Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει το θεσμικό πλαίσιο που εξυπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική
Κλήση σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για «το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων που καταψήφισαν τον ισολογισμό του έτους 2021 του δήμου Ιάσμου Ροδόπης, ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Σπορίκης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια αποτελεί μια πρωτοφανή διοικητική πράξη περιορισμού και νόθευσης της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης ενός εκλεγμένου οργάνου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία - που έχει καταστήσει τα Δημοτικά Συμβούλια σχεδόν διακοσμητικά, καθώς οι αποφάσεις για τα πλέον σοβαρά ζητήματα λαμβάνονται σε Επιτροπές των δήμων - τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων δεν έχουν τη δυνατότητα να καταψηφίσουν τις εισηγήσεις του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, παρά μόνο να καταθέσουν ξεχωριστή εισήγηση. Στην περίπτωση των οικονομικών απολογισμών και των ισολογισμών, μάλιστα, δεν υφίσταται το γνωστό σε όλους «υπέρ, κατά, λευκό», αλλά μόνο το «υπέρ» και για όποιον επιθυμεί η «διατύπωση παρατηρήσεων και αντιρρήσεων». Μάλιστα, ακόμα και αν προκύπτουν διαχειριστικά λάθη, παραλείψεις ή και ατασθαλίες, το μόνο που μπορεί να κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος είναι να τις επισημάνει!
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σύνολο της αντιπολίτευσης, που είναι πλειοψηφική δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταψήφισε τον ισολογισμό του έτους 2021 και επομένως αυτός δεν εγκρίθηκε. Από την πλευρά της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, ερμηνεύοντας πληθώρα νόμων, άρθρων και διατάξεων, ισχυρίζεται ότι καθώς οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τους οικονομικούς απολογισμούς αποτελούν «δέσμια αρμοδιότητα», τότε «...η μη άσκηση αρμοδιότητας, πόσο δε μάλλον δέσμιας, από το διοικητικό όργανο συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, επισύροντας τις αντίστοιχες πειθαρχικές ευθύνες», σημειώνοντας επίσης πως τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων «έχουν μόνο τη δυνατότητα κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης να διατυπώσουν παρατηρήσεις...».
Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιάσμου, θα εμμείνει στην ξεκάθαρη πολιτική της θέση και δεν θα άρει την τοποθέτηση και την ψήφο της, ενώ καλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να σταματήσουν εδώ και τώρα κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εξηγεί ότι καταψήφισε και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και το ανεπαρκές για τα μεγάλα ζωτικά προβλήματα του λαού τεχνικό πρόγραμμα για το 2021, καθώς «τοποθετείται πάντα με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών (...) Με τα ίδια πολιτικά κριτήρια τοποθετηθήκαμε απέναντι στην εισήγηση της δημοτικής αρχής για τον ισολογισμό του 2021. Γιατί τα πεπραγμένα της διοίκησης ανταποκρίθηκαν σε όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός, τον οποίο καταψήφισε η "Λαϊκή Συσπείρωση"».
Προσθέτει δε ότι με βάση τα παραπάνω θα αποτελούσε «πολιτικό παραλογισμό» από τη μία η καταψήφιση ενός προϋπολογισμού που προέβλεπε «μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις δημοτικές υπηρεσίες, (...) που στο σκέλος των δαπανών έχει για εργολάβους και επιχειρηματικούς ομίλους αλλά υστερεί όταν πρόκειται για τη στήριξη του λαού», και από την άλλη η υπερψήφιση του ισολογισμού που αποτύπωσε αυτές τις ίδιες προτεραιότητες και στοχεύσεις.
Παράλληλα τονίζει πως η δίωξη αυτή συγκαταλέγεται στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σκοπό έχει την εξασφάλιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής στο επίπεδο των Δήμων, των Κοινοτήτων και των Περιφερειών.
«Αυτό το πλαίσιο το συνδιαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση με τις εκάστοτε "μεταρρυθμίσεις" ("Καποδίστριας", "Καλλικράτης", "Κλεισθένης") και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως αυτές για την περιβόητη "κυβερνησιμότητα" τις οποίες έφερε η ΝΔ. Με αυτό το πλαίσιο συμφωνούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης"», αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει πως το ίδιο πλαίσιο αποτελεί «εξέλιξη μιας πορείας αντιδραστικοποίησης των ΟΤΑ, μετατροπής τους σε κατεξοχήν κρατικά όργανα εφαρμογής των κατευθύνσεων των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πάση θυσία διασφάλιση της ανταποδοτικής λειτουργίας, της λειτουργίας με τη λογική "κόστους - οφέλους", με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Για να κερδίζουν οι λίγοι και να την πληρώνουν οι πολλοί».
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, από κοινού, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των δέκα νεαρών, ηλικίας 16 έως 19 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την άγρια επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, σε βάρος 14χρονου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, δύο 24ωρα πριν από τη δολοφονική επίθεση εναντίον του 19χρονου Αλκη Καμπανού.
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό συνέβη το βράδυ της 29ης Γενάρη, όταν οι δράστες επιτέθηκαν απρόκλητα στον 14χρονο και τον ξυλοκόπησαν.
Στο μεταξύ, 6 άτομα συνελήφθησαν και οδηγούνται στον εισαγγελέα, για την επίθεση σε ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα Πευκοδάσους στο Πολύκαστρο Κιλκίς το απόγευμα της Κυριακής. Οι συλληφθέντες, ηλικίας από 22 έως 42 ετών, εντοπίστηκαν σε περιοχή του Κιλκίς. Κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί αθλητικής βίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και για εγκληματική οργάνωση.
Για τέταρτη φορά διεκόπη χτες η δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλουδη τον Νοέμβρη του 2018 στη Ρόδο. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 6 Απρίλη, αφού μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου έχει κορoνοϊό. Η νέα διακοπή προκάλεσε την αντίδραση των γονιών του θύματος, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν χτες στο δικαστήριο. Μάλιστα η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη είπε στο δικαστήριο: «Τι, δηλαδή θα κάνουμε πάλι το ταξιδάκι Διδυμότειχο και πίσω; Κανείς δεν νοιάζεται για μας. Τι να πω». Ο πατέρας ζήτησε από τον πρόεδρο να οριστούν συνεχόμενες δικάσιμοι μετά τις 6 Απρίλη και κατήγγειλε ότι ο γονέας του ενός κατηγορούμενου απειλούσε τους μάρτυρες.
Πριν από τη διακοπή της δίκης η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη και οι μητέρες της Ερατούς που δολοφονήθηκε στη Λέσβο από τον εν διαστάσει σύζυγό της και της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στην Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, βρίσκονταν πάλι στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στους γονείς της Ελένης.
Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ξεκίνησε την κατάθεσή της, χτες, στη δίκη του ηθοποιού Π. Φιλιππίδη, η μία από τις δύο γυναίκες - θύματα που το ζήτησαν. Η κατάθεσή της θα συνεχιστεί την 1η Απρίλη. Το δικαστήριο έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα και η πρόεδρος είπε ότι η δίκη μπορεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών «αν η δημοσιότητα της συνεδρίασης είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή συντρέχουν ειδικοί λόγοι να προστατευθεί ο ιδιωτικός ή οικογενειακός βίος των διαδίκων, ιδίως αν η δημοσιότητα σε δίκη εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής έχει ως συνέπεια την ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία ή τον διασυρμό του θύματος και μάλιστα ανηλίκου, το δικαστήριο διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης ή ενός μέρους της χωρίς δημοσιότητα».
Αντίθετη άποψη είχε η εισαγγελέας. Η τρίτη καταγγέλλουσα έχει ζητήσει να καταθέσει δημόσια και η υπόλοιπη διαδικασία θα γίνει κανονικά. Νωρίτερα το δικαστήριο διέκοψε λόγω της έντασης που προκλήθηκε κατά την τοποθέτηση της Κικής Μπακιρτζίδου, μιας εκ των δικηγόρων του Π. Φιλιππίδη που αντιτάχθηκε στο αίτημα των δύο καταγγελλουσών. Ο κατηγορούμενος ηθοποιός ήταν παρών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, έφτασε από πλαϊνή πόρτα συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ στην αίθουσα βρέθηκαν η σύζυγός του, Ελπίδα Νίνου, και ο γιος τους. Παρούσες στο δικαστήριο ήταν και άλλες ηθοποιοί που έχουν καταγγείλει τον εν λόγω συνάδελφό τους, ο οποίος δικάζεται για τα αδικήματα του βιασμού κατ' εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού.