ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ
Απεργιακή απόρριψη του νομοσχεδίου παρά την καταστολή και τις απειλές
  • Επιτυχημένη η απεργία, στο κενό η καταστολή και η προσπάθεια απαγόρευσής της από την κυβέρνηση
  • Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το απαράδεκτο νομοσχέδιο

Από την απεργιακή συγκέντρωση
Από την απεργιακή συγκέντρωση
Τη μάχη της απεργίας έδωσαν με επιτυχία χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου με τον προκλητικό τίτλο «Δουλειές ξανά», το οποίο σήμερα, Τετάρτη, οδεύει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και προωθεί την τιμωρία των ανέργων, τη λεηλασία των εισφορών των εργαζομένων, την ενίσχυση της μετατροπής του Οργανισμού σε κρατικό δουλεμπορικό γραφείο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με την αγωνιστική τους στάση οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό έκαναν κουρελόχαρτο τα απειλητικά ραβασάκια της διοίκησης, που τους καλούσε να πάνε για δουλειά, επικαλούμενη τη δικαστική απόφαση που έβγαζε παράνομη την απεργία.

Μάλιστα, η κυβέρνηση έστειλε και τα ΜΑΤ για να καταστείλει την απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, αποκλείοντας την είσοδο.

Την απαράδεκτη αυτή στάση της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, ο οποίος μιλώντας στη συγκέντρωση ανέδειξε την επιχείρηση ποινικοποίησης της απεργίας. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει τον χαρακτήρα του Οργανισμού, ενοχοποιεί τους ανέργους και προχωρά σε μαζικές διαγραφές τους.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο Αντώνης Κουρούκλης και η Γιώτα Κίτσου, πρόεδρος και γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η ΠΟΠΟΚΠ προκήρυξε κι αυτή απεργία για τα μέλη της (πρώην ΟΕΚ - ΟΕΕ), εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ.

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η κυβέρνηση σε βάρος των απεργών
Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η κυβέρνηση σε βάρος των απεργών
Παραβρέθηκε, επίσης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, ο Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, της ΕΕ του ΕΚΑ και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Ακόμα, αντιπροσωπείες της Ομάδας Γυναικών Αλίμου (μέλους της ΟΓΕ), του Σωματείου Συνταξιούχων Αλίμου και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλίμου.

Τη στάση της κυβέρνησης η οποία έστειλε τα ΜΑΤ κατήγγειλαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μεταφέροντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Οπως ανάφερε στον χαιρετισμό του, με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η αλλαγή του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, την οποία αλλαγή ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δίνονται, τόνισε, δεκαπλάσιοι πόροι μέσω του Οργανισμού στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ οι άνεργοι μένουν περισσότερο απροστάτευτοι. Τόνισε πως ακόμα και η καταβολή του 50% του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους που βρίσκουν δουλειά είναι σε βάρος τους γιατί αυτή η εργασιακή περίοδος δεν θα προσμετράται στην καταμέτρηση των ημερών εργασίας που απαιτούνται για να δοθεί το επίδομα ανεργίας όταν οι εργαζόμενοι αυτοί ξαναβγούν στην ανεργία. «Αυτή η πολιτική είναι ντροπή, οι άνεργοι δεν είναι ούτε κατά φαντασία ούτε καταχραστές», υπογράμμισε, μεταφέροντας την απαίτηση του Κόμματος να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης εκπρόσωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, την ΑΔΕΔΥ και άλλοι.

Στο κενό η καταστολή και η αυταρχική απαγόρευση της απεργίας

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΕΔ είχαν σύρει τους απεργούς στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι η χτεσινή τους απεργία ήταν παράνομη, και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού με τον νόμο Χατζηδάκη είναι σχεδόν αδύνατο να μη βγουν οι απεργίες παράνομες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρκάκης. Την απεργία στη συνέχεια κάλυψε με δική της απόφαση η ΑΔΕΔΥ, ενώ οι εργαζόμενοι του Οργανισμού απειθαρχώντας στα κατασταλτικά μέτρα έκαναν πράξη την κινητοποίησή τους ενάντια στο νομοσχέδιο.

Η επίδειξη αυταρχισμού κλιμακώθηκε όταν ο διοικητής του ΟΑΕΔ, σε ρόλο δικαστή, κυκλοφόρησε φιρμάνι για να πει ότι και η απόφαση της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη! Ακόμα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ κατήγγειλε τη διοίκηση για προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων επειδή το βράδυ της Δευτέρας πριν από την απεργία βγήκε να πει ότι θα προτείνει αύξηση της αμοιβής στους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ για ελέγχους.

Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης οι απεργοί προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο προκειμένου να κάνουν Γενική Συνέλευση και να δώσουν συνέντευξη Τύπου, όπως είχαν ανακοινώσει, με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ήδη αποκλείσει την είσοδο να ενισχύονται με διμοιρία των ΜΑΤ, τα οποία χτύπησαν τους απεργούς! Η ένταση οξύνθηκε όταν ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, σε συνεννόηση με τον ΟΑΕΔ, είπε στα ΜΑΤ να αποχωρήσουν για να τα επαναφέρει σχεδόν αμέσως, και ενώ αρκετοί απεργοί είχαν ήδη μπει στο κτίριο, μετά από εντολή που δόθηκε από τα κεντρικά της αστυνομίας! Τελικά, κάτω από την αγωνιστική επιμονή των απεργών, τα ΜΑΤ αποσύρθηκαν και έτσι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τη Γενική Συνέλευσή τους ενώ παραχώρησαν και συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέλευση που ακολούθησε αναδείχθηκαν οι αντεργατικές πτυχές του νομοσχεδίου, ενώ με έμφαση εκφράστηκε η αγωνία των εργαζομένων οι οποίοι δήλωσαν ο καθένας με διαφορετικά λόγια ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν όρους που οδηγούν στη διαγραφή των ανέργων και στο κόψιμο παροχών. Ανέφεραν ότι και τώρα - πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου - υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ένας εργασιακός σύμβουλος αντιστοιχεί σε περίπου 1.300 ανέργους! Ακόμα, διαλύθηκαν οι εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση ότι τάχα ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει στεγαστικά προγράμματα, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες υπηρεσίες και προσωπικό.

ΠΑΜΕ: «Οπου δεν πίπτει φόβος πίπτει ...ράβδος»

Την επίθεση της αστυνομίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι η λογική της κυβέρνησης απέναντι στις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΔ είναι ότι «όπου δεν πίπτει φόβος, πίπτει ράβδος». Και εξηγεί το ΠΑΜΕ:

«Αφού απέτυχαν με τα δικαστήρια, τις απειλές και την τρομοκρατία να εμποδίσουν τη μαζική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση επιστράτευσε από το πρωί δυνάμεις καταστολής, κλούβες ΜΑΤ κ.ά. Επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν τη Γενική τους Συνέλευση και τη συνέντευξη Τύπου.

Κυβέρνηση και αφεντικά θέλουν με κάθε τρόπο να μετατρέψουν τον ΟΑΕΔ από οργανισμό στήριξης των ανέργων σε κουμπαρά των μεγαλοεργοδοτών. Δεν θα τους περάσει. Η αποφασιστική και μαζική αντίδραση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και των συνδικάτων που στήριζαν την απεργία ανάγκασε τις δυνάμεις καταστολής να αποχωρήσουν. Απαιτούμε να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο».


Δώδεκα μέρες χωρίς ηλεκτροδότηση η Επιθεώρηση Εργασίας στα Ανω Λιόσια

Καμία απάντηση από το ΣΕΠΕ και το υπουργείο Εργασίας στις παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ

Χωρίς ηλεκτροδότηση από την αρχή του Απρίλη παραμένει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανω Λιοσίων, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να έχει μείνει χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, πρόσβαση στο διαδίκτυο, δηλαδή χωρίς όλα όσα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της. Συνεπώς, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στα αιτήματα εργαζομένων και συνδικάτων, όπως καταγγελίες, τριμερείς συναντήσεις και άλλα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την Παρασκευή 1η Απρίλη. Η υπηρεσία έχει μείνει χωρίς ρεύμα διότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται, έχει κάνει κάποιες παρεμβάσεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις οι οποίες καθιστούν απαγορευτικό και επικίνδυνο για τη ΔΕΗ να συνδέσει το ρεύμα. Αν και έχουν περάσει ήδη δώδεκα μέρες, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, ούτε διαφαίνεται προοπτική αντιμετώπισής του. Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την παραπάνω κατάσταση επισημαίνει το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι του οποίου προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη νέα «ανεξάρτητη» αρχή του ΣΕΠΕ καθώς και με το υπουργείο Εργασίας, χωρίς ωστόσο να πάρουν καμία απάντηση.

«Το ΠΑΜΕ ενημέρωσε έγκαιρα την εργατική τάξη για την άκρως αντιδραστική και αντεργατική εξέλιξη του νόμου Χατζηδάκη, που μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε "ανεξάρτητη αρχή", αίροντας και την ελάχιστη λογοδοσία και τον έλεγχό του από το υπουργείο Εργασίας. Τα χρόνια προβλήματα με την υποστελέχωσή του και την περικοπή των αρμοδιοτήτων του φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για να περνούν με κάθε τρόπο οι αυθαιρεσίες και η εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

Οπως καταγγέλλει, η κυβέρνηση «πάει κι ένα ακόμη βήμα παραπέρα. Επειδή κάθε θεσμικός έλεγχος και περιορισμός που προστατεύει τα δικαιώματα, την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαιτεί κάποιες ελάχιστες υποδομές, κλείνει τη στρόφιγγα και σε αυτές». Στο φόντο αυτό, έχει αφήσει χωρίς ρεύμα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανω Λιοσίων, με αποτέλεσμα «να μη λειτουργεί ούτε τηλέφωνο, ούτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ούτε καν το κουδούνι!», ενώ «οι εργαζόμενοι εδώ και μέρες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε για μια ερώτηση».

Στην προσπάθεια στελεχών του ΠΑΜΕ να επικοινωνήσουν με τη νέα «ανεξάρτητη» Αρχή και με το υπουργείο Εργασίας, «δεν βρέθηκε ούτε ένας υπεύθυνος να δώσει έστω μια εξήγηση», ούτε φυσικά «ο κατά τα άλλα λαλίστατος» υπουργός, Κ. Χατζηδάκης.

«Το δίκιο μας οι εργαζόμενοι το κατακτήσαμε μέσα από τη μαζική οργάνωση στα Σωματεία μας, με διεκδίκηση και αγώνες, σε σύγκρουση με τα αφεντικά, τους μηχανισμούς και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Να είναι σίγουροι ότι αυτό θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όσα κουρελόχαρτα κι αν χρειαστεί να ακυρώσουμε στην πράξη, όπως τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη», καταλήγει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ