Eurokinissi |
«Θεωρούμε αυτήν την απόφαση απαράδεκτη σε μία περίοδο μάλιστα που το διαθέσιμο εισόδημα εξανεμίζεται από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας», σημειώνει ο Σύλλογος και καλεί τη διοίκηση να πάρει πίσω αυτήν την απόφαση, και εφόσον θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η εξέταση PCR test στους συνοδούς των ασθενών να πραγματοποιείται στο νοσοκομείο δωρεάν. Απαιτεί επίσης να γίνονται επαναλαμβανόμενα rapid tests σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Κάλεσμα στους γιατρούς μπροστά στις αρχαιρεσίες της 31ης Μάρτη στη μεγαλύτερη Ενωση Γιατρών
Γιατί ανάγκασαν γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων να περιθάλπουμε ασθενείς με COVID.
Που μας έκαναν περιοδεύοντα θίασο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμα και σε άλλες πόλεις.
Για την εντατικοποίηση, τα εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό και τις άδειες.
Για τη συνεχιζόμενη ομηρία χιλιάδων επικουρικών.
Γιατί οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2012 και η "αποζημίωση" για τις εφημερίες, όταν τις πληρωθούμε, εξανεμίζεται από την άγρια φορολογία και την ακρίβεια.
Γιατί αρνούνται το αυτονόητο: Την ένταξη στα ΒΑΕ και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών.
Γιατί πολλές φορές δεν έχεις καν δωμάτιο να κοιμηθείς στην εφημερία και κοιμάσαι σε κάποιο γραφείο ή σε κάποιο ράντζο».
Καλεί επίσης να την ενισχύσουν όσοι «δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τη φρίκη των 16.000 θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ, με τα ράντζα και τη νοσηλεία στους διαδρόμους των νοσοκομείων, με τον αποκλεισμό χιλιάδων ασθενών, ακόμα και καρκινοπαθών, από αναγκαίες θεραπείες, φάρμακα και εξετάσεις», και τονίζει:
«Οι εκλογές στις 31 Μάρτη μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη ενός μαχητικού Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΙΝΑΠ. Η μεγαλύτερη Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών της χώρας μπορεί και πρέπει να είναι δύναμη κρούσης και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Να είναι η φωνή των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η ΕΙΝΑΠ έχει ανάγκη από ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, οργάνωση και μαζικοποίηση των αγώνων, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο προσκήνιο. Δεν χρειάζεται τηλεπερσόνες και φερέφωνα της κυβερνητικής πολιτικής, που συσκοτίζουν τις αιτίες των προβλημάτων και αθωώνουν την κυβέρνηση».
Σχεδόν 3 εκατομμύρια τα συνολικά κρούσματα, 216 οι νεκροί και 1.637 εισαγωγές ασθενών σε 4 μέρες
«Προχωρούμε σε αναστολή μέτρων με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, την κατάσταση στο ΕΣΥ και λόγω της έλευσης του καλοκαιριού», δήλωσε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, θέτοντας ξανά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε πρώτο πλάνο. Σημειώνεται, βέβαια, ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες οι νεκροί μόνο από Covid ανέρχονται σε 216 (35 την Παρασκευή, 56 το Σάββατο, 52 την Κυριακή), φτάνοντας τους 73 χτες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας 27.341 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλέον αγγίζει τα 3 εκατομμύρια (2.957.810 από 1.240.862 την 1/1/22!). Από την περασμένη Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν 73.711 νέα κρούσματα, μόνο χτες ήταν 27.490, εκ των οποίων τα 10.058 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.634 στη Θεσσαλονίκη, 1.077 στο Ηράκλειο, 609 στη Λάρισα, πάνω από 500 καταγράφονται σε 4 Περιφερειακές Ενότητες, 659 είναι «ορφανά».
Με ευθύνη της κυβέρνησης για την εκτεταμένη διασπορά του ιού στην κοινότητα και την απουσία μέτρων προστασίας του λαού, πλέον το 41,23% των διασωληνωμένων είναι εμβολιασμένοι, ενώ συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 342 άνθρωποι.
Τις τελευταίες τέσσερις μέρες έγιναν 1.637 εισαγωγές νέων ασθενών Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μόνο χτες αυξήθηκαν 27,83%, φτάνοντας τις 441. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου πλέον είναι 402 ασθενείς.
Οσο τα νοσοκομεία, οι χώροι δουλειάς, Εκπαίδευσης «βράζουν» από την επέλαση της «Ομικρον» και Ο2 και ο λαός πληρώνει από την τσέπη του για την «επιδημιολογική επιτήρηση» και την ιχνηλάτηση, η κυβέρνηση εναρμονίζεται με την πολιτική της ΕΕ, παπαγαλίζει τα αντιεπιστημονικά «επιχειρήματα» του κεφαλαίου για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν «χωρίς εμπόδια» και ανανεώνει το ραντεβού με την πανδημία για τον ...Σεπτέμβρη.
Χαρακτηριστικό άλλωστε της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, βάζοντας τη ζωή του λαού σε κίνδυνο, είναι το ότι η ισπανική κυβέρνηση κατάργησε πλήρως την καραντίνα «για τις ελαφρές περιπτώσεις» και πλέον παρακολουθεί όσους νοσούν σοβαρά, με το πρόσχημα της υψηλής ανοσίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας να αναμασά την «υψηλή ανοσία του πληθυσμού και τη ...χαμηλή επίπτωση της νόσου που καταγράφεται αυτή τη στιγμή», προδικάζοντας ότι «είτε έως το Πάσχα είτε μετά το Πάσχα (...) θα προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων».
Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, όπως και όλα τα μέτρα που θα ανασταλούν, θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβρη, «δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά αναστέλλονται με (...) την έλευση του καλοκαιριού».
Παρ' όλα αυτά δεν αίρεται η αναστολή της σύμβασης για 6.000 εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη, με άλλοθι τους εμβολιασμούς. Με νομοθετική διάταξη που έρχεται αύριο στη Βουλή παρατείνεται η αναστολή τους μέχρι τις 31/12, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η πανδημία παραμένει και «για όσο υπάρχει πανδημία ο υγειονομικός θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, προκειμένου να μπορεί να εργαστεί στο Σύστημα Υγείας», επαναλαμβάνοντας τις γνωστές παλινωδίες που όμως κρύβουν την απόφαση πως «δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ», με το πρόσχημα της «προστασίας της Δημόσιας Υγείας». «Ενας ογκολογικός ασθενής πρέπει να έχει γιατρό και νοσηλευτή που θα είναι εμβολιασμένοι διότι κινδυνεύει περισσότερο από κάποιον που είναι ανεμβολίαστος», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, αποσιωπώντας βέβαια τους κινδύνους από τους υγειονομικούς που αν και εμβολιασμένοι νοσούν, μεταδίδουν και επιστρέφουν στη δουλειά με «ήπια συμπτώματα», την πολύωρη αναμονή των καρκινοπαθών για μια θεραπεία, τα χειρουργεία, τις θεραπείες που δεν έγιναν γιατί το δημόσιο σύστημα Υγείας μετατράπηκε σε μιας νόσου.
Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη μετατροπή του Νοσοκομείου Σπάρτης σε ΝΠΙΔ και την ομηρία των συμβασιούχων
Ενάντια στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και στην παράταση των αναστολών εργασίας διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αύριο Τετάρτη, μέρα που συζητιέται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων μετατρέπει το Νοσοκομείο Σπάρτης σε ΝΠΙΔ, παρατείνει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ωσότου τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί για τους εργολάβους και λεηλατεί παραπέρα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Για αύριο η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.), ενώ οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής θα συγκεντρωθούν στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.
Στην Κρήτη, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.
Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού, πραγματοποιούσε ημερίδες ζύμωσης για το «νέο ΕΣΥ», όπως το οραματίζονται οι επιχειρηματίες και οι ασφαλιστικές εταιρείες, μια στρατηγική που υπηρετούν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις, προωθώντας βήμα - βήμα την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες.
Αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις του γγ της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών: «Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς», και του προέδρου της Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας: «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».