Μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο κτίριο Κεράνη στου Ρέντη
Στο κέντρο ο μαθητής που έχει τη στήριξη όλων των συμμαθητών του και φορέων της πόλης |
Ο Σαϊντού Καμαρά έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ανήμερα της 25ης Μάρτη παρέλασε με το σχολείο του. Η ιστορία του ταξιδιού του προς την Ελλάδα ξεκινάει στα 15 του χρόνια και μετά από μια επικίνδυνη διαδρομή κατόρθωσε μέσω Σενεγάλης και Τουρκίας να φτάσει στην Ελλάδα διακινδυνεύοντας τη ζωή του στο Αιγαίο. Φιλοξενήθηκε σε δομές με καθεστώς προστασίας ασυνόδευτου ανηλίκου και εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα στο σχολείο που είναι σήμερα.
Μετά την οργή που ξεσήκωσε η άδικη απόφαση της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, δήλωσε ότι ...μερίμνησε «για την ενίσχυση του φακέλου του (σ.σ. του Σαϊντού) με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών». Ουσιαστικά δηλαδή αρκείται στην επίδοση του μαθητή, που είναι πολύ καλή, αλλά επί της ουσίας ...νίπτει τα χείρας της και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων που ενηλικιώνονται αφήνεται άθικτο.
Οι συμμαθητές όμως του προσφυγόπουλου συνεχίζουν μαζί του τον αγώνα για να μην απελαθεί. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μπραχαμίου τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας φτώχειας στη χώρα του, τη Γουινέα, μόλις στα 15 του χρόνια, πήρε μόνος του τον δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς κανέναν συγγενή ή κάποιο άλλο στήριγμα στο εξωτερικό, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, προκειμένου να αποκτήσει άσυλο. Απόφαση την οποία βέβαια δεν θα έπαιρνε κανένα παιδί αν δεν βρισκόταν σε συνθήκες απόγνωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει για όλους τους πρόσφυγες - μετανάστες σε όλες τις χώρες του κόσμου!!!
Ολοι οι μαθητές πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας! Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό! Οι κυβερνήσεις και το κράτος, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν τους μαθητές - πρόσφυγες κατ' αυτόν τον τρόπο. Είτε τους πετάνε έξω από τα σχολεία είτε τους αφήνουν αβοήθητους, αναθέτοντας την ευθύνη σε ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν χρυσές δουλειές με τις ευλογίες κυβερνήσεων και ΕΕ, ενώ η ολόπλευρη φροντίδα για τη μόρφωση και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών θα έπρεπε να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο συμμαθητής μας, όπως και χιλιάδες άλλοι πριν από αυτόν, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια. Η προσφυγιά και η μετανάστευση γεννιούνται από τις συγκρούσεις των "ισχυρών" αυτού του κόσμου, όπως είναι και αυτή που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουκρανία. Ολοι οι μαθητές γεμίζουμε με οργή και αγανάκτηση στο άκουσμα των σειρήνων του πολέμου και στη θέα των βομβαρδισμένων πόλεων στην Ουκρανία, και όπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι κι αυτός, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πως καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε του ουκρανικού ούτε κανενός άλλου λαού, δεν μετράει μπροστά στα κέρδη των ισχυρών από το μοίρασμα των αγορών».
Καλώντας στην αυριανή συγκέντρωση καταλήγουν:
«Ολοι οι μαθητές δίνουμε τη μάχη μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας για τη ζωή και τα δικαιώματα του Σαϊντού και όλων των "Σαϊντού" του κόσμου! Ολοι μαζί ενωμένοι αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες - συμμαθητές μας σε κάθε σχολείο και βροντοφωνάζουμε: Ο Σαϊντού μένει εδώ!».
Η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας στηρίζει το αίτημα να δοθεί στον πρόσφυγα μαθητή το καθεστώς ασύλου, ενώ συμμετέχει και στην αυριανή κινητοποίηση. Γι' αυτό προκηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας για τους συναδέλφους των σχολείων του Αγ. Δημητρίου, για αύριο, από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, καταγγέλλει την έως τώρα στάση του υπουργείου Παιδείας τονίζοντας: «Φυσικά και με την πλήρη αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας. Αλήθεια, αν εξαιρέσουμε το γνήσιο, ανθρώπινο και παιδαγωγικό ενδιαφέρον, την έγνοια και τον αγώνα των καθηγητών του Σαϊντού, την αλληλεγγύη των συμμαθητών του, των γονιών, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει κάνει κάποια επίσημη ενέργεια για το μέλλον του μαθητή της;
Αυτή η κατάσταση δεν είναι απλώς μεμονωμένη ούτε "ατυχής". Εχουμε πείρα αρκετών ετών για το πώς μεταχειρίζεται το κράτος τον πρόσφυγα - μαθητή, ακόμα κι όταν δεν τον απειλεί με απέλαση. Είτε τον πετάει έξω από το σχολείο είτε τον αφήνει κατ' ουσίαν αβοήθητο (π.χ. τεράστιες ελλείψεις σε Τμήματα Υποδοχής) αναθέτοντας την ευθύνη στις ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν χρυσές δουλειές με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων και ΕΕ, ενώ η ολόπλευρη φροντίδα για τη μόρφωση και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών θα έπρεπε να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους».
Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αγίου Δημητρίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίου Δημητρίου - Αλίμου και γύρω δήμων.
Οι Οργανώσεις Μπραχαμίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στη σχετική ανακοίνωση - καταγγελία για την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να απορρίψει πρωτόδικα την αίτηση ασύλου του πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά και το κάλεσμα στη συγκέντρωση της Τετάρτης, τονίζουν χαρακτηριστικά:
«Η περίπτωση του Σαϊντού δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό! Εδώ και χρόνια το κράτος, η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αφήνουν σχεδόν "στην τύχη τους" τα προσφυγόπουλα που έρχονται στη χώρα μας. Οι ελλείψεις στα Τμήματα Υποδοχής είναι τραγικές, τα μέτρα για την ομαλή ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ανεπαρκή, ενώ συχνά αναθέτουν την ευθύνη τους στις ΜΚΟ, οι οποίες θησαυρίζουν με τη στήριξη των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Στο πρόσωπο του Σαϊντού, όπως και στο πρόσωπο όλων των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, συμπυκνώνεται όλη η υποκρισία του αστικού συστήματος για την προστασία των παιδιών, για τα οποία όλοι δήθεν νοιάζονται και μοχθούν. Συσκοτίζεται ότι τα παιδιά δεν είναι γενικά απροστάτευτα, αλλά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των κάθε είδους επεμβάσεων για τις σφαίρες επιρροής και τον πλούτο των χωρών, που φέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή, τη φτώχεια και των εξαθλίωση για τους λαούς.
Στα παιδιά που παίρνουν τον δρόμο του ξεριζωμού, μόνα, χωρίς την οικογένειά τους, συγγενείς ή φίλους, για να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και τη δυστυχία, αναζητώντας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε άλλους τόπους, θα έπρεπε να εξασφαλίζεται τόσο η πλήρης προστασία κατά τη διάρκεια της ανηλικότητας όσο και η στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά από την ενηλικίωση και όχι η απέλασή τους και η επιστροφή στην "κόλαση". Ο Σαϊντού δίνει μαθήματα ζωής! Είναι ένας μαχητής, που παλεύει για τα όνειρά του στις πιο αντίξοες συνθήκες. Γι' αυτό και δέχτηκε και θα συνεχίσει να δέχεται την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη όλων των συμμαθητών και των δασκάλων του από την πρώτη στιγμή, κόντρα στο ρατσιστικό δηλητήριο.
Ο αγώνας αυτός και η αλληλεγγύη αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, ενάντια στο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά σε βάρος των ξεριζωμένων του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των επεμβάσεων, όπως στην Ουκρανία.
Το όψιμο ενδιαφέρον της υπουργού Παιδείας, που μάλιστα προβαίνει σε μια απαράδεκτη σύνδεση της απόδοσης του ασύλου με την "αριστεία" του μαθητή, είναι υποκριτικό. Ολο το αντιδραστικό πλαίσιο σε βάρος των ασυνόδευτων ανηλίκων, που μόλις ενηλικιώνονται "διώχνονται πίσω στην κόλαση απ' όπου προσπάθησαν να ξεφύγουν", διατηρείται στο ακέραιο. Στην ίδια κατεύθυνση, μάλιστα, κινείται και το απαράδεκτο "καθεστώς υπό ανοχή παραμονής", που προωθείται με τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, όπως τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση».
Εκδήλωση έγινε την Κυριακή από το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων και τοποθέτηση μνημείου
Ανατράπηκε από τις κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων η απόφαση της δημοτικής αρχής Νέας Ιωνίας για τη μεταφορά των απορριμματοφόρων στο πρώην οικόπεδο της «Altec», στα παλιά ανθρακωρυχεία.
Την Κυριακή, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης πραγματοποιήθηκαν στο πρώην οικόπεδο της «Αltec» τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των ηρώων ανθρακωρύχων της Αλσούπολης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς της περιοχής.
Στην εκδήλωση, εκ μέρους του Συντονιστικού των Σωματείων και των φορέων, ο Πέτρος Αλέπης σημείωσε πως οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, καθώς η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας, μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, εγκατέλειψε την απόφασή της για μεταφορά των απορριμματοφόρων στην περιοχή του ανθρακωρυχείου.
Τόνισε πως οι φορείς, τα σωματεία και οι κάτοικοι δεν εφησυχάζουν και απαιτούν εδώ και τώρα να βρεθεί κατάλληλος χώρος για να φύγουν τα απορριμματοφόρα από το δημοτικό στάδιο, καθώς και αυτός ο χώρος είναι ακατάλληλος. Υπογράμμισε ότι είναι μια πρώτη νίκη, αλλά σήμερα είναι ώριμο το αίτημα ο χώρος των ανθρακωρυχείων να αποδοθεί στον λαό, για να γίνει χώρος αθλητισμού, πολιτισμού, ιστορικής μνήμης και διαπαιδαγώγησης για τις νέες γενιές.
Αναφέρθηκε στην ιστορία των ανθρακωρυχείων, όπου δούλευαν 2.000 εργάτες. Την περίοδο της Κατοχής, η Νέα Ιωνία, με αιμοδότες τους ανθρακωρύχους, ήταν από τα μεγάλα κάστρα αντίστασης ενάντια στους ναζί κατακτητές. Μέσα στο ανθρακωρυχείο λειτουργούσε διευρυμένη οργάνωση του ΕΑΜ και επίσης τμήμα του εφεδρικού ΕΛΑΣ.
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως «ο καλά οργανωμένος αγώνας έφερε αποτελέσματα» και προσθέτει ότι «μετά από δύο περίπου μήνες συνεχών κινητοποιήσεων των κατοίκων Αλσούπολης - Καλογρέζας που οργανώθηκαν από δεκάδες φορείς της πόλης (αφότου η δημοτική αρχή Θωμαΐδου εισηγήθηκε έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία την αγορά του οικοπέδου της πρώην "Altec" για να μεταφέρει εκεί τα απορριμματοφόρα του δήμου) το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις 23/3/2022 ανέτρεψε αυτή την απόφαση και αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά οικοπέδου με τις προδιαγραφές που προβλέπονται».