Το πλαίσιο πάλης που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία - παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία», σε συνδυασμό με το επίμετρο των κινητοποιήσεων της διετίας, «και τα κλεισμένα με τη μάσκα στόματα έχουν φωνή», κυριάρχησαν, κόντρα στην προπαγάνδα της σιωπής και του φόβου της κυβέρνησης, των κομμάτων του συμβιβασμού και της υποταγής και των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων. Οι υγειονομικοί συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα νοσοκομεία δεν ταλαντευτήκαμε στιγμή από τις «Σειρήνες» τού «θα λογαριαστούμε μετά», αλλά αντίθετα επιλέξαμε ως αυτονόητη στάση και απαίτηση της εποχής να σηκώσουμε το ανάστημα, τη γροθιά και τη φωνή αντίστασης μαζί με συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με συνταξιουχικές οργανώσεις, με επιτροπές αγώνα, απαιτώντας αγωνιστικά: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού κ.ά.). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων. Ενίσχυση των νοσοκομείων με εκατοντάδες κλίνες (απλές και ΜΕΘ) και με σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό (μηχανήματα, υλικά κ.ά.). Παροχή δωρεάν εμβολίων και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλο τον λαό. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς κανένα όρο ή τίμημα.
Θα μείνουν για πάντα οι εικόνες των γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας, με το πανό και τις σηκωμένες γροθιές.
Θα θυμούνται για καιρό όλοι την αγωνιστική «υποδοχή» που επιφυλάξαμε στα ΜΑΤ στην είσοδο του «Ευαγγελισμού» την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.
Θα μείνουν αξέχαστες οι εικόνες από τα μπλοκ των εργαζομένων στην Υγεία, με άσπρες ποδιές, μάσκες και αποστάσεις, να παίρνουν τη θέση τους εν μέσω πανδημίας, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και κλίματος εκφοβισμού, στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την 1η Μάη, για μέτρα προστασίας από την πανδημία και ενίσχυση της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας.
Είναι οι εικόνες που αποτυπώνουν την καθημερινή στάση και την ανυποχώρητη δράση μας μέσα στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας μπροστά στον διπλό αγώνα στον οποίο είμαστε στρατευμένοι με αυτοθυσία: Από τη μία παλεύοντας να κατατροπώσουμε τις νόσους, δίνοντας όχι μόνο τα επιστημονικά μας εφόδια στην όλη διαδικασία της περίθαλψης και θεραπείας, αλλά παράλληλα στηρίζοντας τους ασθενείς (πολλούς απ' αυτούς εντελώς απομονωμένους, λόγω COVID), όπως και τους συναδέλφους μας, δίνοντας το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσουν να προσφέρουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και από την άλλη, ανοίγοντας αταλάντευτη μάχη με την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, όπως και των ασθενών.
Τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών σε πολλά πια νοσοκομεία και άλλες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας σε όλη τη χώρα είναι ενδεικτικά: Σε εκατοντάδες απ' αυτά με σημαντική άνοδο σε συμμετοχή - ψήφους - έδρες, αλλά και κατακτώντας την πρωτιά σε δεκάδες απ' αυτά και μάλιστα σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ΚΑΤ, «Μεταξά», «Θριάσιο», «Ευαγγελισμό», Δαφνί, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, Σάμου, Κω, Λευκάδας, Δράμας, Θήβας κ.λπ.
Τώρα είναι η ώρα να εκφραστούν αυτό το κύρος και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων και στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Ηδη δώσαμε με επιμονή τη μάχη και καταφέραμε να γίνει το συνέδριο, που με ευθύνη των άλλων δυνάμεων είχε αναβληθεί για σχεδόν ενάμιση χρόνο, κόντρα στις προσπάθειες για νέες αναβολές. Παράλληλα πετύχαμε η πρώτη μέρα του συνεδρίου να είναι καταστατική, προκειμένου να εγγράφονται πλέον όλοι οι συμβασιούχοι στα σωματεία τους και να αντιπροσωπεύονται στην ΠΟΕΔΗΝ. Αυτή η εξέλιξη ήρθε μετά από σκληρές μάχες που εδώ και πολλά χρόνια έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι ταξικές δυνάμεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με τις άλλες δυνάμεις να φτάνουν στο σημείο να μας στέλνουν στα δικαστήρια (π.χ. «Ευαγγελισμός»).
Τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε τη σφραγίδα μας στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ με την αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, της ΑΣΥ. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε άλλο ένα καίριο βήμα ώστε την επόμενη μέρα να συνεχίσουμε από καλύτερες θέσεις να στηρίζουμε και να συσπειρώνουμε τους συναδέλφους στο ταξικό πλαίσιο πάλης για ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αξιοποιώντας πλατιά τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, με υγειονομικούς που θα απολαμβάνουν σύγχρονα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα.
Να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.
Να συμβάλουμε στη συσπείρωση των εργαζομένων ώστε μέσα από την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, την ενεργή συμμετοχή στα σωματεία, να δυναμώσει η πάλη για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου.
«Ετσι πρέπει να γίνει - έτσι θα γίνει
Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό!»
(Βολφ Μπίρμαν)
Ανησυχία από την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων
Στο μεταξύ, οι αρχές της Πορτογαλίας ανέφεραν χτες 14 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 37. Στην Ισπανία επιβεβαιώθηκαν χτες 4 νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 34, ενώ 38 είναι υπό διερεύνηση. Η Σκοτία και η Δανία ανέφεραν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.
Η ευλογιά των πιθήκων οφείλεται σε έναν ιό που είναι γνωστός από το 1958 και εκριζώθηκε από τον ανθρώπινο πληθυσμό το 1980. Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνη υπάρχουν δύο τύποι του ιού: Ο ένας κυκλοφορεί στην Κεντρική Αφρική και είναι πιο θανατηφόρος (σκοτώνει 1 στα 10 συμπτωματικά κρούσματα), και ο δεύτερος στη Δυτική Αφρική (1 στα 100 συμπτωματικά κρούσματα) και μολύνει μία ευρεία γκάμα ζώων.
Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγη, εξανθήματα και σημάδια στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο (ή με τα ρούχα ή τα σεντόνια του), ενώ η σεξουαλική μετάδοση δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη νόσο μέσα σε αρκετές βδομάδες χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Τα εμβόλια κατά της ευλογιάς είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων.
Κρούσμα λέπρας επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε ασθενή από την Πελοπόννησο, που διαγνώστηκε στο «Αττικόν», και μέχρι χτες η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την περιοχή, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του νοσοκομείου Σπ. Πουρνάρα, ο οποίος ανέφερε ότι κρούσμα λέπρας είχε επιβεβαιωθεί και το 2020.
Η επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εκριζωθεί είναι το αποτέλεσμα της «ατομικής ευθύνης» πάνω στην οποία χτίζονται η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ο αναγκαίος εμβολιασμός. Αντικατοπτρίζει την απουσία ενός οργανωμένου, κεντρικά σχεδιασμένου, κρατικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, με κινητές μονάδες εμβολιασμού και συστηματικά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την αξία του εμβολιασμού, που θα περιλαμβάνει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού - Ρομά, πρόσφυγες, άστεγους κ.ά. - οι οποίες διαχρονικά τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο. Παρ' όλα αυτά, και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να πράξει τα αυτονόητα, όπως να ανοίξει τα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων που έκλεισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κράτησε κλειστά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Την ίδια στιγμή η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται να εξαπλώνεται, με 53 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από το Σάββατο μέχρι και χτες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.711 θάνατοι.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 156, από τους οποίους το 51,28% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ, επιβεβαιώθηκαν 8.913 νέα κρούσματα (3.774 το Σάββατο, 2.646 την Κυριακή, 2.493 τη Δευτέρα), εκ των οποίων τα 869 αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν είναι 3.422.233 και των νέων επαναλοιμώξεων 132.244