ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
Σελ. /48
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κάθε δυνατή βοήθεια» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και το ιμπεριαλιστικό μακελειό

Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, μεγαλώνοντας μέρα με τη μέρα την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την ώρα που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα.

Χαρακτηριστική η συμμετοχή της, την Τρίτη, σε πολεμική σύσκεψη στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν της Γερμανίας, που συγκάλεσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, στον απόηχο της επίσκεψης, την Κυριακή, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή υπουργών Αμυνας και αρχηγών ΓΕΕΘΑ από 43 χώρες, 13 εκ των οποίων μη μέλη του ΝΑΤΟ, σε μια διεύρυνση του μετώπου της λυκοσυμμαχίας κόντρα σε Ρωσία και Κίνα (π.χ. εκπροσωπήθηκαν Αυστραλία και Ιαπωνία, αλλά και οι Φινλανδία και Σουηδία). Σύσκεψη που από μόνη της δείχνει προς την κατεύθυνση γενίκευσης του πολέμου, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων δυνάμεων.

Επισήμως, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και η ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις», με τον ίδιο τον Οστιν να τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό» προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους «να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης στη σύσκεψη μετείχε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κων. Φλώρο. Επισήμως, στην παρέμβασή του ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «συντάχθηκε με εταίρους και συμμάχους της όσον αφορά την απόφαση επιβολής κυρώσεων και πλήρους εφαρμογής τους». Επίσης, «κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, ανθρωπιστική και αμυντική».

Ανοιχτή η αποστολή και άλλου οπλισμού και εκπαιδευτών

Θυμίζουμε, καθώς σχετικές προεργασίες έχουν γίνει ήδη, ότι την Τρίτη 19/4 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη αρχηγών Αμυνας - ενός «στενού πυρήνα» - που έλαβε χώρα «κατόπιν πρωτοβουλίας» του ομολόγου του των ΗΠΑ, στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν ήδη από τότε, για την Ουκρανία, «ενδεχόμενοι τρόποι υποστήριξής της στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Κατά αξιόπιστες πηγές, όλο αυτό το διάστημα οι Αμερικανοί θέτουν «πιεστικά» στην ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της μεταφοράς των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων της χώρας στην Ουκρανία, ακόμα και των «S-300» που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και στη Λευκωσία.

Π.χ. λέγεται ότι το αμερικανικό «αίτημα» μπήκε και την προηγούμενη βδομάδα, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που μετέβη και στο υπουργείο Αμυνας για συζητήσεις με τους Παναγιωτόπουλο και Φλώρο, όπως και στη Σούδα.

Πέραν, βέβαια, των «S-300», στα αντιαεροπορικά συστήματα το ελληνικό οπλοστάσιο σε νησιά και Θράκη διαθέτει τα ρωσικά OSA και τα TORM1. Σύμφωνα με ειδικούς, παρέχουν αντιαεροπορική κάλυψη σε μηχανοκίνητους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς, με εμπλοκή στόχου από τα 8 έως τα περίπου 15 χλμ. και μια ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους θα αδυνάτιζε σημαντικά την άμυνα της χώρας σε κρίσιμα σημεία της παράταξης. Κι αυτό την ώρα που εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, η τουρκική αστική τάξη βάζει, συνεχώς πια, ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχει «τεστάρει» δε και τις αντοχές του Εβρου, όπου το 2020 πραγματοποίησε ακόμα και υπερπτήσεις.

Η κυβέρνηση, παρά τις επίσημες «διαψεύσεις», αφήνει ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «διαρρέοντας» πως παζαρεύει την αντικατάσταση των «απαρχαιωμένων συστημάτων» - όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός προ εβδομάδων - με αμερικανικά συστήματα, πρόβλεψη που σημειωτέον υπάρχει και στο περιβόητο νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο.

Επίσης, υπάρχουν διαρροές ότι συζητάνε και την αποστολή στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε χώρα κοντά στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στον χειρισμό δυτικής κατασκευής αντιαρματικών όπλων.

Αυτά μάλιστα την ώρα που, σε όλους τους τόνους, η ρωσική πλευρά διαμηνύει ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και τροφοδοτούν την Ουκρανία, αποτελούν «νόμιμους στόχους».

«Σφραγίζει» την παραπέρα εμπλοκή το ταξίδι στις ΗΠΑ

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, άφησε την Τρίτη όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος πως «η χώρα δεν θα έχει κανενός είδους εμπλοκή με φυσική παρουσία στον πόλεμο της Ουκρανίας (...) Από εκεί και πέρα, η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα περιλαμβάνει, όπως καταλαβαίνετε, μια σειρά ζητημάτων που αφορούν και τις διμερείς μας σχέσεις και όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφερόμενος και στην προγραμματισμένη για τις 16 Μάη μετάβαση Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, όπου αναμένεται να αναλάβει νέες δεσμεύσεις «χτίζοντας» πάνω στον «Στρατηγικό Διάλογο» μεταξύ των δύο χωρών (με εκκίνηση το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) και τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.

Βέβαια, παρά τα όσα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχεδιάζεται και «φυσική παρουσία» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη γραμμή αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, καθώς σε αρμόδια επιτελεία έχει καταληχτεί η αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε νεοσύστατο ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης» κόντρα στη Ρωσία, με την αποστολή στη γείτονα Τμήματος Αντιαρματικών που θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου προσαρμοσμένα σε ερπυστριοφόρα, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια κινήσεων όπως:

-- Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών στην Πολωνία.

-- Οι αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ για συλλογή πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. `Η αντίστοιχες αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επίσης κινούνται ισχυρές ρωσικές μονάδες.

-- Η ανάπτυξη και υποστήριξη στις ελληνικές θάλασσες αμερικανοΝΑΤΟικών πλοίων και η στήριξή τους από τη Σούδα και άλλα λιμάνια, όπως επίσης η υποστήριξη μεταγωγικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο αεροπορικό σκέλος της βάσης τους στην Κρήτη.

-- Η διεκπεραίωση σειράς αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω της «απόλυτα κρίσιμης» Αλεξανδρούπολης (αλλά και μέσω Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας) προς την Πολωνία και άλλες χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Δραστηριότητα που συνεχίζεται αδιάκοπα, βέβαια, όλες αυτές τις μέρες, και όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις συνεχώς «αναβαθμίζεται».

«Με θετική διάθεση» και για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του, την Πέμπτη, με την Φινλανδή ομόλογό του ανέφερε ότι «μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, γρήγορα, αποφασιστικά (...) επιβάλλοντας άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Ρωσία. Στεκόμαστε και με τον λόγο μας αλλά πάνω απ' όλα με τα έργα μας αλληλέγγυοι προς τον ουκρανικό λαό». Επέμεινε, επίσης, ότι «οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει ήδη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη, αλλά και στα γύρω χωριά όπου οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν θύματα».

Εξάλλου, βάζοντας πλάτη στη διεύρυνση του ΝΑΤΟικού μετώπου κατά της Ρωσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, είπε την Πέμπτη σχετικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ότι «βλέπουμε με θετική διάθεση» μια τέτοια εξέλιξη, που θυμίζουμε ότι για τη Ρωσία αποτελεί «αιτία πολέμου».

Την ίδια μέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας (που σημειωτέον παρέθεσε «αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν» του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ευχαριστώντας τον «για την πολύτιμη συμβολή του στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης και συνεργασίας»), συνάντησε τον πρέσβη της Ουκρανίας, Σ. Σούτενκο, με τον οποίο συζήτησε για τις «τελευταίες εξελίξεις και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή». Συναντήθηκε, τέλος, με τον πρέσβη της Γαλλίας, Π. Μεσονάβ, με τον οποίο, επίσης, συζήτησε για το Ουκρανικό.

Την Πέμπτη το απόγευμα έγινε και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ (παραδίδει στον Τζ. Τσούνις). Καθώς δε ο Πάιατ προαλείφεται τώρα για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας (ο Λευκός Οίκος έστειλε στη Γερουσία για επικύρωση την υποψηφιότητά του), στη συζήτηση μπήκαν και τα σχέδιά τους για μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» προς «απεξάρτηση» της περιοχής και της ΕΕ από το ρωσικό καύσιμο.

Στα πλαίσια αυτά άλλωστε ο πρωθυπουργός αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη και να εγκαινιάσει μαζί με τον Πάιατ, τον Πρόεδρο της Σερβίας και τους πρωθυπουργούς Βουλγαρίας και Β. Μακεδονίας, τα έργα για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου LNG στην πόλη.

Σχέδια που πηγαίνουν χέρι χέρι με τη μετατροπή όλης της περιοχής σε «πυριταδαποθήκη» για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής «λείας» σε όλη την περιοχή, όπως και τις επώδυνες διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για όλα αυτά άλλωστε εργάστηκε «άοκνα» ο Πάιατ στα πέντε χρόνια που διετέλεσε πρέσβης στην Αθήνα, με την αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ