ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Με συλλογικό αγώνα άνοιξαν τη Λέσχη!

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων
Μετά από δύο συνεχόμενες μέρες κινητοποιήσεων και πίεσης των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ για την εξασφάλιση του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης για όλους τους φοιτητές, η εργολαβία που διαχειρίζεται τη Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε πως η σίτιση όλων των φοιτητών θα συνεχιστεί κανονικά, χωρίς τον έλεγχο καρτών σίτισης, και θα έχουν πρόσβαση όλοι οι φοιτητές.

Θυμίζουμε πως από τη Δευτέρα η εργολαβία δεν επέτρεπε σε όσους φοιτητές δεν διέθεταν κάρτα σίτισης την είσοδο στη λέσχη, αφήνοντας εκατοντάδες φοιτητές νηστικούς, απόφαση που έσπασαν στην πράξη τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων, με τη στήριξη του Σωματείου εργαζομένων στη λέσχη και το ΣΕΤΕΠΕ.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Δημοσιογραφίας, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ και Ιατρικής του ΑΠΘ σημειώνουν: «Η πείρα των Φοιτητικών Συλλόγων μέσα από τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα απέδειξε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε δωρεάν και ποιοτική σίτιση! Συνεχίζουμε με οργάνωση σε κάθε έτος, να βάλουμε φραγμό στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση!».

Επιχειρηματικά συμφέροντα και ανάγκες των φοιτητών δεν συμβαδίζουν

Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ χαρακτήρισε σε σχόλιό του απαράδεκτη την κατάσταση στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του ΑΠΘ, τονίζοντας πως αποτελεί συνέπεια του «πανεπιστημίου - επιχείρηση που διαμορφώνουν διαχρονικά και με σχέδιο όλες οι κυβερνήσεις που ορκίζονται στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της για την Ανώτατη Εκπαίδευση».

Επίσης σημειώνει: «Το γεγονός ότι ο εργολάβος επέλεξε να κλείσει τις διανομές για να εκβιάσει την επιβολή των καρτών σίτισης στη Λέσχη, δείχνει ότι κέρδος και επιχειρηματικά συμφέροντα με τις ανάγκες των φοιτητών και μάλιστα ζωτικές όπως η σίτιση δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Η πρωτοβουλία συνδικαλιστών και μελών Φοιτητικών Συλλόγων να διανείμουν το φαγητό που είχαν ετοιμάσει οι εργαζόμενοι προκειμένου να μη μείνουν εκατοντάδες φοιτητές στη λέσχη χωρίς μεσημεριανό φαγητό, η παρέμβαση των Σωματείων Επισιτισμού και Εργαζομένων της Λέσχης κόντρα στις μεθοδεύσεις του εργολάβου, δείχνουν τον δρόμο για το τι αγώνας χρειάζεται σήμερα ώστε να μπουν μπροστά οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών!».

Οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ είμαστε ήδη νικητές!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα από τον Σύλλογό μας!

Τον τελευταίο μήνα οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ βρίσκονται σε μεγάλες κινητοποιήσεις διεκδικώντας να μην κλείσουν, συγχωνευτούν, υποβαθμιστούν τα Τμήματά τους, παλεύοντας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι «μια και έξω», δεν είναι εύκολος, όμως είναι δίκαιος και μπορούμε να τα καταφέρουμε, όταν είμαστε οργανωμένοι, όταν βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Από την πρώτη στιγμή, οι φοιτητές, κόντρα στην κατάσταση που επικρατούσε επί χρόνια στο πρώην ΤΕΙ με την απουσία ζωντανών διαδικασιών, με ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης, της ΔΑΠ, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Εφτιαξαν τον δικό τους σύλλογο, μέσα από ανοιχτές και νόμιμες διαδικασίες, τον οποίο αγκάλιασαν εκατοντάδες φοιτητές, συμμετέχοντας στις δράσεις του. Αποδείχθηκε η τεράστια σημασία που έχει σήμερα να υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι ζωντανοί, που να είναι αποκούμπι των φοιτητών. Ηταν αυτό που έλειπε εδώ και χρόνια από το πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, νυν ΔΙΠΑΕ.

Ετσι καταφέραμε και οργανώσαμε την απάντησή μας, με αυτόν τον τρόπο συζητήσαμε για το μέλλον μας και καταλήξαμε σε συγκεκριμένα αιτήματα, όπως π.χ. η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων μας. Με αυτόν τον τρόπο οργανώθηκαν και οι συμφοιτητές μας στο ΔΙΠΑΕ της Καβάλας, των Σερρών, ήρθαμε σε συντονισμό, οργανώσαμε από κοινού ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 13/4 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 1.000, περίπου, φοιτητών του ΔΙΠΑΕ και ακολουθεί η σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, που αποτελεί σημαντικό σταθμό στον αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση των Τμημάτων μας.

Η οργή που γεμίζει χιλιάδες φοιτητές με το σχέδιο αυτό για τα Τμήματά μας, που θα αναγκάσει χιλιάδες φοιτητές να παρατήσουν τις σπουδές τους που με τόσο κόπο κατάφεραν να περάσουν σε αυτά τα Τμήματα, να παρατήσουν τα όνειρά τους, τα σχέδια που είχαν για το μέλλον τους, έρχεται και προστίθεται στη συσσωρευμένη οργή που είχαν όλοι οι φοιτητές για την κατάσταση που αντιμετώπιζαν ήδη στα Τμήματά τους. Μια κατάσταση που διαμορφώθηκε με την ευθύνη όλων των διοικήσεων, των υπουργείων και των κυβερνήσεων που πέρασαν. Αυτές άφησαν τα Τμήματά μας χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς καθηγητές, χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων και οι τωρινές συνεχίζουν στην ίδια ρότα, βάζοντας ταφόπλακα στις σπουδές μας.

Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι φοιτητές στους οποίους τόσα χρόνια τσάκιζαν τις ζωές χωρίς να τους ρωτάνε. Εχει ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Ηδη έχουμε στο πλευρό μας δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους από όλη τη χώρα, εργατικά σωματεία της πόλης, γεγονός που δείχνει ότι ο αγώνας αυτός, ο αγώνας που δίνουμε για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, έχει σημαντικούς συμμάχους. Ηδη δείξαμε τη δύναμή μας κατεβαίνοντας κατά εκατοντάδες στον δρόμο. Ηδη έχουμε πιέσει διοικήσεις και υπουργείο, αφού έχουν αναγκαστεί σε μερική αναδίπλωση από τις αρχικές τους εξαγγελίες.

Οι φοιτητές λοιπόν απέδειξαν πως μπορούν, κόντρα σε διοικήσεις, κυβερνήσεις, κόντρα σε μια κατάσταση σιγής νεκροταφείου, διαμορφωμένη χρόνια, όταν το πάρουν απόφαση να σηκώσουν ανάστημα, να διεκδικήσουν οργανωμένα αυτά που τους ανήκουν. Γιατί μας ανήκει μια ζωή με δικαιώματα, με αξιοπρέπεια, μας ανήκει το δικαίωμα στην ολοκληρωμένη μόρφωση και θα τα διεκδικήσουμε, θα τα κερδίσουμε με τον αγώνα μας, κόντρα σε αυτούς που θέλουν να μας βουλιάξουν στην ανασφάλεια, στην αμορφωσιά.

Είμαστε ήδη νικητές, όχι γιατί έχουν κερδηθεί αυτά που διεκδικούμε, αλλά είμαστε νικητές γιατί πλέον έχουμε εμείς τον λόγο για τις ζωές μας. Θα συνεχίσουμε, δυναμώνοντας τον Σύλλογό μας, ο οποίος έχει κατοχυρωθεί και έχει αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών, πραγματοποιώντας εκλογές κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΔΑΠ, στις 11 Μάη. Οι φοιτητές μπορούμε τώρα να εκλέξουμε μαχητικά, αγωνιστικά συμβούλια ψηφίζοντας «Πανσπουδαστική ΚΣ». Ενώνοντας τις φωνές μας με χιλιάδες από όλη την Ελλάδα και φτιάχνοντας ένα πανελλαδικό μπλοκ συλλόγων που θα αποτελέσει τη δύναμή μας την επόμενη μέρα.


Κώστας ΤΣΕΧΕΛΙΔΗΣ
Μέλος ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ - Μέλος της προσωρινής διοίκησης του Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Μηχανικών ΔΙΠΑΕ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο

Ημερίδα με τίτλο «Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο» διοργανώνει το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 7 Μάη, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό (ώρα προσέλευσης 9.30 π.μ).

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, και ο καθένας και η καθεμία μπορούν είτε να την παρακολουθήσουν ολόκληρη είτε να επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις ενότητες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, ανάλογα με το αντικείμενό τους.

Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στις εξής θεματικές ενότητες:

  • Γλωσσικά μαθήματα.
  • Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά.
  • Ζητήματα ερμηνείας της κοινωνίας και της εξέλιξής της.
  • Εργαστήρια δεξιοτήτων, Αισθητική και Φυσική Αγωγή.
  • Πολιτική και ιδεολογική διαπάλη για το περιεχόμενο της σχολικής γνώσης.
Μέριμνα για τους τελειόφοιτους Ειδικής Αγωγής μπροστά στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Πάνω από 1.200 τελειόφοιτοι συνυπογράφουν σχετική επιστολή προς την υπουργό Παιδείας

Μέριμνα ώστε να μην αποκλειστούν από την επικείμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή ζητούν πολλές εκατοντάδες τελειόφοιτοι του κλάδου, που συνυπογράφουν σχετική επιστολή προς την υπουργό Παιδείας.

Το έγγραφο υπογράφουν πάνω από 1.200 τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί, προπτυχιακοί φοιτητές/τριες από όλα τα τμήματα Ειδικής Αγωγής Ελλάδας, Κύπρου, καθώς και από τα παιδαγωγικά προγράμματα (ΕΠΠΑΙΚ) της ΑΣΠΑΙΤΕ που τους ενδιαφέρει να συμμετάσχουν στην επικείμενη προκήρυξη Ειδικής Αγωγής του ΑΣΕΠ, όμως δεν θα την προλάβουν αν η προθεσμία για τα δικαιολογητικά λήξει στα τέλη Μάη. Με την επιστολή τους, ζητούν η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών να δρομολογηθεί προς το τέλος του Ιούνη ή να γίνονται δεκτές από τον ΑΣΕΠ οι Βεβαιώσεις Περάτωσης Σπουδών χωρίς ημερομηνία κτήσης τίτλου και αυτός να μπορεί να συμπληρωθεί μετά.

Οπως εξηγούν στην επιστολή τους, «η αναβολή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 κατά μια βδομάδα λόγω κορονοϊού συνετέλεσε στη μετάθεση όλων των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων. Το γεγονός αυτό πλέον έχει σταθεί εμπόδιο στην έγκαιρη έκδοση των βεβαιώσεων ολοκλήρωσης σπουδών μας. Ολοι μας είμαστε φοιτητές που είτε έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς, είτε θα ολοκληρώσουμε εντός Μαΐου τις υποχρεώσεις μας προς τα πανεπιστήμιά μας, όμως για λόγους γραφειοκρατικούς δεν μπορούμε να λάβουμε εγκαίρως τη "Βεβαίωση Ολοκλήρωσης Σπουδών με ημερομηνία κτήσης πτυχίου". Αυτό σημαίνει πως αν η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήξει τέλη Μαΐου, θα βρεθούμε εκτός των πινάκων, για κυριολεκτικά μερικές μέρες διαφορά. (...)

Για τα επόμενα τρία (3) χρόνια οι πίνακες θα κλειδώσουν και πάλι, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν καταθέσουμε τα πτυχία μας θα παραμείνουμε αποκλεισμένοι για όλο αυτό το διάστημα από τη Δημόσια Εκπαίδευση και ενδεχομένως άνεργοι».

Ετσι ζητούν να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη μείνει κανένας τελειόφοιτος εκτός πινάκων, για μερικές μέρες από την απόκτηση των δικαιολογητικών.

Τροποποιήσεις στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων

Τροποποιήσεις στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις της Α' και Β' Λυκείου κάνει το υπουργείο Παιδείας, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που ζητούν την κατάργησή της.

Θυμίζουμε ότι τη φετινή χρονιά, με τα χιλιάδες κενά, αλλά και τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο στην έξαρση της πανδημίας, η ύλη είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σε όλα τα μαθήματα, παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι τάχα έχει καλυφθεί.

Από τις οδηγίες που στέλνει το υπουργείο τώρα στα σχολεία για την Τράπεζα Θεμάτων, όπως φαίνεται ομολογεί έμμεσα ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις που τα θέματα της Τράπεζας μπορεί και να μην έχουν διδαχθεί, οπότε προσπαθεί να προβλέψει εναλλακτικές. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι για κάθε θέμα στο οποίο θα πρέπει να εξεταστούν οι μαθητές από την Τράπεζα Θεμάτων, θα κληρώνονται τρία διαφορετικά θέματα και ο εκπαιδευτικός της τάξης θα επιλέγει ανάμεσα στα τρία ποιο θα δώσει στην τάξη του για εξέταση. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να επιλέξει το πιο βατό και να απαλύνει κατά το δυνατόν αυτήν τη σκληρή εξεταστική διαδικασία, με την τεράστια ύλη, που τα αποτελέσματά της, όταν εφαρμόστηκε, ήταν μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και μετεξεταστέων.

Στη σημερινή κινητοποίηση των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας θα βρεθούν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι ΣΕΤΠ και ΣΕΤ του ΠαΔΑ, Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας, δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης σχολών και τμημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ