ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμεση ανάγκη μέτρων πρόληψης βιομηχανικών ατυχημάτων

Δύο περιστατικά σε Καβάλα και Αλιβέρι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Φωτιά ξέσπασε μετά από μεγάλη έκρηξη σε δεξαμενή των εγκαταστάσεων των «Πετρελαίων Καβάλας» στη Νέα Καρβάλη το βράδυ του Σαββάτου, μετά τις 9. Στις εγκαταστάσεις επιχείρησε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, ενώ σήμανε συναγερμός ετοιμότητας και στις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων περιοχών. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στις εγκαταστάσεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Από τη διοίκηση της «Energean» έγινε ενημέρωση ότι πρόκειται για δεξαμενή που δεν περιέχει πετρέλαιο, ενώ οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός παραγωγικής λειτουργίας. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως απολυμένοι εργαζόμενοι, που προσφέρθηκαν με τις ειδικές γνώσεις τους να συμβάλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση του Σωματείου τους τονίζουν μεταξύ άλλων πως «είναι ξεκάθαρο ακόμα και σ' αυτούς που πέρασαν για λίγο από τα πετρέλαια ότι για να πάρει φωτιά μια δεξαμενή, δεν ήταν αδρανοποιημένη. Το ελλιπές σε κάθε αριθμό και γνώσεις προσωπικό που διαθέτετε δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσει το απαιτούμενο περιβάλλον στη δεξαμενή, παρά τις ενδείξεις που σας δόθηκαν τόσο στον θάλαμο ελέγχου όσο και τοπικά».

Στο σημείο κατέφτασε και κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Σάκη Βαρδαλή, Γιώργο Πυργέλη και Γιάννη Γιαγκίδη, και ζήτησε ενημέρωση για το αν υπάρχουν εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν, όπως και για την πιθανή επικινδυνότητα των αναθυμιάσεων στις γύρω κατοικημένες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ απαιτεί τη διερεύνηση των αιτιών και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με δυσάρεστο τρόπο επιβεβαιώνεται, όπως και στην περίπτωση της ίδιας της παραγωγής που παραμένει "νεκρή", ότι χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό ούτε η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί. Το κεφάλαιο αποδεικνύεται άχρηστο και παράσιτο σε όλα! Η άμεση συνδρομή των πυροσβεστών, που κι αυτοί παλεύουν με λειψά μέσα και χρόνιες ελλείψεις, απέτρεψε ενδεχομένως τα χειρότερα».

Και καταλήγει: «Τα αφεντικά και τα στελέχη της "Energean" πρέπει να λογοδοτήσουν και όχι να παριστάνουν τον τιμητή. Η κυβέρνηση στις επανειλημμένες Ερωτήσεις του ΚΚΕ δεν μπορεί να απαντάει αραδιάζοντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που η ίδια και οι προηγούμενές της έχουν στήσει, προκειμένου να "νίψει τας χείρας της". Εχει βαριές ευθύνες. Τώρα να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους! Για το δίκιο των αιτημάτων τους, όπως διατυπώθηκαν από την έναρξη των αγώνων τους, αλλά και για την άμεση ασφάλεια όλης της περιοχής».

Προληπτικά μέτρα τώρα

Πυρκαγιά σε γαλβανιστήριο στο Αλιβέρι Εύβοιας εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 10 Απρίλη, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις εγκαταστάσεις αλλά και έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, που σκεπάστηκε από πυκνό μαύρο καπνό.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι στο γαλβανιστήριο της εταιρείας «Παπαδιόχος ΑΒΕΕ», και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φέρεται να ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στη «βούτα» του γαλβανιστηρίου, η οποία είναι συνεχώς σε λειτουργία και υπάρχουν εύφλεκτα υλικά και αέρια. Εκείνη την ώρα στο σημείο βρίσκονταν μόλις δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι έκαναν προετοιμασίες για την επόμενη μέρα, και ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν.

Τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς απαιτεί σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Εύβοιας, σημειώνοντας:

«Απαιτούμε να γίνει διερεύνηση του συμβάντος από τα αρμόδια κρατικά όργανα, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, όπως και η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου».

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει:

«Τέτοια ατυχήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την ανάγκη μέτρων πρόληψης βιομηχανικών ατυχημάτων, μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στο προσκήνιο ξανά οι ελλείψεις στην πυροπροστασία

Ενώ δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος (ξεκινά επίσημα τον Μάη) στο προσκήνιο έρχονται για άλλη μια χρονιά οι σοβαρές ελλείψεις στην Πυροσβεστική, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε μέσα για την έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχουν περιστατικά και ήδη έχουν εκδηλωθεί σοβαρές δασικές πυρκαγιές σε Σάμο, Ηλεία, Ρόδο, ενώ χτες ήταν σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική που ξεκίνησε το πρωί, ενώ το απόγευμα ξέσπασε φωτιά και στην Ευρωστίνη Κορινθίας. Συνολικά η Πυροσβεστική ενημέρωνε χτες ότι σε ένα 24ωρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 83 δασικές πυρκαγιές.

Η ίδια εγκληματική πολιτική, που μετέτρεψε πέρσι πολλές περιοχές σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο σε κρανίου τόπο με πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης, συνεχίζεται. Την ίδια ώρα οι μονοπωλιακοί όμιλοι βρίσκουν «ευκαιρίες» ως δήθεν σωτήρες, για να στήσουν διαφόρων ειδών μπίζνες ενταγμένες στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», τον νέο κερδοφόρο τομέα που στηρίζουν όλες οι αστικές δυνάμεις και χρυσοπληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε στη δασική έκταση στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (πρώτο πόδι), εξαιτίας των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και χρειάστηκε να κινητοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις και από τη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπιστεί. Αποφασιστικά συνέδραμαν αγρότες της περιοχής με υδροφόρες. Το μεσημέρι η φωτιά οριοθετήθηκε, όμως παρέμεναν ενεργές διάσπαρτες εστίες που έκαιγαν εντός της καμένης έκτασης. Ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Μέχρι αργά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνέχιζαν το έργο για την κατάσβεση, μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Στην Ρόδο με αφορμή τη φωτιά την περασμένη βδομάδα στη Σορώνη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου, Κ. Γιαννόπουλο, περιόδευσε το Σάββατο σε χωριά. Την Κυριακή σε συνάντηση με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου, πύραρχο Μ. Κρασά, όπου συμμετείχε και η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαρία Χατζηγιάννη, διαπιστώθηκε ότι παραμένουν κύριο ζήτημα η πρόληψη και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού τόσο σε έργα από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και η κατάλληλη υποδομή της υπηρεσίας.

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα δασοτεχνικά έργα, καθαρισμοί, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και βελτίωση υποδομών με κρατική χρηματοδότηση.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στην «κοίτη» ισχυρών ανταγωνισμών

Στην Παγκόσμια Μέρα Νερού, πριν από λίγες μέρες, περίσσεψαν ξανά τα κροκοδείλια δάκρυα ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και επιχειρηματικών ομίλων, για το μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που παραμένει αποκλεισμένο απ' αυτό. Η ευθύνη όμως είναι όλη δική τους: Για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων το νερό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και εκατομμύρια λαού σε όλο τον κόσμο στερούνται το πολύτιμο αγαθό. Θυμίζουμε ότι σχεδόν 2,2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, 4,2 δισ. ζουν σε ανθυγιεινό περιβάλλον, ενώ 3 δισ. δεν έχουν ούτε τις βασικές εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών. Κι επειδή μιλάμε για ένα τόσο αναγκαίο αγαθό και συγχρόνως χρυσοτόκο εμπόρευμα, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι αξιοποιείται στη γεωπολιτική σκακιέρα ως «όπλο» στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα σταχυολογούμε πιο κάτω.

* * *

Στην Αφρική, όπου απέραντες κατοικημένες εκτάσεις έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε νερό, ο έλεγχός του γίνεται «εργαλείο» στις αντιθέσεις, κυρίως ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ από τη μια, στην Κίνα και τη Ρωσία από την άλλη. Στην Αιθιοπία για παράδειγμα, η κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος, με την ονομασία «Αιθιοπική Αναγέννηση» (GERD) στον ποταμό Γαλάζιο Νείλο (Παραπόταμος του Νείλου), κινδυνεύει να αποκλείσει άλλα κράτη στη ροή του Νείλου, όπως η Αίγυπτος, όπου το μεγαλύτερο μέρος των υδάτινων εισροών θα ελέγχεται πλέον από την Αιθιοπία... Στη χρηματοδότηση του φράγματος εμπλέκονται κινέζικα κεφάλαια και εκτός των άλλων θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική φουντώνει η διαπάλη για τους υδάτινους πόρους γύρω από τον ποταμό Νίγηρα. Η εκχώρηση εκατομμυρίων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων σε μονοπώλια από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, την Ευρώπη, τη Ρωσία και αλλού όξυνε τη μεταξύ τους αντιπαράθεση για τα αρδευτικά κανάλια, με τα οποία μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες νερού.

* * *

Στην «κοίτη» ισχυρών ανταγωνισμών ρέει το νερό και στη Μέση Ανατολή, με τα κλειδιά να τα κρατάνε κυρίως η Τουρκία και το Ισραήλ. Η Τουρκία ελέγχει τη ροή του Ευφράτη και του Τίγρη, που αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και τα κράτη του Κόλπου. Το πελώριο φράγμα του Ιλισού, στον ποταμό Τίγρη, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβρη, θα παράγει το 4% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει η Τουρκία, σβήνοντας από τον χάρτη 200 χωριά. Η λειτουργία του θα προκαλέσει πρόσθετη λειψυδρία σε άλλες χώρες, ενώ δημοσιεύματα το συνδέουν και με το ξερίζωμα των κουρδικών πληθυσμών της περιοχής. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ελέγχει έως σήμερα αποκλειστικά τους υδάτινους πόρους που ανήκουν στους Παλαιστίνιους, ενώ στους συχνούς βομβαρδισμούς του πλήττει και το εργοστάσιο αφαλάτωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους χωρίς πόσιμο νερό, στο έλεος ασθενειών από ακατάλληλα ύδατα κ.λπ.

* * *

Σε μια άλλη περιοχή του χάρτη, αυτήν της Νοτιοανατολικής Ασίας, εκεί που ρέει ο πλωτός ποταμός Μεκόνγκ και ζουν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, το 2015 η Κίνα σύναψε το «Πλαίσιο Συνεργασίας Λανκάνγκ - Μεκόνγκ», ενταγμένο στο σχέδιο «Μια ζώνη, ένας δρόμος». Μέσω αυτού του ποταμού μεταφέρονται φορτία από πλοία μέχρι και 420 τόνων. Η συμφωνία της Κίνας αφορά την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ (το Λάος πλέον χρηματοδοτείται από την Κίνα για υδροηλεκτρικά εργοστάσια), σε μια προσπάθεια τα πλοία της να αποφεύγουν θαλάσσια σημεία διέλευσης, στα οποία περιπολεί σταθερά ο στόλος των ΗΠΑ. Το νερό αποτελεί «πιόνι» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στην Ουκρανία. Με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έφτιαξε φράγμα στη Χέρσωνα και συγκεκριμένα σε κανάλι που την εποχή της ΕΣΣΔ μετέφερε νερό από τον ποταμό Δνείπερο στην Κριμαία. Ετσι διέκοψε την παροχή νερού που αντιστοιχούσε στο 85% τον αναγκών της χερσονήσου, ενώ το φράγμα ήταν από τους πρώτους στόχους που βομβάρδισε η Ρωσία μετά την εισβολή.

* * *

Να λοιπόν πώς οι λαϊκές ανάγκες βρίσκουν εμπόδιο στα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων που ελέγχουν το νερό και στους ανταγωνισμούς τους, στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους, όπως σημείωνε το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού. Η αξιοποίηση του νερού, η δημιουργία υποδομών που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες προϋποθέτει την απαλλαγή από το καπιταλιστικό κέρδος, την κοινωνικοποίηση της γης, των υδάτινων πόρων, των δασών, των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, των υδροηλεκτρικών σταθμών, ενταγμένα στον κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Μόνο μέσα απ' αυτόν τον δρόμο θα μπορέσουν οι γειτονικοί λαοί με ισότιμες και αλληλέγγυες σχέσεις να αξιοποιούν τα αποθέματα, να απολαμβάνουν από κοινού τη χρήση του νερού.


Π. Κεσ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ