ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ
«Ανοίγματα» Κίνας και στην Ινδία για «συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους»

Ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» για την «ενίσχυση της ευθυγράμμισης Ρωσίας - Κίνας»

Στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που εντείνονται σε όλο τον κόσμο, αλληλεπιδρώντας με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, η Κίνα επιχειρεί να ενισχύσει δικές της συμμαχίες αλλά και να αξιοποιήσει «δυσκολίες» σε αντίστοιχους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό.

Με αυτό το φόντο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στο Νέο Δελχί, την περασμένη Παρασκευή, για την οποία - σύμφωνα με το ινδικό ΥΠΕΞ - το Πεκίνο ζήτησε να μην ανακοινωθεί νωρίτερα.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη Κινέζου υψηλόβαθμου αξιωματούχου στην Ινδία μετά τα «θερμά επεισόδια» στο Κασμίρ, τον Ιούνη του 2020, στη διάρκεια των οποίων είχαν σκοτωθεί δεκάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Οι δύο χώρες, αν και συνεργάζονται σε Οργανισμούς όπως οι BRICS, διατηρούν εδαφικές και άλλες σοβαρές διαφορές. Η Ινδία συμμετέχει στο σχήμα Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία), την αναβάθμιση του οποίου προωθεί η Ουάσιγκτον απέναντι στην Κίνα, αλλά την ίδια ώρα απορρίπτει τις πιέσεις να συνταχθεί με το ευρωατλαντικό μέτωπο ενάντια στη Ρωσία.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αλλαγών, οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδιώξουν «συνεργασία αμοιβαίου οφέλους», ώστε η καθεμία να αποτελεί όχι απειλή αλλά ευκαιρία για την ανάπτυξη της άλλης.

Μεταξύ άλλων, ο Κινέζος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Κίνα δεν ακολουθεί τη λογική της αποκαλούμενης "μονοπολικής Ασίας" (...) και σέβεται τον παραδοσιακό ρόλο της Ινδίας στην περιοχή», καταλήγοντας ότι «όλος ο κόσμος θα προσέχει όταν η Κίνα και η Ινδία θα δουλεύουν χέρι χέρι».

Από τη μεριά του, ο Ινδός ΥΠΕΞ, Σ. Τζαϊσανκάρ, αναφερόμενος στην κατάσταση των διμερών σχέσεων, είπε ότι «εξελίσσεται προφανώς με χαμηλότερο ρυθμό από τον επιθυμητό», αλλά οι επαφές με τον Γουάνγκ εστίασαν στην «επίσπευση της διαδικασίας». Πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ ειλικρινής» αλλά και ότι «οι εντάσεις και τριβές που προκλήθηκαν από τα κινεζικά στρατεύματα τον Απρίλη του 2020 δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με μια φυσιολογική σχέση μεταξύ των δύο γειτόνων».

Φυσικά, στις επαφές του Γουάνγκ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, με τον Τζαϊσανκάρ να σημειώνει ότι «συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, αλλά και της επιστροφής στη διπλωματία και τον διάλογο».

Σημειωτέον, στην Ινδία βρέθηκε την περασμένη βδομάδα και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι «η ενίσχυση της ευθυγράμμισης Ρωσίας - Κίνας δεν είναι καλή για μας αλλά ούτε και για την Ινδία».

«Φωτογραφίζοντας» δε την ιδιαίτερα ισχυρή συνεργασία Ινδίας - Ρωσίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η Νούλαντ υποστήριξε ότι παλιότερα «οι ΗΠΑ ήταν λιγότερο γενναιόδωρες» απέναντι στην Ινδία, αλλά «τώρα οι εποχές άλλαξαν και ανυπομονούμε να κάνουμε περισσότερα με την Ινδία και στον τομέα της άμυνας».

Ρωσικά γυμνάσια στις Κουρίλες Νήσους

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικές της όλο και πιο «τεταμένης ατμόσφαιρας» και στον Ειρηνικό είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε η Ρωσία στις Κουρίλες Νήσους (Βόρεια Εδάφη στα ιαπωνικά). Πρόκειται για το νησιωτικό σύμπλεγμα για το οποίο η Ρωσία διαφιλονικεί με την Ιαπωνία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η Μόσχα ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τις σχετικές συνομιλίες Ρωσίας - Ιαπωνίας που διεξάγονταν τα τελευταία χρόνια, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη σύναψη ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες, που δεν έχει υπογραφεί ακόμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιντερφαξ», στις ρωσικές ασκήσεις συμμετείχαν 3.500 άτομα, μαχητικά τύπου «Su-35», ελικόπτερα «Mi-8», μη επανδρωμένα «Orlan-10» κ.ά.

Στο Τόκιο, ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Καινοτομίας, Μούνεο Σουζούκι, είπε ότι «εάν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία και για το θέμα των Βόρειων Εδαφών, η Ιαπωνία μπορεί να πέσει περαιτέρω υπό την επιρροή της Αμερικής και τελικά να συγκρουστεί με τη Ρωσία». Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ιαπωνίας να διατηρήσει μια πολιτική που θα της επέτρεπε να υπερασπιστεί τη θέση της ενώπιον των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξίσου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και μετά από την πρόσφατη νέα βαλλιστική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα (σύμφωνα με πολλούς, διηπειρωτικού πυραύλου), οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων κατά ρωσικών ομίλων και οντοτήτων που κατηγορούν ότι «μετέφεραν» στοιχεία «προοριζόμενα για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «μέτρα» που «εντάσσονται στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας με σκοπό να εμποδιστεί η δυνατότητα της Β. Κορέας να σημειώσει πρόοδο στο πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυραύλων και υπογραμμίζουν τον βλαβερό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή» συμβάλλοντας στην εξάπλωση τέτοιων όπλων.

Στη νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ αντέδρασαν και οι ΥΠΕΞ του G7, που την κατηγόρησαν για «απερίσκεπτες ενέργειες» οι οποίες «απειλούν την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κάλεσε, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας του, τους επιστήμονες «να τελειοποιήσουν ακόμα περισσότερο την πυρηνική πολεμική αποτροπή της χώρας».

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Βίντεο «νομιμοποίησης» της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

Ο πετσοκομμένος χάρτης της Κύπρου
Ο πετσοκομμένος χάρτης της Κύπρου
Ενδεικτικό των διχοτομικών «λύσεων» για το Κυπριακό που συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες, όπως και της υποκρισίας των Ευρωατλαντικών περί καταδίκης του «αναθεωρητισμού» και της βίαιης αλλαγής συνόρων, είναι βιντεάκι που κυκλοφόρησε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στο οποίο ο χάρτης της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίζεται πετσοκομμένος, «νομιμοποιώντας» την τουρκική κατοχή στο νησί.

Συγκεκριμένα, το βίντεο του βρετανικού υπουργείου εμφανίζει τα ονόματα και τους χάρτες των χωρών που έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με βάση την τοποθέτησή τους σε πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεταξύ των χωρών που παρουσιάζονται στο βίντεο είναι και η Κύπρος, η οποία ωστόσο απεικονίζεται χωρίς τα εδάφη που έχει καταλάβει η ΝΑΤΟική Τουρκία από το 1974, καθώς και χωρίς τα εδάφη των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Το βίντεο μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε «κατέβηκε» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βρετανικού υπουργείου, συνέχισε ωστόσο να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ έσπευσαν να επισημάνουν ότι «πρώτη φορά ένας επίσημος φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου απεικόνισε την Κύπρο ως διχασμένη και αποδέχτηκε την πραγματικότητα».

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η βρετανική πλευρά έχει αυξήσει τις εκκλήσεις της για μεγαλύτερη «ευελιξία» όλων των πλευρών που εμπλέκονται στις συνομιλίες για το Κυπριακό, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την επίσημη επανάληψή τους, αλλά και για μια διευθέτηση «βιώσιμη και ρεαλιστική».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα σενάρια και τα δημοσιεύματα για την ανάγκη εξέτασης περιφερειακών συνεργασιών με τις οποίες θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Νέο δημοσίευμα, αυτήν τη φορά στην εφημερίδα «Τούρκιγιε», με αφορμή νέες δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν για την Ενέργεια και «νέες ευκαιρίες συνεργασίας» με γειτονικές χώρες, αναφέρεται σε συζητήσεις που δυναμώνουν για το ενδεχόμενο συνεργασίας στον άξονα Τουρκίας - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κύπρου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναθερμαίνει διάφορα παζάρια με Ευρωπαίους

Την όξυνση των παζαριών της Αγκυρας με τη Δύση και ειδικά τους Ευρωπαίους επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην άμυνα του ΝΑΤΟ, στη βάση του πνεύματος της Συμμαχίας», αλλά και ότι «την ίδια αλληλεγγύη περιμένουμε και από τους συμμάχους μας».

Ο Τούρκος ηγέτης, που έσπευσε να πει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επέμεινε στην άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ενάντια και στην Τουρκία (εξαιτίας π.χ. της αγοράς των ρωσικών «S-400»), υποστηρίζοντας ότι αυτές «δεν είναι προς αμοιβαίο όφελος» και ότι «οι περιορισμοί δεν θα πρέπει καν να συζητούνται μεταξύ των συμμάχων, πόσο μάλλον να εφαρμόζονται».

Αναφέρθηκε ακόμα σε «κάποια βήματα» που έχουν γίνει στις σχέσεις με τη Γαλλία, με την οποία διατηρούνται βασικές διαφορές αλλά και κοινό ενδιαφέρον συνεργασίας σε τομείς όπου το επιβάλλουν τα συμφέροντα σημαντικών μερίδων του κεφαλαίου στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων εξέφρασε σκέψεις «να αναβιώσουμε τα βήματα που κάναμε ως Τουρκία - Γαλλία - Ιταλία», αναφερόμενος σε μια πιο ανεπτυγμένη έκδοση των σημερινών συστημάτων αεράμυνας SAMP-T της εταιρείας «Eurosam».

Αντίστοιχες αναφορές έκανε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι σε δικές του δηλώσεις. Υπενθύμισε ότι μία από τις πλατφόρμες τριμερούς συνεργασίας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια διεκόπη, αλλά όπως είπε «αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου αυτήν την ομάδα» και «θα έχουμε σύντομα μια συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ