AP |
Χτες ήταν η σειρά του Εμιρατινού υπουργού Ενέργειας Σουχάιλ αλ Μαζουράι να προβλέψει πως οι τιμές πετρελαίου δεν έχουν ακόμη φτάσει στην κορυφή, επειδή, όπως ανέφερε, ακόμη στην Κίνα η ζήτηση δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα (προ των τελευταίων lockdown). Ο Μαζουράι προέβλεψε πως η Κίνα «θα έρθει με περισσότερη κατανάλωση» και προειδοποίησε ότι χωρίς περισσότερες διεθνείς επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, ο ΟΠΕΚ+ δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί επαρκή εφοδιασμό πετρελαίου.
Το ίδιο 24ωρο, ανώτερα στελέχη της διεθνούς εταιρείας εμπορίας εμπορευμάτων «Trafigura» προέβλεπαν πως ένα βαρέλι πετρελαίου μπορεί να ανέβει πριν από το τέλος του χρόνου ακόμη και στα 150 δολάρια.
Χτες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 1,43 δολάρια (1,2%), φτάνοντας τα 122 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI (Δυτικού Τέξας) ενισχύθηκαν κατά 1,51 δολάρια (1,3%) φτάνοντας τα 120,92 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φ. Μπιρόλ, προέβλεψε Ενέργεια... με δελτίο τον ερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη, σε περίπτωση ειδικά που υπάρξει ένας σκληρός και μακρύς χειμώνας και δεν ληφθούν μέτρα (από πλευράς ζήτησης).
«Δεν θα απέκλεια την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις», είπε στους «Financial Times».
Προ ημερών ο ίδιος κάλεσε από το Νταβός τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκπονήσουν άμεσα σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που ένας χειμώνας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυξήσει τη ζήτηση για Ενέργεια και κάνει χώρες να απαιτήσουν μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι συνήθως ή να θελήσουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο.
Στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στην «κοινή» προμήθεια φυσικού αερίου. Μιλώντας για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί μία πλατφόρμα κοινής αγοράς φυσικού αερίου για τα κράτη - μέλη, ενώ ισχυρίστηκε ότι και η κοινή αποθήκευση βρίσκεται ήδη στη σωστή κατεύθυνση.
Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ ανέφερε ότι συζητήθηκε το ζήτημα των τιμών στην Ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να γίνει προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τιμές του φυσικού αερίου με τους διεθνείς εταίρους, μέσω επιβολής ανώτατου ορίου τιμής και προσέθεσε ότι έχει ανατεθεί στην Κομισιόν να το αναλύσει.
Στο μεταξύ, το ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε την Τρίτη επιπρόσθετη χρηματοδότηση 1,49 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, για τη μισθοδοσία των κρατικών υπαλλήλων. Η νέα χρηματοδότηση αυξάνει σε πάνω από 4 δισ. δολάρια τις χορηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Κίεβο.
Στο Κρεμλίνο ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να κηρύξει η Ρωσία αδυναμία πληρωμών του χρέους της. Η δήλωση έρχεται με φόντο τις αυξανόμενες δυσκολίες της Ρωσίας να καταβάλει τις πληρωμές των τόκων στους κατόχους ομολόγων λόγω των ευρωατλαντικών κυρώσεων. Ο Πεσκόφ επέκρινε τις κυρώσεις, εξαιτίας των οποίων έχουν παγώσει σχεδόν τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, λέγοντας πως «ωθούν τη Ρωσία σε μια τεχνητή αθέτηση πληρωμών του χρέους».
Το ζωηρό ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρειών προκαλούν τα σχέδια του Κατάρ να καλύψει με χρήματα ξένων επενδυτών το τεράστιο έργο αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου μέσω της αξιοποίησης του νέου μεγάλου κοιτάσματος North Field στον Περσικό Κόλπο.
Η κρατική καταριανή εταιρεία Ενέργειας «Qatar Energy» έχει καλέσει διεθνή μέσα σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα, την Κυριακή, χωρίς να δίνει εξηγήσεις για τον λόγο της εκδήλωσης, κάνοντας πολλούς να προβλέπουν πως θα ανακοινωθούν πληροφορίες για την αξιοποίηση του τεράστιου κοιτάσματος.
Ανάμεσα στους μνηστήρες που εποφθαλμιούν το νέο κοίτασμα είναι η αμερικανική «Exxon Mobil Corp.», η γαλλική «Total Energies SE», η βρετανική «Shell Plc», η αμερικανική «Conoco Phillips» και η ιταλική «Eni SpA». Η πλήρης λίστα δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ Αλ-Κααμπί, δήλωσε πως «οι προσφορές είναι διπλάσιες» από το αναμενόμενο.
Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν χτες οι Ισραηλινοί υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Ενέργειας, στην οποία «διαβεβαιώνουν» πως το κοίτασμα Καρίς βρίσκεται στην ισραηλινή ΑΟΖ. Η κίνηση έρχεται σε απάντηση των διαμαρτυριών του Λιβάνου, που θεωρεί πως η πλατφόρμα γεωτρήσεων και παραγωγής που στήθηκε την Κυριακή από την εταιρεία «Energean», παραβιάζει δικά του κυριαρχικά δικαιώματα.
Στην κοινή δήλωσή τους οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι γεωτρήσεις δεν θα γίνουν σε διαφιλονικούμενη περιοχή από τον Λίβανο. Ωστόσο, ζήτησαν από τη γειτονική χώρα, με την οποία το Ισραήλ είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για να επιλύσουν το ζήτημα. Επιπλέον προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τις στρατηγικές του υποδομές και είναι έτοιμο να το πράξει».
Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με «τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:
«Η έκθεση αποτυπώνει τα μεγάλα συμφέροντα σε μια περιοχή που κατά δήλωση των ΗΠΑ "σε ένα βαθμό θα κρίνει το μέλλον του κόσμου" κι αφορά κρίσιμους ενεργειακούς δρόμους, σπάνιες γαίες και γεωστρατηγικής σημασίας χώρες.
Η ΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στη σύγκρουση με τη Ρωσία, είναι επίσης μέρος του ευρωατλαντικού ανταγωνισμού με την Κίνα σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό. Παρεμβαίνει στην Ινδία και σε άλλα κράτη της περιοχής για ευθυγράμμιση με αυτόν τον σχεδιασμό.
Αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις όχι μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά κι αυτοτελώς, διαμηνύοντας ότι δεν θα αρκεστεί στον ήδη παρόντα γαλλικό στρατό ούτε θα συμβιβαστεί με σχεδιασμούς που δεν την λαμβάνουν υπόψη, όπως η AUΚUS.
Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, η αναδιάταξη ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, η αντιπαράθεση των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με Κίνα και Ρωσία στον Ινδο-Ειρηνικό μεγαλώνουν τους κινδύνους για τους λαούς».
Την υλοποίηση αποφάσεων συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας συζήτησαν χτες στην Αγκυρα οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Σ. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου, πέρα από τα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία και της εξεύρεσης συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με την Τουρκία να σπεύδει ξανά να προσφέρει υπηρεσίες «διαμεσολάβησης» (βλ. περισσότερα στις σελ. 6 - 7).
Μεταξύ άλλων σχεδιάστηκε και νέα Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο του 9ου Συμβουλίου Συνεργασίας Ανώτατου Επιπέδου (που αναμένεται το επόμενο διάστημα), ενώ ο Λαβρόφ επιδοκίμασε τις διμερείς σχέσεις ως «ώριμες» και «βασισμένες σε αμοιβαίο σεβασμό και στις αρχές της καλής γειτονίας».
Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες ιεραρχούν την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας, αναφέροντας ότι «η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί. Η συνεργασία με χρήση του αγωγού αερίου "Turkish Stream" αναπτύσσεται».
Δεν παρέλειψε δε να τονίσει πως έχει συμφωνηθεί η χρήση των εθνικών νομισμάτων για απευθείας συναλλαγές, ενώ υπογράμμισε ότι «ο κύκλος των εμπορικών εργασιών στο α' τρίμηνο αυτού του έτους διπλασιάστηκε (σ.σ. σε σχέση με πέρυσι) και είναι γύρω στα 14 δισ. δολάρια».
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ η Αγκυρα εντείνει τον τελευταίο καιρό προειδοποιήσεις για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Λαβρόφ είπε ότι «κατανοούμε απόλυτα τις ανησυχίες των Τούρκων φίλων μας για τις απειλές που δημιουργούν έξωθεν δυνάμεις στα σύνορά τους, περιλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων που παράνομα παρευρίσκονται στη Συρία και αναζωπυρώνουν διαμελιστικά συναισθήματα». Πρόσθεσε δε ότι «αντιλαμβανόμαστε αυτές τις ανησυχίες, γιατί εδώ και πολύ καιρό έξωθεν δυνάμεις δημιουργούν απειλές και στα δικά μας σύνορα, άρα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για τις συριακές υποθέσεις».
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις σε πολλά πράγματα, αλλά «όταν έχουν διαφορές η μία σέβεται την άποψη της άλλης - αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία των διμερών σχέσεων».
Τις τρέχουσες εξελίξεις και τα ζητήματα που αφορούν τις «παγωμένες» διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συζήτησαν χτες τηλεφωνικά οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν, Βλ. Πούτιν και Ε. Ραϊσί, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, διαπίστωσαν την ανάγκη για «συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών», προκειμένου να επιτευχθεί «μια τελική συμφωνία» που θα εξασφαλίσει τη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του 2015. Ακολούθως συζήτησαν θέματα αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις σε εμπόριο και περιφερειακές εξελίξεις.
Νωρίτερα, χτες το πρωί, οι ιρανικές αρχές έκλεισαν δύο κάμερες επιτήρησης σε μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία, σε μια προφανή απόπειρα να αυξήσουν την πίεση στο τραπέζι των παζαριών γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Δεν διευκρίνισαν τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας των δύο καμερών κλειστού κυκλώματος που συνδέονται με σύστημα επιτήρησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μ. Εσλαμί, διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν έχει μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα ούτε μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επαναλαμβάνοντας πως δεν ενδιαφέρεται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.