ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Φουντώνουν κόντρες και παζάρια για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Οι περισσότερες εταιρείες της ΕΕ που εισάγουν ρωσικό αέριο έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια, επιβεβαιώνει ο Ντράγκι

Copyright 2022 The Associated

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι κόντρες και τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια μεταξύ χωρών της ΕΕ μπροστά στο προτεινόμενο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αιχμή το προτεινόμενο σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα, μπροστά στο ενδεχόμενο να κλείσουν οι «στρόφιγγες» ρωσικού φυσικού αερίου, οι μεγαλύτερες εταιρείες της ΕΕ ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, σύμφωνα με τους όρους πληρωμής σε δύο στάδια που έθεσε η Μόσχα στις «μη φιλικές χώρες».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε πως πλέον οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank, για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως από τη μεριά της ΕΕ «κανείς δεν έχει πει τίποτε για το εάν η πληρωμή με ρούβλια παραβιάζει τις κυρώσεις».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή «έκδοση» του «Politico», φέρεται πως μελετούν το αίτημα της Ουγγαρίας να χρηματοδοτηθούν από τις Βρυξέλλες οι απαραίτητες αλλαγές στα διυλιστήρια και τα συστήματα Ενέργειας της χώρας που λειτουργούν αποκλειστικά με βάση το ρωσικό πετρέλαιο.

Χτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ε. Μαμέρ, ανέφερε ότι η πρόσφατη συνάντηση της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα για τις κυρώσεις, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές και τα διυλιστήρια. Επίσης, αναγνώρισε ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις».

Πάντως, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, απέρριψε εκ νέου την πρόταση της Κομισιόν για πετρελαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας του και δεν προσφέρεται λύση στα τεράστια προβλήματα που θα της προκαλούσε. Αντίθετα με το εφοπλιστικό κεφάλαιο που φαίνεται να πέτυχε να μπλοκάρει την εφαρμογή εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός ΕΕ, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ είπε ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών...

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Κροάτη πρωθυπουργό, επέκρινε τα σχεδιαζόμενα μέτρα τονίζοντας πως δεν μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος για τις χώρες - μέλη από ό,τι στη Ρωσία. «Πρόσφατα είδαμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να έχουν τεράστιο δυσμενή αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών - μελών και αμφισβητούμενο αντίκτυπο στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως για να υπάρξει μέγιστο αποτέλεσμα θα πρέπει και τρίτες χώρες που συνεργάζονται με την ΕΕ να ευθυγραμμίσουν την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειάς τους με αυτές της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την ΕΕ «να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία» για να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εμφανίστηκε χτες από το Ομάν «σίγουρος» για τους εναλλακτικούς και αρκετούς πελάτες της χώρας του, τονίζοντας με νόημα: «Ας πληρώσουν περισσότερα από όσα πλήρωναν στη Ρωσία οι δυτικές χώρες και ας εξηγήσουν στον πληθυσμό τους γιατί πρέπει να γίνει φτωχότερος».

Η συμφωνία Βουλγαρίας - ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, εξελίξεις καταγράφονται στη Βουλγαρία, που ζητούσε και εκείνη εξαίρεση από το προωθούμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Χτες, ανακοινώθηκε πως μετά από συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Κ. Πέτκιφ, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, συμφωνήθηκε ότι από τον Ιούνη η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί με την «Gazprom». Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, ως γνωστόν, διέκοψε στις 27 Απρίλη τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Σε ό,τι αφορά τις μπλοκαρισμένες εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών και άλλων διατροφικών προϊόντων λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού, το «Politico.eu» ανέφερε χτες πως η Κομισιόν θα προτείνει «έναν άλλο τρόπο» ώστε να διευκολυνθούν ορισμένες «εξαγωγές τροφίμων» από την Ουκρανία. Το βασικό «σχέδιο» της ΕΕ θα επιχειρήσει παράκαμψη του ρωσικού αποκλεισμού μέσω μεταφοράς των ουκρανικών προϊόντων οδικώς και σιδηροδρομικώς.

Μετά τις 16 Μάη οι αποφάσεις στην ΕΕ

Το θέμα του προωθούμενου εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο συζητήθηκε χτες εκ νέου σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper), ενώ στις 16/5 αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, εκτίμησαν μάλιστα πως οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μάη, όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιό της για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ, το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία. Το ίδιο διάστημα η Κομισιόν σχεδιάζει να εγκρίνει σχέδιο εξοικονόμησης Ενέργειας για την αντιμετώπιση πιθανής απότομης διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου.

Εντείνονται παρεμβάσεις για το βέτο

Σε αυτό το φόντο έντονων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, τίθεται πλέον ανοιχτά ζήτημα κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας στην ΕΕ, κάτι που προωθούν τελευταία με δημόσιες τοποθετήσεις ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. Οι δύο ηγέτες και άλλα επιτελεία προωθούν κατάργηση της ομοφωνίας σε τομείς πολιτικής, όπως η Υγεία, οι φόροι, η άμυνα και τα μελλοντικά μέλη, και ζητούν αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Την ίδια ώρα, σε κοινό non paper, 13 κράτη - μέλη της ΕΕ αντιδρούν σε αυτήν την προοπτική (Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Μάλτα, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβενία), εκφράζοντας την ανησυχία ότι θα ευνοείται η λήψη αποφάσεων που θα προωθούν οι πιο ισχυρές και πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ