Μια γροθιά οι εργαζόμενοι απέναντι στην τρομοκρατία κράτους και εργοδοσίας, υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους
Πρόκειται για 5 εργαζόμενους που απασχολούνται με σύμβαση αορίστου χρόνου, ορισμένοι εδώ και περίπου 10 μήνες και άλλοι εδώ και 5 μήνες. Η εργοδοσία τούς κάλεσε την Παρασκευή να έρθουν την Δευτέρα για να υπογράψουν την απόλυσή τους, ισχυριζόμενη ότι τους απασχολούσε «δοκιμαστικά»!
Με τις απολύσεις επιδιώκει ουσιαστικά να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να καταργήσει κατεκτημένα δικαιώματά τους, που καθορίζονται στην επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας. Θέλει να χωρίσει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, με τους παλιούς να αμείβονται με τους προηγούμενους μισθούς και τους νεότερους με την αθλιότητα της ΕΓΣΣΕ, με τα ψίχουλα των 600 ευρώ.
Παράλληλα, χτες το πρωί κατέθεσε αγωγή για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, με όχημα τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Η αγωγή συζητήθηκε το μεσημέρι, με την αστική Δικαιοσύνη για άλλη μια φορά να υιοθετεί τις αξιώσεις της εργοδοσίας, κρίνοντας παράνομη τη συνέχιση της απεργίας από το μεσημέρι και μετά.
Ωστόσο, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι, παλιοί και νέοι, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι στέκονται μια γροθιά και δεν πτοούνται από τις προσπάθειες τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα τους. Οτι δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν ούτε οι απολύσεις ούτε οι περικοπές στα δικαιώματά τους.
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα τους και απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων. Ανέδειξαν ότι η επίθεση αυτή αφορά κάθε εργαζόμενο που βιώνει τα προβλήματα στους χώρους εργασίας, την απληρωσιά, την εντατικοποίηση, το πολύ χαμηλό επίπεδο μισθών, τα εργατικά «ατυχήματα», που αποτελούν καθημερινότητα πλέον, και όλες τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.
Δίπλα στους απεργούς βρέθηκε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας συμπαράσταση στον αγώνα τους. Τόνισε ότι η επίθεση της εργοδοσίας έχει στόχο να χτυπήσει όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει και, κυρίως, να τσακίσει χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι με αγώνες έχουν κερδίσει μια σειρά κατακτήσεις, ώστε να μη σηκώσει κανένας κεφάλι, να λακίσει η εργατική τάξη από τον δρόμο της μάχης και της διεκδίκησης. Πρόσθεσε δε ότι αυτός ο αγώνας δημιουργεί περηφάνια, γιατί αφορά δικαιώματα νέων εργαζομένων, και ότι είναι ελπιδοφόρο που σύσσωμοι οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη απέναντι στην αιφνίδια ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας, που επιδιώκει να σπάσει την ενότητά τους χαϊδεύοντας τα αυτιά των παλιότερων. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η νίκη τους είναι ζήτημα όλης της εργατικής τάξης και πρέπει να εκφραστεί πολύμορφα η αλληλεγγύη, για να αντέξει ο αγώνας τους και να αποτελέσει ακόμα ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης και πάλης των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ χαιρετίζουν τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνας», καταγγέλλοντας και τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα τους.
«Επιχειρούν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, μια εργασιακή ζούγκλα όπου ο εργαζόμενος δεν θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί και να διεκδικήσει το δίκιο. Ομως το εργατικό κίνημα έχει πείρα και δύναμη. Τέτοιες πρακτικές τις έχει στείλει επανειλημμένα εκεί που τους πρέπει, στα σκουπίδια!», τονίζει το ΠΑΜΕ και δίνει το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Επισημαίνει ότι η επίθεση στους εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα» δεν πρέπει να περάσει και συμπληρώνει: «Καμία απόλυση εργατών. Ολοι στη δουλειά με τα ίδια δικαιώματα, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας. Η Συλλογική Σύμβαση να έχει ισχύ για όλους τους εργαζόμενους».
Καταλήγοντας, καλεί τα συνδικάτα να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους και τονίζει την ανάγκη «σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, να δυναμώσει η αντεπίθεση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, να ριζώσει η οργανωμένη εργατική απάντηση και αλληλεγγύη παντού!
Κάθε αγώνας για διατήρηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης.
Η εργοδοσία πρέπει να πάρει την απάντηση με το σύνθημα "Ενας για όλους και όλοι για έναν. Στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση". Με τους αγώνες μας θα απορρίψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα».
Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο καλεί την εργατική τάξη και τον λαό να μην επαναπαυτούν, αφού όπως σημειώνει: «Οι πλειστηριασμοί είναι εδώ κι απειλούν να "κλέψουν" τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πετώντας λαϊκές οικογένειες στον δρόμο. Το κύμα ακρίβειας είναι εδώ και μας βυθίζει όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια. Ο λαός μας συνεχίζει να υποφέρει από τις αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, επιβάλλουν άγρια φοροληστεία στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τώρα αρπάζουν τα σπίτια και το βιος του εργαζόμενου λαού, για τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων». «Κανένας μόνος! Με οργάνωση στα σωματεία όλοι μαζί μπορούμε να πάρουμε πίσω ό,τι με τόσο βίαιο τρόπο μας στερούνε. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί εργατικών - λαϊκών κατοικιών, λαϊκών καταθέσεων, να ψηφιστεί νόμος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Απεργούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση, με επίκεντρο το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κόντρα στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίες επιδεινώνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 9 π.μ. στην πλατεία Βάθης και διεκδικεί «μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών». Απευθυνόμενο στο σύνολο των εργαζομένων το Συνδικάτο τονίζει πως η απεργία δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Διεκδικεί: Καμία απόλυση συμβασιούχου, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μετατροπή όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών και αυξήσεις στους μισθούς.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους, παρέχοντάς τους τη συνδικαλιστική κάλυψη προκειμένου να διεκδικήσουν αγωνιστικά την παραμονή τους στη δουλειά.
Σε τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα (Πανεπιστημίου). Οι εργαζόμενοι απαντούν με τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στη μεγάλη εντατικοποίηση κάτω από την οποία δουλεύουν, και απαιτούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα, να σταματήσει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κινητοποίηση, διεκδικώντας να μπει φρένο στο «ξεζούμισμα» που βιώνουν. Η αγανάκτηση που δημιουργεί η μεγάλη υποστελέχωση εντείνεται και από το γεγονός ότι η εργοδοσία διατηρεί ακόμα σε ισχύ το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μειώνοντας το ωράριο και τις αποδοχές του ήδη λιγοστού προσωπικού.
Την ίδια στιγμή που τους βγαίνει το λάδι στη δουλειά, οι μισθοί τους δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Μάλιστα, εργαζόμενοι σε μια σειρά ειδικότητες δεν αμείβονται με την κλαδική Σύμβαση αλλά με τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο κατά μία πενιχρή «οικειοθελή παροχή» της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα δουν καμία βελτίωση στις αποδοχές τους, καθώς τα ψίχουλα της αύξησης που έδωσε η κυβέρνηση, όπως ενημερώθηκαν από την εργοδοσία, θα συμψηφιστούν με το ποσό της «οικειοθελούς παροχής».
«Εχουμε εξαντληθεί από τη δουλειά χωρίς κανένα όριο. Τα τμήματα είναι όλα υποστελεχωμένα και όλοι κάνουμε δουλειά για δύο και τρεις. Οι μισθοί μας είναι στα επίπεδα του 2007, ενώ η ακρίβεια δεν μας αφήνει να επιβιώσουμε. Ακόμη και αυτά τα λίγα που προβλέπονται, σε πολλούς από μας η εργοδοσία αρνείται με διάφορα τερτίπια να μας τα δώσει. Πολλά από τα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει αμφισβητούνται», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο και υπογραμμίζει: «Με τη Γενική Συνέλευση στείλαμε το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί στο ξενοδοχείο και τσακίζει τις ζωές μας. Αποφασίσαμε να πούμε: Φτάνει! Ως εδώ! Δεν αντέχουμε άλλο!».
Τη ζωή του εν ώρα εργασίας έχασε 58χρονος χειριστής μηχανήματος που εκτελούσε εργασίες οδοποιίας στην περιοχή Κυριάκι Βοιωτίας.
Το νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στον δρόμο Κυριάκι - Καλαμιώτισσα του δήμου Λεβαδέων, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες ο 58χρονος έχασε τον έλεγχο του μηχανήματος και έπεσε σε γκρεμό βάθους πάνω από 100 μέτρα.
Τον 58χρονο ανέσυραν νεκρό πυροσβέστες της ΠΥ Λιβαδειάς και της 7ης ΕΜΑΚ, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αστυνομικές αρχές.
Στις πρώτες του αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής στις 27 και 28 Μάη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάη, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος).