Το νέο κρούσμα αδιαφορίας έναντι των αρχαίων μνημείων έρχεται μέσω της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο ναό του Ολυμπίου Διός στις 28/6. Η κρατική αδιαφορία προκύπτει από τις ανησυχίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ασφάλεια του μνημείου λόγω της συναυλίας. Κι αυτό διότι, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει να δοθεί η συναυλία στο χώρο με όρο, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, τα τελικά σχέδια των κατασκευών να δοθούν προς έγκριση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αυτό δεν έγινε ποτέ!
Πέρα λοιπόν από τη δυσαρέσκεια των αρχαιολόγων γι' αυτή την αντιμετώπιση τίθεται και ζήτημα ασφάλειας του ναού, αφού οι εγκαταστάσεις για τη συναυλία είναι... «δεινοσαυρικές»: Θα στηθεί ένα τεράστιο ξύλινο αμφιθέατρο 3.000 θέσεων, έκτασης 2.500 τ.μ., σκηνή 450 τ.μ. και γυάλινο βάθρο μπροστά από το ναό. Πίσω από το ναό θα στηθεί ένα τεράστιο παραπέτασμα για να κρύβει αφενός τις απέναντι πολυκατοικίες και για να προβάλλονται εικόνες από λέιζερ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι πλατφόρμες της τεχνικής υποστήριξης! Ο φόβος των αρχαιολόγων εντοπίζεται περισσότερο στο γιγαντιαίο παραπέτασμα και στο κατά πόσο θα αντέξει έναν δυνατό άνεμο για να μην πέσει πάνω στο ναό...
Από την παράσταση «Ορέστης - από τον Ρίτσο στους τραγικούς» |
Αφιερωμένη στην εξηκοστή επέτειο της Μάχης της Κρήτης είναι η εκδήλωση, που διοργανώνει η «Παγκρήτιος Ενωση», τη Δευτέρα (8μμ), στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), με ελεύθερη είσοδο. Στη συναυλία θα τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα του «Ζορμπάς», «Πνευματικό Εμβατήριο» και «Αξιον Εστί». Τα έργα θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό και σολίστ τον Μάριο Φραγκούλη. Θα συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Νίκος Ανδρουλάκης, Αθηνά Καραταράκη, Μάνος Μουντάκης, Βασίλης Σκουλάς, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη, ο Ψαραντώνης και Κρήτες χορευτές.
Την επίσημη ανακοίνωση της επιστροφής των αρχιτεκτονικών μελών του Φιλιππείου, από το Μουσείο της Περγάμου στην αρχαία Ολυμπία, έκανε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά την ξενάγησή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βερολίνου. Παράλληλα, ο ίδιος ανήγγειλε και τη διεξαγωγή μεγάλης έκθεσης κλασικών αρχαιοτήτων το 2002 στο Βερολίνο.
Και οι δύο, όμως, ανακοινώσεις, προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βερολίνου και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τη θέσπιση μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των Μουσείων Περγάμου και Ολυμπίας. Τα «μάρμαρα» του Φιλιππείου βρίσκονται στο Μουσείο της Περγάμου από το 1892, βάσει της ελληνογερμανικής συμφωνίας του 1875 για τις ανασκαφές στην Ολυμπία. Ως εκ τούτου, η πολύχρονη παρουσία τους στη Γερμανία είναι, τυπικά, νόμιμη, αν και δύσκολα θα μπορούσε (και) το τότε ελληνικό κράτος να πει «όχι» στους Γερμανούς.
Στη συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας προβλέπεται η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο της Περγάμου, όπου θα φιλοξενούνται, περιοδικά, αρχαιολογικά ευρήματα από την Ελλάδα. Η αρχή θα γίνει με μία έκθεση ευρημάτων από το εργαστήριο του Φειδία στην Ολυμπία.
Στο νομό Ρεθύμνου της Κρήτης βρίσκεται η περιοχή Μαργαρίτες, γνωστή για τη μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική. Η Πολιτιστική Κίνηση Μαργαριτών, εδώ και χρόνια, έχει συμπεριλάβει στις πολλαπλές δραστηριότητές της, τη διατήρηση, μελέτη και προβολή της κεραμικής τέχνης της περιοχής. Κάτω από το γενικό τίτλο «Μελέτη - Ανάδειξη - Προβολή της Κρητικής Κεραμικής», δημιουργήθηκε η μόνιμη έκθεση «Η κεραμική των Μαργαριτών», με πλούσιο υλικό και πολλά εκθέματα. Εκδόθηκε ένας πλούσια εικονογραφημένος οδηγός της έκθεσης. Σχεδιάστηκε το CD Rom «Η κεραμική της Κρήτης», όπου παρουσιάζεται η ιστορία της κρητικής κεραμικής, η τεχνολογία, τα αγγεία και οι χρήσεις τους, η οργάνωση των εργαστηρίων κλπ., μέσα από έναν πλούτο πληροφοριών, φωτογραφιών και χαρτών. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα και θα εγκαινιαστεί η μόνιμη έκθεση. Θα μιλήσει η Μπέτυ Ψαροπούλου («Η κρητική κεραμική των νεότερων χρόνων»), ενώ την έκθεση θα παρουσιάσει η Μιμίκα Γιαννοπούλου.
Τον επιστημονικό συντονισμό του προγράμματος είχε το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, το οποίο εδώ και χρόνια διεξάγει έρευνες για την κρητική κεραμική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε από το δήμο Γεροποτάμου, ο οποίος παραχώρησε και το χώρο για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης. Στόχος των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι η ανάδειξη των Μαργαριτών σε τόπο συνάντησης των ερευνητών της κεραμικής τέχνης και των αγγειοπλαστών, με σκοπό τη γόνιμη ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, καθώς και η προβολή της τοπικής κεραμικής σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες.