ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Σε εξέλιξη το παρατεταμένο έγκλημα σε βάρος του λαού
  • 173 νεκροί σε 3 μέρες, το 43,45% στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι, στο 82,12% η πληρότητα στις ΜΕΘ
  • Σχεδόν 25% αυξήθηκε η «πλεονάζουσα» θνητότητα σε σχέση με πέρυσι

Μετά το Πάσχα θα γίνει η αναστολή των όποιων μέτρων και η επανεξέτασή τους το φθινόπωρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας και φέτος ότι «φωτεινό παράθυρο» για την πανδημία θα είναι το... καλοκαίρι και όχι η λήψη των αναγκαίων μέτρων, «κουκουλώνοντας» την αθλιότητα που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στους αθωράκιστους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, με ακόμη μια δόση εμβολίου, την 4η δόση, ως «κοινή πολιτική της ΕΕ».

Στο μεταξύ, ο ιός εξακολουθεί να θερίζει. 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 3 μέρες (72 χτες, 51 την Κυριακή, 50 το Σάββατο) ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.205 θάνατοι. Από το Σάββατο μέχρι και χτες έγιναν 981 νέες εισαγωγές ασθενών Covid, επιβεβαιώθηκαν 28.547 νέα κρούσματα (12.750 το Σάββατο, 8.753 την Κυριακή, 7.044 χτες, με σαφή μείωση στον αριθμό των τεστ), εκ των οποίων τα 468 αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των επαναλοιμώξεων ανήλθε σε 119.003 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων) και των κρουσμάτων σε 3.180.556.

Ακατέβατος παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ανέρχεται σε 359, εκ των οποίων το 43,45% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid είναι 82,12% και στις απλές κλίνες 54,59%.

Κι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία αγκομαχούν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, κρατικούς πόρους, με δεκάδες ράντζα να κατακλύζουν διαδρόμους και σαλόνια, όπως στο «Αλεξάνδρα», στο «Αττικόν», στον «Ευαγγελισμό», με διπλοβάρδιες και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας στους υγειονομικούς, τουλάχιστον 6.500 εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας παραμένουν εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, με αναστολή εργασίας, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του επανέλαβε τις πολλάκις εξαγγελλόμενες εδώ και δύο χρόνια προσλήψεις που «θα ανακοινωθούν τώρα».

Οσο για το επικουρικό προσωπικό που καλύπτει τμήμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, «επιβραβεύεται» με παράταση των συμβάσεων μέχρι 31/12 και «με αυξημένη μοριοδότηση που θα λάβει στις προκηρύξεις», η οποία αφήνει απέξω πάνω από το 50% των επικουρικών.

Κυβέρνηση: Προς το συμφέρον του πολίτη να πληρώνει για τα απογευματινά χειρουργεία

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, με τον υπουργό Υγείας να ισχυρίζεται ότι είναι «συμφέρον του πολίτη (...) που αυτή τη στιγμή δίνει 35% για ιδιωτικές δαπάνες Υγείας (...) Τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με συμμετοχή ΕΟΠΥΥ σε πολύ πιο συμφερότερες τιμές», αποσιωπώντας βέβαια τις αιτίες για τις αυξημένες ιδιωτικές πληρωμές αλλά και το γεγονός ότι αυτές δεν θα πάψουν, αφού ο πολίτης θα συνεχίσει να πληρώνει και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΟΠΥΥ και στο κατ' όνομα «δημόσιο» σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης. Κι αυτό, προκειμένου να απεμπλακεί παραπέρα το κράτος από το «κόστος» για την περίθαλψη του λαού.

Ταυτόχρονα, ενώ απουσιάζουν βασικές ειδικότητες στα δημόσια νοσοκομεία, όπως παιδίατροι στη Σάμο, στην Κάλυμνο κ.α., η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την παρουσίαση νέων ψηφιακών πλατφορμών για παιδιά κι εφήβους στον χώρο της Υγείας «που θα διευκολύνουν τον προγραμματισμό των βασικών παιδιατρικών εμβολίων, θα αναβαθμίσουν την παρακολούθηση της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού», άγνωστο βέβαια σε ποιες δομές ΠΦΥ και με ποιο προσωπικό θα διασφαλίζονται τα παραπάνω.

24,68% αύξηση στους θανάτους τις πρώτες 9 βδομάδες του 2022

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που έκλεισε την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε όλες τις υπόλοιπες νόσους επί δυόμισι χρόνια, αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις πρώτες εννέα βδομάδες του 2022 (3/1 - 6/3) αυξήθηκαν κατά 24,68% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, φέτος ανήλθαν σε 29.050, ενώ πέρυσι τις πρώτες 9 βδομάδες είχαν ανέλθει σε 23.299, δηλαδή έχασαν τη ζωή τους επιπλέον 5.751 άνθρωποι.

Τη βδομάδα 31/01/2022 - 6/2/2022 καταγράφηκε αύξηση 42,5% στους θανάτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τη βδομάδα 24 - 30/1/2022 οι θάνατοι αυξήθηκαν 40,2% και τη βδομάδα 10 - 16/1/2022 πέθαναν 35,1% περισσότεροι άνθρωποι.

Από την ανάλυση των στοιχείων ανά ηλικιακή ομάδα παρατηρείται ότι οι θάνατοι κατά τις πρώτες 9 βδομάδες του 2022 ήταν περισσότεροι από αυτούς της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2021, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες άνω των 90 (1.612 θάνατοι), 85 έως 89 (1.534), 75 έως 79 (751), 80 έως 84 (638) και στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 4 (17 θάνατοι).

Η αύξηση σε θανάτους εντοπίζεται σε 13 Περιφέρειες, με τη θλιβερή «πρωτιά» να έχουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας κατά 1.774, 1.003 και 609 θανάτους αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι μεταναστών - προσφύγων στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Σφύζει ξανά από ... ράντζα

Η εικόνα είναι από έναν διάδρομο και το «σαλόνι» της Α' Παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έπειτα από τη γενική εφημερία του περασμένου Σαββάτου.

Για μια ακόμα φορά η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική του... «ενισχυμένου» και «θωρακισμένου» δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ ανάλογες είναι οι εικόνες και σε άλλα σημεία του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και το «έκτακτο άνοιγμα» δύο θαλάμων COVID στη Γ' Παθολογική κλινική, θέτοντας μεταξύ άλλων κρίσιμα και αποκαλυπτικά ερωτήματα:

«Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα η κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, όταν μέρες τώρα παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά COVID που εισάγονται στο νοσοκομείο (και ομοίως κατακόρυφη αύξηση στους υγειονομικούς), μάλιστα την προηγούμενη κιόλας μέρα η κλινική COVID είχε 14 εισαγωγές; Γιατί πάλι, μπροστά και στην τουριστική περίοδο που έρχεται, καλλιεργείται το ίδιο αφήγημα ότι ξεμπερδέψαμε με τα μέτρα και την πανδημία, όταν οι ασθενείς κυριολεκτικά δεν χωράνε στα νοσοκομεία και τα ράντζα έχουν γίνει καθεστώς, επιβεβαιώνοντας την ανεπαρκή στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων στο σύνολό τους;».

Ξεκίνησε το ξήλωμα κλινικών στο Παίδων Πεντέλης

Με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση, η ΥΠΕ και η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης ξεκίνησαν το ξήλωμα της ΩΡΛ και της Ορθοπεδικής κλινικής, προκειμένου να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας των ταλαιπωρημένων παιδιών από τις εισαγγελικές εντολές, εντός του νοσοκομείου, σε βάρος της λειτουργίας κλινικών του ιδρύματος.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και οι υγειονομικοί του νοσοκομείου έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι οι χώροι φιλοξενίας είναι δομές κοινωνικής πρόνοιας, καθώς αφορούν υγιή παιδιά, που δεν χρειάζονται νοσηλεία αλλά φιλοξενία. «Αυτοί οι χώροι φιλοξενίας είναι απολύτως αναγκαίοι, όμως πρέπει να λειτουργούν σε ξεχωριστές, κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με δικό τους, κατάλληλο, μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τραγικές ελλείψεις όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας παίδων, αλλά και σχετικά με τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη».

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά τις διαδικασίες σε συνεργασία με ΜΚΟ, η οποία εμπλέκεται στις δομές για τα απροστάτευτα παιδιά των εισαγγελικών εντολών, καταργώντας δεκάδες κρεβάτια νοσηλείας, στέλνοντας εκ νέου πελατεία στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας και επιβαρύνοντας περισσότερο τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού». Ενώ από το Σάββατο, λόγω των εργασιών, έχει διακοπεί η παροχή νερού σε πολλά τμήματα του Παίδων Πεντέλης, με αποτέλεσμα οι γονείς να μην μπορούν να πλύνουν τα παιδιά τους που νοσηλεύονται και το προσωπικό του νοσοκομείου να μην μπορεί να πάει καν στην τουαλέτα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι δεκάδες οικογένειες να υπογράφουν για να πάρουν πρόωρο εξιτήριο.

Την αντίθεσή της στο ξήλωμα του νοσοκομείου και στον αντιεπιστημονικό σχεδιασμό για δημιουργία δομής φιλοξενίας σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον εκφράζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πεντέλης, αναδεικνύοντας ότι για μια ακόμα φορά το Παίδων βρίσκεται στο στόχαστρο, όπως συμβαίνει διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις. «Η κυβέρνηση και η ΜΚΟ που εμπλέκεται ουσιαστικά νομιμοποιούν τη συνεχιζόμενη κακοποίηση των παιδιών, καταδικάζοντάς τα να ζουν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον», σημειώνει και δηλώνει ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου.

11o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Ξανά πρώτη δύναμη και σημαντικά ενισχυμένη η ΔΗΠΑΚ

Ανοδος από 70 σε 93 ψήφους και από 9 σε 11 έδρες

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Για τρίτη συνεχόμενη εκλογική μάχη, οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέδειξαν τη ΔΗΠΑΚ πρώτη δύναμη με μεγάλη ενίσχυση σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο, το 2019, μεγαλώνοντας τη διαφορά από τις άλλες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, για το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ:

Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 93 ψήφους, 11 έδρες και ποσοστό 40% (έναντι 70 ψήφων και 9 εδρών - 32% - στο προηγούμενο συνέδριο).

Το ΕΚΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ) πήρε 52 ψήφους, 6 έδρες και 22% (από 50 ψήφους και 6 έδρες το 2019).

Η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) πήρε 42 ψήφους, 5 έδρες και ποσοστό 17% (από 38 ψήφους και 5 έδρες).

Το ΜΕΤΩΠΟ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 33 ψήφους, 4 έδρες και ποσοστό 14% (από 30 ψήφους και 4 έδρες στο προηγούμενο συνέδριο).

Η «Συμπαράταξη Νοσοκομειακών Γιατρών» (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) πήρε 16 ψήφους, 1 έδρα και ποσοστό 7% (από 20 ψήφους και 3 έδρες το 2019).

Για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η ΔΗΠΑΚ με 93 ψήφους εκλέγει 10 αντιπροσώπους (από 71 ψήφους και 9 αντιπροσώπους το 2019), το ΕΚΑ εκλέγει 6 (από 6), η ΔΗΚΝΙ 5 (από 4), το ΜΕΤΩΠΟ 3 (από 4) και η «Συμπαράταξη» 2 (από 2).

Πέθανε ο Γ. Κυριόπουλος

«Εφυγε» από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος είχε προσβληθεί από κορονoϊό και νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ