τρίτη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον περασμένο Δεκέμβρη πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, συναντώντας στο Αμπου Ντάμπι τον Πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την (προ μερικών ημερών) υπογραφή της ισραηλινο-εμιρατινής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών, που σε λιγότερο από δύο χρόνια ξεπέρασαν σε αξία τα 2,5 δισ. δολάρια, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις συνομιλίες στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις συμφωνίες του Αβραάμ που αφορούν την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.
Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως την περασμένη βδομάδα ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Εγιάλ Χουλάτα, απέρριψε πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση περιφερειακής πενταμερούς συνόδου με τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού δικτύου «Walla news», την πρόταση γνωστοποίησε στον Χουλάτα η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, προτείνοντας τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, με πιθανό τόπο διεξαγωγής σε Αίγυπτο, Ιορδανία ή ΗΠΑ. Για το ίδιο θέμα μεταβαίνει το Σαββατοκύριακο στην περιοχή η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, Μπάρμπαρα Λιφ.
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης η τεράστια πυρκαγιά που σημειώθηκε στο μεγαλύτερο πευκοδάσος του Λιβάνου, στη βόρεια περιοχή Ντινίγια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νάσερ Γιασίν, που μετέβη στην περιοχή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε «εσκεμμένη ενέργεια».
ΠΕΚΙΝΟ.-- Στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη χτες σε κατοικημένη περιοχή στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν κάτοικο και τραυματίζοντας άλλους δύο. Ο δε πιλότος του αεροσκάφους, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή, κατάφερε να πέσει με αλεξίπτωτο και τραυματίστηκε ελαφρά. Για τα αίτια της συντριβής διεξάγεται έρευνα.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της ένοπλης βίας σε ΗΠΑ, Καναδά και ευρωπαϊκές χώρες διοργανώνονται από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τα διαδοχικά μαζικά φονικά στις ΗΠΑ.
ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη αργά το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Γκλάμις, σε περιοχή που καλύπτεται από έρημο στη νότια Καλιφόρνια, 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Los Angeles Times» σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 από τους 5 επιβαίνοντες. Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος μετέφερε ραδιενεργές ουσίες όταν συνετρίβη.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές στην επαρχία Χουνάν, στα κεντρικά της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, πάνω από 2.700 σπίτια υπέστησαν ζημιές και πολλά καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Η Συρία θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στο έδαφός της, σε πρώτο στάδιο με λαϊκή αντίσταση και όπου υπάρχουν δυνάμεις του στρατού και με στρατιωτική ισχύ, τόνισε χτες μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ.
«Πριν δυόμισι χρόνια σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα στον συριακό και τουρκικό στρατό και ο συριακός στρατός ήταν ικανός να καταστρέψει αρκετούς τουρκικούς στόχους από τις δυνάμεις που εισέβαλαν στο συριακό έδαφος... Η κατάσταση θα παραμείνει ίδια ανάλογα με το τι θα επιτρέψουν οι στρατιωτικές δυνατότητες», πρόσθεσε ο Σύρος Πρόεδρος.
Σε μια άλλη εξέλιξη η βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών για την Εγγύς Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν «δεν σχεδιάζει» να στηρίξει τις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ ή να άρει τις κυρώσεις κατά της Δαμασκού. Η Λιφ ισχυρίστηκε ότι ο Ασαντ «και οι συν αυτώ είναι το μοναδικό μεγάλο εμπόδιο για μία πολιτική λύση στη Συρία». Επέρριψε την ευθύνη για τη συνέχιση του πολέμου στη στήριξη που παρέχουν Ιράν και Ρωσία στον Σύρο Πρόεδρο.