ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

Μια μαραθώνια συναυλία με δεκάδες καλλιτέχνες και αδιάκοπη εναλλαγή του πλήθους διοργάνωσαν ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

MotionTeam

Πανίσχυρο μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας έστειλε ο λαός της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του στη μεγαλειώδη αντιπολεμική συναυλία - συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και με τη στήριξη δεκάδων σωματείων και φορέων της πόλης.

Μια μαραθώνια συναυλία, που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στη 1 τα ξημερώματα, με αδιάκοπη και την εναλλαγή του πλήθους. Οι χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, σε μια διαρκή αλληλεπίδραση, έναν ζωντανό «διάλογο» με τους δεκάδες καλλιτέχνες από τόσα πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, με μια φωνή διαδήλωσαν την καταδίκη τους στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους πρόσφυγες και διαμήνυσαν ότι δεν διαλέγουν στρατόπεδο ληστών.

Συγκροτημένα δεκάδες εργατικά σωματεία και φορείς, η ΕΔΥΕΘ και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις, Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), φοιτητικοί σύλλογοι έδιναν τον τόνο με τα πανό και με αδιάκοπα συνθήματα όπως «στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων ανέδειξαν ότι η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της πάλης τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν, που έχει την υπογραφή τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Οτι καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν βγάζουν από το κάδρο τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που εδώ και χρόνια συσσώρευαν εύφλεκτο υλικό στο έδαφος της Ουκρανίας. Τέλος, διαμήνυσαν ότι παραμένει ζωντανό το μήνυμα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών ενάντια στο ναζιστικό τέρας. Και πρόβαλαν ότι ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με τη μία ή την άλλη μεριά των ιμπεριαλιστών. Απαιτούν να σταματήσει κάθε εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, να ζήσουν με καλύτερους όρους, κι αυτό προϋποθέτει να περάσουν στην αντεπίθεση για την ανατροπή της πολιτικής που προκαλεί πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια.

Υπερθέαμα με δυνατά μηνύματα

Επί σκηνής παρουσιάστηκε ένα υπερθέαμα ζωντανό με τους καλλιτέχνες αλλά και οπτικοποιημένο υλικό, απαγγελίες κ.ά. Μετά τα πρώτα μουσικά σχήματα πήραν τη θέση τους επί σκηνής οι μουσικοί που συγκρότησαν διαδοχικά δύο ορχήστρες, υπό την επιμέλεια του Νίκου Χρηστίδη και του Κώστα Ματσίγκου.

Το κενό στη διάρκεια της εναλλαγής των δεκάδων καλλιτεχνών καλύπτονταν από κείμενα - συνθήματα καταγγελίας του πολέμου, των αιτιών του και των δεινών που φέρνει στους λαούς. Παρεμβάλλονταν απαγγελίες ποιημάτων όπως η «Ειρήνη» του Γ. Ρίτσου κ.ά. αλλά και θεατρικών κειμένων όπως αποσπάσματα από την «Απολογία του Σωκράτη» και την «Εκάβη», που παρουσίασαν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ. Επίσης προβλήθηκαν σε βίντεο θεατρικά από την ομάδα Διθύραμβος «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» και οπτικοποιημένη αναπαράσταση της «Κραυγής» του Ε. Μουνκ. Η συναυλία έκλεισε με ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας».

Επίσης προβλήθηκαν βίντεο με τα μηνύματα καλλιτεχνών και αθλητών που ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στον πόλεμο. Ανάμεσά τους μήνυμα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα, απέναντι στα θύματα των πολέμων από όπου κι αν προέρχονται». Η Νατάσσα Μποφίλιου, που δήλωσε τη στήριξή της στην πρωτοβουλία και το πλαίσιο της αντιπολεμικής συναυλίας, λέγοντας: «Αλλη μια φορά η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στη φρίκη του πολέμου, άλλος ένας λαός, ο ουκρανικός, έρμαιο μεγάλων συμφερόντων και ιμπεριαλιστικών τακτικών. Η τέχνη χωρίς διαχωρισμούς οφείλει να στέκεται στο ύψος της, να είναι δίπλα στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη». Ακόμα μήνυμα στήριξης και συμπαράταξης έστειλαν ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Τζώρτζια, ο Ι. Μελισσανίδης και οι δύο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, ο Roger Waters που μιλώντας Ελληνικά κάλεσε τους «Ελληνες συντρόφους να συνεχίσουν τον καλό αγώνα» και ο Brian Eno, που ανέδειξε ότι «κάθε πόλεμος ισοδυναμεί με καταστροφή του πολιτισμού» και πως «ήδη υπάρχει μεγάλη καταστροφή γύρω μας, δεν χρειάζεται να προστεθεί και άλλη».

Είτε επί σκηνής είτε με δηλώσεις τους, οι δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Λέκκας, που είπε ότι «το μήνυμα το δίνουν οι λαοί και ελπίζω να το πάρει η εξουσία, η εκάστοτε εξουσία που έχει καπελώσει τον κόσμο και κάνει το δικό της ταξικό παιχνίδι». Και πρόσθεσε πως οι καλλιτέχνες είναι παρόντες «γιατί το τραγούδι μας έχει μια χρησιμότητα που καθορίζει και τη συμπεριφορά μας».

«Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε τα αυτονόητα, ότι είμαστε κατά του πολέμου, υπέρ της ειρήνης. Το δικό μου μήνυμα και η δική μου ανάγκη είναι να νιώσουμε ότι είμαστε όλοι ένα, δεν είναι εχθρός ο διπλανός σου. Και πόση δύναμη μπορούμε να έχουμε οι άνθρωποι όταν είμαστε ενωμένοι», σημείωσε η Ρίτα Αντωνοπούλου, τονίζοντας τη σημασία που έχει η μαζική συμμετοχή καλλιτεχνών και κόσμου στην εκδήλωση.

«Είμαι στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα», είπε ο Γιώργος Νταλάρας για τη συμμετοχή του.

«Σας βλέπω και λέω αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δεν μπορούσαμε να λείπουμε όσοι συμμετείχαμε στην εκδήλωση πριν από 23 χρόνια, τότε που στη Γιουγκοσλαβία το ΝΑΤΟ μακέλεψε λαούς και λαούς», είπε ο Θανάσης Γκαϊφίλιας.

«Είμαστε ενάντια σε κάθε πόλεμο, είμαστε εδώ για έναν κόσμο καλύτερο», ανέφερε ο Γιώργος Αετόπουλος.

«Οι Πόντιοι έχουμε βιώσει στο πετσί μας τι θα πει πόλεμος, είμαστε παιδιά ανθρώπων που έζησαν αυτό το παιχνίδι των "μεγάλων" με την ανταλλαγή πληθυσμών τότε και πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα τέτοιο παιχνίδι σήμερα», σημείωσε η Ε. Μουρατίδου από το σχήμα «Αργατειά».

Στη διάρκεια της πολύωρης συναυλίας συγκεντρώθηκε υλική και οικονομική βοήθεια, που με ευθύνη των διοργανωτών θα δοθεί στους πρόσφυγες.

Στη μεγάλη συναυλία - συλλαλητήριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες και τα σχήματα: Αετόπουλος Γιώργος, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Αντωνοπούλου Ρίτα, «Αργατειά», Φίλιππος Κεσαπίδης, Βεληβασάκη Γεωργία, Γκαϊφίλιας Θανάσης, Γραμμένος Σπύρος, «Γυμνά Καλώδια», Δερμιτάσογλου Ευγένιος, Διογένης Δασκάλου και ΜΟΝΙΕ, Δούτση Μαίρη, Ζάικος Ηλίας, Ζερβουδάκης Δημήτρης, Καζαντζής Γιώργος, Καλδάρας Κώστας, Καντινέλια, Καρακότας Ανδρέας, Καράλη Ηλέκτρα, Κουρκούδιαλου Ιωάννα, Λέκκας Βασίλης, Λιτητάρη Μαργαρίτα, Λουδίας, «Μαύρη Μαγιονέζα», Μελάς Ζαφείρης, Μήτσης Γιάννης, Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (χορωδός Μαίρη Κωνσταντινίδου), Μολλούδη Σταματία (Σοπράνο), Μουρατίδου Ελσα, Μουσικό Σχήμα «Πριγκιπέσσα», Μπουσμαλή Ελένη, Μυστακίδης Δημήτρης, Νταγάκη Γεωργία, Νταλάρας Γιώργος, Παπαδόπουλος Μπάμπης, Παρίσης Κώστας, Πρατσινάκης Βασίλης, Πρατσινάκης Κώστας, Πυροβολάκης Μάνος, Ρίζος Απόστολος, Σβήλογλου Μάκης, Σταυρίδης Θάνος BALKAN, Τηλαβερίδης Κώστας, Τσαλιγοπούλου Ελένη, Τσιπίδης Πλάτων, «Υπόγεια Ρεύματα», Φλώρος Βασίλης, Χρηστίδης Νίκος, «Ψύλλοι στα Αχυρα», «Baildsa 69», «Cosa Mostra», De Facto, Dilek Koc, Dynamind, Ziad Rajab, Lostre Community, Nasa Funk, Panx Romana, Seahorse.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΛΣ
«Λυρικές εικόνες» του Μίκη Θεοδωράκη

Eurokinissi

Συναυλία με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Λυρικές εικόνες», σε μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση Γιάννη Μπελώνη, μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα, θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 12, 13, 14 και 15 Μάη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης η ερμηνεύτρια Νεφέλη Φασούλη, το γυναικείο φωνητικό σύνολο «chόrεs» και δεκαμελές μουσικό σύνολο.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την 40ετή πορεία του Μίκη Θεοδωράκη στο τραγούδι, αλλά και στο θέατρο και τον κινηματογράφο, που αποκαλύπτουν ένα άλλο πρόσωπο του μεγάλου συνθέτη, λυρικότερο, εσωστρεφέστερο και ευαίσθητο. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει στιγμιότυπα που προέρχονται από τους κύκλους «Πολιτεία Α'», «Επιφάνια», «Λιποτάκτες», «Μικρές Κυκλάδες», «Κύκλος Φαραντούρη», «Θαλασσινά Φεγγάρια», «Τα Λαϊκά», «Νύχτα Θανάτου», «Μπαλάντες», «Τα Λυρικά», «Ταξίδι μέσα στη Νύχτα», «Χαιρετισμοί», «Ραντάρ», «Ασίκικο Πουλάκη» και «Σερενάτες», τις κινηματογραφικές ταινίες «Φαίδρα» και «Ο ασυμβίβαστος», καθώς και τις θεατρικές παραστάσεις «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Μαγική «Πόλη» και «Η Γειτονιά των Αγγέλων».

Εκθεση αυτοδύναμων σχεδίων του Κυριάκου Ρόκου

Εκθεση αυτοδύναμων σχεδίων του Κυριάκου Ρόκου με τίτλο «Απλετο φως σε 45 εσωτερικούς βιότοπους» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην γκαλερί «Εκφραση / Γιάννα Γραμματοπούλου».

Την έκθεση εγκαινιάζει ο Ιωάννης Ζορζοβίλης, ενώ οι εκδόσεις «Στερέωμα» θα συνοδεύουν την έκθεση με το κόμικ του Κυρ. Ρόκου «Αποτυπώματα 1967 - 1975».

Ο Κυρ. Ρόκος είναι γλύπτης - ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΠΑΔΑ. Από το 1972 μέχρι το 2022 έχει κάνει 40 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, συμμετέχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής εξωτερικού χώρου, και έχει πάρει βραβεία και διακρίσεις για το έργο του. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ και του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας.

Ο ίδιος λέει για την έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη:

«Ελεγα τότε... Για τους "έγκλειστους" του Αλκατράζ στο όνομα του κορονοϊού του 2020, μοναδική και δοκιμασμένη λύση είναι η τέχνη. Κάνε τέχνη, βλέπε τέχνη, άκου τέχνη, διάβασε τέχνη... κατά μόνας, και κάντε κάνα "ιβέντ" τα Σάββατα στις 9 για να μην τρελαθείτε... Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα σας απαλλάξει και από τον κορονοϊό και από την τέχνη... Και να που 'γινε... Και τι καταλάβαμε; Αφού το μοναδικό μας κεφάλαιο δεν είναι ο πολιτισμός αλλά ο τουρισμός... Ναι, χάρη σ' αυτόν ζούμε σε πελάγη ευτυχίας! Aπ' όσο θυμάμαι, "αυτοβούλως έγκλειστος" συζούσα με το υλικό μου χαράζοντας κάθε φορά, μ' ευκολία γύρω μας, το μονοκονδυλάτο διάφανο και αλεξίσφαιρο κουτί μου... Μ' άρεσε που μπορούσα να μπαινοβγαίνω και, σαν μυστικός πράκτορας ή, πιο ευγενικά, σαν πολεμικός ανταποκριτής πρώτης γραμμής, να γιομίζω σημάδια την ψυχή μου, άλλοτε υμνώντας, άλλοτε αντιστεκόμενος, άλλοτε καταγγέλλοντας, και άλλοτε ξορκίζοντας, μέσα απ' το θείο δώρο της ζωής, το να μπορώ να μιλάω όπως νιώθω λεύτερα στα όριά μου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ