ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον αγωνιστή Δημήτρη Σπαρτινό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο Δημήτρης Σπαρτινός, πανεπιστημιακός που συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τον αποχαιρετά σημειώνοντας:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον αγωνιστή Δημήτρη Σπαρτινό, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο Δημήτρης Σπαρτινός γεννήθηκε στην Πάτρα το 1954. Οργανώθηκε την περίοδο της δικτατορίας στην Αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ και αγωνίστηκε για την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών. Στη συνέχεια, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και αναδείχτηκε στέλεχός του. Υπήρξε για χρόνια μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Δυτικής Στερεάς - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης και ξεχώριζε για τη σεμνή και συνεπή στάση του. Αγαπούσε να επεξεργάζεται και να αντιμετωπίζει όλες τις εξελίξεις, με βάση την ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση.

Ο Δημήτρης Σπαρτινός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στην επιστήμη του, κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό των φοιτητών του.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 αγωνίστηκε μέσα στο κίνημα από τις γραμμές του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και μετά, το καλοκαίρι του 2015 για ένα διάστημα, με την ΛΑΕ. Στη συνέχεια, αγωνιζόμενος μέσα στο λαϊκό κίνημα, συνέχισε την πορεία του και συμπορεύτηκε με όλες του τις δυνάμεις και σε όλες τις μάχες με το ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στήριξε και συμμετείχε ενεργά στη δραστηριότητα του Κόμματος, συμβάλλοντας απ' όποιο μετερίζι του ζητήθηκε στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Πήρε μέρος ενεργά στις εκλογικές μάχες (ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές 2019), ενώ ήταν υποψήφιος και με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο δήμο της Πάτρας.

Ηταν μέλος του ΔΣ του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.

Το ΚΚΕ εκφράζει στην γυναίκα του, στα παιδιά του και στους οικείους του, τα θερμά του συλλυπητήρια».

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 21/4, στις 3 μ.μ., στο Α' Νεκροταφείο Πατρών.

Κ. Πελετίδης: Θα μας συντροφεύει πάντα στα βήματα του αγώνα μας

Σε δήλωση για το θάνατο του Δημήτρη Σπαρτινού, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αναφέρει:

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα το Δημήτρη Σπαρτινό, το σύντροφο, το συναγωνιστή, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για το δίκιο του λαού μας.

Ο Δημήτρης από τα φοιτητικά του χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ και στη συνέχεια διακρίθηκε για το ήθος και τη δράση του ως μέλος και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Με το σύντροφο Μήτσο είχα την τύχη και την τιμή να μοιράζομαι μαζί του κοινές αγωνίες και οράματα για το λαό της Πάτρας, αρχικά στον Παμμικρασιατικό και τελευταία στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2019 που ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης και συνέβαλε, με τις προτάσεις, τους προβληματισμούς και τη δράση του, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, στη μεγάλη νίκη, που ήταν νίκη του πατραϊκού λαού.

Πάντα πληθωρικός στη σκέψη, με πολλές γνώσεις, με καθαρή ματιά, γλυκός, σεμνός, ταπεινός, με το χαμόγελο στα χείλη έδινε τις μάχες του για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές, όλο το λαό.

Θα μας συντροφεύει πάντοτε στα βήματα του αγώνα μας.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Τώρα δεν έχει θέση η απογοήτευση από τη διάψευση προσδοκιών και ελπίδων»

Ο Δημήτρης Σπαρτινός υπήρξε Λέκτορας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευταία χρόνια συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες. Χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε στον «Ριζοσπάστη» κατά τη διάρκεια μιας από αυτές, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνη του 2019:

«Η πραγματικότητα των μεγάλων προβλημάτων που όλοι ζούμε διαψεύδει κατηγορηματικά τα αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και δείχνει το τι ετοιμάζεται για μετά τις εκλογές, με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας δεν αντιμετωπίζεται από δυνάμεις που ήταν στο τιμόνι του ή συνοδηγοί του.

Τώρα πρέπει να είναι δυνατό το κόμμα εκείνο που βρίσκεται μπροστά στον καθημερινό αγώνα για να ανασάνει ο λαός, που απορρίπτει την αντιλαϊκή πεπατημένη, που παραμένει σταθερός αντίπαλος του ιμπεριαλισμού, που κρατάει ανοιχτή την πόρτα για τον σοσιαλισμό. Και αυτό το κόμμα είναι το ΚΚΕ.

Τώρα δεν κρίνονται οι επιμέρους διαφορές μεταξύ μας και οι όποιες επιφυλάξεις του καθενός μας.

Τώρα δεν έχει θέση η απογοήτευση από τη διάψευση προσδοκιών και ελπίδων.

Δεν μας αγγίζουν τα εκβιαστικά διλήμματα που επιχειρούν να ορθώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, γιατί η δήθεν άβυσσος που τους χωρίζει έχει γίνει σκόνη από την κοινή τους πολιτική στα μεγάλα θέματα. Αυτό είναι που φούσκωσε τα πανιά της ΝΔ και που στρώνει τον δρόμο ακόμα και για να συγκυβερνήσουν αργότερα.

Δεν τιμωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, δοκιμασμένες δυνάμεις του συστήματος. Πάνω στο δικό τους αντιλαϊκό χαλί βάδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία εμπιστοσύνη στο κόμμα του Βαρουφάκη, φτάνει πια με τους διάττοντες αστέρες και τα αναχώματα, μπουχτίσαμε οι αριστεροί από δήθεν ρεαλιστικές ανατροπές και από σχήματα που παίρνουν την ψήφο μας σήμερα, για να την καταθέσουν αύριο στο δικομματισμό.

Το βήμα που έγινε και η Χρυσή Αυγή είδε την πλάτη του ΚΚΕ, να ολοκληρωθεί τώρα, να μην μπουν στη Βουλή οι φασίστες.

Δεν απέχουμε από τις εκλογές, όχι τέτοιο δώρο σε όσους μας εξαπάτησαν, ο θυμός μας και οι πικρίες μας να γίνουν πείσμα, στις 7 Ιουλίου πάμε στις κάλπες για να ψηφίσουμε ΚΚΕ».


Κοινή η «ρίζα» των μεγάλων προβλημάτων, ενιαία να είναι και η αγωνιστική απάντηση

Περιοδεία στην Καστοριά πραγματοποίησε ο Λ. Στολτίδης

Περιοδεία στην Καστοριά πραγματοποίησε την Τρίτη 19 Απρίλη ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του Κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκε το μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή και το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών ΠΕ Καστοριάς.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου, Κωνσταντίνος Χατζηδαμιανός, ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, και ο Γιώργος Τίγκας, δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μιλώντας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο μεταλλείο σιδηρονικελίου στην Ιεροπηγή, ο Λ. Στολτίδης μεταξύ άλλων ανέφερε πως η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι σπουδαία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, επισημαίνοντας πως «έχει σημασία να εκφραστεί η αγανάκτηση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και να γίνει μέσα από την οργάνωση δύναμη διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, ενάντια στην συντονισμένη προσπάθεια να τσακιστεί η οργάνωση των εργαζομένων, όπως και ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Τόνισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με όλες του τις δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο εκλεγμένων στη Βουλή και την Τοπική Διοίκηση όσο και σε επίπεδο εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ακολούθησε περιοδεία στο ΓΝ Καστοριάς, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε αρχικά συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου, τον επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων. Τη συζήτηση απασχόλησαν τα κενά του Νοσοκομείου, το οποίο όπως αναδείχθηκε αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο διαθέσιμων χώρων, όσο και με τη στελέχωσή του σε γιατρούς, με κενά σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως αυτή του καρδιολόγου, του αναισθησιολόγου και του πνευμονολόγου, αλλά και με κενά στα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της αντιμετωπίζει η Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση του διευθυντή της, με αποτέλεσμα οι εφημερίες να βασίζονται στο φιλότιμο των εργαζομένων. Στη συζήτηση, ο Λεωνίδας Στολτίδης ανέφερε πως το ΚΚΕ πραγματοποιεί τέτοιες περιοδείες ώστε να συμβάλει με τις παρεμβάσεις του στην προσπάθεια λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η υγεία του λαού, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη τα αιτήματα για σύγχρονη, στο ύψος των σημερινών δυνατοτήτων και αναγκών, πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία να γίνουν ζήτημα όλων των εμπλεκόμενων, πρώτα των υγειονομικών αλλά και του λαού.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε και με εργαζόμενους του Νοσοκομείου, στην κλινική COVID, στα ΤΕΠ και στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης κ.λπ., όπου μεταξύ άλλων μεταφέρθηκε η ανησυχία του προσωπικού για τους σχεδιασμούς που έχουν κατατεθεί για μετατροπή του νοσοκομείου, όπως και άλλων της Δυτικής Μακεδονίας, σε «κέντρο ημερήσιας φροντίδας». Θυμίζουμε πως -με «λαγό» τη δημοτική αρχή Κοζάνης- τρέχουν σχέδια για «αναπροσαρμογή» των Γενικών Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας με βάση τη «ζήτηση των υπηρεσιών υγείας», λειτουργώντας έτσι σαν «λαγός» της κυβερνητικής πολιτικής και του «νέου ΕΣΥ», που εγκυμονεί λουκέτα και συγχωνεύσεις για τα δημόσια νοσοκομεία, με τα κριτήρια του «κόστους - οφέλους», της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών.

Τέλος, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωσης Στρατιωτικών ΠΕ Καστοριάς, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ, Χρήστος Μαρινέλης, ο γενικός γραμματέας του ΔΣ Ελευθέριος Καράτσογλου και ο ταμίας του ΔΣ, Φώτης Καραλιόπουλος.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της διοίκησης της Ενωσης εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη στάση του ΚΚΕ να βρίσκεται δίπλα σε όλα τα ζητήματα στα οποία διεκδικεί λύσεις το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με πλήθος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος και της Ενωσης Στρατιωτικών Καστοριάς συζήτησαν για τις κατακτήσεις που έχουν καταφέρει με την ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν ζητήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και τις διεκδικήσεις τους, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου περιοχής στα στελέχη της Καστοριάς, την καταβολή της αποζημίωσης νυχτερινής υπηρεσίας κ.ά. Ιδιαίτερα απασχόλησε το ζήτημα της ετήσιας υγειονομικής εξέτασης των στελεχών της περιοχής, καθώς αυτά επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς τους στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424» της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που η εξέταση αυτή υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο της Καστοριάς, όπως συμβαίνει και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά.

Η αντιπροσωπεία της Ενωσης παρέδωσε υπόμνημά της στον Λεωνίδα Στολτίδη, με τα ζητήματα τα οποία διεκδικεί, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για αυτά και τις εκάστοτε απαντήσεις της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ μοίρασε την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και το έντυπο με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ