ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ολοένα πιο επικίνδυνη η κατάσταση στην Ευρώπη καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

«Η πιθανότητα σημαντικής διεθνούς σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων αυξάνεται», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

Από τη χθεσινή σκανδιναβική σύνοδο κορυφής, με φόντο τις προετοιμασίες Φινλανδίας - Σουηδίας να καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Από τη χθεσινή σκανδιναβική σύνοδο κορυφής, με φόντο τις προετοιμασίες Φινλανδίας - Σουηδίας να καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Οι καθημερινές δημόσιες αναφορές - και από τα δύο στρατόπεδα - για τον κίνδυνο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, για το ενδεχόμενο ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και τη χρήση πυρηνικών όπλων αποτελούν μια χαρακτηριστική πλευρά της μεγάλης όξυνσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, η οποία εκφράζεται ταυτόχρονα πολύμορφα και με στρατιωτικούς όρους, στην Ουκρανία αλλά και με προετοιμασίες ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε προχτές ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ο οποίος δεν απέκλεισε ο πόλεμος να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της Ευρώπης ή της ΕΕ, εκτιμώντας πως «η ρωσική επιθετικότητα δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Ουκρανίας».

Εκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ευρώπη. «Είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», είπε και δεν απέκλεισε τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. «Διεθνώς, βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε μια επικίνδυνη, ακόμη και δραματική κατάσταση», πρόσθεσε, την ίδια ώρα που το Βερολίνο βαθαίνει τη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο και προωθεί εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ για τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Στο Κρεμλίνο πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι η κατάσταση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Σολτς, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία μέχρι να αποσυρθούν πλήρως τα ρωσικά στρατεύματα.

Από τις αιφνιδιαστικές μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Λευκορωσίας
Από τις αιφνιδιαστικές μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Λευκορωσίας
Αναφερόμενος στο δυναμικό των ρωσικών πυρηνικών όπλων και στις απειλές του Ρώσου ηγέτη, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «ενόψει του πολέμου, πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες σε ό,τι αφορά τον Πούτιν».

Αντίστοιχα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επισήμανε για ακόμη μια φορά μιλώντας στη Γερουσία ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κόσμος γίνεται «πιο ασταθής» και πως «η πιθανότητα σημαντικής διεθνούς σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων αυξάνεται, δεν μειώνεται».

Ο Μίλεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα πολύ κρίσιμο και ιστορικό γεωστρατηγικό σημείο καμπής», όπου ο αμερικανικός στρατός πρέπει να «διατηρήσει ετοιμότητα και να εκσυγχρονιστεί για το μέλλον», διαφορετικά «διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των μελλοντικών γενεών».

Ο Μπάιντεν εκθειάζει το «έργο» της «Lockheed Martin» στην Ουκρανία

Το εργοστάσιο της πολεμικής βιομηχανίας «Lockheed Martin» στην Αλαμπάμα επισκέφτηκε την Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο για ακόμη μια φορά να εγκρίνει άμεσα το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας με αποδέσμευση άλλων 33 δισ. δολαρίων «για την Ουκρανία», που «θα κρατήσει τους εργαζόμενους εδώ πολύ πολύ απασχολημένους το επόμενο διάστημα».

Από αυτό το «συμπληρωματικό» πακέτο, τα 20,4 δισ. δολάρια αφορούν στρατιωτική «βοήθεια» στο Κίεβο και σε χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για αντικατάσταση των εξοπλισμών τους, όπως και στις ανάγκες της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη. Στην ουσία πρόκειται για τεράστιες επιδοτήσεις της στρατιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ από τα κρατικά ταμεία. Επίσης, 8,5 δισ. αφορούν σε χρηματοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης και 3 δισ. σε «ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τα πολεμικά... προϊόντα του αμερικανικού κολοσσού και την «αποτελεσματικότητά τους» στα πεδία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν έως την εμπλοκή τους στην Ουκρανία. «Αλλάζετε τις ζωές των ανθρώπων» (!), είπε κυνικά ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στους αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» που φτάνουν κατά χιλιάδες στην Ουκρανία.

«Μόνο οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περισσότερους από 5.500 Javelins στην Ουκρανία. Αλλάζετε το έθνος», είπε ο Μπάιντεν, μαζί με τις «σημαντικές προμήθειες από τους συμμάχους και τους εταίρους μας, καθώς και πολλές χιλιάδες άλλα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, συστήματα παράκτιας άμυνας».

«265 άτομα εδώ σε αυτό το εργοστάσιο εργάζονται απευθείας στο πρόγραμμα Javelin. Συνολικά, η "Lockheed Martin" έχει φέρει σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας στην Αλαμπάμα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος πως οι εργαζόμενοι στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς και όλος ο αμερικανικός λαός εργάζονται για «την υπόθεση της ελευθερίας»...

Συνεχίζονται οι εντάσεις στην Υπερδνειστερία

Σε αυτό το πλαίσιο, ανησυχητικές για τους λαούς είναι οι εξελίξεις και στην Υπερδνειστερία και το ενδεχόμενο η Μολδαβία να εμπλακεί στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Η κυβέρνηση των φιλορώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας (αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας με τη στήριξη της Μόσχας) κατηγόρησε την Ουκρανία για την προχτεσινή απόπειρα επίθεσης με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) φορτωμένο εκρηκτικά, με σκοπό την καταστροφή εγκαταστάσεων μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η οποία απετράπη. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Υπερδνειστερίας σταθμεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Η δε ουκρανική πλευρά αρνείται ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών και κατηγορεί τη Ρωσία ότι αναζητά πρόσχημα για να επεκταθεί η επίθεση και στην Υπερδνειστερία.

«Κατά πληροφορίες από ειδικούς», το UAV «με το επικίνδυνο φορτίο στάλθηκε από την ουκρανική πλευρά», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας. Κατά την ίδια πηγή, το UAV καταστράφηκε.

Δύο πύργοι με κεραίες μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων καταστράφηκαν στην περιοχή σε επίθεση στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας. Αναφέρθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών της Υπερδνειστερίας και πυρά εναντίον θέσεων ρωσικών στρατευμάτων.

Το υπουργείο Αμυνας της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προχτές στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα με την Υπερδνειστερία, διευκρινίζοντας πως είναι προγραμματισμένη και «σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ένταση στην Υπερδνειστερία θέτει ζήτημα πρόσθετης στρατιωτικής υποστήριξης στη Μολδαβία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, κατά την επίσκεψή του στο Κισινάου.

Εκτός από την οικονομική και ενεργειακή στήριξη, η ΕΕ εξετάζει πώς μπορεί να παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στη Μολδαβία, είπε ο Μισέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάια Σαντού. Στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας «θα βοηθήσουμε τη Μολδαβία να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της διάχυσης από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», ανέφερε.

Πέρυσι, η ΕΕ ανακοίνωσε 7 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό για τις ιατρικές και μηχανολογικές ανάγκες του στρατού στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης» και φέτος - είπε ο Μισέλ - «σχεδιάζουμε να αυξήσουμε σημαντικά την υποστήριξή μας προς τη Μολδαβία παρέχοντας στις Ενοπλες Δυνάμεις πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ο Μισέλ είπε ότι η στρατιωτική υποστήριξη θα συνοδεύεται από βοήθεια στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας και της κυβερνοάμυνας που η ΕΕ είχε ήδη συμφωνήσει. Ο Μισέλ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, αλλά ισχυρίστηκε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Πάντως το ΥΠΕΞ της Μολδαβίας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου διευκρινίζει πως η «αμυντική βοήθεια» της ΕΕ «δεν περιλαμβάνει θανατηφόρα επιθετικά όπλα».

Στο μεταξύ, ο Μισέλ απέφυγε να δώσει διαβεβαιώσεις για άμεση ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ, αλλά είπε πως το Συμβούλιο θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν τη Μολδαβία πιο κοντά στην ΕΕ.

Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία

Στο μεταξύ, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν χτες αιφνιδιαστικά οι Ενοπλες Δυνάμεις της Λευκορωσίας, προκειμένου να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η άσκηση για την ετοιμότητα μάχης θα περιλαμβάνει τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού στρατιωτικών οχημάτων, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην κίνηση στους δημόσιους δρόμους», προειδοποίησε το υπουργείο, σημειώνοντας πως δεν αποτελούν απειλή για τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται μέσα στον Μάη μεγάλα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά γυμνάσια από τη Βαλτική και τη Φινλανδία έως την Βόρεια Μακεδονία.

Το Κίεβο θα είναι έτοιμο αν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Λευκορωσίας συμμετάσχουν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικών Συνόρων.

Το έδαφος της Λευκορωσίας είχε αξιοποιηθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για επιθέσεις γύρω από το Κίεβο, στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) η Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει σε κάποιο σημείο το έδαφος της Λευκορωσίας, τις Ενοπλες Δυνάμεις της Λευκορωσίας, εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικών Συνόρων. «Επομένως, είμαστε έτοιμοι», είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία ενίσχυσε επίσης τα σύνορά της με την Υπερδνειστερία.

Ταχείες διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ ζητά η Φινλανδία

Καθώς Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να θέσουν υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πληθαίνουν οι αναφορές για παραβιάσεις των εναέριων χώρων από ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Χτες το πρωί ένα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού παραβίασε τον φινλανδικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε το φινλανδικό υπουργείο Αμυνας: «Πρόκειται για ένα ελικόπτερο Mi-17 και το βάθος της παραβίασης ήταν τέσσερα έως πέντε χιλιόμετρα».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που το Ελσίνκι καταγγέλλει παραβίαση του εναέριου χώρου της Φινλανδίας από ρωσικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο, εν μέσω εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν παραβιάσει τον σουηδικό εναέριο χώρο στις αρχές Μάρτη στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα. Το βράδυ της Παρασκευής, ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε επίσης τα εναέρια σύνορα κοντά σε ναυτική βάση στα νότια της χώρας, καθώς και της Δανίας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, δήλωσε χτες από την Κοπεγχάγη ότι θα ήταν σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας της να είναι σύντομη η μεταβατική περίοδος μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Αυτή θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας», είπε η Μάριν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Σκανδιναβούς ομολόγους της, μετά από σύνοδο στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με φινλανδικά ΜΜΕ, η απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Στόχοι του ρωσικού στρατού οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί

Ο ρωσικός στρατός θα θεωρεί στόχο που πρέπει να καταστραφεί τη μεταφορά ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία, επανέλαβε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, υπενθυμίζοντας ότι η Δύση έχει «πλημμυρίσει» την Ουκρανία με εξοπλισμό.

Εξάλλου, νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι ο στρατός έθεσε εκτός λειτουργίας έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουκρανία, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να προμηθεύονται οι ουκρανικές δυνάμεις όπλα από τη Δύση.

Το υπουργείο εξήγησε ότι βομβάρδισε με υψηλής ακρίβειας πυραύλους για να χτυπήσει εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών και επίσης έπληξε άλλους 40 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών και όπλων του πυροβολικού. Παράλληλα ρωσικό υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα εκτόξευσε δύο πυραύλους «Kalibr» εναντίον στόχων στην Ουκρανία, σημείωσε η ίδια πηγή.

Τα πλήγματα στόχευαν περιοχές κοντά στη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Ντνιπροπετρόφσκ στα νοτιοανατολικά.

Σε ασφυκτικό κλοιό το χαλυβουργείο «Azovstal»

«Σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη, δήλωσε χτες το πρωί ο (προσκείμενος στο Κίεβο) δήμαρχος Β. Μποϊτσένκο, ενώ η Ρωσία διέψευσε πως έχει εξαπολύσει επίθεση εντός του τεράστιου εργοστασίου, όπου έχουν καταφύγει μαχητές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, καθώς και άμαχοι.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η επαφή με τους εγκλωβισμένους μαχητές χάθηκε χτες, ενώ παραμένουν εκατοντάδες άμαχοι στα υπόγεια καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπενθύμισε πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έδωσε δημοσίως διαταγή στις 21 Απρίλη να μην υπάρξει επίθεση εντός του χαλυβουργείου, παρά μόνο να περικυκλωθεί. Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής». Τους ίδιους ισχυρισμούς εξέφρασε και ο Σοϊγκού, κάνοντας λόγο για αυστηρό αποκλεισμό των Ουκρανών μαχητών.

Εικόνες που μετέδωσε και το ρωσικό δίκτυο RT δείχνουν σφοδρούς βομβαρδισμούς του εργοστασίου.

Το Κρεμλίνο διέψευσε επίσης ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει στις 9 Μάη γενική επιστράτευση και πόλεμο στην Ουκρανία (επισήμως η Μόσχα διεξάγει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»), όπως έχει ισχυριστεί ο Βρετανός υπουργός Αμυνας και αναμεταδίδουν δυτικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμμετέχουν μόνο αξιωματικοί και επαγγελματίες στρατιωτικοί που υπηρετούν με σύμβαση σε θέσεις στρατιωτών και λοχιών. Σε προηγούμενες φάσεις της εισβολής πάντως είχε αποκαλυφθεί η συμμετοχή και Ρώσων φαντάρων, που η Μόσχα απέδωσε σε λανθασμένη εφαρμογή των διαταγών.

Χτες εξάλλου οι ουκρανικές Στρατιωτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών (GUR) ισχυρίστηκαν πως για την 9η Μάη η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται στην πόλη ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης, Σ. Κιριένκο.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συλλήψεις

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, με την αστυνομία να προχωρά καθημερινά ακόμα και σε εκατοντάδες συλλήψεις. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν και τον κατηγορούν ότι ετοιμάζεται να συνθηκολογήσει, παραδίδοντας το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.

Χτες από νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικούς δρόμους του Γερεβάν και διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο, όπου μιλούσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν. Η αστυνομία χτύπησε τους διαδηλωτές και έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Οι αντιδράσεις ενάντια στον Πασινιάν έχουν ενταθεί μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, όπου το Αζερμπαϊτζάν είχε σημαντικά εδαφικά κέρδη, ενώ με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - με διαμεσολάβηση της Ρωσίας - έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες στον θύλακα.

Αυτήν την περίοδο Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό των συνόρων τους και για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είμαι ένοχος που το 2018-'19 δεν στάθηκα ενώπιον της κοινωνίας μας και δεν είπα ότι όλοι μας - επαναλαμβάνω, όλοι μας - οι εταίροι, κοντά και μακριά, περιμένουν από εμάς να παραδώσουμε στο Αζερμπαϊτζάν επτά αμφισβητούμενες περιοχές μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», είπε σε προχτεσινή ομιλία του στη Βουλή ο Πασινιάν.

Αρμενία - Τουρκία: Συνέχεια στις επαφές για εξομάλυνση σχέσεων

Στο μεταξύ, την Τρίτη έγινε στη Βιέννη νέα συνάντηση των ειδικών απεσταλμένων που έχουν ορίσει Τουρκία και Αρμενία για την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι «οι ειδικοί απεσταλμένοι επιβεβαίωσαν τον διακηρυγμένο στόχο της επίτευξης πλήρους εξομάλυνσης μεταξύ των δυο χωρών μέσω αυτής της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, αντάλλαξαν ειλικρινείς και εποικοδομητικές απόψεις για τις συγκεκριμένες απόψεις τους και συζήτησαν πιθανά βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για απτή πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση».

Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη γίνει άλλες δύο συναντήσεις, τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, ενώ οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει μεταξύ άλλων στην επανέναρξη πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν σταματήσει το 2020. Τότε η Τουρκία είχε στηρίξει ενεργά το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από την οποία βγήκε ηττημένη η Αρμενία.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΟΞΥΝΣΗ ΡΩΣΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ρωσικές καταγγελίες για «Ισραηλινούς μισθοφόρους» δίπλα στο τάγμα Αζόφ

Τη φραστική όξυνση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ τροφοδότησαν χτες νέες δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία κατήγγειλε ότι «Ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία δίπλα στο ναζιστικό τάγμα Αζόφ.

«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Sputnik».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου έδωσε έτσι συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ, απαντώντας σε επισήμανση ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, εφόσον έχει εβραϊκή καταγωγή, δεν μπορεί να συνεργάζεται με ναζί. Οι δηλώσεις του Λαβρόφ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, που τις χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις», «ασυγχώρητες» και «φριχτό ιστορικό λάθος».

Την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ