Με εντεινόμενα παζάρια για το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, «άνοιξε - κλείσε» στη στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου από τη Μόσχα αλλά και από το Κίεβο, καθώς και ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς για την «πράσινη» Ενέργεια, κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ενεργειακοί ανταγωνισμοί, με τον «λογαριασμό» να φορτώνεται με όλους τους τρόπους στις πλάτες των λαών.
Σε αυτό το πλαίσιο «χοντραίνει» η κόντρα γύρω από τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μετά την απόφαση του Κιέβου να σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα στο Λουγκάνσκ, ο οποίος έχει περάσει στον έλεγχο των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων, μέσα σε δύο μέρες καταγράφεται τεράστια μείωση στη ροή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom» ανακοίνωσε ότι από 72 εκατ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρθηκαν την Τετάρτη μέσω του άλλου σταθμού, της Σούτζα, χτες θα μεταφέρονταν μόνο 50,6 εκατ. κ.μ. Αυτό ενώ είχε ήδη προηγηθεί αντίστοιχη μείωση την προηγούμενη μέρα από 95,8 εκατ. κ.μ.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη. Το Κίεβο ζητά να αυξηθεί η ροή αερίου από το σταθμό της Σούτζα, αντικαθιστώντας την απώλεια από τον σταθμό που το ίδιο απέκλεισε, ενώ η «Gazprom» από την πλευρά της αναφέρει ότι μια τέτοια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.
Επιπλέον, η Γερμανία ανακοίνωσε προχτές ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Καθώς άλλωστε μπαίνουν σε εφαρμογή τα ρωσικά αντίμετρα για τις δυτικές κυρώσεις, η «Gazprom» ανακοίνωσε χτες ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού «Yamal - Europe», καθώς η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο των ίδιων ρωσικών αντι-κυρώσεων, ανακοινώθηκε χτες ότι δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία η πρώην μονάδα της «Gazprom» στη Γερμανία και άλλες οντότητες που εντάσσονται στα αντίμετρα της Μόσχας.
Παράλληλα, με φόντο και τις χτεσινές δημόσιες ανακοινώσεις της Φινλανδίας για τη δρομολογούμενη κατάθεση αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ, η φινλανδική εφημερίδα «Iltalehti», επικαλούμενη «αξιόπιστες πηγές» που δεν προσδιορίζει, αναφέρει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι ακόμα και μέσα στο τρέχον 24ωρο. Πριν μια βδομάδα η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει πάρει μέτρα για μία πιθανή ανάσχεση ρωσικού φυσικού αερίου, λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Το «Bloomberg» πάντως μετέδωσε χτες ότι άλλες 10 ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής Ενέργειας από τη Ρωσία άνοιξαν λογαριασμό με ρούβλια στην «Gazprombank». Το πρακτορείο εκτίμησε ότι τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές εταιρείες - τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει - έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια και άλλες 14 έχουν ξεκινήσει τη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να κάνουν ανάλογες ρυθμίσεις.
Κατά τ' άλλα, μία μέρα μετά τις αποκαλύψεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι ότι ήδη οι περισσότεροι εισαγωγείς ρωσικού αερίου πληρώνουν σε ρούβλια, και τις αναφορές του πως δεν είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις κυρώσεις της ΕΕ, εκπρόσωπος της Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι η θέση της ΕΕ για το θέμα δεν έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Τιμ ΜακΦέρσον, «η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστεί κυρώσεις και η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων». Ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου, θα παρουσιάσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του Ντράγκι.
Στο μεταξύ, χτες η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου και ρουβλιού κυμάνθηκε στα επίπεδα του Φλεβάρη του 2020 και διαμορφώθηκε στο 1 δολάριο προς 65 ρούβλια. Η ισοτιμία ευρώ - ρουβλιού διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ προς 67,65 ρούβλια. Αυτά τα στοιχεία έκαναν χτες τον Πούτιν να επισημάνει ότι το ρούβλι δείχνει «την καλύτερη δυναμική μεταξύ όλων των διεθνών νομισμάτων φέτος». Παρατήρησε ακόμα ότι βελτιώνεται και το εμπορικό ισοζύγιο, γνωρίζοντας πλεόνασμα - ρεκόρ.
Στο μεταξύ, και παρά τις δυτικές κυρώσεις, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος. Σύμφωνα με το «Bloomberg», που επικαλείται τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για την αγορά πετρελαίου, η Μόσχα κέρδισε περίπου 20 δισ. δολάρια για κάθε μήνα το 2022 μέχρι στιγμής, από τις συνδυασμένες πωλήσεις αργού και δυιλισμένων προϊόντων, που ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στη Δύση για το ενδεχόμενο λιμού σε δεκάδες χώρες του κόσμου, κατηγορώντας την πως το πράττει για να εξασφαλίσει την κυριαρχία της έναντι της Ρωσίας με τίμημα «να θυσιαστεί ο υπόλοιπος κόσμος». Πρόσθεσε πως ήδη αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας και πως εάν οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας συνεχιστούν, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει «συνέπειες που θα είναι δύσκολο να ανατραπούν».
Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου φέτος λόγω μιας πιθανής συγκομιδής ρεκόρ. Οπως είπε, η Ρωσία αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φτάσει τους 130 εκατομμύρια τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σιταριού.
Από την πλευρά της Κίνας, ο διπλωματικός επιτετραμμένος στον ΟΗΕ προειδοποίησε χτες πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά θα εντείνουν την κρίση σε τρόφιμα, Ενέργεια και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Στις Βρυξέλλες η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ένα σχέδιο βοήθειας της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά την παράκαμψη του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού, ώστε να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω μίας πλατφόρμας συντονισμού με τα κράτη - μέλη για τη μεταφορά και την αποθήκευσή τους. Η Κομισιόν καλεί τον τομέα των μεταφορών φορτίων να κινητοποιήσει επειγόντως επιπλέον οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και βυτία, καθώς και υποδομές μετεπιβίβασης των σιτηρών σε φορτηγά ή σιδηροδρομικά βαγόνια που θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επιδιώκει επίσης να επιστρατεύσει περισσότερα πλωτά μέσα για μεταφορά μέσω του Δούναβη.
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ επισήμανε πως υπάρχουν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένοι στο λιμάνι της Οδησσού.