ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ολοι στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή!

Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης 21 - 22 Μάη

Την Κυριακή 22 Μάη η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό - συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης είναι ενταγμένη στο διήμερο πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στις 21 και 22 Μάη, ενώ η διεξαγωγή της συμπίπτει με τη μέρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της σε όλη τη χώρα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Πρόκειται για έναν άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, με το μάρμαρο να το πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής (...) Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Την ίδια ώρα πληθαίνουν σε όλη τη χώρα οι πρωτοβουλίες των Επιτροπών Ειρήνης για το διήμερο πανελλαδικής δράσης:

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί στην πορεία ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Γ' Σώμα Στρατού.

Σε παμπελοποννησιακή πορεία ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, με εκκίνηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία.


Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μεγάλη συναυλία το Σάββατο 21 Μάη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, και στην παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας την Κυριακή 22 Μάη, στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στο μεταξύ, στη Λάρισα το απόγευμα του Σαββάτου η πλατεία Ταχυδρομείου γέμισε με ζωγραφιές μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια της Λάρισας, ποιήματα αλλά και αντιπολεμικά τραγούδια, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) και η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ). Τη συγκέντρωση χαιρέτισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Δήμητρα Παπαστεργίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εδώ και δυο μήνες συνεχίζεται ένας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, στον οποίο συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, με το μάρμαρο να το πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής». Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών, Κατερίνα Πάσχου.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οποια προβιά και αν βάλει, ο λύκος θα παραμείνει... λύκος»

«Οποια προβιά και αν βάλει, ο λύκος θα παραμείνει ...λύκος». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ την προσπάθεια να παρουσιαστούν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή σε ρόλο «τοπικού ευεργέτη», με αφορμή τον καθαρισμό της παραλίας του Αναύρου από τα σκουπίδια, υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής Βόλου, προσθέτοντας: «Η "συνεισφορά στην τοπική κοινότητα" για τη "σύσφιξη σχέσεων", όπως βαφτίστηκε ο καθαρισμός του Αναύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος COMREL του στρατού των ΗΠΑ, είναι μια φτηνή προσπάθεια να διαμορφωθεί κλίμα αποδοχής σε λαϊκές δυνάμεις της μετατροπής της περιοχής μας σε θύτη και θύμα των δολοφονικών σχεδίων του ευρωατλαντικού μπλοκ».

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σχολιάζει τον «εθελοντισμό» του δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου, σημειώνοντας: «Για άλλη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα - μετά το πλασάρισμα του αμερικανικού σχεδίου για τη μονάδα LNG στον Παγασητικό - επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως καλού ντίλερ των συμφερόντων των ΗΠΑ στον Βόλο. Είναι και ο λόγος που απολαμβάνει τη στήριξη όλου του αστικού πολιτικού συστήματος ως το εκλεκτό παιδί για τις βρώμικες μπίζνες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, που τώρα στις πολεμικές συνθήκες βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό του ΝΑΤΟ και εντείνουν τη στρατιωτική προετοιμασία».

Ταυτόχρονα τονίζει πως η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» που διεξάγεται στη Μαγνησία, σε συνεργασία με τους πεζοναύτες των ΗΠΑ,«αποτελεί μια πρόβα πολέμου απέναντι στη Ρωσία, για να εξασφαλιστούν τα ενεργειακά και εμπορικά συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών και βιομηχάνων που συμπλέουν με εκείνα των Αμερικανών. Τον λογαριασμό του πολέμου τον πληρώνουν ήδη οι λαϊκές οικογένειες της χώρας μας. Οποια προβιά και αν βάλει, όσο μασκάρεμα και αν του κάνουν παράγοντες όπως ο Αχ. Μπέος, ο λύκος θα παραμείνει λύκος. Και βρίσκεται στις γειτονιές μας, στο "Γεωργούλα" και τη Ν. Ιωνία, στα χωριά μας, στο Στεφανοβίκειο και στην Κάπουρνα, όχι για "κοινωνικό έργο", αλλά για να μοιράσει καταστροφή και θάνατο, χρησιμοποιώντας τις υποδομές της περιοχής μας, στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει στη Βουλή για ψήφιση μέσα στη βδομάδα η ΝΔ».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταρρίπτει τη γνωστή προπαγάνδα ότι «το ΝΑΤΟ μας προστατεύει», υπενθυμίζοντας «την άσκηση του τουρκικού στρατού για κατάληψη νησιού στο Αιγαίο που έγινε υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα η προσφυγούπολη Ν. Ιωνία, όπου διανυκτερεύουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, γνωρίζει με τον πιο τραγικό τρόπο τι σημαίνει "συμμαχική" προστασία στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Καλεί τον λαό της περιοχής σε εγρήγορση και κινητοποίηση, προκειμένου να «καταδικαστεί η παρουσία των ΗΠΑ στη Μαγνησία, με όλους τους τρόπους, από τους φορείς του λαϊκού κινήματος, της νεολαίας, από κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται. Ωστε να ξηλωθούν οι βάσεις, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία».


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών από μαθητές και καθηγητές

Αντιπολεμική δράση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας στην Αλεξανδρούπολη, μαθητές και καθηγητές σχολείων της πόλης.

Τραγουδώντας αντιπολεμικά τραγούδια, όπως το «Give Peace a Chance», σχηματίζοντας το σήμα της ειρήνης, ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας πανό, καθηγητές, μέλη της ΕΛΜΕ, σε συνεργασία με μαθητές από το 3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο, καθώς και από το 3ο και 4ο ΓΕΛ, υλοποίησαν δράση υπέρ της ειρήνης, χρησιμοποιώντας το «όπλο» της μουσικής και της τέχνης. Οι μαθητές φώναξαν δυνατά «Θέλουμε ειρήνη», ενώ μοίρασαν και έντυπα με τις εργασίες τους με θέμα την ειρήνη, στέλνοντας έτσι ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της αλληλεγγύης των λαών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ