Αυτήν τη φορά, οι τρεις επίμαχες περιπτώσεις συνακροάσεων - παρακολουθήσεων - υποκλοπών, εντοπίστηκαν σε διάστημα 42 λεπτών, δηλαδή από τις 21.45 έως τις 22.27 το βράδυ της ίδιας μέρας. Οι κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ έγιναν από κινητό τηλέφωνο. Η μία, από αριθμό που εμφανίζεται ως «απόρρητος», ενώ οι άλλες δύο από αριθμούς τηλεφώνων, με τους καλούντες να δήλωναν ότι έχει προηγηθεί κλήση από το τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ, χωρίς βεβαίως να έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο...
Σε ανακοίνωσή του για το νέο αυτό κρούσμα «συνακροάσεων» - υποκλοπών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο, τέταρτο κατά σειρά κρούσμα "συνακροάσεων" - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής, μετά από τα αντίστοιχα των ετών 2016-2017, 2019 και 2020, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν διαλευκανθεί, αλλά έχουν κυριολεκτικά "θαφτεί" από όλες τις αρμόδιες αρχές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, που επί ημερών του ξεκίνησε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο και κατέληξε "ενδημικό", έχουν τεράστιες ευθύνες, που πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα όλες οι σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ έχουν μείνει ουσιαστικά αναπάντητες. Εχει αποκαλυφθεί και ο ρόλος των διάφορων, "ανεξάρτητων" αρχών που δήθεν διασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών.
Στις σημερινές συνθήκες, που οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις και υποκλοπές έχουν πάρει τη μορφή "χιονοστιβάδας", που το θεσμικό πλαίσιο για τη δήθεν "διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών" είναι κυριολεκτικά διάτρητο, γίνεται καθαρό ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις κρατικές αρχές. Μόνο ο ίδιος με την οργανωμένη πάλη του μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του».
Συγκεκριμένα, στο διαδίκτυο λειτουργεί ιστοσελίδα επονομαζόμενη myrotvorets.center, που δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων (ονοματεπώνυμο, φωτογραφία, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο!) που έχουν χαρακτηριστεί είτε από το ουκρανικό κράτος είτε από τους διαχειριστές ως «εχθροί της Ουκρανίας», συνεργάτες «τρομοκρατικών οργανώσεων» κ.ά.
Η ιστοσελίδα αυτή τελούσε επίσημα υπό την «αιγίδα» υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ αποτελεί βάση δεδομένων την οποία αξιοποιούν και σήμερα οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις σε βάρος προσώπων.
Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια, πρόσωπα που βρίσκονταν στην εν λόγω λίστα έχουν πέσει θύματα δολοφονικών ενεργειών, ενώ πλήθος καταγγελιών έχουν γίνει για απειλές που δέχονται άτομα που βρίσκονται στη λίστα...
Η ανάρτηση στοιχείων του Γ. Λαμπρούλη στη «μαύρη λίστα» της ιστοσελίδας «Myrotvorets» |
Οι ουκρανικές αρχές, με την απόφασή τους αυτή, προσάπτουν στα στελέχη του ΚΚΕ βαριές και ανυπόστατες κατηγορίες, όπως - μεταξύ άλλων - για στήριξη της «τρομοκρατίας» και ενέργειες κατά των «εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας!
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά συμβαίνουν στην Ουκρανία, όπου από το 2015 το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τεθεί εκτός νόμου, κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές διώκονται, ενώ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αναίτια σύλληψη και φυλάκιση του Γραμματέα και άλλων στελεχών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας. Παράλληλα, πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έθεσε εκτός νόμου επιπλέον 11 κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ιστοσελίδα myrotvorets (σημαίνει «ειρηνοποιός») δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2014 με πρωτοβουλία του Αντον Γκερασένκο, τότε «ανεξάρτητου συμβούλου» του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας και μέχρι σήμερα σε στελεχικές θέσεις στο ίδιο υπουργείο.
Σύμφωνα με έκθεση του 2018, με τίτλο «Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της γνώμης στην Ουκρανία», μιας «πλατφόρμας ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία («Uspishna Varta»), το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, η Υπηρεσία Ασφαλείας και άλλες κρατικές δομές αναγράφονταν ως συνεργάτες της ιστοσελίδας από τη σύστασή της έως τις 13 Μάη 2016.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αυτοχαρακτηρίζεται «Κέντρο για την έρευνα για σημάδια εγκλημάτων ενάντια στην εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας, την Ειρήνη, την Ανθρωπότητα και το Διεθνές Δίκαιο. Πληροφορίες για αρχές επιβολής του νόμου και ειδικές υπηρεσίες γύρω από ρωσόφιλους τρομοκράτες, αυτονομιστές, μισθοφόρους, εγκληματίες πολέμου και δολοφόνους».
Ως ιδρυτής της ιστοσελίδας φέρεται ο Γκέοργκι Τούκα, που είχε διοριστεί από τις ουκρανικές αρχές ως «πρόεδρος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ».
Σε αυτήν την ιστοσελίδα λειτουργεί ουσιαστικά μια ανοιχτή βάση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα χιλιάδων ατόμων, τα οποία είτε συλλέχθηκαν παράνομα (hacking, phishing), είτε αλιεύτηκαν και δημοσιεύονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10/5/2016 δημοσιεύτηκαν 4.068 ονόματα και προσωπικά στοιχεία (διευθύνσεις, τηλέφωνα) Ουκρανών και ξένων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ κ.λπ. που είχαν διαπιστευτεί για να εργαστούν στα εδάφη της αυτοαποκαλούμενης «ΛΔ του Ντονέτσκ» και χαρακτηρίζονταν από την ιστοσελίδα ως «συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ανάμεσά τους, εργαζόμενοι μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών μέσων (CNN, AFP, Reuters, BBC, New York Times, Vice News, Al Jazeera). Τα στοιχεία αυτά διέρρευσαν από χακάρισμα των αρχείων των αρχών της αυτοαποκαλούμενης «ΛΔ του Ντονέτσκ». Υστερα από αυτό, πολλοί δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι δέχονταν απειλές, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι «πάγωσαν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί επειδή βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» ή επειδή άσκησαν κριτική στα γεγονότα του «Euromaidan».
Παρόλο που ξέσπασε ένα «σκάνδαλο» εξαιτίας της διαρροής και παρόλο που στις 13/5/2016 ανακοινώθηκε ότι η ιστοσελίδα κλείνει, ύστερα από λίγες μέρες επανήλθε, με νέα, ανανεωμένη «λίστα» εργαζομένων διαπιστευμένων από τις αρχές της αυτοαποκαλούμενης «ΛΔ του Ντονέτσκ».
Το 2018, η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει να «κατέβει» η ιστοσελίδα, καθώς στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνεται ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ.
Το να βρίσκεσαι «στη μαύρη λίστα του "Myrotvorets" μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, περιλαμβανομένου του κινδύνου να σκοτωθείς». Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ρεπορτάζ του «Al Jazzera» στις 27 Αυγούστου του 2019.
Τον Απρίλη του 2015, ο Ουκρανός δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Sevdonia» Ολες Μπουζίνα και ο Ολεγκ Καλασνίκοφ, πρώην βουλευτής από το κόμμα του ανατραπέντος πρώην Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, δολοφονούνται στο Κίεβο, λίγες μέρες αφότου τα ονόματά τους και μαζί οι διευθύνσεις τους αναρτήθηκαν στη «μαύρη λίστα» του «myrotvorets». Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο ένα δείγμα, καθώς έχουν καταγγελθεί και άλλες δολοφονίες ή «περίεργες αυτοκτονίες» που φέρεται να συνδέονται με τη λίστα.
Πέρα, όμως, από το «σήμα» που δίνουν αυτές οι δημοσιεύσεις σε παρακρατικούς οργανισμούς και διάφορες παραφυάδες υπηρεσιών, αποτελούν πηγή αξιοποιήσιμη από τις επίσημες αρχές του ουκρανικού κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 17 Μάη 2017, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας έστειλε επίσημη επιστολή προς τις ουκρανικές τραπεζικές ενώσεις, όπου συνιστούσε τη χρήση της βάσης δεδομένων της ιστοσελίδας για «αποτροπή νομιμοποίησης εσόδων από εγκλήματα, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής».
Το «Al Jazeera» επικαλείται τον Γκερασένκο, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο ανέφερε πως χιλιάδες ύποπτοι ως φιλορώσοι αυτονομιστές συλλαμβάνονται και ανακρίνονται ετησίως με βάση τη λίστα του «Myrotvorets».
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, «για την ελευθερία του λόγου στην Ουκρανία», «είναι κοινός τόπος Ουκρανοί πολίτες να καταδικάζονται ως ένοχοι χωρίς δίκη, μόνο για το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ιστοσελίδας "Myrotvorets"». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Οκτώβρη του 2014 στη λίστα βρίσκονταν 4.500 ονόματα και έχουν φτάσει τον Αύγουστο του 2019 τα 187.000.
Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η συγκεκριμένη λίστα και η συμπερίληψη σ' αυτήν Ελλήνων κομμουνιστών είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα: Γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξή της και την κατάφωρη στοχοποίηση στελεχών του ΚΚΕ; Τι λέει και τι σκοπεύει να κάνει γι' αυτό;