ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις

INTIME NEWS

Την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μάη, προγραμματίζει η κυβέρνηση να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, το κείμενο της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις (MDCA). Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνις. Δυο μέρες μετά, την Πέμπτη 12 Μάη, η Συμφωνία μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Θυμίζουμε ότι η νέα MDCA, που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, προβλέπει την επ' αόριστον μετατροπή όλης της ελληνικής επικράτειας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Μπαίνει δε προς κύρωση στη Βουλή ως μια επιπλέον «αποσκευή» για τον Κυρ. Μητσοτάκη ενόψει του ταξιδιού του στις 16 του μήνα στις ΗΠΑ, της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν, και άλλους παράγοντες, αλλά και των νέων δεσμεύσεων που αναμένεται να αναλάβει εκεί για παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών ζωνών και διαύλων, όπως έχει περάσει μάλιστα σε άλλη φάση πλέον, μετά και το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλωστε, πάνω πάνω στην ατζέντα βρίσκονται «οι επιπλέον τρόποι» με τους οποίους η κυβέρνηση θα «συνεισφέρει» στα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ουκρανία, κι ενώ χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει σχετικά με το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποφασιζόταν χτες στις Βρυξέλλες πως «η Ελλάδα εναρμονίζεται και εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις που συναποφασίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ, με ό,τι κόστος αυτό μπορεί να έχει για την ίδια», εννοώντας προφανώς τον λαό που φορτώνεται και αυτόν τον βαρύ λογαριασμό.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μολδαβό ομόλογό του, ενώ σήμερα θα βρεθεί στη Μαδρίτη για συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του και βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική κ.λπ.

«Προκλήσεις από παντού» για τις «ευκαιρίες» του κεφαλαίου

Σημειωτέον, χτες, ο Ν. Δένδιας είχε «εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία» με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Κασουλίδη, συζητώντας τον «περαιτέρω συντονισμό» τους για την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος «3 συν 1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ), τη Δευτέρα, οπότε και θα συζητηθούν «οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η διεύρυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας», τα επόμενα δηλαδή βήματα στους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς τους σε ζητήματα «Ασφάλειας» και Ενέργειας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ενδεικτικά εξάλλου των κινδύνων είναι όσα είπε χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά με αντικείμενο «Σύγχρονες απειλές και προκλήσεις ασφαλείας», αναφέροντας πως το παραδοσιακό ενδιαφέρον των λεγόμενων μεγάλων δυνάμεων για την Ανατ. Μεσόγειο έχει αναζωπυρωθεί και αυτό οφείλεται και στις προοπτικές στον ενεργειακό τομέα.

Μίλησε για ένα γενικευμένο «τόξο αστάθειας», από την Ουκρανία ως τα Βαλκάνια και νοτιότερα ως τη Λιβύη. Μια ευρύτερη περιοχή όπου για το Ουκρανικό τόνισε ότι μια «νέα πραγματικότητα» ακόμα διαμορφώνεται χωρίς να είμαστε ακόμα σίγουροι για την έκταση των «στρατηγικών προκλήσεων» για την «ασφάλεια» της Ευρώπης που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, όπως είπε. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχει η κρίση ήδη στον ενεργειακό ανεφοδιασμό για μια σειρά από χώρες.

Θύμισε επίσης ότι στην ίδια αυτή περιοχή η - σύμμαχη στο ΝΑΤΟ - Τουρκία διεκδικεί θαλάσσια κυριαρχία «πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δικαιούται», κατηγορώντας την ότι «δεν δέχεται να καθίσει σε ένα τραπέζι να συζητήσει όπως κάθονται όλα τα κράτη», παραπέμποντας στις συμφωνίες της κυβέρνησης με Ιταλία και Αίγυπτο, που περιλαμβάνουν βέβαια «πετσοκομμένα» κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι «οι προκλήσεις έρχονται από κάθε σημείο του ορίζοντα, ωστόσο πρέπει να έχουμε το νου μας σε εγρήγορση για να μη μας ξεφύγουν οι ευκαιρίες», όπως είπε, αποτυπώνοντας τις βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για μπίζνες και γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από την ανάληψη ρόλων ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. ο ίδιος αναφέρθηκε στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Μάλι, στη Μοζαμβίκη και τη Σαουδική Αραβία), με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό.

Επιβεβαιώνοντας δε ότι η σύγκρουση έχει περάσει πια σε άλλο επίπεδο, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ μόνο εγκεφαλικά νεκρό δεν είναι πλέον εκτιμώντας ότι στο μέλλον θα δούμε και κινήσεις «που θα υπερβαίνουν το ΝΑΤΟ», θυμίζοντας π.χ. ότι την προηγούμενη βδομάδα έγινε στη Γερμανία Σύνοδος για το Ουκρανικό όπου μετείχαν όχι μόνο τα 30 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, αλλά και άλλα 13.

Σημειωτέον, την Τρίτη ο Κων. Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον ακόλουθο Αμυνας του Ισραήλ, Yosef Pinto, συζητώντας για την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν ανατεθεί σε ισραηλινές εταιρείες, και «την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε επιπλέον τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, είχε χτες «αποχαιρετιστήρια συνάντηση» με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ευχαριστώντας τον για «την μείζονα και κομβική συνεισφορά του (...) η οποία οδήγησε σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ» και κάνοντας ξεχωριστή μνεία στη Συμφωνία για τις βάσεις και τα δύο Πρωτόκολλα Τροποποίησής της που βάζουν τον λαό στο «στόμα του λύκου».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Να πέσει η ένταση», για τη ΝΑΤΟική συνοχή, ζητά η κυβέρνηση

«Υπεράνω όλων η ΝΑΤΟική συνοχή». Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ξανά χτες η κυβέρνηση σε σχέση με την «πρωτοφανή αύξηση της έντασης και της προκλητικής συμπεριφοράς από πλευράς της Τουρκίας» το τελευταίο διάστημα, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίστηκε ότι μέσα σε μόλις μία μέρα την περασμένη Τετάρτη είχαμε 168 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και 42 υπερπτήσεις (πάνω από νησιά όπως Ρόδος, Κως, Κάλυμνος κ.λπ.), αριθμός - ρεκόρ όπως επισημάνθηκε, σχεδόν διπλάσιες από το προηγούμενο ρεκόρ, 23 υπερπτήσεις, το 2020, όταν επίσης είχε σημειωθεί κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

«Σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες Διεθνούς Δικαίου, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος, ενώ ακριβώς στον βωμό της διασφάλισης της συνοχής αυτής τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Σχετικά με την επικοινωνία με ΕΕ και ΝΑΤΟ για το θέμα, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως το μήνυμα που μεταφέρθηκε σε «εταίρους» και «συμμάχους» ήταν ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να πέσει η ένταση», ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα τεθεί και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Δεν περνά βέβαια απαρατήρητο ότι ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα αν η ελληνική πλευρά ικανοποιήθηκε από την αντίδραση του State Department, εκπρόσωπος του οποίου, κληθείς να σχολιάσει τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις, έκανε λόγο για ...«διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου», κάνοντας για άλλη μια φορά θρύψαλα τα παραμύθια της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων περί αμερικανικού «αναχώματος» στην επιθετικότητα και στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Τουρκικές προσδοκίες από τα σχέδια «διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων»

Στο μεταξύ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε χτεσινές του δηλώσεις ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στα τέλη του μήνα στο Ισραήλ, επανέλαβε: «Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, όλοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τους ενεργειακούς τους πόρους. Βλέπουμε ότι το Ισραήλ έχει πλούσια κοιτάσματα. Για να φτάσουν αυτά στη διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά, το πιο οικονομικό δρομολόγιο διασχίζει την Τουρκία».

Αναφερόμενος ευρύτερα στην αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, είπε ότι «εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ μιας δίκαιης μοιρασιάς και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο από την αρχή», ενώ υπενθύμισε και την πρόταση του Ερντογάν για τη διοργάνωση Διάσκεψης για τη Μεσόγειο με τη συμμετοχή όχι μόνο των παράκτιων χωρών αλλά και όσων «έχουν συμφέροντα στην περιοχή».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «ξεκίνησε πολύ πριν από αυτή με το Ισραήλ, αλλά εξελίσσεται βραδύτερα». Δεν απέκλεισε επίσημη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του σύντομα, ενώ τόνισε ότι «εφαρμόζουμε την αρχή της μη εναντίωσης του ενός με τον άλλον σε διεθνείς πλατφόρμες».

Σήμερα το ύστατο «αντίο» στον σύντροφο Γιώργο Ροΐδη

Σήμερα Πέμπτη στις 12 μ. πραγματοποιείται στον Γαλατά Τροιζηνίας η κηδεία του ναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργου Ροΐδη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη.

Ο Γιώργος Ροΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Το 1972 μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μετά από αγώνα απέναντι στο καθεστώς των «κοινωνικών φρονημάτων» της εποχής, που απέκλειε από αυτή κάθε προοδευτικό και αγωνιζόμενο άνθρωπο. Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποφοίτησε το 1976 με τον βαθμό του Σημαιοφόρου Μάχιμου. Από τότε υπηρέτησε με επιτυχία σε πολεμικά πλοία και επιτελεία, είτε ως επιτελής είτε ως κυβερνήτης ή διοικητής. Το 2004 αποστρατεύτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με τον βαθμό του αντιναυάρχου. Με την αποστρατεία του έδωσε τη μάχη μέχρι την τελευταία του στιγμή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για το δίκιο, την προκοπή του λαού μας, τον σοσιαλισμό. Δραστηριοποιήθηκε ακόμα σε στενή σχέση με το αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα και ιδιαίτερα μέσα από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή τους αποχαιρετούν τον Γιώργο Ροΐδη, εκφράζοντας τη βαθιά συγκίνηση και θλίψη τους, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η συντακτική ομάδα του «Alt.gr», η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Ενωσης Ενόπλων Δυνάμεων (AΝΕΑΕΔ) και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ