ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΕΓΚΕΒ
Στο επίκεντρο το Ιράν και το Παλαιστινιακό

Από τη συνάντηση των 6 ΥΠΕΞ

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση των 6 ΥΠΕΞ
Χαρακτήρα τακτικού περιφερειακού διπλωματικού φόρουμ αποφασίστηκε να πάρει η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των Ισραήλ, ΗΠΑ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Μπαχρέιν και Μαρόκου, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κιμπούτς Σντε Μπόκερ της ερήμου Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

Στο κλείσιμο των εργασιών της συνόδου οι έξι υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις, με πρώτο τον Ισραηλινό Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικοδόμηση μίας νέας περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφάλειας κατά «κοινών εχθρών», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς «το Ιράν και τους ένοπλους αντιπροσώπους του». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι το Ισραήλ «βαδίζει στον δρόμο της ειρήνης» και ότι «ανοίγει η πόρτα σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων».

Διαβεβαίωσε ότι οι χώρες της περιοχής «δεν θα παραδοθούν στην τρομοκρατία» και θα συνεχίσουν «στο μονοπάτι της ειρήνης». Τόνισε πως όλοι καταδίκασαν ομόφωνα την «τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη Χαντέρα που εξαπέλυσαν το βράδυ της Κυριακής δύο Αραβες βεδουίνοι ισλαμιστές, Ισραηλινοί πολίτες, κάνοντας χρήση «αδιάκριτων πυρών» σε κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 2 Ισραηλινών φαντάρων 19 ετών και τον τραυματισμό άλλων 12 ατόμων. Αφορμή για την καταδίκη της επίθεσης, που επιδοκιμάστηκε ως «πράξη αντίστασης» από τη «Χαμάς» και την «Ισλαμική Τζιχάντ», έδωσε το επιπρόσθετο γεγονός ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε νωρίς χτες το «Ισλαμικό Κράτος».

Συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ισραήλ

Πριν τη σύνοδο στη Νεγκέβ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που ξεκίνησε περιοδεία από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη (με επόμενους σταθμούς, τις επόμενες μέρες, το Μαρόκο και την Αλγερία), συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ (ο οποίος χτες διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό) και τους Ισραηλινούς υπουργούς Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και Αμυνας Μπένι Γκαντς. Παραδέχτηκε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν διαφορές στο θέμα του Ιράν και μίας πιθανής συμφωνίας, ωστόσο τόνισε πως οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία έναντι της Τεχεράνης, «με ή χωρίς συμφωνία». Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες» να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ευχαρίστησε επίσης το Ισραήλ για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του στην ουκρανική κρίση, τονίζοντας πως αυτός ασκείται σε στενή επικοινωνία και συντονισμό με τις ΗΠΑ. Ζήτησε δε μέτρα «αποκλιμάκωσης της έντασης» στα παλαιστινιακά εδάφη, ώστε να παραμείνουν ορατές οι προοπτικές για διαπραγμάτευση με στόχο τη λύση στη βάση των δύο κρατών.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Μπένετ ανακοίνωσε την ανέγερση πέντε νέων εβραϊκών εποικισμών στην έρημο Νεγκέβ, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, που κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ακούν τα λόγια αλλά να δουν «τα έργα» των κατοχικών δυνάμεων.

Η συνάντηση με τον Αμπάς

Το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη στη Ραμάλα και συναντήθηκε και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «ανοικοδομήσουν» τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, μετά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμπάς, από την άλλη, επανέλαβε τα αιτήματα για τερματισμό της κατοχής, της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών και των επιθέσεων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων. Κατηγόρησε δε το Ισραήλ μεταξύ άλλων και για «εξιουδαϊσμό» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με τις διώξεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους από οργανώσεις Εβραίων εποίκων.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίθεση Χούθι σε αποθήκη πετρελαίου στην Τζέντα

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη (σήμερα) ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εμπόλεμων πλευρών της Υεμένης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στην έδρα του Οργανισμού Χωρών Συνεργασίας του Κόλπου, οι Υεμενίτες Χούθι πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες με αποτέλεσμα την εκδήλωση αναίμακτης πλην μεγάλης πυρκαγιάς σε αποθήκη πετρελαίου της σαουδαραβικής εταιρείας ενέργειας «Aramco» στην Τζέντα.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πίστα του Γκραν Πρι, όπου πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος αγώνας της Formula 1.

Οι Χούθι είχαν επιτεθεί και πάλι στις 20/3 σε εγκαταστάσεις της «Aramco» στην Τζέντα.

Μετά την επίθεση στην Τζέντα, ο ηγέτης των Χούθι, Μαχντί αλ Μασάτ, ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία εμφανιζόμενος ανοιχτός στο ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης παύσης πυρός εάν ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας σταματήσει τις επιχειρήσεις στην κατεστραμμένη από τον πολυετή πόλεμο Υεμένη. Υποστήριξε πως πρόκειται για μία «ειλικρινή πρόσκληση» και για «πρακτικά βήματα» οικοδόμησης εμπιστοσύνης «από την αρένα των συνομιλιών στην αρένα των ενεργειών». Ωστόσο μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση για τριήμερη εκεχειρία από τους Χούθι, ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Σαναά πλήττοντας κυρίως στρατόπεδα «και οχυρά».

Το Σάββατο, με αφορμή την έβδομη επέτειο έναρξης της επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά του πολέμου στην πρωτεύουσα της πολύπαθης χώρας, Σαναά. Τη μαζική διαδήλωση οργάνωσε το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κόμμα του πρώην Προέδρου και συμμάχου των Χούθι, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Οι Χούθι πραγματοποίησαν στη συνέχεια άλλη κινητοποίηση στη βόρεια Σαναά με συνθήματα κατά των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους κατηγορώντας τους για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΠΑ
Πολεμική προετοιμασία και ενίσχυση μεγάλων ομίλων

Νέο «μποναμά» στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας και σε μεγάλους ομίλους σχεδιάζει για το 2023 η κυβέρνηση των ΗΠΑ, του Τζ. Μπάιντεν, σύμφωνα με πρόταση σχεδίου του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά που κατέθεσε χτες στο Κογκρέσο.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του προϋπολογισμού συνολικού ύψους 5,8 τρισ. δολαρίων προβλέπει 1,58 τρισ. δολάρια μόνο για την «άμυνα και την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας» και μία μικρή αύξηση φόρου στους πάμπλουτους Αμερικανούς με περιουσία και ετήσια εισοδήματα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών.

Ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει, επίσης, να αυξηθεί το ποσοστό φορολόγησης των εταιρειών στο 28% (από 21% επί Τραμπ). Επίσης σε σχέση με τους «φορολογικούς παραδείσους» όπου καταφεύγουν μεγάλες επιχειρήσεις και δημιουργεί αντιδράσεις σε λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, ο προϋπολογισμός υποτίθεται ότι θα προβλέπει «μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους φορολογικούς παραδείσους για να μειώσουν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο». Παράλληλα, το προσχέδιο συμπεριλαμβάνει και μια πρόταση για επιχορήγηση ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής, το ΝΑΤΟ και «τη μάχη εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας», όπως και 1 επιπλέον δισεκατομμύριο υπέρ της Ουκρανίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) επικράτησε την Κυριακή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου Ζάαρλαντ, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το SPD πήρε το 43,5% των ψήφων (+13,9% από το 2017) και 29 από τις 51 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου. Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υποχώρησαν στη δεύτερη θέση με 28,5% (-12,2%). Εκτός τοπικής Βουλής έμεινε το οπορτουνιστικό κόμμα «Αριστερά» (Die Linke), λαμβάνοντας 2,6% και καταγράφοντας απώλειες 10,3% από το 2017. Πριν από λίγες μέρες είχε παραιτηθεί ο συνιδρυτής της Linke και πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου, Οσκαρ Λαφοντέν, δηλώνοντας ότι το κόμμα «έχει παραιτηθεί από την αξίωση να παρουσιάσει αριστερή εναλλακτική».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Στη δημιουργία της δικής του πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης ανακοίνωσε πως σκέφτεται «πολύ σοβαρά» να προχωρήσει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης (μεταξύ άλλων) των βιομηχανιών «SpaceX», «Tesla», Ιλον Μασκ, που κατά καιρούς έχει εκφράσει πολιτικές θέσεις για πλειάδα ζητημάτων, με πιο πρόσφατο τις κινητοποιήσεις φορτηγατζήδων στον Καναδά κατά των αναγκαστικών εμβολιασμών.

ΑΖΑΞΙΟ.-- Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν σε πόλεις της Κορσικής, όπου συνεχίζονται αντιδράσεις για τον θάνατο του αυτονομιστή Ιβάν Κολονά, που κατέληξε αφού είχε δεχτεί επίθεση μες στη φυλακή. Η συζήτηση για το ενδεχόμενο αυτονόμησης της Κορσικής δυναμώνει, ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 10ης Απρίλη, ενώ η κυβέρνηση Μακρόν δηλώνει έτοιμη σε μια νέα 5ετία «να φτάσει μέχρι και στην αυτονομία» για το νησί, συζητώντας βέβαια «τι θα είναι αυτή η αυτονομία».

ΛΙΒΥΗ
Τους στενούς δεσμούς με την Τουρκία επιβεβαιώνει ο νέος πρωθυπουργός

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που τον ενώνουν με την Τουρκία επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής σε συνέντευξή του στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό «Al-Wasat TV» ο νέος Λίβυος πρωθυπουργός Φάτχι Μπασάγα, μη παραλείποντας παράλληλα να προειδοποιήσει κατά του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που επιμένει να διατηρεί το αξίωμά του και να είναι επικεφαλής παράλληλης κυβέρνησης στην Τρίπολη παρά τον διορισμό και την έγκριση νέας από την λιβυκή βουλή τον Φλεβάρη.

Ο Μπασάγα, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και ήταν στενός υποστηρικτής του Ντμπεϊμπά (ώσπου τα βρήκε, πριν λίγους μήνες, με την πλευρά πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ και τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ στην Ανατολική Λιβύη) ξεκαθάρισε ότι η σχέση του με την Τουρκία «χτίστηκε σε δύσκολες στιγμές». Διαβεβαίωσε δε ότι η σχέση αυτή «δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση».

Υποστηρίζοντας πως υπάρχουν ορισμένοι που «προσπαθούν να στρεβλώσουν» τις σχέσεις του με την Τουρκία, επιβεβαίωσε πως οι γιοι του Χαλίφα Χάφταρ, Σαντάμ και Σιντίκ, πήγαν στην Τουρκία «για να διευκρινίσουν τα πράγματα» και πως ετοιμάζονται να πάνε και στο Κατάρ.

Στο μεταξύ, η Βρετανίδα πρέσβης στη Λιβύη, Καρολάιν Χέρντεϊλ, συναντήθηκε την Κυριακή με τον Χαλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη, συζητώντας (σύμφωνα με δική της ανάρτηση στο Τουίτερ) «τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συμμαχία αποχώρησης όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ