ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αμείωτα παζάρια στην ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων

...«στον αφρό» ξανά το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια στην ΕΕ γύρω από τη διαμόρφωση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κι ενώ μια σειρά από χώρες της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη παζαρεύουν εξαιρέσεις (και τη χρονική διάρκειά τους) από το εν λόγω εμπάργκο, το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο φαίνεται να επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το εκτόπισμά του στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Το πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στην ΕΕ, ανέφερε πως οι Βρυξέλλες θα αποσύρουν την πρότασή τους για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες με δεξαμενόπλοια ναυτιλιακών εταιρειών της ΕΕ. Με βάση τα συμφέροντα των εφοπλιστών, ενστάσεις στην εν λόγω πρόταση είχαν θέσει Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο τραπέζι μένει η πρόταση για απαγόρευση της ασφάλισης αυτών των τάνκερ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα παζάρια της Κομισιόν με Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Βουλγαρία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε χτες συνομιλίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Β. Ορμπαν, την οποία χαρακτήρισε «χρήσιμη για να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια», ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με «περιφερειακούς παράγοντες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στις υποδομές πετρελαίου».

Νωρίτερα, από την πλευρά της Ουγγαρίας επισημαινόταν ότι η χώρα εξακολουθεί να μην καλύπτεται με τα δύο επιπλέον έτη (ως το τέλος του 2024) που αναφέρεται ότι της έχουν προταθεί ως μεταβατική περίοδος εξαίρεσης από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η δε Βουλγαρία, καθώς φαίνεται να παρέμενε εκτός των προτεινόμενων εξαιρέσεων από το εμπάργκο, απείλησε με βέτο στο νέο πακέτο κυρώσεων. Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ασέν Βασίλεφ, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του προχτές πως η χώρα δεν θα υποστηρίξει το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εάν δεν εξασφαλίσει εξαίρεση από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τηλεδιάσκεψη του G7

Με ένα τέτοιο φόντο, στην τηλεδιάσκεψη του G7 την Κυριακή - στην οποία συμμετείχε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι - υπήρξε γενική «συμφωνία» για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται ποιες ακριβώς «δεσμεύσεις» ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία).

Σε ανακοίνωση των χωρών του G7 αναφέρεται κατά τ' άλλα πως επιδιώκουν «σκληρό πλήγμα» στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του Ρώσου Προέδρου και πως θα του στερήσουν «τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο». Επανέλαβαν δε ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον», καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επισήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτικό εξοπλισμό που «θα της επιτρέψει όχι μόνο να κρατήσει τις θέσεις της αλλά και να ανακαταλάβει εδάφη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, που σήμερα ξεκινά επίσκεψη στις ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ ενός 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παράλληλα μια νέα σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: Τα Μέσα Ενημέρωσης (κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια «Pervy Kanal», «Rossiya-1» και NTV) και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των λογιστικών υπηρεσιών στη Ρωσία, κυρίως μέσω των τεσσάρων κολοσσών στον κλάδο: «Deloitte», EY, KPMG και PwC.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μιας σειράς προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

Από την άλλη, επέβαλαν κυρώσεις, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank, δίχως να «παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε να απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία «Promtekhnologiya», επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών.

Επιπλέον, η αμερικανική Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία, ενώ θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, ανακοίνωσε επίσης πως η χώρα της θα άρει το 2023 τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα από την Ουκρανία.

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε και η Βρετανία. Επιβάλλονται δασμοί στην εισαγωγή ρωσικών πολύτιμων μετάλλων και απαγορεύσεις εξαγωγών σε ορισμένα βρετανικά προϊόντα.

Μπορέλ: Να κατασχεθούν τα «παγωμένα» ρωσικά αποθεματικά

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ θα πρέπει να κατασχέσουν τα «παγωμένα» αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας, για να καλυφθεί το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν κατασχέσει αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ